Ztracená nevěsta

Ztracená nevěsta https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495439/bmid_ztracena-nevesta-TkM-495439.jpg 4 45 15

Yorkshire, 1845 Z Chesterovy usedlosti beze stopy zmizí mladá žena. Zbyde po ní jen spousta krve a přízrak hanebných zvěstí o stavu jejího manželství. O pár mil dál přes blata tato novina zastihne trojici sester – Charlotte, Emily a Anne Brontëovy. Ty jsou krvelačností takové zvěsti zděšeny, ale v hloubi duše zároveň uchváceny. V zoufalé touze zjistit, co se na usedlosti skutečně odehrálo, se společně vydávají na místo činu. Tam je zarazí hned několik znepokojivých nesrovnalostí – například naprostá absence jakýchkoliv snah případ vyšetřit. Sestry se usnesou, že věc dojde rozhřešení jedině díky jejich vynalézavosti, živelnosti a nekonečné představivosti. Pokud se totiž osud Elizabeth Chesterové nepokusí rozkrýt ony, neudělá to nikdo. Cesta za pravdou je trnitá, a to zejména ve společnosti, v níž panuje víra, že žena patří domů k plotně a ne kamsi na blata, kde se bude zběsile honit za stopami. Sestry jsou ale ve svém odhodlání nezlomné – navzdory všudypřítomnému nebezpečí chtějí pravdivý příběh ztracené nevěsty odhalit za každou cenu. I za tu nejvyšší.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Vendeta
Originální název:

The Vanished Bride , 2019


více info...

Přidat komentář

Barbara182
04.03.2024 4 z 5

Příjemná historická detektivka psaná barvitým stylem, nechyběla typická blata a vřesoviště sester Bronteových, temný gotický příběh, vášně a osudové zvraty. Líbilo se mi pobývat se sourozenci Bronteovými, jejich škorpení bylo zábavné a odlehčovalo děj. Bylo to napínavé (téměř do samého konce jsem nevěděla, jestli je ztracená nevěsta naživu nebo ne), čtení mě bavilo a určitě se s chutí pustím i do druhého dílu, až vyjde :-)

Hypatia1010
18.02.2024 3 z 5

Titul jsem si vybrala kvůli čtenářské výzvě, ale velmi jsem se na něj těšila, protože podle anotace jsem si říkala, že by se mohlo jednat o zajímavý a napínavý příběh, navíc podtržený tím, že vyšetřovatelkami případu záhadného zmizení ženy z Chesterovy usedlosti měly být samotné sestry Brontëovy. Bohužel příběh tak docela nesplnil má očekávání. Přestože byl celkem napínavý, autorčin styl psaní mi zrovna moc nesedl a místy jsem se musela vyloženě nutit číst dál. Rozuzlení příběhu bylo překvapivé, takže v tomto ohledu jsem mohla být spokojená. Nicméně v průběhu čtení jsem si často říkala, že skutečné sestry Brontëovy by takto nejspíš nejednaly. Jejich vystupování a chování nebylo zrovna uvěřitelné. Občas mi připadalo, že se děj zbytečně vleče a chybí mu skutečný náboj.
Nicméně musím velmi ocenit, že byl příběh koncipován střídáním perspektiv - tedy že byl příběh popsán z pohledů všech tří sester. Přičemž musím říci, že nejvíce si mě získala Emily.
Myslím, že příběh měl daleko větší potenciál, který však autorka nedokázala plně využít, což je podle mě škoda. Přesto oceňuji autorčin nápad, a proto jí dám ještě šanci a přečtu si i další případ sester Brontëových.


nelcisko
28.01.2024 5 z 5

Naprosto miluji sestry Brönteovy a jejich romány, už dávno jsem jim propadla, a tak nápad napsat knihu s jejich osobami zasazených do detektivky, mi přišlo jako skvělé, ale odvážné. Bála jsem se, jak kniha celkově dopadne a jestli autorka nešlápne vedle. Ale mé obavy byly zbytečné.
Kniha je nejenom skvělá detektivka, ale naprosto bravůrně popisuje rodinu Brönteovu, tak i 19. století, okolí Anglie a i vybraný jazyk je sám o sobě velmi zajímavý.
Za mně 5 hvězd, těším se na druhý díl!

quendery
11.12.2023 3 z 5

Zajímavá myšlenka napsat tuto knihu. Upřímně, celou jsem jí přečetla, i když to bylo takové...jak to říci .....zvláštní. Navíc, kdo nezná životní osudy celé rodiny Brontëových, trochu se v tom asi ztrácí. Ale uznávám, že charaktery jednotlivých postav byly vykresleny hezky.

bozena3656
05.11.2023 3 z 5

Těžší na čtení, ale jinak velice zajímavě přiblížená doba. Zajímavý příběh.

Jolana.b
11.07.2023 2 z 5

Nebylo to špatné čtení, ale trochu rozevláté. Vhodné na dlouhé zimní večery nebo pobyt v nemocnici.

zuzana2599
15.05.2023 4 z 5

Navštívit haworthskou faru, bývalý dům sester Brontëových, byl pro mne zážitek. Charlotte, Emily a Anne sdílely lásku k literatuře a psaní a jejich životní příběh mě vždycky vábil a přitahoval. První díl nové série o sestrách Brontëových, které jako "detektorky" pátrají po zmizelé mladé ženě z Chesterovy usedlosti, se mi líbil a bavil mě. Četl se moc dobře a kromě mnoha faktů ze života sester bylo napínavé i jejich pátrání. Je to čtení s přesahem, neboť mi umožnilo vrátit se v čase do roku 1845, kdy sestry i jejich bratr pobývali spolu na faře... Ano, bylo to potěšení číst !

maryzka
14.05.2023 3 z 5

Sice knihy od těchto spisovatelek mě nějak nezaujali , ale jako děj detektivky v podobě těchto sester byl dobrý, ale obejít konvence v 19. století Anglie to bylo jiné umění.

TheRaven
26.02.2023 2 z 5

Prvotní myšlenka se sice jeví celkem neotřele, nicméně výsledek už zdaleka tak originální není. Celé to vyznívá příliš nuceně. Dialogy působí nepřirozeně a postavy navzdory snahám autorky ploše a černobíle. Hlavní hrdinky nepřipomínají ani tak uvědomělé obyvatelky Anglie poloviny 19. století, jako spíš moderní ženy přesazené o 180 let do minulosti, kde s hrůzou poznávají krutý patriarchát, jehož kritika, jakkoli pravdivá, je rušivě teatrální. Autorka (na rozdíl třeba od Fabera a jeho Kvítku karmínového a bílého) není schopná na nespravedlnost tehdejších poměrů upozornit nenásilně pomocí situací a dialogů a uchyluje se k vzletným promluvám, jež připomínají feministky 70. let 20. století, ale z úst postav románu zní hrozně nepřirozeně. Ani po detektivkářské stránce to není úplně ono. Zápletka je překombinovaná a logika, stejně jako motivace a chování postav, ne vždy úplně přesvědčivá. A to nemluvě o tom, že jednu ze sester v roce 1845 napadne, že by mohly vytvořit psychologický profil podezřelého, aby dokázaly předjímat jeho další kroky.

soukroma
21.02.2023 3 z 5

(SPOILER) Nenáročné čtení, od čtenáře se nevyžaduje pražádná znalost díla sester Bronteových (a autorka ji ani nijak neposiluje), ani jejich života (tam asi až na několik drobných výjimek vyjmenovaných v čele knihy si vše autorka jen vymýšlela), takže je to prostě rádoby viktoriánská detektivka, kde vyšetřují shodou okolností tyto mladé sestry, které se pasovaly do rolí detektorek (ještě ne detektivů; to se mi líbilo, protože pak mohly cíleně detekovat - od detektiva žádné dějové sloveso nemáme).
Zaujala mne až druhá půle, kde se konečně začalo něco dít a děj zahušťovat. Očekávaný příděl tajemství byl překvapivě svázán mnohdy s velmi nekonvenčním (na tehdejší dobu) způsobem (rodinného) života. Hodně zamotaný konec, ani požár nechyběl, zato mi chyběla jakákoli zmínka o dědictví po Chesterovi..., a že by se zbytku rodiny jistě hodilo...
Jazyk je jen malinko uměle zastaralý, vše se vešlo do občasných přechodníků. Z viktoriánské literatury si naneštěstí autorka nevzala inspiraci a nevěnovala se dostatečně popisům atmosféry, přírody ani lidí.
Podivně na mne působil titul: o žádnou nevěstu přece nešlo, šlo o ztracenou manželku a matku...
Za čtivost a udržení mé pozornosti do samého konce 70%. (Ale kdybych knihu nepřečetla, vůbec nic by se nestalo.)

koppy
29.01.2023 5 z 5

Byla jsem nakonec velmi mile překvapena. Knihu jsem si půjčila na základě anotace, ve které bylo spojeno vše, co mám ráda - detektivky a Anglie. Po prvních stránkách jsem byla lehce zaskočena až archaickým jazykem plným přechodníků a přívlastků, ale ráda a rychle jsem si na něj zvykla. Příběh hezky ubíhá, stopy jsou postupně odkrývány až ka zajímavému závěru.

Florindela
07.12.2022 5 z 5

Příjemné čtení pod peřinu, když nic a nikam nemusíte. Studený anglický venkov je popisován velmi sugestivně, takže ta peřina je nutná. Těším se na další díly v sérii.

alnahu
16.10.2022 3 z 5

V této knize se vydáme do Yorkshiru roku 1845-kde žije trojice sester Charlotte,Emily a Anne Bronteovy.Ty se pustí do vyřešení záhady zmizelé mladé nevěsty-což není vůbec jednoduché.Každá kapitola tohoto příběhu je věnována jedné ze sester.Zajímavé na tomto příběhu je,že větší procento děje je napsáno podle skutečné události.

Veju007
23.09.2022 3 z 5

Ztracená nevěsta je příběhem sester Brontëových, které se rozhodnout na vlastní pěst vyřešit záhadné zmizení mladé ženy, protože jim na tom něco nehraje a nechtějí se smířit s jednoduchým vysvětlením.
Občas jsem si při čtení říkala, jestli něco takového sestry mohly reálně podnikat.

Příběh je vyprávěn z pohledu všech tří sester, tedy Charlotte, Emily a Anne. Každá do vyšetřování přidává něco ze své osobnosti, sledujeme jejich občasné hašteření, rozdílné pohledy na svět a rozplétání zamotané pravdy.

Autorka si dala práci s květnatým a lehce archaickým popisováním i přímou řečí a cestování po anglickém venkově ve mně několikrát vyvolal vzpomínky na Větrnou hůrku.

Knížkou je lehkou jednohubkou, která se opravdu čte sama, hlavní myšlenkou, která se více či méně prolíná celým příběhem, je snaha o to ukázat, že ženy nejsou pouze k tomu, aby rodily děti a staraly se o domácnost, že de dokážou ve všem vyrovnat mužům, mnohdy je i překonat a na jejich názorech záleží.

bookbug_cz
16.09.2022 4 z 5

Nedávno jsem v nějakém filmu potkala hrdinku, která utnula randění s klukem jen proto, že neznal jména všech tří sester Brontëových. Zajímavá selekce případných nápadníků, to vám teda povím! Láskou k těmto výjimečným sestrám oplývá i autorka Bella Ellis, která se jim rozhodla věnovat téma své knížky. Nastudováno má prostředí doby, ve které sestry žily, způsoby a zvyky, a nakonec samozřejmě i charaktery všech tří dam. Nemůžeme vědět s jistotou, jaké byly, jak vystupovaly a co se jim honilo hlavou, nicméně jako téma knihy dost originální a já se na knížku upřímně těšila. Romány jako Jana Eyrová nebo Na větrné hůrce zanechaly hlubokou stopu v mé romantické duši, i když se v nich objevovaly strasti, bolesti, bída i hlad.

Sestry Brontëovy žijí se svým otcem na malé venkovské farnosti a daří se jim docela dobře. Každá z nich už má za sebou nějaké životní trápení a evidentně všechny čekají na nějaké nové životní vzrušení a dobrodružství. A to se také brzy objeví! Z Chesterovy usedlosti je unesena mladá žena, matka dvou dětí, která se svým manželem evidentně neměla až tak růžové soužití. Okolnosti jejího zmizení jsou opředené záhadou, a tak se sestry vydají zjistit pravdu. Pod záminkou trvajícího přátelství s jejich služebnou se dostanou do domu a začnou shromažďovat veškeré důkazy. Alespoň ty, které podle nich důkazy jsou.

Celý příběh je psán současným jazykem, ale lehké jazykové ozdůbky tu najdeme. Autorka se snažila přiblížit tehdejším způsobům i v psaném projevu, ale trápit se tím nebudete. Pokud nejste zvyklí číst romány 19. století, vůbec to nevadí, styl psaní je oproti jejich textům dost zjednodušený. Skrz autorku poznáváme rozpolcené duše nejen dívek, ale i jejich bratrance, nakonec i pana Chestera a jeho zmizelé ženy.

Jedná se o příjemný detektivní příběh z 19. století, bát se určitě nebudete. Autorka napětí udržuje v pozvolném duchu, ve kterém odkrývá tajemství všech zúčastněných. Plný počet hvězdiček nedávám proto, že mi tam přesto všechno něco chybělo. Mé srdce by asi chtělo víc poznat srdce těchto tří zajímavých spisovatelek.