Slzotvůrce

Slzotvůrce https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518334/bmid_slzotvurce-SVD-518334.jpg 4 81 18

Slzotvorca série

1. díl

V pochmurném dětském domově, kde Nika vyrostla, kolovala pohádka o tvůrci slz, muži s očima jako sklo, schopného všechny rozplakat a naplnit srdce emocemi. V sedmnácti letech Nika konečně opouští budovu, která ji navždy poznamenala, když se jí plní životní sen: je vybraná k adopci. Jenže v nové rodině není sama. Spolu s ní adoptují i Rigela, podivného sirotka, kterého by Nika za bratra nikdy nechtěla. Rigel je inteligentní, vychytralý, hraje na klavír jako svůdný démon a je obdařený podmanivou krásou. Jeho nádherný vzhled však skrývá temné nitro. Ačkoli Niku a Rigela pojí společná minulost založená na bolesti a strádání, jejich soužití se zdá nemožné. Zvlášť, když Slzotvůrce znovu vstoupí do jejich životů a stane se skutečností. Nika se náhle ocitá před krutou volbou mezi láskou rodinnou a mileneckou.... celý text

Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: , King Cool
Originální název:

Fabbricante di lacrime , 2020


více info...

Přidat komentář

ŽanetaJ
včera 5 z 5

Vzala mě za srdce a už nepustila. Konec jsem probrečela.
Doporučuji pro všechny citlivky jako jsem já. Boží.

ANDY28
včera 5 z 5

Nešlo se odtrhnout, opravdu krásně napsaná písmenka


DorianaGrey
21.04.2024 4 z 5

(SPOILER) Tak to je velmi zajímavá kniha. Je to něco mezi Stmíváním a řadou nešťastných příhod. Dokonce i několik vět evokuje Stmívání. ("Smrt je poklidná."Kde už jsme to slyšeli, hm?).
Plus:otevírá i tabu témata jako je trauma v dětství, syndrom opuštěného dítěte, sebepřijetí,bohatý vnitřní svět postav, výrazné a dobře vykreslené charaktery;děj umí být velice poutavý a temný.
Mínus:někdy je vnitřních pochodů hlavních hrdinů až moc, konec je moc natahovaný(to se mi více líbilo na filmu, kde si s koncem dobře poradili a zkrátili ho), když chybí děj, zapletáme se do stokrát omílaného (on je tak temný -ale fakt pořád nechápu čím, chybí mi činy×ona by mě nikdy nechtěla, jsem pokažený) . Fakt jsem si myslela, že borec trpěl zneužíváním, a pak měl "jen"bolesti hlavy. Přesto všechno ale, je příběh zajímavý a dokáže chytit za srdce. Prostě chcete vědět, jak to s hrdiny dopadne. Prostě slovy Bena Furmana "nikdy není pozdě na šťastné dětství. "-toho mmchdm,doporučuji, kdyby si chtěl někdo rozšířit o psychologickou sondu do duše týraných dětí. Slzotvůrce je však originální romantická kniha,doporučuji.

IrenaMikerová
16.04.2024 5 z 5

(SPOILER) Knihu jsem si přečetla, protože jsem se chtěla podívat na film, ale kniha je přece vždycky lepší. No musím říct, že tohle byl teda pořádný slowburn! Začala bych asi Rigelem…na postavu jako je on jsem strašně dlouho čekala. Dokonalý temný anděl. Autorka se vážně překonala když psala jeho postavu. Ze začátku jsem si říkala, že Nika a Rigel jsou teda pořádný enemies to lovers, ale když jsem došla ke kapitole 13 doslova mi to vyrazilo dech! I když jsem si chvíli myslela, že je kniha fantasy a že je Rigel Vlkodlak :D Musím zmínit, že miluju autorčin styl psaní! Bylo to pro mě něco úplně jiného, než na co jsem zvyklá. Její výběr slov a jak dokázala krásně popsat city jednotlivých postav a co pro sebe znamenají to se mi moc líbilo. Nika pro mě byla takový kolotoč, ze začátku jsem si říkala že se mi líbí číst o nevinné dívce, ale jinak než jsem zvyklá. Líbilo se mi jak se starala o zvířata a její náplasti, ale pak přišel moment kdy jsem si říkala, že je až moc dětinská. Pak když jsem četla dál tak jsem jí konečně porozuměla. Milovala jsem její vztah s Annou a jak Nika vyjadřovala svoje city k ní. Oblíbila jsem si i vedlejší postavy hlavně Adelinu a Billie! Slzotvůrce je strašně krásný příběh a doporučuji ho všem. Taky musím zmínit, že se mi moc líbí nápad o legendě slzotvůrce a co vlastně pro každého znamená. Je to kniha na, kterou ještě dlouho nezapomenu.

Mišutamyš
15.04.2024 5 z 5

Tahle kniha je prostě nádherná.
Je plná lásky i bolesti, je něžná i krutá a stojí za každou vteřinu času, kterou jsem s ní strávila.
Není to tuctový román pro mladé, spíš právě naopak. Ve dvaceti letech bych tuto knihu sice nejspíš zhltla úplně stejně jako nyní, ale po přečtení bych o ní jistě nepřemýšlela tolik, jako teď.
Vím, že se k Slzotvůrci budu vracet, že je to perla v mé knihovně a tiše si přejí, aby autorka napsala další takové skvělé příběhy.

luciadola
14.04.2024 5 z 5

... plakať je ľudské. Plakať znamená cítiť a na tom nie je nič zlé. Nie je nič zlé na tom sa zrútiť a poriadne sa vyplakať. Neznamená to, že sme slabí, znamená to, že žijeme, že naše srdce bije, strachuje sa, horí citmi. Nemusíme sa báť, keď sa cítime nedokonalí. To sme všetci a rozprávky existujú aj pre tých, ktorí si myslia, že si ich nezaslúžia, i pre tých, ktorí sa cítia byť príliš iní a nedobrí, než aby mohli dúfať v šťastný koniec. Hľadajte ich. Hľadajte rozprávky...

Táto kniha je nádherná paleta farieb z citov a emócií. A budete plakať!

axisno
14.04.2024 5 z 5

Jako první jsem viděla film, líbil se mi a tak jsem se přesunula na knihu. A film? Může se jít bodnout. Na to, co se stalo, jsem nebyla připravena. Celou knihu jsem proplakala, příběh mě vtáhl a nepustil, myslím na něj, kudy chodím. Tato kniha mě změnila a kdybych si měla vybrat jednu jedinou knihu, kterou bych četla do konce života, byla by to tahle. Nevím, co jiného napsat, než to, že je nádherná, a tak plná lásky, ze mi to až vhání slzy do očí. Tato kniha je můj Slzotvůrce.

Matri
10.04.2024 4 z 5

A dívenka řekla vlkovi: „Jaké máš velké srdce!“
„To je jenom můj hněv.“
A ona řekla: „Ty máš ale velký hněv.“
„To abych před tebou ukryl srdce.“

Slzotvurce je príbeh o utrpení, samote, strachu, ale aj o nádeji, viere a samozrejme o láske. Láske, ktorá vznikla nevyžiadaná, ale o to silnejšia a odolnejšia.
Príbeh Niky a Rigela by som zaradila k YA romantike s kvapkou pikantností a slušnou dávkou temnoty. A to najmä vďaka Rigelovi, ktorý bol tak krásne polámaný, a pritom plne oddaný svojmu Slzotvorcovi :*
Obaja hlavní hrdinovia nemajú ľahký osud a v živote sa doslova bijú o svoju kvapku šťastia. Ich príbeh sa mi páčil, ALE bol pre mňa neskutočne uťahaný... Skrátila by som to snáď o tretinu :-/ Do polovice knihy som mala pocit, že sa doslova stále točíme dookola. So záverom by som zas bola spokojná už asi v momente, keď do konca knihy chýbalo 70 strán...
Opakujem, až na tú uťahanosť deja sa mi kniha páčila. A vyzdvihujem množstvo naozaj krásnych myšlienok! :)
A ešte... obálka krásne vystihuje celú knihu :)
V hodnotení sú to pre mňa slabšie 4*

"A co se stane teď?“
„Všechno, co budeme chtít."

AnnieR.
06.04.2024 4 z 5

Při čtení této knihy jsem měla pocit, že oni jsou moji Slzotvůrci, což je mimochodem nádherný název pro knihu. A já z ní byla úplně paf. A ta obálka?!
Knihu jsem si přečetla na popud chystaného filmu na Netflixu a díky Adri jsem se dala do čtení hned. Hned jsem si také objednala papírovou knihu a už se těším, až mi bude zdobit knihovnu.
Temná.
Tímto slovem se dá Slzotvůrce krásně popsat a netřeba dalších slov (to už bych spoilerovala, tak raději mlčím).
Kniha se mi četla s lehkostí, až je to překvapivé díky těžkému tématu.  
Nika i Rigel byli zničení a spravit se mohli jedině spolu.  
O tom ta knížka vlastně je.
Dávám čtyři a půl hvězdiček, a to jen díky konci, který byl zbytečně dlouhý, ale epilog, tak ten byl krásný.
Několikrát jsem neudržela slzy a v jedné části jsem si málem okousala všechny nehty, jak jsem byla nervózní. Tento rok jsem ještě nepřečetla mnoho knih, ale tohle dílo to bude těžké překonat.  
Ponesu si ho v sobě ještě dlouho.

veronikaJ36e
04.04.2024 5 z 5

V Grave kolovalo mnoho příběhů. Šeptané historky, pohádky na dobrou noc... Povídačky vyprávěné polohlasem za temných večerů. Ta nejznámější byla o slzotvůrci.

Není moc knih, kterým bych dala víc než pět hvězd, kdyby to databáze dovolila. Jednou z nich jsou moji milovaní Bídníci od V. Huga... A tou druhou, ačkoliv to bude znít bláznivě v porovnání právě s Bídníky... Tou je Slzotvůrce. Nechápu, že se o ní mluví tak málo. Že jsem se o ní nedozvěděla na sociálních sítích, nýbrž jsem ji objevila náhodou v knihkupectví. Protože já jsem snad nikdy nečetla podobnou knihu... Knihu, která by si tak krásně hrála se slovy, která by dokázala jen přes písmena na papíru předat tolik skutečných emocí, že jsem mnohdy nemohla ani dýchat.
Věřila jsem Nice i Rigelovi úplně každé mrknutí oka, každý úder srdce. Když se Nika Rigela bála, bála jsem se s ní, a když po něm toužila... Měla jsem pocit, že vnímám vše co ona. Bylo to tak skutečné, tak nádherně napsané. Příběh byl tak originálně podaný... YA romance a přitom s tak nádherným nádechem mystična v podobě příběhu o slzotvůrci...
Ke knize se jistě ještě vrátím a nechávám si ji v knihovně napořád.

"Rigele... Nemůžu tě nenávidět."
"Lžeš slzotvůrci. To bys neměla."

veronikaoPXZ
04.04.2024 2 z 5

Mala som velké očakávania skrz tolké ohlasy.
A som veru sklamaná.
Bežne čítam YA pribehy, ale toto je veru pre deti.
Myšlienky,pointa a poetické prvky v príbehu sú síce pekné, ale samotné spracovanie je ako pre deti. Miestami to je až príliš presladené a klišé. Hlavne ten záver.
Hlavná hrdinka sa absolutne nechová ako 17ročná, ale skôr ako 9ročná (nezachytila som, že by sa v pribehu spomínalo niečo o tom, že by mala nejakú poruchu alebo postihnutie, ktoré by odôvodnilo jej detinské chovanie). Jediné čo tam zachraňuje celý pribeh je Rigel a ich spoločné nažívanie a následné napätie medzi nimi.
Taktiež by som to nenazvala ako dark romance, čo som videla, že takto to mnoho ludí označuje . Možno tak "temný" príbeh pre deti. Ak to ide čítať niekto, kto skutočne číta dark romance ako napr. Haunting Adeline, Corrupt, Zvrhlý král, atd, tak v Slzotvůrci isto neočakávajte nič podobné.
Zrejme som na tento príbeh stará, možno keby mám 10 rokov tak by sa mi to páčilo.

Knihomol_ka
02.04.2024 5 z 5

Na první pohled se může zdát, že se jedná o fantasy knihu, ale je to dívčí román, i tak se za příběhem skrývá daleko víc, než byste čekali.
Autorka si krásně hraje se slovy a vytvořila něco kouzelného. Příběh je jemný, ale zároven temný. Ukazuje nám příběh dvou mladých lidí, kteří bojují. Nika a Rigel vyrůstají v dětském domově. Znají se od malička. Ve svých 17ti letech si Niku i Rigela adoptují. Život pod jednou střechou není jednoduchý. Nika je jemná bytost. Její osobnost mě okouzlila a stala se hned mnou oblíbenou postavou. Láska ke zvířatům byla něco úžasného. Rigel je temný a bojuje se svými monstry, ale i jeho jsem si velmi oblíbila. A kdo by taky ne ?
Příběh vypráví o dvou zlomených duších. Líbí se mi jejich pomalý tanec, kdy okolo sebe pomalinku našlapují a jejich láska je sice pomalá, ale za to šíleně silná.

Příběh je velmi poetický a opravdu krásně napsaný. V mnoha věcech mi otevřel oči. Číst to bylo slast pro moje oči.
Líbilo se mi s jakým procítěním to autorka napsala. Konec už byl na mě zdlouhavý, ale i tak bych to hodnotila nekonečno hvězdičkami.

Drahuska12
18.01.2024 3 z 5

No..
Já se moc všem omlouvám, že půjdu proti proudu.
Ale... Začátek skvělý, asi do 200-250 stran čtivý a moc fajn, ale pak? Knihu jsem četla na xkrat , a hodně pomalu protože mi dál už nebavila. Fakt jsem se strašně nutila abych ji dočetla a to se mi teda moc nestává. Upřímně ani nechápu jak se mi povedlo ji dočíst . Přišlo mi to šíleně zdlouhavé. A neustále opakování toho co bylo a jak jsou vlastně oba "poškození" .
No za mě hodně slabé 3 hvězdy. Chtěla jsem dát dvě ale ten začátek byl fakt dobrý a velké plus , že obálka je opravdu moc hezká .

Bryel
01.01.2024 5 z 5

„Řekli mu, že opravdová láska trvá navždy. Říkali pravdu. Bylo úplně zbytečné se jí snažit zbavit.
Jenže mu neřekli, že člověka vysaje až do morku kostí, ta opravdová láska, když v něm zakoření a už ho nepustí.“

Úvodem bych zmínila, že se nejedná o fantasy, k čemuž anotace trochu navádí, ale o contemporary román.
Slzotvůrce je o nalezení cesty dvou mladých lidí, o čisté a trpké lásce, o traumatech fyzických a především psychických, o hledání vlastní identity, domova, o vyrovnání se s bolestivou minulostí, na které lze vystavit lepší zítřky.
Děj plyne velice pozvolna, není tu žádná velkolepá akce ani překvapivé zvraty, ale ta psychologická rovina příběhu je natolik silná, bolestivá a krásná zároveň, že převálcuje cokoliv jiného.
Je to dojemný melancholický příběh se spoustou životní moudrosti, který nutí k zamyšlení. Silně mě pohádka dvou utrápených duši z dětského domova Niky a Rigera zasáhla.. Určitě to nesedne každému, ale já si tento příběh budu dlouho pamatovat! Doporučuju.

„Mýty vyprávějí minulost. Legendy nám ukazují pravdu o naší přítomnosti. A pohádky... Ty jsou pro budoucnost. Pohádky existují, ale jsou jen pro několik málo vyvolených. Pro ty nejšťastnější. Pohádky jsou pro ty, co si to zaslouží. Ostatní jsou odsouzeni doufat ve šťastný konec, který nikdy nepřijde.“

RosMeggie
10.12.2023 5 z 5

Nádherná kniha plná smutných a bolestivých pravd a ztrát, ale také pohádek, lásky a nadějí. Příběh Niky a Rigela mi připomíná jeden vlastní příběh a možná proto mi kniha tak moc přirostla k srdci a nenechala mě ani na chvíli chladnou. Vím, že tento příběh není pro každého, ale pokud si někdy připadáte zvláštní, pokud si někdy připadáte sami, pokud rádi cítíte všechny pocity, které svět nabízí, věřím, že se Vám příběh bude líbit. Už od první věty jsem věděla, že mě kniha vezme za srdce a že mě jen tak nepustí, a to se také stalo. Pokud věříte na lásku a chcete znát příběh slzotvůrce, vyzývám vás k přečtení.

S láskou,

Rose

Vorlovar
23.11.2023 5 z 5

Dojemná kniha, u které mi nejednou ukápla slza. Představa, že se tohle někde v domovech děje, mě děsí.

traceybeegee
03.10.2023 5 z 5

Kniha, která Vás donutí zamyslet se sami nad sebou.
Jsme všichni opravdu takoví, jak na venek vypadáme?
Umíme si vytvořit pouto k druhému a neublizovat mu nebo sobě samému??

Kolik je dnes opuštěných dětí, které čekají na tu OSUDNOU CHVÍLI??

Co se všechno za zdmi těchto domů odehrává?
Ve všech těchto institucích se očekává péče, láska a starost o odložené děti nebo o ty, které se tu ocitly díky krutým osudům v jejich životě.
Mnohdy tyto děti potřebují po traumatickych zážitcích odbornou pomoc...
A ne každému se jí dostane, protože se bojí a neřeknou si o ni.
Vždyť dětská dušička je tak křehká a zranitelná...

SLZOTVŮRCE

autorka ERIN DOOM

516 stran

Je to young adult román, který ne jedno oko nenechá suché...

Příběh o mladých lidech, kteří konečně po několika letech strávených v dětském domově, dostávají šanci na nový život.
Život v rodině, kde láska, ohleduplnost a náklonnost jeden druhému je samozřejmostí.
Nika, křehká, sedmnáctiletá dívka se konečně dočkala, bude mít nový domov a spolu s ním novou rodinu, přátele a ještě někoho...

Spolu s ní se rozhodli manželé adoptovat ještě jednoho chlapce - Rigela. Jeho osoba je ale zahalená tajemstvím a nepouští si Niku k tělu a to doslova. Jeho život je naplněn jen samou bolesti a on to ostatním také oplácí svou krutosti a nevyzpytatelnym chováním. Nezvládá své emoce a připlést se mu do cesty má mnohdy i katastrofální důsledky.
Soužití s takovým člověkem pod jednou střechou nebude vůbec pro Niku jednoduché, ba naopak...

A jak čas plyne, vyplouvaji na povrch staré rány a noční můry, které oba zasáhly před tímto vysněným domovem.
Jak se oba naučí spolu žít pod jednou střechou???
Můžou respektovat jeden druhého, když nenávist je jejich největší kamarádka???
Mohou vůbec k sobě najít cestu???

Je zde vyobrazení téma adopce, přátelství, nenávisti, zneužívání dětí, ale také lásky a porozumění.
Dávám 5 5 i za to, že se autorka nebála lehce nastínit i homosexualitu lidi.
Mne se kniha moc líbila a ještě jednou děkuji za možnost si knihu přečíst v rámci #spoluprace #KNIHY DOBROVSKÝ, # Káča Svobodová, že mne vybrala.
Knihu si můžete zakoupit na # eshopu KNIHY DOBROVSKÝ
a o dalších mých přečtenych knihách na mém IGhttps://instagram.com/traceybeegee?igshid=OGQ5ZDc2ODk2ZA==

Mortemiss
29.09.2023 5 z 5

Krásný a dojemný příběh dvou mladých lidí, který začne nabírat na obrátkách po příjezdu do nového domova. Rigel je na pohled nebezpečný a okouzlující mladík, který si nepustí nikoho k tělu. Dívky okouzluje půvabným zevnějškem a dokonalou hrou na klavír. Nika je křehká dívka, která se snaží pomoci každému živému tvorečkovi.
Rigel je pro ni záhada, které se snaží přijít na kloub. Z nějakého důvodu se k ní chová jinak než k ostatním dívkám. Je k ní hrubější a bezohlednější. Nika, ač má nespočet důvodů ho nenávidět, se mu snaží porozumět. Nemůže se totiž zbavit pocitu, že se pod slupkou hrubiána skrývá citlivá duše, která potřebuje její pomoc.

- Poetický příběh lásky, která ničí a zároveň uzdravuje.
Rigela jsem si okamžitě zamilovala. U Niky to trvalo trošičku déle, ale nakonec jsem si ji taktéž oblíbila.
Velké plus dávám za to, že nám autorka naservírovala několik kapitol, které jsou psány z pohledu Rigela.

P.S. Už se nemůžu dočkat, až vyjde druhý díl!