Sídlo smutku

Sídlo smutku https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/354212/mid_sidlo-smutku-dM2-354212.png 3 78 25

Strašidelný příběh o pustém stavení a tenké linii mezi tímto životem a tím dalším. Po smrti matky je 11letý Marcus poslán, aby žil na malém ostrově v Jižní Karolíně se svou tetou, samotářskou malířkou se strašidelnou minulostí. Teta Charlotte, málomluvná žena, ukáže Marcusovi rozbořené stavení a řekne mu, že ji už 30 let pravidelně navštěvuje, protože je dokonalým obrazem jejího zborceného života. Stavení se stalo inspirací i pro její kresby. Místní stavení říkají „Sídlo smutku“, protože před padesáti lety z něj během hurikánu beze stopy zmizeli rodiče s malým chlapcem. Jejich těla se nikdy nenašla a chalupa od té doby zůstala prázdná. Když teta maluje a Marcus je sám, chodí ke stavení a testuje svou odvahu – pokaždé se přiblíží o něco blíž. Zdá se mu, že ho pozoruje duch dávno zmizelého chlapce... Marcus, plný zvědavosti a otevřený všemu neznámému a podivuhodnému, se snaží s duchem promluvit. Netuší, zda je hodný nebo ne. Sídlo smutku je skvělým duchařským příběhem, ale i příběhem o žalu, výčitkách a vzpomínkách, které nás pronásledují.... celý text

Literatura světová Romány Záhady
Vydáno: , Omega
Originální název:

Grief Cottage: A Novel


více info...

Přidat komentář

Pavlína2019
23.04.2024 5 z 5

Krásná kniha! A to především. Takže zásadně nesouhlasím s nízkými hodnoceními. Ale podotýkám, že duchařská je skutečně jen velmi okrajově. Což mi právě vyhovuje, na to úplně nejsem. Takže, když to shrnu: kniha se mi četla velmi lehce, sama, čas u ní příjemně plynul. Je v ní dojemnost, pochopení, a to v různých oblastech života a moudrost. Příběh je to krásný a citlivý, popisující několik desetiletí. Ale také jsem se několikrát pobavila a usmála! Zářný příklad toho, kdy rozhodně nedat na hodnocení. Pokud si chcete přečíst pěkný příběh a nevadí, že se u něj zrovna nebudete klepat hrůzou z duchů - rozhodně do toho….

Lucciella_L
07.07.2023

Musím přiznat, že jsem trošku doufala v duchařský příběh, takže jsem byla překvapená. Ale mile. Knížka se četla dobře, jen mě občas Marcus strašně vytáčel tím, jak byl "přemoudřelý a dospělý". Jako nenáročná knížka k vodě super.


Parwana
15.05.2022 odpad!

S knihou jsem hodně dlouho bojovala a měla jsem dobrou vůli ji dočíst, ovšem bylo to nad mé síly. O hororu vůbec nemůže být řeč, spíš se jedná o příběh chlapce a jeho tety, který se potuluje ve strašidelném domě, když teta maluje. Prvních 150 stran se postavy babrají samy v sobě a život kolem nich pomalu plyne, sem tam se objeví nějaký duch. Dalších 150 stran podobného obsahu už bych nezvládla.

ZuzanaZ83
30.07.2021 2 z 5

Velmi zajímavá kniha o lidských osudech a vnitřních pocitech. Ale rozhodně bych ji nikdy nezařadila do duchařiny. Upřímně jsem si říkala, že tohle už je na hranici Odeonek. To není špatně, jen ta kategorizace je natolik zavádějící, že čtenář čekající duchy a tajemno bude nejspíš hodně zklamán.

Jana4583
29.07.2021 1 z 5

Naprosto únavné čtení, měla jsem dojem, že o ničem. Člověk neví, kam vlastně autorka směřuje. Přišlo mi to nepovedené.

michaela.22
17.05.2021 4 z 5

Kniha se mi líbila, snadno se četla a lehce se orientovalo v ději. Strhávám jednu hvězdičku, protože jsem čekala více napětí a nadpřirozena. Oceňuji vykreslení povah a myšlenek hlavních postav.

AmyLee992
07.03.2021 4 z 5

Syrově a až depresivně vylíčený příběh neobyčejného kluka v obyčejném světě

Trustty
08.11.2020 1 z 5

No toto....Ať už to bylo cokoli, je to pryč :))
Nezaujalo ani jako paranormální a ani jako psychologický příběh,

Veronika2692
09.08.2020 3 z 5

Takové hezké a příjemné vyprávění, žádné velké akce, děj pěkně plynul. Hororem bych knihu rozhodně ale nenazvala, ani duchařinou. Ale četlo se pěkně.

Petraxxx
30.07.2020 1 z 5

Nuda. Sice nevím, oč autorce šlo, ale patrně sonda do duše jedenácti letého chlapce, který se vyrovnává
se svým osudem. Ale takovéhle uvažování se k věku chlapce vůbec nehodilo. Jako by vyprávěl spíše starší muž. Dlouhé nudné pasáže o ničem. Strašidelná nebyla kniha vůbec.

FiliaNoctis
19.04.2020 5 z 5

Šum a vôňa mora, karety obrovské prichádzajú na svet, ranné prechádzky k opustenému domu...
Pokľudné tempo, záhadnosť, sympatické postavy...

Mindy
15.03.2020 2 z 5

Sonda do duše jedenáctiletého osiřelého kluka Marcuse, kterého se ujme jeho teta. Teda prateta, aby to bylo asi tajemnější. Je zdůrazňováno, že prateta je málomluvná, čemuž ale sáhodlouhé rozhovory s Marcusem nenasvědčují. A jeho myšlenky a vědomosti, to mi k jeho věku taky zrovna nesedí. Např. si vzpomene, že jeho mámě kdysi někdo řekl, že "pan Forster je patriarcha převlečený za socialistu". Ale samozřejmě ví, že to bylo myšleno jako vtip. Nebo v testu zná odpověď na otázku "Jaké protichůdné impulsy lze pozorovat v demokratické etice?" V jedenácti letech? No nevím.
(À propos ta odpověď zní: povinnost vůči sobě vs. povinnost vůči společnosti. To je přece jasné, že.)

Dušanskej
22.01.2020 2 z 5

Kniha me moc nebavila , dalo by se rict ze jsem ji docetl s donucenim ... cekal jsem od knihy vic

tessie_m
30.12.2019 3 z 5

Krásné, smutné, napínavé. Konec překvapivý.

nikola3
27.12.2019

Těšla jsem se, zacala jsem cist, snažila jsem se. Ale prostě me to nebavilo a nebavilo. Hlavni hrdina me proste štval, neprislo mi to,jako mysleni 11leteho kluka. Navic jsem cekala,ze pribeh se bude vic motat kolem ducha a domu. Za me ne

PeM
28.10.2019 3 z 5

Duchařina určitě ne, spíše psychologie - nahlédnutí do duše 11ti letého kluka.

orinka3
16.10.2019 5 z 5

Jsem překvapená nízkým hodnocením. Kniha je ale opravdu dobrá. Spíš psychologické zpracování duše malého kluka, který ve věku 11 let čelí událostem, které by porazily dospělého. A čelí jim velmi zdařile, moudře. Přijít tak brzo o oba rodiče, kdy vlastně jen čeká, až mu hodná maminka poví o jeho záhadném tátovi a vzápětí ho tragicky opouští i ona, je strašná rána. Do toho potíže nastupující puberty, přecitlivělá až příliš přemýšlivá empatická povaha a obavy z budoucnosti. Naštěstí je tu svérázná prateta, která se ho ujímá. Protože mu poskytuje hodně volnosti a sama je bohémka, může objevovat okolí a v něm záhadný starý dům s duchem tajemného chlapce. Líbí se mi popisy pláže, líbí se mi ten chlapec i jeho teta a vůbec lidi okolo. Není to akční, není to horor, je to prostě fajn knížka, která hledá své čtenáře.

Googies
03.09.2019 2 z 5

No jako nevím no. Těšila jsem se dost na tuto knihu, ale zklamala mě, a dost. Bavila mě až posledních cca 10 stran. Prostě tenhle typ psaní mi asi není moc blízký. Bohužel no. :(

ArwenAragorn
27.07.2019 3 z 5

Kdo čeká duchařský příběh, při kterém mu bude běhat mráz po zádech, ať si nechá zajít chuť.
Je to román o ztrátě nejmilovanější osoby, zármutku, samotě a vzpomínkách. Moc se mi líbilo, jak Marcus vybaluje krabice a nad jednotlivými věcmi se mu vybavuje maminka.
Román mi však nepřišel tak poutavý, některé události jsou zdlouhavě popisovány a opakují se, jiné mě naopak dojímaly. Hodnotím ho jako lepší průměr.

Marcus:
"Myslím, že teď už můžu usnout, tady v Sídle smutku. Ale ne v téhle zaprášené místnosti, chci být tam, kde jsi ty. Ukaž mi prosím. Polož mi ruku na rameno a veď mě. Chci usnout s tebou".
Už bylo téměř příliš pozdě. Pohyboval jsem se někde na hranici spánku, když jsem na rameni ucítil tlak. Jak jsem jen mohl někdy mít strach z jeho dotyku?

Mufa
27.02.2019 3 z 5

Strašidelný příběh to není, ale kvůli tomu jsem si to nepůjčila, jen se mi hodil do výzvy. Nebylo to špatné, k zamyšlení, co se asi tak může honit dítěti po smrti matky v hlavě. Konec byl tak trochu překvapivý, mohl by klidně pokračovat dalším dílem. Dá se to číst