Poslední případy slečny Marplové

Poslední případy slečny Marplové https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/223040/bmid_posledni-pripady-slecny-marplove-223040.jpg 4 172 29

Slečna Marplová série

< 14. díl

Detektivní povídky Agathy Christie vycházely většinou nejprve časopisecky a až poté v různých souborech. Šestice kratších příběhů, v nichž vystupuje slečna Marplová, byla ve Spojených státech vydána hned ve třech rozličných sbírkách, na jejich knižní publikování ve Velké Británii si však čtenáři museli počkat až do roku 1979, kdy – doplněny o dvě povídky bez této autorčiny oblíbené hrdinky – vyšly Poslední případy slečny Marplové (česky souborně až nyní). Směsici textů z let 1939–1958 charakterizuje její různorodost: najdeme tu zločin, drama i nadpřirozené záhady. Ale především se opět setkáme se všetečnou starou dámou s bystrým postřehem, trefným úsudkem a dokonalou znalostí hlubin lidské duše...... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Miss Marple’s Final Cases and Other Stories , 1979


více info...

Přidat komentář

petrarka72
11.10.2023 4 z 5

Jedno z dílčích rozloučení v osobním Roce s Agathou Christie. Obrovský svazek povídek mám spíš pro úplnost a z piety, všechny jsem cestou potkala. Tady potěší pendant Nekonečné noci a zpráva, že největším semeništěm zločinu jsou krejčovství - dokazuje to čistě marplovská Vražda krejčovským metrem a hororová Krejčovská panna. :-)

SSTknihy
08.08.2023 4 z 5

Už několikrát jsem se tu vyznala z lásky k Agathě Christie, a především ke slečně Marplové. Mě to její nenápadné šmejdění, poztrácená klubíčka a poslouchání za dveřmi prostě baví. Tahle zdánlivě křehká stařenka má totiž o lidské duši tak hluboké znalosti, že by i šedé buňky mozkové jistého detektiva záviděly :-)
Poslední případy jsou docela pestrou směsicí, ne všechny příběhy jsou ryze detektivní, některé jsou spíš malými dramaty, jiné zavánějí duchařinou. Čtení je to po všech stránkách zábavné.


Ivan F
27.07.2023 3 z 5

Keď si to zrátam, že z ôsmich poviedok boli dobré alebo veľmi dobré len tri, zatiaľ čo ostatných šesť dosahovalo sotva priemernú úroveň, tak z tejto poviedkovej zbierky som sklamaný. Okrem toho mi slečna Marplová nedokáže ulahodiť - áno, viem, je to len vymyslená postava, no iné vymyslené postavy mi ponúkajú viac. Okrem toho je názov knihy tak trochu podvod, pretože v dvoch poviedkach sa slečna Marplová nevyskytuje. Takisto mi duchárske zameranie niektorých poviedok ani trochu neulahodilo, to si pani Christie mohla odpustiť. Na druhú stranu s ohľadom na rok narodenia autorky sa dá jej špiritistické zameranie pochopiť. Len škoda, že tým otravovala čitateľov.

yonda
11.06.2023 5 z 5

Několik krátkých detektivních (+2 duchařské) případů z pera A. Christie. Ačkoliv je už všechny znám, ráda jsem si je zas připomněla.

Hakate
23.08.2022 5 z 5

Vždy pokud potřebuji nějakou zaručeně perfektní detektivku a nechce se mi přemýšlet, po čem šáhnout, knihy od mistryně, královny, bohyně detektivek nikdy nezklame.
Všechny jsou skvělé, žádná není špatná. Originální, skvělé, nepřekonatelné.

Jara.v
06.03.2022 5 z 5

Agatha Christie nikdy nezklame. Tyto povídky se slečnou Marplovou mě hrozně bavily. I ty dvě duchařské bez ní byly skvělé. Mrzelo mě jen, že jsem knihu přečetla tak rychle.

lenkaabooks
14.02.2022 4 z 5

Setkání se slečnou Marplovou vždycky potěší. I když povídky byly tak kraťoučké že jen zazářila a zmizela. Povídky duchařské byly milým osvěžením.

kap66
13.06.2021 3 z 5

„Poslední případy slečny Marplové“ obsahují osm povídek. Můj logický vývod: je to osm neznámých případů slečny Marplové. Agatha Christie se někde směje, jak jsem se nechala nachytat! Přitom název nelže (a ten originální už vůbec), to pouze já uvažovala tak, že jsem naplnila představu těch natvrdlejších postav v autorčiných detektivkách. Pravda je taková, že slečna Marplová vystupuje pouze v šesti povídkách a z nich pět je známých z jiných výborů.
Přestože povídky nejsou tak účinné jako její delší prózy, stejně jsem si tou jedinou mně neznámou vyvolala krapet nostalgie. Sice se usmívám nad postavami žen mladšími než já, hypochondrickými, hysterickými, ukňouranými bábami s ohřívacími lahvemi a léky u postele, ale stejně je to hezká vzpomínka na dětství strávené s mou tehdy nejlepší autorkou detektivek.

Bája89
22.06.2020 3 z 5

Velmi milé a rychlé čtení. Navození jedinečné atmosféry a samozřejmě setkání se slečnou Marplovou. Jediné, co bych knize vytkla jsou dvě poslední povídky. Nešlo o detektivní příběhy, ale o duchařinu, které mi k někomu jako je Agatha Christie nesedí. Inu, asi psala na kšeft. I tak to ale byl příjemný návrat ke staré známe.

deni3018
22.03.2020

Tato kniha je soubor šesti detektivních povídek, každá s těchto povídej je psaná vždy o něčem jiném o vraždě, zločinu nebo o nadpřirozených záhadách. V každých povídkách je jako hlavní postava slečna Marplová až na poslední dvě povídky.
Nejvíce se mi líbila první povídka "útočiště" která vypráví o vraždě, a vyřeší ji slečna Marplová díky svým schopnostem řešit záhady. Také mě zaujalo "Vyprávění slečny Marplové", které bylo o starší vraždě, která ale nebyla vyřešena a tak si  k ní přišel pro pomoc právník slečny Marplové který měl za úkol vyřešit tuto vraždu,
která byla nakonec velmi prostá.

Hodocení: kniha se mi velmi líbila jelikož byla zajímavá každá s těchto povídej, a každá byla něčím zajímavá.

D. Zavadilová

Hesonit
25.02.2020 5 z 5

Svěží vypravěčský styl, postupné odhalování detailů vedoucích k rozřešení záhad, převládající forma je dialog, popisy stručné, vtipná přirovnání formou sarkastických poznámek, nekomlplikovaná doznání zločinců hned jak jsou odhaleni. Slovem kvalitní (odpočinkové) čtení.

annes
05.08.2019 4 z 5

Slečna Marplová opět zazářila, ale tentokráte příběhy nebyly tak poutavé.

Květinka008
18.10.2018 4 z 5

Pěkné povídky, ideální čtení na cesty nebo na pár večerů před spaním (pokud z toho někdo nemá pak divoké sny :-) ). Nejvíc se mi líbily příběhy ze začátku knihy, kde paní Marplová aktivně vystupuje, top je Podivný žert a Útočiště. Ty s nadpřirozenými prvky na konci mě nebraly. Tuto knížku bych doporučila začátečníkům nebo neznalým Agathy, kteří si ji chtějí zatím jen osahat. Případně do čtenářské výzvy pod spoustu kategorií - detektivka, povídka, co obvykle nečtu...

pejty
17.08.2018 4 z 5

Nebýt posledních dvou povídek hodnotil bych všemi pěti hvězdičkami. Ty dvě poslední povídky mě prostě nebavily a byly tam navíc. Jinak to byla super knížečka, která se přečetla sama.

happy-smile
30.05.2018 4 z 5

Povedená knížka. Případy slečny Marplové se čtou rychle a než se nadějete, tak je tato sbírka za vámi. Můžu doporučit.

haki34
28.08.2017 4 z 5

Slečnu Marplovou já můžu...a i když její čas se blíží ke konci, nesmutním , ale s radostí s ní jdu do každého dalšího dobrodružství, které často čeká na těch nejméně očekávaných místech.

pafčaodřeky
08.02.2017 3 z 5

Já zase nalítla. Prý osm, u nás nikdy nevydaných povídek se slečnou Márplovou. Tak za prvé: dvě povídky z osmi nebyly s Márplovou, ani se tam nemihla. Za druhé: z šesti povídek s Márplovou jsem pět četla již v jiných výběrech. Zbyla jedna jediná (hned úvodní) a průměr....za třetí. Tak za tři hvězdy s odřenýma ušima.

Majdule
01.05.2016 4 z 5

Doslova příjemná jednohubka, i když je mi záhadou, proč sbírka (byla takto vydaná již v originále) obsahuje i dva případy bez slečny Marplové. Sbírka si drží vysokou úroveň, tři povídky jsem hodnotila pomyslnými 100 % (Podivný žert, Vražda krejčovských metrem a Případ vzorné služebné).

Rose88
16.01.2016 3 z 5

Pěkné oddychové čtení. Několik krátkých detektivních povídek plus dvě lehce duchařského ražení, kupodivu jsem se při posledních dvou zmiňovaných bavila více. Správná detektivka pro mě asi musí mít pořádně zamotanou zápletku :-)

Evik30
24.08.2015 3 z 5

Krátké povídky, které se dobře čtou. Čtení je plynulé bez výraznějších přestávek. Jednoduchost je základ. Část detektivní, část duchařská. Přečteno za 1 den.