Slyšte slovo a zpívejte píseň: život svatých Cyrila a Metoděje a příběh Velehradu

Slyšte slovo a zpívejte píseň: život svatých Cyrila a Metoděje a příběh Velehradu https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/119417/bmid_slyste-slovo-a-zpivejte-pisen-zivot-8YT-119417.jpg 5 23 9

Poutavé vyprávění o životě svatých Cyrila a Metoděje napsal autor pro moravské a české děti a mládež. Tak jako příchodu soluňských bratří předcházela touha poučit se a poznat křesťanské učení, tak i vzniku této knihy předcházelo přání vycházející ze společenství Matice velehradské mít k dispozici dílo, které by-podobně jako tehdy-pomohlo srozumitelným způsobem oslovit zejména děti a mládež. Tato kniha potvrzuje, co připomínal papež Jan Pavel II, že opravdová víra vždy vytváří a zanechává za sebou i ryzí kulturu. Kniha ve své prvé části čtivým jazykem podává životní příběh svatých Cyrila a Metoděje. Autor knihy prof. Petr Piťha uvádí všechna základní historická fakta, aniž by porušil plynulý tok vyprávění. Čtenář se současně baví i vzdělává. Ve druhé části autor v několika historických obrazech provede čtenáře nejdůležitějšími údobími historie Velehradu a vývoje cyrilometodějské úcty. Tím je zároveň ukázáno, v čem spočívá náš současný úkol při ochraně a rozmnožení „dědictví otců“.... celý text

Přidat komentář

Emik87
18.02.2024 5 z 5

Skvěle popsaná cyrilometodějská část našich dějin. Krásný a čtivý příběh. Zajímavá je i druhá část o českých dějinách. Doporučuju k přečtení.

Lajka2012
29.08.2023 4 z 5

Přečetla jsem jenom první část, která byla něco jako reálná pohádka.


Disk
03.07.2023 4 z 5

Velká škoda, že Petr Piťha nenapsal více takových románů, které by mohla ocenit nejen dospívající mládež, ale i dospělé čtenářské publikum. Příběh o dvou věrozvěstech z řecké Soluně patří vůbec k těm nejnapínavějším nejen v církevních dějinách. Román s velkým množstvím krásných ilustrací Kláry Folvarské-Roseové se čte jedním dechem, mladí lidé se díky nevšednímu způsobu vyprávění rázem přenesou do dávných dob a v mysli prožijí něco skutečně nevšedního. Platí to i o druhé části románu, který podobně zasvěceně zabírá vyprávění o dějinách Velehradu. Bohužel tato druhá část už tak plynule nepůsobí. Při skvělých dílčích částech (vyprávění o knížeti Oldřichovi a svatém Prokopovi) působí dost zkratkovitě, když se nás snaží přenést rychle přes několik staletí až k dnešku. Rozhodně to i při tomto menším "nedostatku" na druhou stranu zase tolik nevadí, i zde je vyprávění ozdobeno nádhernými ilustracemi, které tak patří k nejsilnějším aspektům celé knížky. Bez ohledu na kontroverzní osobnost Petra Piťhy mohu tuto knížku k potěše a zájmu o české a moravské dějiny jenom doporučit.

Jana512
11.07.2021 5 z 5

Kniha vznikla jako podnět pro seznámení se s životem dvou velkých dobrodinců naší země, sv. Cyrila a Metoděje, kteří svým obrovským přínosem dali podmínky k vzniku kulturní země. Přinesli křesťanství, vytvořili písmo, kterým sepsali přeložené knihy Bible, také vytvořili zákony, kterými se naše země řídila. Přesto že žili v zajištěnosti své domoviny a dosáhli vysoké úrovně vzdělanosti, šli, aby posloužili našemu národu. Kéž bychom jim byli za to vděčni a vážili si hodnot, které předávali našim předkům. Svou vděčnost můžeme projevit i tím, že ji doporučíme rodinám s dětmi, aby děti poznaly a vážily si naší historie a snažily se být tak houževnatými jako hrdinové této knihy. Krásnými ilustracemi obohatila knihu Klára Folvarská-Roseová.

Kopretina
08.03.2021 5 z 5

Kniha bavila mě i mé pubertální i mladší děti. Byly nadšené z moudrosti Konstantina. Nic tak působivého jsem na toto téma nečetla.

MartinaF
14.10.2018 4 z 5

Kniha je vhodná pro mladší žáky školního věku. Sice si myslím, že každý zná Cyrila a Metoděje, ale kolik knih vzniká na toto téma pro dětské čtenáře? Doporučuji k přečtení.

kniper
09.07.2017 4 z 5

Pro moravského ale i českého křesťana takřka povinná četba.

zdisule
31.10.2013 5 z 5

Tento příběh svatých Cyrila a Metoděje urřený pro děti a mládež je velmi čtivý a poutavý a nenudí ani dospělého. Kniha se mi velmi líbila, doporučuji.

hromes
03.02.2013 5 z 5

Velmi čtivá kniha je sice určená především pro děti a mládeži, ale krásně se čte i dospělým.

Štítky knihy

křesťanství Slované, slovanství světci Cyril a Metoděj, svatí, věrozvěstové církevní slovanština staroslověnština

Autorovy další knížky

Petr Piťha
česká, 1938
2012  90%Slyšte slovo a zpívejte píseň: život svatých Cyrila a Metoděje a příběh Velehradu
1999  100%Čechy a jejich svatí
2010  87%Svatí Cyril a Metoděj : Velehrad - symbol a úkol
2002  0%Ave crux, spes unica : zamyšlení na křížové cestě
2000  85%Velikonoce

Kniha Slyšte slovo a zpívejte píseň: život svatých Cyrila a Metoděje a příběh Velehradu je v

Přečtených33x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených4x
Knihotéce20x
Chystám se číst8x
Chci si koupit1x