Slavné příběhy anglických dějin

Slavné příběhy anglických dějin https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42310/bmid_slavne-pribehy-anglickych-dejin-ltd-42310.jpg 5 50 16

Autor knihy Robert Lacey je renomovaný britský historik. Ve svém poutavém a vtipném líčení podává často netradiční pohled na známé i méně známé příběhy a osobnosti anglické historie. V krátkých, čtivě napsaných příbězích zachycuje období od roku 7150 př. n. l. až po novověk. Kniha jistě potěší nejen zájemce o dějiny, ale i studenty anglického jazyka, kteří se chtějí zorientovat v historických reáliích Anglie.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

Great Tales from English History , 2006


více info...

Přidat komentář

Kozel
11.09.2023 5 z 5

Tenhle knižní špalíček, či spíš špalek, mnoha příběhů jsem sháněl několik let. Když už jsem přestal doufat, přece se mi podařilo jeden výtisk ulovit. A rázem se stal jedním ze skvostů osobní sbírky. Robert Lacey, jehož třídílná sbírka v češtině vyšla uceleně, stvořil velkolepé dílo. A vzhledem k vypravěčským schopnostem, kterými se autor může pyšnit, je to čtenářsky skutečně gurmánský požitek. Je-li historie vyprávěním příběhů, pak tahle kniha příběhy anglických dějin rovnou oživuje.

Svým optimistickým anglickým humorem vezme Lacey čtenáře na fascinující cestu anglickými dějinami. Od nejstarší nalezené kostry až po objevení DNA, čímž fantastickým oslím můstkem uzavře celý kruh. Ohromujícím způsobem autor navazuje na každý předchozí příběh, zasazuje je do kontextů, komentuje nové nálezy, minulé výklady atd. A co je odzbrojující, nebojí se vtipně glosovat - ať už samotnou událost, její aktéry nebo dokonce vyplývající ponaučení aplikovat na současnost. Ostatně sám říká, že "od minulosti nás často dělí jen tenká opona". Jako příklad uvedu sufražetku Emily Davisonovou, jejíž poslední čin je zaznamenán na videu a lehce k najití. Nedovedu popsat pocity, když jsem se na záznam z roku 1913 podíval. Tenká opona.

Každý díl ze tří je orámován výborným úvodem (zážitek s velrybou mě zaujal nejvíc) a závěrečným poděkováním. A to nemluvím o nevídaných odkazech na bibliografii a prameny. Ke každému příběhu Lacey doporučuje, kam se dále obrátit pro hlubší studium období nebo konkrétní vyprávěnce; a to včetně internetových odkazů, ať už se jedná o online katalogy, přístupné prameny, knihovny nebo pozvánky do muzeí.

K čím mladší historii jsem se blížil, tím víc bylo znát, že je spousta příběhů, které Lacey opominul. Při rozsáhlosti toho, co se dá vyprávět, nedovedu si představit jakou hromadou se musel probírat, když vybíral svoje příběhy. Tím pádem, není tu úplně všechno, co z příběhů, hrdinů a hrdinek anglická historie nabízí. I tak je to fenomenální počin. Navrch se čtenář dozví i nejeden historický špek či špíček - třeba proč Harry Potter nastupuje zrovna na nástupišti 9 a 3/4, který anglický král poprvé používal župan nebo jak vznikl slavný hrob Neznámého vojína.

Opravdu skvělá kniha, o níž by se dalo říct ještě mnohé. Mimo jiné, aspoň takový je můj pocit, pro Angličany může mít další přínos. Je vidět, jak si svojí historie váží a že ty příběhy nutně vyvolají pocit hrdosti na vlastní národ. Něco takového u nás, troufám si říct, velmi citelně chybí. Na druhou stranu, máme u nás takovou paměť, aby bylo co vyprávět? Byl by o to zájem?

Nakonec jen dodám upozornění, že se jedná skutečně jenom o Anglii. Příběhy ostatních národů Británie autor plánoval (možná v současnosti tvoří), ale zatím světu nevydal.

vybusna
16.10.2022 5 z 5

Knihu som hľadala dlho, predlho a nakoniec som jej šťastnou majiteľkou. Nádherný kus a napísaná veľmi čtivým jazykom.


tereza1198
25.03.2021 5 z 5

(SPOILER) Kniha se mi velmi líbila. Krátké kapitoly mě nutily číst pořád dál a dál. Jeden král si myslel, že je ze skla. Další král skončil ve svěrací kazajce. Jindřich VIII. vlastnil kopačky a Jan Bezzemek župan. Mniši létali, králové se vraždili, mor řádil. Lid hladověl a hrál kriket. Lady Godiva možná nebyla až tak odhalená. A Florence Nightingale možná založila moderní ošetřovatelství, ale běda jak by chtěla volit. Sbohem, Robine Hoode. Sbohem Černá Bess - nejspolehlivější oři Anglie.

Daduška
24.01.2021 5 z 5

Perfektní. Škoda, že něco podobného nevyšlo o našich dějinách.

patroklos
28.11.2020 5 z 5

Skvělá knížka, která Vám rozšíří obzory v anglické historii.

tygřík2
25.03.2020 4 z 5

S některými závěry (namátkou kapitolka o mírotvorci Chamberlainovi) autora nesouhlasím, ale vcelku zajímavé čtení. Opět se mi pár věcí, které dlouho ležely v mé databázi pouze jako položky kdysi do hlavy nacpané, propojilo a utvořilo další puclík do obrazu zvaného historie.

Vidlička
22.11.2019 3 z 5

Spousta, spousta, spousta (fakt ranec - 800 stran :-)) ) povětšinou notorický známých příběhů, ale i spousta těch méně. Bohužel se v té spoustě našla i spousta chyb (v textu, obzvlášť takhle dlouhém, neřeším, ale v letopočtech u historické knihy by asi bylo záhodno to dvakrát překontrolovat), ale to je chyba vydavatele, ne spisovatele. Jinak moc příjemné čtení pro každého anglofila jako stvořené na spoustu a spoustu a spoustu dlouhých zimních večerů.

Maanna
15.01.2019 5 z 5

Anglické dějiny zpracované v různých krátkých příbězích, které mi naprosto vyhovovaly. Autor usiluje o maximální přesnost, ale přesto jsou příběhy zpracovány čtivě a i se smyslem pro humor. Není to ucelený výklad historie, ale takto podané příběhy zase člověku mnohem lépe utkví v paměti.

SteveP1
06.01.2017 5 z 5

Perfektní.

woodward
06.03.2016 4 z 5

Určitě to není kniha určená těm, kdo se chtějí rychle naučit anglickým dějinám, jak tu někdo napsal. Ale tomu, kdo má všeobecný přehled, pomůže dohledat některé detaily a odhalit historky, které se sice tradují, ale do historie nepatří. Asi nejvíc mě pobavilo vyprávění o Robinu Hoodovi, který se nejspíš jmenoval trochu jinak, byl to zloděj a pytlák a do folklóru nadlouho vstoupil jako humpolácká, spíš komická postava zloděje v příbězích předváděných o lidových veselicích. Uhlazeného ochránce nebohých z něj udělalo až romantické šestnácté století. V závěrečných kapitolách si autor trochu přihřívá polívčičku se svými politickými názory, tak mu dám jen čtyři hvězdičky, ale jinak dobrý.

Arsinoe_06
21.01.2016 5 z 5

Boží, boží a ještě jednou boží....Mám doma opavdu pár knih, raději půjčuji v knihovně, protože při mé frekvenci čtení se nevyplatí je kupovat ;) ale tuhle jsem mít musela, to asi hovoří za vše:)

zuzana13
07.09.2015

Krásná kniha. Pěkně napsaná. Doporučuji.

kleozpatra
19.06.2015 5 z 5

Kdykoli někde zavadím o zajímavost z Anglie, zalistuji v této knize a znovu si hledám spřízněnou pasáž. Četla jsem ji jak sbírku pohádek, je fantasticky napsaná, milá, přitom nezrazuje historii a nepodbízí se, působí naprosto fundovaně a mám ji pořád po ruce. Díky tomuhle čtení jsem poznala královnu Boudicu a spoustu dalších postav a událostí, které nejsou obecně provařené, přitom zaujmou tak, že po nich musíte jít dál.

Hanichka
24.10.2014 5 z 5

Nemůžu dát nic jiného, než 5*, protože tahle knha má všechno - je historicky přesná, příběhy jsou napsány strašně čtivě, nevěnuje se jenom králům a slavným bitvám, ale i "obyčejnějším" událostem a jako bonus obsahuje spoustu tipů na další četbu nebo dokonce na místa, kam by se člověk mohl chtít podívat.

Kamiliana
21.10.2013 5 z 5

Ke knize se stále vracím jako k nějakému slovníku. Kdykoli narazím na něco, k čemu potřebuji informace, Lacey nezklame. Kniha je velice obšírná a najdete v ní takřka vše důležité. A přitom na spoustu věcí podává neotřelý (humorný) náhled, jinde zase překvapí novými poznatky, které nejsou všeobecně známé.

Lesta
31.05.2012 5 z 5

Velmi užitečná kniha pro ty, kteří se chtějí rychle naučit něco z historie Anglie. Dobře zpracované, naučné i zábavné. Díky krátkým (na 2-4 stránky) a nenudícím příběhům se seznamujete s historií vskutku rychle:-)

Autorovy další knížky

Robert Lacey
britská, 1944
2018  88%The Crown: Podrobná historie
2009  92%Slavné příběhy anglických dějin
2014  83%Grace Kellyová
2021  75%William a Harry: Bitva bratrů