Noc světlonoše

Noc světlonoše https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/471886/bmid_noc-svetlonose-nJb-471886.jpg 4 25 12

Sestra Fidelma série

< 28. díl >

Poutavý příběh, bohatý na nečekané zvraty a neznámé podrobnosti ze středověkého Irska. V předvečer pohanského svátku Samhain najdou Eadulf a válečník Aidan v hranici mrtvého. Muž je oblečený jako řeholník a kdosi na něm vykonal rituální „trojnou smrt“. Případu se ujímá Fidelma s Eadulfem a pátrání je zavádí do tajemného kláštera, o jehož existenci neměli ponětí, byť se nachází nedaleko Cashelu.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Night of the Lightbringer , 2017


více info...

Přidat komentář

Kyri
23.09.2023 3 z 5

Historická detektivka, ve které má autor tendenci vysvětlovat různé historické podružnosti jako co visí na zdi a k čemu se to používá. Další moudra vysvětluje Fidelma ne tak intelektově obdařeným vedlejším postavám (nejčastěji její méně urozený manžel). Nakonec i její bratr, panovník, pochopí, že má Fidelma pravdu a konečně se jí omluví. UF. Navíc tatínci chodí se svými syny na procházky (v knize na vyjížďky) a starají se o pocity svých partnerek... Ve kterém že je to století?
K dobru se dá přičíst, že i přes neustálé vysvětlování se tam něco děje a občas je to napínavé.

Luigi1
29.05.2023 4 z 5

Pozvolné popisování historických událostí


Vojslava
22.09.2022 4 z 5

Z mého pohledu jedna ze slabších knih řady - zdálo se mi, že je tu příliš mnoho špatného pochopení jak u pachatelů, tak u vyšetřovatelů, které případ maličko nefunkčně komplikují, a ani filosoficko-teologická a historická stránka věci není příliš hluboce propracovaná. Napětí ovšem neschází, i když občas lze vývoj událostí předvídat. Nicméně Fidelma svým umem nezklamala, a tak pod čtyři hvězdy jít nechci - jen doufám, že to, co mi ještě dočíst chybí, bude držet vyšší úroveň.

čef
21.09.2022 5 z 5

Styl těchto historizujících detektivek mi hodně sedí. Nejen, že mohu řešit hádanku, ale ještě se toho mnoho dozvím o historie místa děje. Zde je to Irsko a detaily jsou zajímavé zejména z tehdejšího zákonodárství, a jak byl organizován život v království. Těším se na další díly s Fidelmou z Cachelu.

konicekbily
29.07.2022 4 z 5

Autor pokračuje svým stylem a přinesl další odpočinkovou detektivku z dávných dob. Dvě různé časové linie a také po tom dva případy osvětlí na závěrečném jednání sestra Fidelma dokonale. Domnívám se, že tentokrát to není vrchol v této řadě - někde mi to přišlo moc natahované.

wooloong
14.11.2021 4 z 5

Tentokrát s Fidelmou a Eadulfem řešíme nejen několik záhadných vražd v období Samhainu, ale také se dozvídáme o zakázané knize, ve které je Kristus vylíčen jako obyčejný rabín, o kacířském směru Nové víry a o střetu Nové víry a starého pohanského náboženství. Nechybí tajemný klášter se spoustou tajných chodeb a mnohá číhající nebezpečí.

iška
31.10.2021 4 z 5

Fidelma je jednou z mých srdcovek. Opět jsem si nádherně početla, ale musím přiznat, že tentokráte by méně bylo více.

tygřík2
12.09.2021 4 z 5

Standardní Fidelmino vyšetřování. Bohužel sáhodlouhé opakované popisy všeho možného nemožně zdržují děj. A, pane autore, věřte, že ve 28. pokračování už opravdu, ale opravdu, vím, co je to marsupium. :-)))

Trpaslici-zena1
23.08.2021

Fidelma znovu nezklamala. Ani složitá jména mě neodradí a baví mě "luštit" tu hádanku spolu s hlavními hrdiny. Vždy znovu mě fascinuje vyspělost jejich právního řádu a možnosti skloubit ho s "novou" vírou. Jen to čekání na další příběh je nekonečné.

Ulala
31.07.2021 5 z 5

Fidelma dořešila svůj další komplikovaný případ a já jsem si užila dva dny v roce 671. Dozvěděla jsem se další fakta z raného křesťanství a opět obdivovala právní řád starého Irska, ale i provázanost se "starou vírou" a zvyklostmi. Teď mi však nezbývá, než se těšit na další pokračování.

elizabeth_ba
14.07.2021 5 z 5

Taková zcela standardní "tremaynovka". To znamená solidní detektivka s výbornými znalostmi doby. Bohužel, opět klášter s chodbami a neřádstvo způsobené vedlejšími klany a královstvími. Naštěstí s vůní levandule, tedy nardu. Pozitiva: opětovné se setkání s nomenklatorem jeho Svatosti Gelasiem v Římě, nastínění dalšího "kacířského" směru v nové víře, kvůli němuž proběhlo setkání učenců z několika klášterů Pěti království, a také kousek staré víry starého Irska. Nápověda k řešení kromě výše zmíněného viz kolegyňka kolacky. Pokusím se vrátit i k té zatím nedočtené "Smrti z milosti", ale nějak mě nebaví číst česky ty knihy bez Eadulfa, když už jsem je kdysi přečetla v angličtině. Mimochodem právě jsem o víkendu dočetla i tu úplně nejnovějsí (The house of Death), takže je se stále nač tešit. Líbí se mi i, jak si autor v předešlých dílech připraví půdu pro následující příběhy, i když si čtenář může myslet, že něco zapomněl vysvětlit... :-))

kolacky
13.07.2021 4 z 5

Hamižnost světem vládla, vládne a bude vládnout... bohužel.

Autorovy další knížky

Peter Tremayne (p)
anglická, 1943
2004  81%Rozhřešení vraždou
2005  91%Paní temnot
2004  91%Nechte maličkých
2009  94%Pán duší
2007  89%Opat s mečem