Skryté nebezpečí zdravých potravin

Skryté nebezpečí zdravých potravin https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/395866/bmid_skryte-nebezpeci-zdravych-potravin-2NL-395866.jpg 3 22 13

Trápí vás zdravotní potíže nebo obezita, i když jíte hodně ovoce, zeleniny, celozrnného pečiva a další doporučované potraviny? Chcete se zbavit i nemocí, s nimiž si západní medicína neví rady? Průlomový bestseller mění názory odborníků a široké veřejnosti na to, jaké potraviny jsou skutečně zdravé.

Literatura světová Literatura naučná Zdraví
Vydáno: , Grada
Originální název:

The Plant Paradox – The Hidden Dangers in „Healthy“ Foods That Cause Disease and Weight Gain , 2017


více info...

Přidat komentář

Jack Bauer
29.11.2023 2 z 5

Grunde se nás snaží šokovat zákazem pojídání zdravých potravin co jiní doktoři zase velmi doporučují. Lepší je takové knihy nečíst a je klid. Nebýt kámoše, který mě do této zdravé literatury uvrtal, nikdy bych ji nečetl a věnoval se beletrii. Každá kniha vyvrací to co předešlá, žádná se neshoduje. Tisíc odborníků, tisíc různých názorů, hlavně že všichni mají pravdu. Jezte zdravě a umřete taky. Od malička jím lektiny, lepek, a dle této knihy jím samé nezdravé věci co zase čeští odborníci přímo doporučují, kniha naruby. Určená pro obtloustlé americké pojídače hamburgerů, kteří chtějí vyzkoušet tuto pro mne nesmyslnou a zbytečnou dietu. Jím všechno, dle této knihy samé nezdravé věci, které zase jiní velmi doporučují a doktora neznám.

heavy66
16.06.2023 3 z 5

Plant Paradox, to je, milí žáci, metoda, jak přestat jíst zdravé potraviny. Netvařte se tak, slyšíte dobře, fastfood a bůček, to je stará vesta. Odteď již žádné celozrnné pečivo, luštěniny, sóju nebo kukuřici! Rostliny nás chtějí zabít a my se musíme bránit! Hlava mi jde kolem z názvů desítek chemikálií, které mi denně pomáhají živit mou stokilovou schránku. Tak snad pan profesor ví, co mluví!


roso.mak
08.12.2021 odpad!

Tady si zase někdo dělá reklamu na svou zázračnou dietu, co "vůbec" není dieta. Nezapomene na každé druhé stránce přidat příběh jak vyléčil někoho z rakoviny, roztroušené sklerózy a crohnovy choroby. Člověk jen čeká, kdy přijde s léčbou únosu mimozemšťanů a přejetí parníkem.

Za to zapomíná na trochu zdravého rozumu. Ohání se honbou za lektiny, které jsou ve slupkách obilovin a protože jsou v jádrech jablek (která nikdo nejí), tak pro jistotu zakáže jist taky celá jablka. A taky všechno ovoce, co má semena. A zeleninu, co má semena. A je jedno, že jsme si to utrhly u babicky zralé na zahradě. A taky spoustu dalších věcí.

Za to avokádo je pro něj spásná potravina. Natolik, že vás bude nutit jist víc jak jedno denně. Mimochodem, víte že avokádo má z potravin největší ekologickou zátěž na planetě? Já jo. Autor nikoliv.

A když se podíváte na jeho tabulky potravin, dostanete bizardniho křížence dostupnych diet, ve které se nějak zapomnely zařadit brambory. Ty nějak prestaly existovat.

A když se podíváte na jeho jídelníček, to by člověk sotva nezhubnul, když dostanete stravu ekvivalentu jídelníčku zebry v období sucha.

hu_87
11.03.2021 3 z 5

To, o čem autor píše, má něco do sebe a není zas tak úplně od věci. Autorovo názory a tipy celkem korelují s jednou autorkou, která píše o stravě a autoimunitními nemocemi, tudíž nechci knihu odsoudit, že je to jen další z x jiných nefunkčních a nevyhovujících názorů.
Bohužel na trhu existuje velké množství autorů, kteří, díky využití jejich diety, dokáží vyléčit prakticky každý neduh. Tudíž se ptám - jak se v tom má jeden vyznat? Existuje nějaký způsob, jak se v této literatuře náležitě vyznat a poznat, co je ve skutečnosti to správné a co nám nejvíce sedne?
Tyto typy diet bývají v praxi těžko uplatnitelné, v době, kdy si nikdy nemůžeme být jistí, co vlastně máme na talíři. Knížka je poměrně zajímavá, všechny ty lektiny a další látky okolo, tudíž pokud má někdo nějaké zdravotní problémy (nebo o sobě ví, že má k nějakým neduhům sklony), za zkoušku určitě nic nedá. A jestli tomu člověku vyhoví vysazení lepku, laktózy, lektinů... to ať každý pozná sám.

danielpernik
26.12.2020 5 z 5

Chápu, že to lidé často nechtějí slyšet. Za mě výborná kniha. Na jednu stranu dost kritizována za nedostatečné citace studií, na druhou velmi poučná, co se týče procesů v těle a evolučního vlivu na ně.

kleozpatra
21.09.2020 2 z 5

Už jsem pár knih o výživě a vlivu jídla na zdraví přečetla. Všechny, ač na opačných pólech, se shodly na dvou prospěšných věcech: zelenině a pohybu. Tady jsou rajčata, okurky, papriky, lilky atd ovocem a tudíž fuj a pohyb je taky fuj, protože po něm máte zase jen potřebu se něčím ládovat.

los
04.06.2020 odpad!

další geniální, jediný správný stravovací plán a také příklad toho, jak lze manipulovat s fakty; jedno tvrzení odporuje druhému; žádná dlouhodobě udržitelná životospráva (dieta, životní či stravovací styl) nemůže být založena na extrémně jednostranné stravě, v níž se nadto vyskytují komerční potraviny POUZE KONKRÉTNÍ ZNAČKY
(k zasmání: autor v celé podkapitole vysvětluje, proč jsou VŠECHNA umělá sladidla nevhodná, a o pár stran chválí JEDNU ZNAČKU umělých sladidel, která lze do diety zařadit atd. atd.), doporučené potraviny povětšinou vůbec není možné v ČR zakoupit...

harena
05.04.2020 5 z 5

"První pravidlo: Potraviny, které přestanete jíst, mají mnohem větší vliv na vaše zdraví než ty, které jíst začnete."
Ještě poslední den, než knihovny zavřely z důvodu karantény své dveře, zahlédla jsem tuto knihu. To mě opravdu zajímá, proč jsou tentokrát zdravé a doporučované potraviny tak nebezpečné. Uznávaný profesor, kardiochirurg se zaměřil na léčbu nemocí prostřednictvým výživy. Jíte-li zdravě a máte přesto zdravotní problémy - od zánětů, alergií, rakoviny demenci, cukrovku a mnoho a mnoho dalších, je třeba zásadně změnit stravování. Uvádí tu také příklady diet a seznam povolených a zakázaných potravin. Určitě tu jsou důležité, zajímavé a snad i inspirující informace. Pan profesor je Američan, tak bych si dietu trošku přetvořila na naši stravu. Nemusím jíst stále avokádo. Někdy jsem přeskakovala odbornější věci, ale jak už jsem psala, je to inspirující nejen pro nemocné , ale i pro zdravé.

Broskvoš
01.04.2020

Ačkoli jsem tuto knihu nečetl, doporučuji vzít v úvahu fundovaný komentář Dr. Igora Bukovského, který je na youtube.com. Viz záložka Recenze výše.

mariva
10.10.2019 3 z 5

Nepochybuji o tom, že uvedený způsob stravování má obrovský přínos pro zdraví, ale kolik už takových knih bylo a každá tvrdí něco úplně jiného. Obávám se, že v našich podmínkách se řada surovin a doplňků stravy těžko sežene a dodržet podmínky tohoto stravování bez dohledu lékaře taky nepůjde, takže si z knihy můžeme vzít jen některé rady a doporučení. Ale i tak to byla zajímavá četba.

lucin_a
19.08.2019 5 z 5

Doslova BOMBA! Otázkou zůstáva, opravdu je tohle konečně poslední kniha, která přichází s kompletním řešením na léčbu nemocí? Každý půl rok vyjde nějaká kniha, která zhejtuje přístupy těch ostatních. Doufám, že se již brzy někdo pokusí napsat ještě více vylepšenou knihu než je tato, kde budeme všichni nuceni pro jistotu vůbec raději nic nejíst, ale jenom pít vodu z pramenů.

ANDY28
22.05.2019 5 z 5

skvěle napsané, také si ji koupím

Aghatte
19.04.2019 5 z 5

Působivé..., nutí přemýšlet o jídle jinak, čtivé, ač tyto knihy většinou nebývají, koupila jsem si ji, chci ji mít doma