Kam tě vítr zavane

Kam tě vítr zavane https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487981/bmid_kam-te-vitr-zavane-Ffz-487981.jpg 4 94 14

Simon Snow série

< 3. díl

Simon Snow na své cestě napříč Amerikou zjistil jedno: S magií už nechce mít nic společného. Chce být obyčejný člověk, najít si obyčejnou práci a žít obyčejný život. Potíž je v tom, že má křídla a jeho kluk je upír. Než se ale stačí po návratu do Anglie obojího zbavit, zaplete se do dalšího magického dobrodružství, o které vůbec nestojí. Někdo nový o sobě tvrdí, že je Vyvolený a že zachrání kouzelnický svět před nebezpečím. Simon s Bazem budou muset ještě jednou do akce, tentokrát ale bez věrné kamarádky Penny. Ta má svých problémů dost. Přivezla si totiž z Ameriky prokletého normála a její máma z toho vůbec není nadšená. Navíc uhlídat Sheparda, který k sobě i v Londýně přitahuje všechny myslitelné magické bytosti jako magnet, je pořádná dřina. Aspoň že Agáta tentokrát nepotřebuje, aby ji někdo zachraňoval. Nebo ano?... celý text

Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

Any Way The Wind Blows , 2021


více info...

Přidat komentář

kolacky
24.04.2024 4 z 5

(SPOILER) Procítěný závěr příběhu. Je jasné, že ti, kdo měli magii na dosah, Smithovi lehce a rádi uvěřili...

Někdy bylo člověku Simona líto, jak se potýkal se svými problémy. Ještě že měl Baze. Shepherdovi prostě musíte držet palce, aby ho Penny nějak vysvobodila. A Agáta dost překvapila, to teda jo. Ale s kozama jim bude dobře.

Hoshi
05.07.2023 5 z 5

Budou mi chybět. Všichni mi budou chybět.... Tak dlouho jsem oddalovala čtení třetího dílu, protože jsem se bála co si na nás Rainbow připravila. Uh, naštěstí mé srdéčko zaplesalo a čtení třetího dílu jsem si velmi užívala. Bavily mě všechny dějové linky, dokonce i Agáta, kterou jsem v předchozích dílech moc nemusela. Vůbec by mi nevadilo, kdyby kniha měla o pár stran navíc, ale bohužel všechno jednou končí. Budete mi chybět..


Babouš
03.05.2023 5 z 5

Z celé trilogie asi nejlepší. Z prvního byl moc cítit Harry Potter, v druhém podle mě autorka moc nevěděla kudy kam, ale v třetím si konečně našla svou cestu. Postavy jsou opravdovější, svět výraznější a originálnější, no nechtělo se mi odtud odcházet. Baz a Simon a jejich vztahový dramata mi budou chybět!

eliska2106
16.04.2023 5 z 5

Tahle série mě moc bavila, u posledního dílu jsem shledala jedinou nevýhodu - knížka je hodně tlustá, tak se špatně drží

chodícírohožka
22.01.2023 4 z 5

Z předchozího dílu jsem byla poněkud rozpačitá - měl své parádní stránky, stejně jako ty, které se mi nelíbily (a konec mě zklamal) - takže jsem byla zvědavá, co bude dál. A autorka mě docela potěšila. Kam tě vítr zavane (mimochodem v češtině fakt příšerný název/překlad) je příjemným a vtipným čtením, které mě bavilo od začátku až do konce. Dokonce mi až tak nevadila ani snaha zavděčit se modernímu trendu YA literatury (pestrost sexuálních orientací, nějaká ta spíš asi lehčí erotika...) - i když působila trochu prvoplánově a kniha kvůli ní nesedí k předchozím dvěma dílům (jako by se autorka najednou rozhodla, že Simon Snow už nebude pro mladší puberťáky, ale pro "zkušenější" "mladé dospělé").
V celé této sérii mi připadá, že Rowell využívá otřepané motivy, pozměňuje cizí nápady a nedokáže se tak úplně vyvarovat přeplácanosti - ale z nějakého důvodu to u ní funguje. Neřekla bych, že její svět mám ráda (nijak zvlášť mi neučaroval, ani mi nevadí) - hlavní protagonisty ale zbožňuju (a opravdu moc doufám, že si to s tou trilogií rozmyslí a napíše ještě aspoň jeden další díl).

Kalokaghatia
29.12.2022 5 z 5

Budu předstírat, že druhý díl neexistuje. V tomto díle se autorka vrátila k tomu lehkému stylu jako v první části, který mi tak sedl. Trochu navíc mi přišly odbočky k Agátě, která mě upřímně moc nezajímá. Jsem ráda, že Baz se Simonem se vrátili k tomu roztomilému škádlení z prvního dílu, že se vzduch mezi nimi konečně pročistil. Moje romantická duše dostala po čem toužila. Já hodnotím plným počtem, mě se to prostě líbilo a jdu si sehnat další knihy od autorky.

Gi-Gi
22.11.2022 4 z 5

(SPOILER) Tak to zachránila po druhém díle jsem se fakt bála, na druhou stranu mě překvapuje míra "jiných" - že se člověk hledá, tomu rozumím, oceňuji, že se nebála otevřít téma a mit hrdiny gaye, huraa, ale v jedné partě dva páry v partě pěti lidi, aniž by to tušili, i mě přijde divný

Remus Hroozley
17.10.2022 5 z 5

Přečetla jsem v angličtině, jen co to vyšlo a strašně mě to vzalo. Pro mě nejlepší díl série. Citečky na maximum. To miluju! Hlavně Simona a jeho boj s tím jak prostě být, když už nejste hrdina. Baz!!!! Co víc říct... Musím si to znovu přečíst v češtině. Bylo to skvělý.

SBH
25.09.2022 5 z 5

(SPOILER) Tak jo, zase s komentářem otálím, protože mě to chytlo za srdce. Dokonce tak moc, že jsem na jeden zátah znovu přečetla celou trilogii. A v tomto podání mi najednou i problematická „dvojka“ začala dávat smysl, rozhodně tvoří s posledním dílem ucelený a velmi zajímavý příběh.
Obálka. U českého vydání jedničky je vyloženě nešťastná, dvojka mi přišla taková plakátová, aby mi posléze pěkně pasovala k příběhu, u třetího dílu je vyloženě boží. K tomu dávám palec nahoru za stínové ilustrace. Normálně obrázky v knihách nesnáším, ale tady mi příjemně podkreslily děj.
Následují už jenom pozitiva. Postavy jsou tak živé, až mám pocit, že se mnou bydlí. Charaktery propracované na jedničku včetně Simonovy posttraumatické stresové poruchy (kdo by se mu divil) a způsobu jak ji (ne)zvládá. Penelopa. Její úvahy nad tím, že nemá vždycky pravdu, bych si měla připíchnout na nástěnku (akorát že já MÁM vždycky pravdu, že jo). Shepard - zlatíčko. Agáta se hezky vyprofilovala už ve dvojce a její vývoj je v posledním díle triumfálně zakončen (až na těch 100 % LGBT populace, co je to poslední dobou za módu?). V té souvislosti mi zpětně v prvním díle nepřipadla tak apatická a povrchní. Ovšem nejbohatší proměnou prošel můj oblíbenec Baz. Naplno se projevily jeho nejhlubší sklony (k soucitu a něze), které umně skrývá za cynismus a aroganci.
Děj. Děkuji literárnímu pánubohu a samozřejmě autorce za… za všechno. Že vztah Simona a Baze postrádal sluníčkovou kýčovitost, ale zároveň byl ušetřen tragických bad-endů (opak happy endu, kdyby někdo ty moje legrácky nechytal). Způsob, jakým Penelopa řešila komplikaci s démonským prokletím, byl bravurní a brilantní. Závěrečná záchrana Watfordu měla grády i logiku. Ale hlavně – díky, díky, DÍKY, že autorka vyřešila všechny problematické otázky z prvního dílu. Samozřejmě nad závěrem Lucyina příběhu jsem brečela jako želva. Jo, a ve snu by mě před těmi šesti lety nenapadlo, jak mě bude mrzet představa, že Simon ztratí svoje křídla a ocas. V tomto díle jsem si je vyloženě zamilovala (společně s Bazem).
Každopádně Simon Snow patří k mým nejoblíbenějším fantasy příběhům.

4642
07.09.2022 5 z 5

Rainbow Rowell stvořila nádherný svět plný magie, lásky a dobrodružství. Všechny díly, jsem si neskutečně užila. Zamilovala jsem si všechny hrdiny a žádná dějová linka, mi nepřišla zbytečná. Při čtení, jsem se moc bavila. Tento krásný svět, mi bude moc chybět a vůbec by mi nevadil nějaký další příběh:-)).

Lenny33
04.09.2022 2 z 5

Kniha "Nedej se" se mi kdysi, když vyšla, vcelku líbila. Další dva díly mi připadají nadbytečné a nebavily mě. Za mě velké zklamání.

RemiBlack
14.07.2022 4 z 5

2021/18
U knih Rainbow Rowell těžce nezvládám předklady do češtiny, takže jsem četla anglicky.
Máme tu závěr série o Simonu Snowovi, a stejně jako autorce, i mně budou postavy neskutečně chybět. Zdaleka nejvíc mě bavil první díl. Osudy Agáty nebo Sheparda mě moc nezaujaly, zato Baz je moje srdcovka.
Interakce Simona a Baze byly skvělé, a kniha mě dost bavila. Na druhou stranu, komentář píšu zpětně (o půl roku), a vůbec nemůžu dát dohromady, co se v knize vlastně dělo. Každopádně Rainbow Rowell a její psaní je pro mě něco výjimečného. :)

JitulHa
05.07.2022 4 z 5

Konečně jsme se dočkali závěrečného dobrodružství Simona Snowa, a že jsme si na ten překlad tedy počkali, jen co je pravda! Sledujeme současně tři dějové linie, kde samozřejmě nechybí všichni naši staří známí. Agáta, která si opět jede po své vlastní ose, Penny a Shepard - vážně k neuvěření, co dokáže způsobit jeden normál!! V neposlední řadě pak Baz a Simon, v prvním díle byli prostě skvělí. V tom druhém trochu scházelo to jejich pověstné špičkování, asi to bylo i tím, že Snow nevěděl po tom všem, co se sebou. Tak trochu jsem doufala, že v tomto díle, to autorka nějak napraví a Simon se dá opět dohromady, ale on stále nerozuměl sám sobě, natož ostatním. Což způsbilo, že jsme mu pořádně nerozuměli ani my čtenáři. Navíc to mělo vliv i na jeho interakce, především s Bazem a už to prostě nebylo takové jako na začátku. Nicméně, autorka má stále svůj originální styl vyprávění, stejně jako postavy, včetně celé té magie. Kniha je to velmi obsáhlá (má téměř 600 stran), avšak s ohledem na děj ve mě přetrvává pocit, že tam je ještě mnoho míst, která by potřebovala doplnit... No, nevím za mě takový závěr nezávěr... Přesto Rainbow Rowell zase nezklamala!

Niamh15
26.05.2022 5 z 5

Čteno v originále.
Linka Penelope & Shepard mi byla upřímně řečeno úplně ukradená. Slovo "normál" ji myslím vystihuje přesně. Zdálo se mi, že ani autorka ji moc neprožila, ten závěr byl takový do ztracena.
Zpočátku mě nebavila ani Agatha & Niamh, nicméně jak se to postupně vyvíjelo, začalo to být zajímavé. Kdyby měly víc prostoru, neuškodilo by to.
Ovšem Simon & Baz? Dokonalost sama, už zase. Zatím jsem nesrovnávala s překladem, ale v originále jsou jejich scény naprosto úžasně napsané. Až tak dobře, že jsem je četla několikrát dokola. U YA se to moc často nevidí.
Vzato kolem a kolem by asi neškodilo, kdyby to bylo kratší. Rowellová se evidentně snažila vrátit k napětí, které mezi Simonem a Bazem bylo v prvním díle, což se jí z velké části povedlo. Zvolila dobrou strategii. Skvělý závěr skvělé série.