Síla dávných tajemství

Síla dávných tajemství https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/420334/bmid_sila-davnych-tajemstvi-QEZ-420334.jpg 5 110 46

Nový smysl života můžete najít nečekaně v historii vlastní rodiny. Dojemný příběh o nezdolné síle lásky, schopnosti překonávat překážky a důležitosti lidských snů od autorky bestselleru Trail of Broken Wings. Mladá newyorská novinářka Džája je v životě připravena na všechno, jen ne na to, že prodělá tři samovolné potraty a odcizí se svému milovanému muži. V zoufalé snaze překonat své zhoršující se psychické problémy se rozhodne vydat se do Indie za svými předky, aniž by tušila, že přitom odhalí velké rodinné tajemství. Setkává se s bývalým sluhou a důvěrníkem své zesnulé babičky, která musela za časů britské okupace čelit mnoha omezením, vyplývajícím z tradičně podřízeného postavení žen v indické společnosti. Je to právě její příběh, v němž pokrokově založená žena dokázala i přes nepřízeň osudu nalézt pravou lásku, který Džáje pomůže znovu nalézt ztracenou sílu k tomu, aby si dala život do pořádku a našla jeho smysl v pomoci bližním.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Fortuna Libri (ČR)
Originální název:

The Storyteller's Secret , 2018


více info...

Přidat komentář

Ludmila91
20.01.2024 5 z 5

Tak tohle bylo něco neskutečného. Přečteno ta dva dny. Úžasný, silný, lidský příběh.

Paja1709
04.01.2024 5 z 5

Na knihu jsem natrefila úplně náhodou a jsem za to moc ráda. Tak krásný příběh jsem už dlouho nečetla. Čtenář se také hodně dozví o Indické kultuře a tradicích. Kniha pravém bude patřit mezi moje top knihy.


sladkovka
24.08.2023 5 z 5

Knihu jsem si vzala z knihovny, abych udělala místo na jinou, ale to jsem se spletla. Z knihy se vyklubal nádherný a dojemný příběh z prostředí Indie. Byla jsem nadšená a těšila jsem se, až přijdu z práce a začtu se do osudu Amíši a Džaji. Takže kniha zůstává u mě doma.

Nofar197
20.08.2023 5 z 5

Jaya, americká novinářka indického původu, má všechno, o čem ostatní zeny sní : Úspěšnou profesní dráhu, atraktivní vzhled, dobré přátelé i milujícího manžela. Bohužel se jen těžko smiřuje s faktem, že ji patrně není souzeno stát se matkou. Jaya si neuvědomuje, že mezi ní a Patrickem dochází k citovemu ochladnuti a propast se postupně stále více rozevírá. Poté, co vyjde najevo Patrickova nevěra, se Jaya rozhodne odjet do Indie, země svého původu, kde nikdy předtím nebyla a o níž zejména její matka nikdy sama nemluví a jen velmi neochotně odpovídá na Jayiny otázky.
V malé vesnici v Madhjapradesi Jaya postupně odhaluje tajemství své babičky Amishy, talentované vypravěčky a na svou dobu velmi emancipované ženy, ale zároveň si začíná uvědomovat své jednání, které zapříčinilo problémy v jejím manželství.

"Aniž bych chtěla, přemýšlím o Patrickovi. Naše manželství se zdálo být jako otevřená kniha, dokud jsme se nezačali pokoušet o miminko. V té době se mi můj vnitřní hlas zdál silnější, než názory Patricka či lékařské rady. Byla jsem si jistá, že já nejlépe vím, jaká je správná cesta vedoucí k mému cili. Nenaslouchala jsem mu - protože jsem odmítala naslouchat.
Když se naše manželství rozpadalo a on si začal se Stacy, byla jsem si jistá, že je všechno jen jeho vina. Teď myslím na to, kolik věcí jsem před ním skrývala - svůj strach, své obavy, a zejména prázdnotu, která se rozlezla do všech koutů a vytlačila pryč všechno a všechny ostatní. Cítila jsem, že bude jistější to všechno skrývat. Ale jak jsem mu měla vysvětlit svou touhu po dítěti a svůj pocit selhání, když jsem tomu těžko rozuměla sama? "

Podaří se manželství Jayi a Patricka zachránit?

helenkan
28.06.2023 5 z 5

Tuhle knihu jsem koupila jen náhodou v Levných knihách. A jsem ráda,že jsem jí objevila. Je to nádherný příběh o přátelství, velké lásce, snech a nadějích. Úplně jsem hltala stránku za stránkou od začátku do konce. Můžu jen doporučit.

Mamka_cte
07.03.2023 4 z 5

Začátek knihy mi přišel trochu zdlouhavý, ale po přesunutí do Indie jsem se nemohla odtrhnout.

Příběh Amíši mě totálně dostal. Příběh popisuje zvyky a tradice mezi které například patří domluvený sňatek. Žena se musí strat o svého manžela, prát, vařit a rodit nejlépe jen syny. Nesmí se vzdělávat a co nejméně stýkat s rodinou.

Příběh byl převážně vyprávěný Ravim. Oddaným sluhou, který byl opravdový přítel Amíši. Svého Raviho by měl mít ve svém životě každý.

Kniha je místy velice těžké čtení. Několikrát jsem přestávala dýchat. Například při popisu dětí v sirotčinci, težkého života nedotknutelných a nebo popisu beznaděje při potratu.

Při čtení jsem i několikrát brečela. Kniha je plná zakázané lásky, snů, zoufalství, tajemství, ale i pravého přátelství.

Moc se mi líbilo vyprávění zvyků z jiné kultury. Úplně jsem si přestavovala barvy sárí, vůni koření a květin, nebo rozmanitost indických chrámů.

Konec knihy byl trochu předvídatelný, ale nejkrásnější bylo, když se Ravi zase nakonec shledal se svou Amíšou a když začala Džája přemýšlet o adopci.

Musím ale přiznat, že kdyby ke mě kniha nedoputovala ve štafetě, tak si ji asi nepřečtu. O to více jsem ráda, že se tak stalo!

Airelle
06.03.2023 5 z 5

Příběh Džaji a Amíši mě jednoznačně posadil na zadek, příběh o tom, jak má minulost vliv na přítomnost a jak nám může změnit život.

Když se Džaja po velkém životním zklamaní několik potratů a rozpadající se manželství s její životní láskou Patrickem - vydá do Indie do domova svých předků, nečeká, že se tu dozví životní příběh svojí babičky Amíši. V domě své rodiny se setkává už pouze se sluhou Ravim, který byl nejen Amíšina druhá ruka v domácnosti, ale i její nejlepší přítel. A není to nikdo jiný než Ravi, kdo bude Džaje vyprávět o životě Amíši.

Amíšin příběh začíná domluveným sňatkem, její život je teď v rukou jejího manžela a dohlíží na to jeho matka. Amíša musí poslouchat, starat se o manžela i o domácnost, porodit nejlépe samé syny a hlavně mlčet a neodporovat. Jenže Amíša je jiná, má své sny, ráda vypráví příběhy a doufá, že se jednou ve společnosti změní postavení žen a kastovní systém. Její život se aspoň trochu zlepší v momentě, kdy pozná Raviho, nedotknutelného, který smí dělat jen tu nejhorší práci a nejlépe, kdyby se vůbec nenarodil. Jenže Amíša se rozhodne, že Raviho zaměstná jako svého osobního sluhu a nakonec si ho prosadí i přes tchýninu nelibost. Během manželství porodí tři syny a stane se jedinou paní domu, manžel stále častěji jezdí za pracovními povinnostmi do vedlejšího města, a tak se Amíša chopí příležitosti a přijme nabídku britského vojáka Stephena vyučovat na místní britské škole. Stephen jí na oplátku bude učit anglicky psát.

Džaja mezi Raviho vyprávěním poznává celou jeho rodinu a opravdu si je všechny oblíbí. Díky Ravimu poznává také stinnou stránku Indie a to je chudoba, dětské domovy plné dětí, o které se skoro nemá kdo postarat. Džaja má velmi napjatý vztah se svou matkou Lénou, Amíšinou dcerou, a díky Ravimu se snad konečně dozví pravý důvod Léniného chování.

Kniha je plná lidských trápení, zklamání, vzletů i pádů, lásky, velkého přátelství, touze po svobodě, po dětech, po lepším životě. Četla jsem jí v rámci štafety a byla to jedna z nejlepších knih, kterou jsem v rámci štafet četla a upřímně si myslím, že jinak bych se ke knize nedostala a byla by to tak neuvěřitelná škoda. U knihy jsem několikrát brečela a musela se čtením přestat, protože to mnohdy bylo na mě až moc.

Lennuse
23.02.2023 5 z 5

Krásné čtení o veliké lásce, přátelství, naději a smyslu života. Příběh indické ženy, která s pokorou přijímá, co jí osud nadělil a snaží se přitom neztratit samu sebe. Kniha o tajemstvích, která vyplouvají napovrch a mění lidi k lepšímu. Úžasné, k zamyšlení, dojemné, neobejde se bez slz a pohladí duši.

18LenkA12
17.01.2023 5 z 5

Tato kniha nás to svým příběhem seznamujeme s tradicemi v Indii. Poukazuje jak život si nelze naplánovat. Ač mě kniha na prvních stránkách moc nebavila k závěru jsem jen toužila otočit další a další stránky, abych se dozvěděla další pokračování vyprávěného příběhu. Jednotlivé přeskoky mezi postavami nebyly vůbec rušivé. Pro mě toto dílo je velmi čtivé a všem ho můžu jen doporučit.

gossipavlina
12.12.2022 4 z 5

Téměř od začátku jsem musela srovnávat s jinou knihou s dost podobným příběhem, a to s Kašmírovým šálem. Z tohoto duelu ale Kašmírový šál vychází s mého pohledu lépe.
Síla dávných tajemství má v sobě ukrytou hloubku citů, tryzeň rozhodování, demagogii náboženství, zvyků a tradic. Ale dost mi vadila

JJJ007
20.11.2022 5 z 5

Nádherná a dojemná kniha. Rozhodnutí, které ovlivňují 3 generace žen. Je moc pěkně a čtivě psaný příběh. Určitě doporučuji k přečtení.
Obdivuji sílu Amiši.

ydnac
26.08.2022 5 z 5

"Ale člověk nepotřebuje vždy vidět slunce, aby měl v životě světlo. V temnotě stačí nalézt hvězdy. I jejich záře může váš život prosvítit."

Můj život na jedno odpoledne prosvítila tato úžasná kniha :-)

Současná hrdinka Džaja touží po miminku, ale bohužel už třikrát potratila. Její život začíná ztrácet smysl a Džaja začíná ztrácet i manžela.
Jednoho dne přichází zpráva o nemoci dědečka, jehož nikdy neviděla a on si přeje vidět svou dceru Lénu (maminku Džaji) , kterou vypudil ze svého života...
Džaja se rozhodne odjet do Indie, kde má své rodinné kořeny, aby zjistila více o dávných tajemstvích...

Druhou hrdinkou je Amíša, maminka Lény a babička Džaji :-)
Tu jsem opravdu moc obdivovala.
Musela žít ve světě, ve kterém je vám určen manžel a vy jste mu předána jak kus nábytku (pokud máte štěstí padnete si do oka). Vaším úkolem je plodit děti, uklízet, starat se o dům, ale hlavně se prakticky nesmíte stýkat se svou rodinou, nevzdělávat se, poslouchat manžela...
Amíša byla úžasná, ale svět ještě nebyl připraven na změnu.
Nebyl připraven na SILNÉ ŽENY.

Knížka mě úplně pohltila, je o celé generaci žen.
Neskutečné čtivé.
Doporučuji :-)

hrosulik
16.08.2022 5 z 5

Nádherný příběh od začátku do konce.
Tohle bude moje ️ srdcovka.
I slzička na konci ukápla.

Jenny46
01.06.2022 4 z 5

Síla dávných tajemství už jen ten název mě lákal, krásná obálka a můj první příběh z Indie...
Kouzelné vyprávění, atmosféra Indie - tradice, zvyky, dvě silné ženské postavy. Poutavé čtení, doporučuji

marketa1860
23.05.2022 3 z 5

Příjemná kniha odhalující rodinné tajemství napsané krásným jazykem. Moc se mi líbilo odhalování zvyků z naprosto jiné kultury. Indie je tu popisována za časů britské nadvlády, přesto na vás dýchne její krása - vůně koření, barevná sárí, indické chrámy a jejich atmosféra rozpálená sluncem.
Příběh se odvíjí ve dvou rovinách a přesto, že je jednoduchý a poměrně předvídatelný, je napsán mile a vtáhne vás do děje.

SmisekIvuska
22.03.2022 4 z 5

Mam moc ráda knížky, kde se prolíná časové období. Knižka je odpočinková a zajimavá v tom, že se můžeme dozvědět něco z jiné kultůry. Velmi příjemné čtení.

popeluška
14.02.2022 5 z 5

To bylo tak nádherné čtení, že teď nemůžu pochopit proč jsem čtení knihy tak dlouho odkládala :-) Knihu jsem si moc a moc užila. Dala bych i sto hvězdiček :-)

markej
04.12.2021 4 z 5

Román se odehrává ve dvou časových rovinách: jednak v současnosti, kdy se Džaja vyrovnává s tím, že už třikrát potratila, jednak v době koloniální Indie, kdy líčí příběh Džajiny babičky Amíši a potažmo i Džajiny matky Lény, která se k Džaje chovala vždy poněkud odtažitě a rezervovaně.
Knížka je předvídatelná, ale moc hezká, vhodná asi spíše pro ženy jako odpočinkové, ovšem ne plytké čtení s poselstvím, jak silné ženy dokážou být, co všechno dokážou snést a obětovat a jak se vždy dovedou postavit zase na nohy.

Jana-Marie
28.11.2021 5 z 5

Krásná kniha, oceňuji, že jsem se dozvěděla něco o životě v Indii. Určitě stojí za přečtení.

pydla
01.11.2021 5 z 5

Krásný, silný, poutavý a dojemný příběh. Tato kniha se musí číst pomalu, vnímat text, nasávat řádky a nechat se protkat vyprávěním Raviho.
Příběh, který Vás vrátí ke správným hodnotám, vyrazí dech, nenechá lhostejnými a pohladí svou moudrostí. Zavede Vás do nitra Indie, rozezlí nespravedlností života, uzemní nicotností nedotknutelných ( kasta v indii, která je považována za lidský odpad, nemající žádnou hodnotu a žijící v naprosté bídě ) a hlavně čistotou duše a těžkostmi životních rozhodnutí.
Tuhle knihu si rozhodně dejte na seznam.

Štítky knihy

Indie tajemství rodinné vztahy pátrání v minulosti babička prolínání minulosti a současnosti

Autorovy knížky

Sejal Badani
americká
2019  92%Síla dávných tajemství

Kniha Síla dávných tajemství je v

Právě čtených2x
Přečtených132x
Čtenářské výzvě15x
Doporučených15x
Knihotéce134x
Chystám se číst125x
Chci si koupit21x
dalších seznamech3x