Sérioví vrazi: Patnáct příběhů, které otřásly světem

Sérioví vrazi: Patnáct příběhů, které otřásly světem https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/450929/bmid_seriovi-vrazi-patnact-pribehu-ktere-mVt-450929.jpg 4 60 16

Jména, která děsila svět. Jména, po jejichž vyslovení se ohlédnete přes rameno a zkontrolujete, zda jste v místnosti sami. Monstra, jejichž činy jsou neuvěřitelné, a přesto skutečné. To je námět knihy Jacka Rosewooda, autora, který se dlouhá léta věnuje sériovým vrahům. Nyní vytvořil antologii, v níž naleznete nechvalně známé zabijáky i osoby, jejichž děsivý příběh jste dosud neslyšeli. Charismatický Ted Bundy, zneužívaná a zuřivá Aileen Wuornosová, drogami poháněný vrah zdravotních sester Richard Speck ad. Prosím, seznamte se.... celý text

Literatura faktu Literatura naučná Historie
Vydáno: , CPress
Originální název:

150 Serial Killer Files of the World's Worst Murderers , 2017


více info...

Přidat komentář

zsykorova
08.03.2024 5 z 5

Zajímavá kombinace zločinů. O některých jsem slyšela poprvé, některé mi byly známé. Šokující, výstižné, smutné.

Drahuš
29.01.2023 5 z 5

Patnáct příběhů z kterých běhá mráz po zádech, stručně, výstižně popsány. Není co vytknout.


Vampirosa
20.12.2022 2 z 5

Knížka obsahuje ve skutečnosti více než 15 "příběhů". Jedná se spíše o souhrn různě velkých střípků, které autor zařadil do 15 + 1 kapitol . Skutky některých vrahů jsou rozvedeny více než jiné. Někdy je naznačen důvod, který člověka k činu vedl a jindy si čtenář musí dohledat informace v jiné literatuře sám. Převážně toto dílo shrnuje fakta a sem tam přihodí nějakou zajímavost. Zároveň však některé skutečnosti jsou autorem zatajeny (nebo si je sám nenastudoval dostatečně).
Nejsem nijak velký znalec zabijáků, ale škatulkování mi nepřišlo úplně ideální. Například jeden z vrahů (Dahmer) byl zařazen mezi kanibaly, ale už v jeho pasáži nebylo zmíněno, že trpěl nekrofílií a pokusil se ze svých obětí vytvořit pomocí vlastní formy lobotomie poslušné zombie. Prostě autor na stránce konstatoval, že zabil mnoho mladíků, něco málo z nich snědl a tečka. Je škoda, že spisovatel nevyužil veškeré dostupné informace.
Stejně tak by nebylo špatné do knihy zařadit nějaké fotografie (alespoň tvář pachatele).
Četla jsem verzi přeloženou do češtiny, kde se bohužel vyskytlo několik překlepů a dokonce i slova, která v textu neměla co dělat (např. věta začíná slovy "Zrušit odsazení řádku..").
Na mě tato publikace působí spíše jako referát a v půlce jsem už neměla moc chuť pokračovat dál, protože mnohdy se jednalo jen o výčet obětí, způsob usmrcení a střípek ze života pachatele. Navíc autor v popisu rád přeskakuje z jednoho tématu na jiné, což působí zmatečně a člověk se občas musí pozastavit a souvislosti si sám pospojovat. Pokud čtenář chce uvést do světa zločinu, toto dílo by mohlo postačit, ale pro ty, co touží po detailech, knížka nejspíš dostatečná nebude.

KaryAestas
29.08.2022 2 z 5

Kniha mi bohužel vůbec neseděla. Psáno podle mě velmi chaoticky. Popis událostí přeskakuje od konce k začátku, pak přes hlavní děj bůhví kam . U některých případů je potřeba dohledat si mnohá fakta. V jedné kapitole si dokonce popis vražd odporuje. Nejprve je uvedeno, že se odehrály v červnu, dále v kapitole je ale několikrát zmíněn červenec. Mohlo by jít o chybu překladatele, ale v tom stejném příběhu je také různý popis o přeživší masakru. Nejprve je psáno, že vrahovi otevřela dveře do pokoje, kde byla se spolubydlící, načež je vrah všechny shromáždil v jednom pokoji, dále ale spisovatel popisuje, že se se spolubydlící schovávala ve skříni a poslouchala co se děje, než pro ně přišla další slečna, co v domě bydlela. Se stylem psaní bych se asi smířila, ale vzhledem k rozporům vyvstává otázka, jak moc je kniha autentická. Pro mě bohužel velké zklamání.

uminaa
01.04.2022 4 z 5

Kniha, z ktorej mi naozaj behal mráz po chrbte. Ak má diabol tvár, tak rozhodne ľudskú.
Na túto tému som videla veľa dokumentov, takmer o každom zmieňovanom vrahovi, takže som mala predstavu o čom kniha bude, ale aj napriek tomu ma opäť šokovalo, čoho sú niektorí ľudia schopní dopustiť sa na iných. Stále ma trápi milión otázok „Prečo...“. Bohužiaľ, asi nikdy nedostanem odpoveď na všetky bez ohľadu na to, koľko dokumentov budem vidieť, alebo koľko kníh na túto tému budem čítať.
Aj napriek téme sa kniha dobre a plynulo čítala.

DK197
09.08.2021 4 z 5

E-KNIHA: Celkem obsáhlé vyprávění o hrůzných lidských bytostech (co do počtu jmen). Některé příběhy popsány detailněji, jiné méně. U některých se to jeví dostatečné, u jiných nikoli. Někdy mi vyprávění přišlo trochu zmatečné, jindy jsem si ho užila bez rušivých momentů. Rozhodně práci ale oceňuji. Je tam zmíněno i dost zahraničních titulů - knih -, které pojednávají o aktérech samostatně. Škoda, že nejsou v češtině dostupné.

hu_87
21.07.2021 4 z 5

Kvalitně podané téma, doplněné i pro některé zajímavosti. Čikatilo, Rader nebo DeSalvo - zkrátka, jedná se o kvalitní knížku a pěkně napsanou, bohužel mi tam scházely fotografie těch sériových vrahů nebo tak. Každopádně, kdyby knížka měla třeba dejme tomu o 200 stránek víc a byla napsaná stejným stylem, může hravě konkukovat Drbohlavovo Psychologii sériových vrahů.

apq
17.04.2021 4 z 5

Velmi čtivá kniha a dobře rozdělena do kapitol.
Dozvěděla jsem se i o vrazich, o kterých jsem předtím ani neslyšela (a to se docela zajímám).
Jinak by ale jednotlivé kapitoly mohly být i delší a uvítala bych i nějaké fotografie.

Monni
13.04.2021 3 z 5

Knize dávám 3 hvězdičky. Čekala jsem totiž něco trošku jiného. Některé případy bych ocenila trochu víc rozvedené a moc mi nesedělo ani autorovo podání resp. Styl psaní. Ale kniha se přečíst dá

Opisska
14.03.2021 5 z 5

Čtivé, stručně vytaženo hlavně to podstatné. Kniha se mi moc líbila, a i když se o tuto tématiku zajímam déle jsou tam zajímavé informace které sem jinde nečetla

klaraj093
10.03.2021 4 z 5

Zajímavý avšak krátký náhled .. V knize je vícero příběhů, ale některé jsou krátké, což mi mnohdy přišla škoda...Nicméně kniha se četla velmi rychle a dobře a obeznámí vás se známými zabijáky ...

Kirtans
06.02.2021 4 z 5

Spíš bych v názvu knihy upravila, že to není patnáct příběhů ale patnáct specificky zaměřených kapitol, příběhů je více.

edith79
11.12.2020 3 z 5

Možná je to tím, že o skutečných kriminálních případech mám už hodně načteno, takže mě tato kniha moc nebavila. Připadala mi zvláštně poskládaná a ani mi moc neseděly rádoby vtipné řeči autora, kterými popisování závažných zločinů prokládal. Za přečtení knížka určitě stojí, ale když porovnám třeba s naším autorem panem Šulcem, na víc jak tři hvězdy toto podle mě opravdu není.

onyx84
06.12.2020 4 z 5

Drsný...jsem velkej fanda thrillerů,ale vzhledem k tomu,že tohle je skutečný,tak mi běhal mráz po zádech celou knihu...budu jen doufat,že nikdo takovej nebydlí někde vedle...

anishta
29.10.2020 4 z 5

Není to úplně odborná literatura, spíše sesbírané střípky příběhů o sériových vrazích... Ti co se tím zabývají, tak jim to moc asi nedá, ale pro ty, co znají jen ta "velká" jména jako Čikatilo nebo Ted Bundy (ty jsem znala já), tak zjistí že podobných individuí bylo mnohem více a že tihle snad ani nebyli nejhorší... Musím říct, že mě kniha zasáhla, ono o podobných případech člověk slyší non-stop, ale většinou jen z knih, filmů a bere tyhle vrahy jako fiktivní postavy... Na téhle knize je nejhorší, že to o čem čtete se opravdu stalo...

sakyvanity
26.10.2020 3 z 5

Rozhodně nemůžu říci, že by kniha byla vyloženě špatná, ale asi jsem od ní čekala něco trošku jiného. Některé pasáže mi přišly až zbytečně ironické - když vezmeme v potaz, že se kniha zabývá velmi závažným tématem. Musím vyzdvihnout, že se autor zabýval i méně známými vrahy, přestože si neodpustil zmínku o těch "kultovních".
Knihu bych hodnotila jako lepší průměr (3,5), ale už bych se k ní nevracela a jedničkou v publikacích podobného rázu jsou pro mě i nadále knihy Andreje Drbohlava.

Štítky knihy

sérioví vrazi vrazi populárně-naučné publikace

Autorovy knížky

Jack Rosewood
americká
2020  73%Sérioví vrazi: Patnáct příběhů, které otřásly světem

Kniha Sérioví vrazi: Patnáct příběhů, které otřásly světem je v

Právě čtených7x
Přečtených77x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených2x
Knihotéce102x
Chystám se číst53x
Chci si koupit17x
dalších seznamech3x