Sharpovo zlato

Sharpovo zlato https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78441/bmid_sharpovo-zlato-Ikc-78441.jpg 4 127 13

Sharpe série

< 9. díl >

Další díl Sharpových příběhů se odehrává v létě 1810, rok po bitvě u Talavery. Kapitán Richard Sharpe je s armádou generála sira Arthura Wellesleyho, nyní již vikomta Wellingtona z Talavery, v Portugalsku, kde je nyní jejím hlavním nepřítelem nedostatek peněz, potravin a dalších zásob. Po tom, co britští zvědové objevili, že v jisté španělské vesnici je uloženo velké množství zlatých mincí, pověřil Wellington Sharpa a jeho lehkou rotu úkolem zlata se zmocnit, aby jím mohl financovat další pobyt své armády na Poloostrově a odvrátit tak hrozící porážku. Pro Sharpa je to těžký a nebezpečný úkol, neboť jeho rota musí proniknout přes nepřátelskou linii, navíc vyjde najevo, že zlato se už dostalo do rukou španělských partyzánů, kterých se bojí nejen Francouzi, ale i spojenci. Mise za zlatem nakonec dovede lehkou rotu do pevnosti Almeida a Sharpe musí prokázat všechnu svou obratnost, aby odsud unikli a pomohli zachránit britskou armádu.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Oldag
Originální název:

Sharpe's Gold , 1981


více info...

Přidat komentář

Jochen77
02.11.2023 5 z 5

Jo, jo a znovu jo. Tohle je prostě Sharp. Vždy dostane nějaký úkol jak pro Supermana, vždycky je u toho nějaká pohledná buchta, kterou prostě musí mít a následně se opět a svéhlavě zamiluje. A vždy potká nějakého vyššího důstojníka, který je nafoukaný a většinou neschopný blb. Tohle jsou prostě Sharpova dobrodružství s tím se holt musíte smířit. Ale je to skvěle napsáno a člověk hltá stránku za stránkou, opět parádička a těším se na další díl!!! Harper ever!

Hadati
04.10.2022 3 z 5

Generál Welesley je v úzkých. Proti několikanásobné francouzské přesile má jen malou naději na úspěch, a tu mu může přinést pouze spolehlivý kapitán Sharpe, který se se svou jednotkou musí vydat na území nikoho, kde hrozí střet nejen s francouzskými jednotkami, ale také riziko střetu se španělskými partyzány, kteří jsou ne vždy čestnými spojenci Britů.

Jedná se spíše o kovbojku, než o válečnou knihu. Nesmí zde chybět žena, která Sharpeho tentokrát nedostane jen do problémů, ale také jej svým způsobem zachrání. A přestože jsem od půlky knihy tušil, k čemu děj směřuje, nebyl jsem z finálního střetu o moc více zklamaný. Jen doufám, že příští díl bude zase o stupeň lepší, abych si zlepšil náladu.


bleekemolen
13.07.2021 1 z 5

ne, proste uz ne. dal jsem teto serii 9 šancí. opět se v každé v kapitole někdo na Sharpa zubí (fuj, odporné slovo) a všechný ženy ho oslňují svoji krásou. Došel jsem na stranu 100 a mám toho dost. Nebaví mě ta naivita s jakou jsou knihy sharpovy série psané, všechno je šablonovitě vykonstruované a zároveň strašně vážné a přitom je to literární dno. Nevím, proč bych s tím měl ztrácet svůj čas i nadále. ´
Spoiler alert- prozradím Vám děj všech dalších dílů, které už nikdy nebudu číst.

místo děje: random place

prelude
přehnaně negativní popis postavy X a jejího zavrženíhodného jednání

první dějiství
Sharp si udělá nepřítele na celý život (do konce aktuálního dílu), jelikož se snažil jen být poctivý / dobrý / ochraňovat svoje vojáky
onen nepřítel není nikdo jiný než postava X z prelude. Pro jistotu postavu X ješte nezapomene poplivat Cornwell i v tomto dějiství. (protože čtenár je asi debil)

druhé dějiství
Sharp je očištěn díky svému dřívějšímu hrdinství (pokud je jeho nepřítel z vojenského prostředí a stězoval si na Sharpa u svých nadřízených) a je poslán na tajnou misi na které ho bude doprovázet postava X a činit mu všelijaká protivenství.

nebo

Sharp je poslán na tajnou misi. V následujícím průběhu děje zjistíme, že hlavním oponentem bude postava X.

třetí dějiství
na tajné misi se seznamuje s nejnadhernější ženou, která kdy chodila po *random place*

čtvrté dějiství
nechutně se muchluji za výbuchu artilerie, odrážející se v zářících očích nejnádhernější ženy

páté dějství
tajná míse se ukazuje jako nesplnitelná, ovšem vojáci se na Sharpa zubí. to podle autora znamená, že to pro ně bude brnkačka
Sharp splnil tajnou misi, zabíjí u toho svého úhlavního nepřítele a získává (vyber jedno)
-nepřátelskou trofej
-tajné dokumenty
-spoustu peněz

a dílem nespravedlivého osudu přichází o:
-nejnádhernější ženu

řekněte mi někdo, proč jsem s tim ztratil cca 300 x 9 stran?

ps: nechcete někdo koupit skoro celou serii? je pozvracená jenom trošku

mi-380
13.02.2021 4 z 5

1810, Francouzi ženou britskou armádu ze Španělska do Portugalska a autor děj znovu staví na skutečné události – tragické válečné epizodě v pohraniční pevnosti Almeida. Sharpe dostává od Wellingtona speciální úkol a věrného čtenáře s ním čekají obvyklé ingredience: počáteční špatná nálada, věrný seržant, krvavá střetnutí, krásná žena (Sharpe má pozoruhodnou schopnost rychle se zamilovat i odmilovat), zrádný padouch. Sharpova řešení neřešitelných situací jsou tentokrát maximálně krkolomná, krutá a bezohledná, a při jejich realizaci mu byla paní Náhoda bližším spojencem než jeho vojáci. Ale přesto i deváté setkání pro mě znamenalo znovu nadprůměrný čtenářský zážitek. Za informační perličku považuji oddíl německé kavalerie na straně Britů proti oddílu polských kopiníků na straně Francouzů.
85 % (aktuálně 87 hodnotících s průměrem 90 %).

Přešel k jiné záležitosti, která souvisela s předpisem, jenž omezoval dovolenou polních důstojníků v Lisabonu na pouhých čtyřiadvacet hodin. Generál to odůvodňoval tím, že pokud si někdo za tu dobu nedokáže najít ženu, už se mu to stejně nepodaří, takže by tam byl zbytečně.

P.S.
Zlato pomohlo při výstavbě opevnění linie Torres Vedras (od roku 2019 portugalské národní dědictví).

Luigi1
27.05.2020 5 z 5

Hrdinské skutky kapitána Sharpa a jeho vojáků jsou dobře popsané.

cori
01.03.2020 3 z 5

Další Sharpovo dobrodružství ve formě jednohubky, kdy se svou rotou zajišťuje přepravu španělského zlata. Na scéně se objevují španělští partyzáni a krásná Tereza Morenová, která netouží po prstenech či medailoncích, ale poctivé bakerově pušce. Co je důležitější zlato nebo jedna pevnost?

moudivlacek
15.06.2019 4 z 5

Další skvělý díl o Sharpovi. Ten opět má problém s autoritami, a zvlášť když ony dávají najevo pohrdání s ním jako s nuzákem. Ale když zavelí Sharpe svým střelcům, je úplně jedno, kolik nepřátel proti němu stojí. A proto zde toho využije i sám generál sir Wellington, a pošle ho na důležitou výpravu - přinést zlato z jedné španělské vesnice. A tak Sharpe má možnost vyzkoušet si i nového nepřítele - španělské partyzány. Opět se zamiluje do dívky, s kterou má jiný jiné úmysly.
Jeho střelci jdou s ním do ohně a vůbec nepřemýšlí nad nesplnitelnými rozkazy, ty pro ně po boku svého velitele Sharpa neexistují.
Těším se na další díl.

druzickaster
18.12.2017 5 z 5

Hodně dobrodružný díl. Sharpovi vyloženě sedí, že si velí sám a má ssebou svoje (všeho)schopné chlapy. Závěr je dost hodně drsný, ale jak je psáno v knize, je to holt válka.

tenax
29.07.2016 5 z 5

Spíš dobrodružný než historický román, kde autor využil faktu, že nejsou známy přesné příčiny zničení pevnosti Almeida. A tak do toho šikovně zapojil Sharpa a jeho lehkou rotu. Ale ani tady neopomenul zakomponovat do vyprávění spoustu historických reálií a detailů, díky nimž je tahle série téměř encyklopedií britské účasti v napoleonských válkách.

Endy17
18.11.2015 3 z 5

Stále stejný scénář, takže kniha ničím nepřekvapí - ale taky nezklame. Sharpova série podle mě patří k tomu slabšímu z Cornwellova díla, nicméně jde o příjemné oddychové čtení a já rozhodně sáhnu i po dalších pokračováních.

Garik
12.05.2014 4 z 5

Oproti predošlým dielom badať výkyv v kvalite, najmä na niektorých miestach dej pôsobil dosť naivne, až som mal z toho trochu rozpačité pocity. Na druhej strane – nebola to žiadna katastrofa. Hlavne keď vezmem do úvahy, že sa vlastne jedná o jednu z prvých kníh môjho obľúbeného autora.

klokan.1905
26.09.2013 5 z 5

Výborně popsaná bitva u Talavery. Těším se na další díly o Sharpovi :-)

ferda
06.03.2013 4 z 5

Jak už jsem psal tady v té série o Sherpovi jsou si jednotlivá pokračování dost podobná, ale i tak to čtu kde se dá a hned se dívám po dalším pokračování.