Sestup k bohyni: Iniciační cesta žen

Sestup k bohyni: Iniciační cesta žen https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/131842/sestup-k-bohyni-iniciacni-cesta-zen-H7i-131842.gif 4 12 7

Kniha o znovunalezení potlačených aspektů archetypického ženství současnými ženami na jejich cestě ke svobodě.

Duchovní literatura Esoterika, astrologie, okultismus Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Emitos (Nakladatelství Tomáše Janečka)
Originální název:

Descent to the Goddess: A Way of Initiation for Women , 1983


více info...

Přidat komentář

bee88maja
13.12.2022 3 z 5

Chcete-li sestupovat a objevovat bohyni, a nemáte ponětí, kdo byl Gilgameš nebo Bohyně Iškar, tak se budete trochu ztrácet. Bohyně sem, bohyně tam, bratři, sestry, manželé, manželky, otcové i matky. Spletitosti, které jen tak nerozmotáte. Ovšem pakliže se ve starověkém božstvu orientujete a máte načteno i literaturu dávnověků, tak Vás kniha obohatí, respektive naleznete svůj dílek do skládačky, jak k celistvosti a vnitřní svobodě dojít. :)

Uruana
17.10.2022 5 z 5

Výborná na terapii sáhnete si na dno -když Vás to tam pustí a je čas- a po čase stoupáte zas k sobě.
Dobře to popsala dole Samira.


IvetaK242
12.10.2022

No, nevím, kniha me vůbec neoslovila. O tematiku si dlouhodobě zajímám, ale musela jsem se nutit knihu dočíst a spíše me v některých pasážích přišla mimo.

Sisssi
25.09.2021

Zneužívání a účelové interpretování historie či mytologie pro účely politiky vadí skoro všem. Zajímavé je, že u (rádoby)psychologických textů to nevadí skoro nikomu, lidé je hltají a věří, že najdou cestu k sobě, k pochopení svých problémů,... Naivní a primitivní femismus, hledání spojnic tam, kde nejsou a opomíjení těch, které existují, vytržení z kontextu a ignorování vývoje dějin (politických, náboženských, kulturních,...) - to je v kostce asi tak vše, co kniha nabízí.
Ne, znásilnění v mytologii není vyjádřením vítězství "patriarchátu", je to častý motiv, který se objevuje v mnoha mytologických příbězích a daleko víc spojnic má s Gaiou než s Persefonou (když už chceme hledat antické analogie).
Místy jde o opravdu zcestné čtivo. Ztracená a zoufalá žena (str. 61), která není schopna se zavděčit otci má nalézt úlevu ve feministickém náhledu na věc: celé ženské pokolení je přece utlačováno, což z ní snímá břímě vlastní nedostatečnosti - to je rada psychologa, vážně? Nahradit jeden komplex komplexem jiným? Od podobných "odborníků" ruce pryč.
Muže asi autorka viděla jen z rychlíku, protože jak jinak si vysvětlit černobílé a jednoduché soudy typu: mužům se dostávalo podpory od vnějšího světa a nezažívali vnitřní konflikt. Rovněž zkratkovité myšlení typu "věřící - inkvizitor - upalování nevinných žen" mi připomíná zjednodušování, jakých se dopouštíme, když se nás malé dítě zeptá na fungování nějkého složitého technického stroje.
Autorka je toho názoru, že jen po přijetí a procítění temných aspektů ženství budou moci muži a ženy prožít opravdový, hlubký, citový vztah. Já myslím, že lidé by spíš měli používat zdravý rozum, lásku, toleranci - a hlavně by sebou neměli nechat manipulovat podobnými nesmysly.

LenysekC
27.06.2017

Já mám se svou ženskou stránkou asi fakt problém. Jsem v půlce a nemůžu se dokopat to dočíst. Zatím mi přijde, že jsem se nedozvěděla nic nového, nic užitečného, nic co by brnklo na nějakou tu strunu ve mně, po čemž obvykle následuje: aaahááá! Odkládám.

FiliaNoctis
30.07.2016 4 z 5

Kniha patrí skôr k odbornej a psychologickej literatúre než k duchovnu, ezoterike a okultizmu :) Podobný rozbor témy ako u Marie Louis von Franz, o niečo zrozumiteľnejšie a jednoduchšie písané než samotný Jung.

Samira
13.05.2014 5 z 5

Moje oblíbená kniha, pravda již trošku odbornější kniha na toto téma, ale přesto psaná velmi srozumitelnou formou. Kniha není nijak zvlášť obsáhlá, ale přesto se jí daří zachytit vše podstatné, doporučuji!

Štítky knihy

mytologie bohyně ženství

Autorovy další knížky

Sylvia Briton Perera
americká, 1932
2014  77%Sestup k bohyni: Iniciační cesta žen
2009  100%Komplex obětního beránka

Kniha Sestup k bohyni: Iniciační cesta žen je v

Přečtených16x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce12x
Chystám se číst22x
Chci si koupit7x