Kniha vzpomínek

Kniha vzpomínek https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/234746/bmid_kniha-vzpominek-SQX-234746.jpg 4 416 142

Jméno prvorozeného dítěte. Tvář vašeho muže. Váš věk a adresa… Co když se vám tohle všechno začne ztrácet z paměti? Claire má fungující manželství, dvě dcery, všetečnou matku... a Alzheimera. Dříve měla i práci, kterou milovala, ale kdo by zaměstnával učitelku, která trpí ztrátou paměti? Claire se zoufale snaží zachovat alespoň to, o co ji ještě nemoc nepřipravila, a tak si na radu terapeuta pořídí Knihu vzpomínek. Zapisuje momenty z minulosti i současnosti, protože ví, že brzy budou její řádky to jediné, co po ní manželovi a dětem zbude. Ví to, protože na stejnou nemoc zemřel její otec. Dny tráví doma, v nedobrovolném uvěznění, protože každý odchod hrozí tím, že nenajde cestu zpátky. Postupem času přestává být bezpečno i doma: vynechávající paměť Claire znemožňuje vykonávat i ty nejběžnější, nejbanálnější činnosti. Výsledkem je nekonečná frustrace a zášť vůči blízkým, prokládaná zoufalou touhou využít každý vzácný okamžik, kdy se ještě může těšit z jasné mysli... Román Kniha vzpomínek je neobyčejně silný příběh, smutný i povzbudivý zároveň. A Claire je literární hrdinka, která se každému čtenáři natrvalo vryje do paměti. I když ona sama paměť už téměř ztratila.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Domino
Originální název:

The Memory Book , 2014


více info...

Přidat komentář

Lucciella_L
08.01.2024

Musím přiznat, že už dlouho jsem tolikrát a tak často u knihy nebrečela.

Poměrně smutný příběh o kruté realitě nemoci ACH. Není tam žádná výrazná zápletka, děj tak nějak plyne sám, stejně jako život.
Postupně se dozvídáme, jak postupuje choroba u Claire a zároveň, jak se vyvíjí život její dcery, jak nemoc vnímá její matka, jak manžel. Řádky plné bezmoci a zároveň světlých a silných momentů.

Kapitoly se střídají - vždy je část z Knihy vzpomínek, kde členové rodiny mapují společný život a potom zase tvrdá srážka s realitou.

Líbí se mi myšlenky a rady a do života, které se Claire dostává a které ona dává.

Celkově je toto hodně silný příběh, plný emocí, lásky a rodinného souznění.

Dášašada
14.03.2023 5 z 5

Úžasný,dojemný a určitým způsobem smutný příběh. Nutí člověka zamyslet se nad životem,nad osudem.


AkiB
28.09.2022 4 z 5

Smutný příběh, který si tak hezky pomalu plynul. Nelze od knihy čekat kdovíjakou zápletku ani drama. Moc se mi líbil nápad s knihou vzpomínek, že každý člen rodiny přispěl svou troškou do mlýna. Je bezpochyby náročné se starat o člověka s ACH.

malen
10.01.2022 5 z 5

po pár letech jsem četla znovu, nosnou linku jsem si pamatovala i jak to dopadne, ale detaily ne, takže opět napínavé a dojemné čtení.

sweeney
08.12.2021 4 z 5

Silný příběh, který nás chtě nechtě nutí k zamyšlení, co je vlastně v životě opravdu to nejdůležitější. Co jiného, než zdraví. I přes takové hutné téma se knížka čte velmi dobře, hlavně oceňuji vyprávění z pohledu vícero osob/aktérů děje.
Za mě doporučuji :)

Lucc93
22.07.2021 5 z 5

Nemám slov. Kniha plná lásky i krutosti. Realita těch, kdo trpí touto chorobou. Za mě 5 hvězd.

marie3541
14.07.2021 3 z 5

Kniha pojednávající o životě s ACH. Smutná , drsná, beznadějná, frustrující, ale i místy zábavná a vtipná......takhle mi tato kniha připadala. Po přečtení mi došlo, že tato nemoc může mít opravdu špatné následky a konce. Ale nelituji, že jsem přečetla. Pár dní jsem se nemohla vůbec začíst do něčeho jiného.

Havrnka
30.12.2020 5 z 5

Knihu jsem přečetla jedním dechem. Moje první kniha pojednávající o této nemoci a je napsaná velmi šetrným způsobem.

aAp
18.12.2020 5 z 5

Audiokniha: Ke knize jsem se dostala úplnou náhodou, o to větší překvapení mě čekalo, když jsem se postupně příběhem prokousávala. Byl to velmi dojemný příběh rodiny zasažené vážnou nemocí. A ještě k tomu bravurně načtený.

Marcik7
18.12.2020 4 z 5

Dojemný příběh ženy, která je úspěšná v zaměstnání, má krásnou šťastnou rodinu a ve 40 letech se dozví strašnou diagnózu...Jen mi malinko vadilo časté přecházení do různých období a různých osob, je lepší číst knihu co nejsouvisleji.

Ana72154
30.11.2020 4 z 5

Velmi smutný příběh ženy s Alzheimerovou nemocí.

ClariceL.
14.09.2020 5 z 5

Krásná kniha plná mateřské lásky. Dojímala mě na více místech, líbil se mi závěr, nedošlo mi to, ale krásné. Ráda si přečtu i jiné knihy této autorky.

hankapimi
10.05.2020 3 z 5

Smutné čtení, blbá nemoc... Znám ji ze svého blízkého okolí. Dlouholetý kamarád začal zapomínat, byl zmatený a špatně artikuloval a po potvrzení Alzheimrovy choroby lékaři se chtěl neustále střílet či věšet. Časem si už nemoc neuvědomoval, o to horší byla těžká situace pro jeho blízké...Bylo neuvěřitelně zoufalé pozorovat jeho nálady, agresivitu, vztek a úplnou změnu osobnosti ... S těžkým srdcem jsem přečetla Knihu vzpomínek, ale víc se mi líbil o tomto tématu film Pořád jsem to já s Julianne Moore.

zbožňuju_knihy
01.05.2020 4 z 5

Hezké, smutné čtení o ACH. Obálka knize škodí, stejně tak mohl být víc dotažený konec, který sliboval doják. Ten ale tak úplně - možná naštěstí - nepřišel. I přesto mi občas nějaká ta slza ukápla a chystám se na další knihu od autorky, doufám, stejně tak čtivě psanou.

Lusie
23.04.2020 3 z 5

Četla jsem na toto téma už lepší knížky, ale styl, kterým je napsaná tato je příjemný a děj tak nějak plyne až dočtete do konce.

terka95
19.04.2020 4 z 5

Knížka dle mého celkem dobře popisuje Alzheimerovu chorobu pro ty, co ní příliš informací nemají. Vyhovovalo mi, že příběh byl napsán s nadhledem a nebyl příliš depresivní. Rozhodně mě bavila více než kniha s podobným tématem Život bez tebe, která mi přišla více plytká. Byla jsem zvědavá, jak knížka skončí - přece jen klasický happyend nastat nemohl.. konec mě trochu zklamal, uvítala bych, kdyby byl otevřenější.. jak zmiňují ostatní, některé pasáže byly příliš růžové, bezproblémové.. Během čtení jsem si uvědomila, že nic není jisté a mám o to větší respekt z této nemoci. Hodnotím 4,5* a škoda té až retro obálky, která moc nezaujme.

Marplet
24.03.2020 5 z 5

Skvělé vyprávění i zajímavá koncepce, u kterého mi nevadily některé momenty jako výstřižené z červené knihovny. Knihu jsem přečetla jedním dechem. Příběh mi pomohl líp pochopit, jaké to asi je trpět takovou nemocí. V dnešní době je takových lidí čím dál víc.

Garfinela
28.02.2020 5 z 5

Tak tahle knížka mě dostala fakt hned na začátku. Po pár stránkách jsem měla pocit, že Alzheimera mám sama. Opravdu velmi sugestivní. To už se mi dlouho nestalo. Neuvěřitelné. A vynikající. Smekám.

Adney
23.02.2020 5 z 5

Tahle kniha mě po dlouhé době hodně zaujala. Krásný román o těžkém životě s tak zákeřnou nemocí.. četla jsem jedním dechem.

Ctv
17.01.2020 4 z 5

Přečtení prvních dvou stránek mě skutečně vyděsilo a musela jsem se podívat, jestli Rowan Coleman náhodou není pseudonym pro Rosamunde Pilcher nebo jestli kniha nebyla vydána v edici Harlequin. Sexy stavař zalitý potem, zralá žena s pocity panny před prvním polibkem, konverzace hodná pubertálních dětí. Naštěstí jsem ale knihu s vyděšeným výkřikem neodhodila a udělala jsem dobře. Po delší době beletristická kniha, která mě opravdu bavila a ani jednou jsem se do jejího otevření nemusela nutit.
Příběh ženy postižené Alzheimerovou nemocí je zajímavý. Vlastně celá kniha byla dost rozvláčná, jak někdy knihám vytýkám absenci příběhu tak tady vlastně také žádný velký nebyl. Od začátku člověk věděl kam to směřuje, celá knížka byla v podstatě o tom samém. A přesto to bylo napsané tak, že jsem se nenudila, měla neustále chuť číst dál, držela Claire palce aby to zvládla co nejlépe a členům její rodiny palce i pěsti, aby se z toho nezbláznili. Člověk si říká že je to strašný osud, zpravidla je vám líto toho nemocného když na něco takového přijde řeč, ale tady byli krásně vtaženi do děje všichni členové rodiny.
Na knize mi trošku skřípaly dvě věci. Příběh Caitlin byl dle mého už trošku moc na úrovni jednoduchých románků o lásce. Ale nic tragického, kvůli čemu bych knihu zavrhla. Druhá věc bylo to, že jsem od začátku tušila, kdo je Ryan a nebylo to pro mě překvapení.
Od autorky si určitě ještě něco půjčím.