Šifra z katakomb

Šifra z katakomb https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37337/sifra-z-katakomb-37337.jpg 4 17 7

Co má každý správný kluk rád? Samozřejmě výpravy do neznáma, tajemství, trochu strachu a dobré kamarády, se kterými by si všechno pěkně užil. Jenže kde je sehnat v Mostě, kam se po nedávno skončené válce teprve znovu přistěhovávají lidé? To je pro dvanáctiletého Luboše problém do chvíle, než se sblíží se studentem Valdym, upovídaným Pindou a jeho bráškou Pepíčkem. Pak se těmhle klukům stane každý den malým dobrodružstvím. Toulají se městem, mapují si ho, sledují podežřelou pětici červenokošiláčů a v kostelních katakombách narazí na záhadnou šifru. Tu musí určitě rozluštit! Pátrání téměř detektivní je zavede do chodeb zrušeného dolu, na jiřetínský oprám, k opuštěnému vojenskému bunkru, kde drama vyvrcholí.... celý text

Přidat komentář

Rihatama
21.02.2023 4 z 5

Nejsem kluk a už vůbec ne malý. Ale co si pamatuji, tak coby dítě i teenager jsem klukem být chtěla, protože by mi to bývalo usnadnilo život s mými dvěma bráchy, kteří si se mnou nechtěli hrát ani mě brát do party s jejich kámošema. Trocha té klučičí povahy a instinkt přežití (nikdo mě nešetřil) mi zůstaly doteď, a proto taky pro mám pro klučičí dobrodružné příběhy pochopení i slabost.

Rudolf Čechura, nestor českých holmesologů (jak jsem se dočetla), se mi dostal do ruky vůbec poprvé. Kdybych Šifru četla coby teenager, nejspíš by se mi hodně zamlouvala. I dnes se mi příběh kluků ze severomoravského pohraničí líbil, zájem patřit do party, chránit své kamarády, když třeba... nemohl mi ale uniknout jistý naivismus a propaganda čouhající zejména ze závěrečného finiše. Doba po konci 2. sv. války tomu nicméně nahrávala vzhledem k přetrvávajícím aktivitám nevzdávajících se posledních nacistických vojenských skupin i přípravám československých komunistů, reprezentujících levici, která porazila nacisty, k plnému převzetí moci. Čechurovi kluci však byli ti správní, kteří dělají správné věci a brání slabší, ať mají přes ramena hozenou jakoukoli vlajku.

Arminus
02.04.2021 4 z 5

Chlapecký román, jakási „záhada šifry“ (mám-li použít analogii s Foglarem), odehrávající se těsně po skončení 2.světové války v částečně už „vysídleném“ Mostě (do té doby spíše Brüx), kam přichází (nebo se vrací) Češi. Na rozdíl od foglarovek tedy zasazeno do konkrétního místa a času, s realisticky popsanými fakty doby a dobrou zápletkou. Chlapci, prožívající své dobrodružství v napůl pustém městě měli ovšem s tím, že narazili na skupinu Němců, provádějící pokyny organizace Werwolfů, spíše „štěstí“, že se k něčemu takovému připletli – jak dnes dokládá četná literatura, celé záškodnické hnutí Werwolfů se sice zmohlo na několik vražedných akcí (nejen v „Sudetech“, ale i na Západě, v Cáchách atd.), nebylo jich ovšem mnoho (vůbec ne, jak si asi představovali ti, kdo Werwolfy založili a cvičili), hnutí se (bez vedení) rychle rozpadlo a bylo spíš (po dobu komunistického režimu) propagandisticky využíváno - viz nevyšetřený výbuch v Krásném Březně a jeho následky. Tajných skladišť bylo na celém československém území odhaleno (bezpečnostními specialisty!) za celou dobu doslova sotva pár desítek.
Zajímavé jsou dobré (a na autora, Milana Fibigera i četné) ilustrace.


kamila5406
18.09.2020 4 z 5

Souhlasím je to podobné rychlím šípům což toje super ale dala bych tomu ještě více dobrodružství

jindrich7442
18.11.2018 5 z 5

Další úžasný autor, za kterého jsem vděčný čtenářské výzvě. Překvapilo mě do jak autentického poválečného prostředí je příběh chlapeckých dobrodružství zasazen. Těším se na další autorovi knihy a zároveň doporučuji jako povinnou četbu.

tomvall
11.03.2015 4 z 5

Je to taková foglarovina, což míním jako pochvalu, aby bylo jasno. A je to docela dobré čtení i pro starší čtenáře, než je cílová skupina. A ke konci je to i dost napínavé, takže se kniha dá bez obav doporučit širokému čtenářstvu.

Hooky
24.04.2014 5 z 5

Nečekaně dobré!!

regi1
13.07.2013 5 z 5

Nato, že je kniha určena 10ti, 12ti letým dětem,tak určitě má co říci i dospělému. Pro mě bylo zajímavé a poučné hlavně líčení poválečného způsobu života. A vlastní příběh je také pěkně poutavě psaný.Původně jsem chtěla přečíst tuto knihu jen tak,abych věděla,co syn čte,ale musím přiznat,že mě příběh strhl a úplně jsem si připadala,že tam jsem s těmi kluky a plánuji s nimi další výpravy. Podle mě naprosto fantastická knížka pro děcka.