Severně od šedesáté páté

Severně od šedesáté páté https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/244051/bmid_severne-od-sedesate-pate-244051.jpg 4 41 17

Dva přátelé jsou odkázáni sami na sebe, ale náhle stojí proti sobě. Proč se člověk tak snadno stává obětí zla, které je v něm stále přítomno a jen čeká na příležitost? Strhující psychologické drama je inspirováno autentickými lidskými charaktery. Dva záchranáři mají vytvořit bezpečné zázemí pro skupinu lidí, kteří pracují v neúprosných podmínkách drsného severu Kanady. Zdánlivě banální konflikt však zničí jejich přátelství a odstartuje řetězec tragických událostí. Autenticita prostředí je umocněna osobní zkušeností autora a rámcem fascinující, dokonalé, ale zároveň i kruté a k lidským osudům netečné přírody.... celý text

Přidat komentář

lazarus
05.07.2021 2 z 5

Zhruba po stranu 100 velmi dobře vypadající příběh ze zajímavého prostředí se následně překlopí v eskapádu dokonale nesmyslného chování dvou hlavních hrdinů. Jejich, vlastně od počátku kariéry, hodně neprofesionální chování vygraduje v naprosto zbytečnou tragédii. Julie si ovšem taky přihřála svou polívčičku a v očekávání telefonátu od manžela a sháněním čísla na které by se mu dovolala nechá svůj telefon jednoduše doma? Prostě nesmyslné.
Přeživší Žeryk nakonec trochu zachraňuje už tak dost depresivní a pitomý příběh.
Nelíbilo a od poloviny jsem si mohl hlavu ukroutit. Naštěstí existují lepší autoři a mnohem lepší příběhy. Tečka

sirojezkin
20.04.2021 2 z 5

Za mě zajímavý námět, ale horší styl psaní a to mi zkazilo celkový dojem.


RendysStrange
19.09.2019 5 z 5

Knihu jsem si přečetla na doporučení od Zdeňka Hanky. Vyprávěl mi o svém životě a o tom co zažil na řece Mackenzie. Pro Zdeňka jsou typické příběhy s otevřeným koncem.

Lasi808
13.08.2019 5 z 5

Skvělá, napínavá a čtivá knížka se silným příběhem, od které se těžko odchází. Z mého pohledu naprosto reálný příběh o dvou kamarádech, mezi které vstoupí chamtivost, závist a nenávist. Drsné prostředí zimní Kanady je skvěle vykresleno, stejně tak velmi napínavé a dojemné momenty. Jedna z knih, která nutí k zamyšlení nad dnešním světem a která čtenáři nedovolí jen tak ji odložit, ani po přečtení poslední věty :-)

adelinka
16.12.2018 5 z 5

Autor ma nesklamal a pre mňa super čítanie. Aj keď musím priznať, že aj ja som bola dosť vytočená, keď medzi dobrými kamarátmi sa vyskytli nezhody. Sama neviem, ku ktorej pravde som sa mala prikloniť a nevedela som si vybrať tú správnu kladnú postavu.....ale aj tak super rýchle čítanie....

soukroma
21.04.2018 4 z 5

Moc jsem se těšila na příběh z dalekého severu, za Medvědím jezerem, u řeky Mackenzie, na drsnou přírodu a chlapy-drsňáky v ní v současné době - sice s modernějším vybavením než v dávné minulosti (satelitní telefon, vysílačky, silné mašiny či vrtulník), ale v případě nouze stejně odkázanými hlavně na sebe sama, případně na sebe navzájem. Tenhle příběh měl ukazovat práci Extreme Emergency Services - zřejmě povinného doprovodu (jedno, či dvoučlenná posádka paramediků v silném autě, plně vybavené sanitě) všech tamních projektů stavebních aj.
Nicméně ti drsní odolní hoši (plně vyškolení a náležitě placení záchranáři!) se ukázali jako neskutečně nezodpovědná telata, dětinskostí by snad porazili i mateřskou školku, nehleděli na svou práci a povinnosti. Konkurovala jim zdatně jen manželka jednoho z nich, která přitom zůstala doma, pěkně v teple v civilizaci, ale chovala se jako idiot.
Zřejmě schválně autor dovedl svůj příběh do extrému, samozřejmě podpořeném nevyhnutelnou ne jedinou smrtí (zaviněnou nikoli nástrahami přírody ale lidskou hloupostí), ale naneštěstí tu alegorii jsem v celé ironii nějak neskousla (možná je za tím i to, že si dokonce umím představit takové lidi a chování, ale nechci ho v žádném případě potkat zrovna v extrémních podmínkách u záchranářů). Přesto 75%.

pajaroh
13.12.2017 3 z 5

Ono se to chování postav dobře hodnotí a odsuzuje, když není výhra ve vlastní kapse... či přilbě.
Zajímavé drama z mrazivého severu, psychologie postav je přes rychlý děj dobře nastíněna díky vyjádřeným myšlenkám (které čtenáře nutí se vcítit a zamyslet se nad tím, jak by se sám v obou případech zachoval). Hodnotu příběhu zvyšuje přehled a autorova znalost prostředí.
Po několika poetických knihách bylo tohle stručnější, věcně popsané drama vítanou změnou, nicméně bych si čtení více užila, kdybych díky komentářům bez označení "spoiler" předem nevěděla, jak skončí :-(

Jolina
27.01.2017 2 z 5

Čekala jsem rozhodně víc, možná to bylo tím vlkem na obálce, kdy téma vlci a pustina a dva kamarádi a boj o přežití nabízelo lepší uchopení tématu. Stále jsem čekala, kdy se děj rozjede, když se rozjel, jeden zemřel, druhý zemřel a byl konec. Možná to zjednodušuji, ale opravdu mě kniha moc nezasáhla.

danazeskolky
25.01.2017 4 z 5

Zajímalo mě, co to bude. Zatím jsem od tohoto autora nic nečetla, což po přečtení této knihy změním. Taky mě rozčiloval Brian, jak píše DominaCZ, ale to je asi tak vše, s čím se s ní shodnu. Prostě postavička, kterých kolem nás je víc. Něco dobrého v ní je, ale v určitých situacích naprostá nevyzrálost vítězí. Jsem ráda i za popis záchranářské práce, bylo to zajímavé. Obdivuju všechny, kteří pracují v takovém prostředí. Na konci jsem byla hlavně ráda, že "tlapky" nezmizely nadobro pod vodou. Už by toho bylo na mě moc.

Marcela2112
21.01.2017 5 z 5

Knížku jsme dostala od kamarádky a opravdu nelituji času stráveného čtením. Na jednoduchém ději bylo vykresleno, jak lidská blbost může druhému ublížit a mít nedozírné následky. Určitě ji doporučím dál lidem ve svém okolí a ráda si od autora přečtu další díla. Jakto, že jsem ho neznala???

JakubiRa
04.07.2016 5 z 5

Příběh o tom, jak maličkosti dokážou odhalit charakter, rozdělit přátele a jak lidská hloupost dokáže zničit nejen vztahy, ale zasáhnout do života nevinných lidí.
Kniha je určena takovému čtenáři, který neočekává pozlátko, senzaci a nesáhne jen po prvním plánu, tedy po samotné dějové linii, v tomto případě více liniích.
Příběh není složitý, ale má v sobě ukryto poselství toho, co je v životě důležité. Postavila bych jej možná na úroveň rozpracovaného podobenství.
Knížka je velmi pěkně napsaná, děj je napínavý a každá kapitola vede k zamyšlení.

Kočičáci
16.07.2015 5 z 5

Napínavý příběh, který vás nenechá knihu ani na chvíli odložit! Právě jsem dočetla a jsem otřesená a znechucená tím, jak moc se člověk nechá ovlivnit penězi, nebo v tomto případě jen pouhou vidinou peněz. Co všechno Brian a Richard svým jednáním zapříčinili, kolik lidských osudů nabralo jiný směr...a proč? zase jen pro prachy... Nejvíc líto mi bylo Grimma, jak byl z chování těch dvou zmatený.
Jsem ráda, že moje hodnoty jsou nastaveny úplně jinak!
Kniha mě vrátila do mládí, kdy jsem četla samé dobrodružné kousky, oživila moje vzpomínky a ukázala mi opět cestu k pro mě "staronovému" žánru... ráda doporučuji.

gossipavlina
30.06.2015 4 z 5

Utlá knížka, kterou budete mít přečtenou za odpoledne, ale doslova napěchovaná lidskými dramaty a zkouškou charakteru..
Jen ta přímá řeč, ta nebyla moc uvěřitelná, taková moc vykonstruovaná.
Ale určitě stojí za přečtení. Doporučuji.

kneslova
27.04.2015 5 z 5

Pěknou knihu umí napsat český spisovatel! Kvůli krásné obálce a vysokému hodnocení jsem ji začala číst. Výborně zpracovaný psychologický příběh a ještě pes k tomu. Sakra, bylo mi to tak líto.Krásně by se dalo moralizovat, ale jak zde bylo psáno pode mnou - odvažte se domyslet a zvážit svůj charakter....nezbývá nám než doufat, že bychom dopadli líp....

steicher
15.01.2014 5 z 5

To se povedlo! Příběh má v sobě londonovské dobrodružství - kterému uvěříme a je znát, že autor má prostředí kanadského severu zažité - a současně ukazuje na nemoc naší současnosti. Čte se na jeden tah. Závěr je vynikající!

1Verunka
30.12.2013 5 z 5

V knize jde čtenář po stopě dvou osudů. Ty se střetnou na roznětce, která se může jevit jako malicherná a přesto vyvolá explozivní řetězovou reakci. Ta jako epidemie zasahuje do života lidí, kteří se třeba jen vzdáleně dotkli hlavních hrdinů. Čtenáře naplňuje hrůzou představa, pokud se odváží ji domyslet, jak by se zachoval on sám. Hanka mě vtáhl do příběhu tak silně, že jsem v tom smyslu zapochybovala sama o sobě. Finální hankovská etuda zmrazí čtenáře otázkou, která ho přinutí hledat nejen na opravdové zeměpisné mapě, ale především na té mapě, kterou si nese každý sám v sobě.

hasa
18.04.2013 5 z 5

Téměř idylický příběh o přátelství se mávnutím papírku s pomyslnou výhrou
zvrhne v drama, ve kterém hlavní hrdiny v severní a magické krajině
provázejí už jen katastrofy a smrt. Je to tak snadné a v tomto podobenství o
odvrácené straně lidské povahy tak zřetelné. Opravdu nemůžeme potlačit to
špatné v nás?
V samém lůně nedotčené přírody, která se může bez lidského zásahu jevit jako
krutá, ale přitom fascinující, dokonalá a k lidským osudům netečná, naruší
dva přátelé tu jemnou harmonii souznění a falešný tón se tak odrazí v osudu
celé skupiny novodobých pionýrů, kteří ji přijeli zkrotit. Jsou to tady na
severu pořád ti samí záchranáři, se kterými jsme se smáli jejich
vylomeninám, drželi pěsti, aby jim prošly, radovali se z domácího štěstí?
Tyhle lidské bytosti se nechaly polapit. Mamon, vystupňovaná touha po
bohatství, je zprvu úplně zvolna, postupně nezvratně oslepila. Jejich trest
za selhání je tedy, tak jak v legendách bývá, tvrdý a nevratný, absolutní.
Smrt. Na pokání je pozdě.

Autorovy další knížky

Zdeněk Hanka
česká, 1956 - 2020
1991  85%Léčitelé jak je neznáte
2009  90%Kavárna
2010  88%Hedvábný řetěz
2018  67%Ticho nemá ozvěnu
2015  79%Severně od šedesáté páté