Šedé včely

Šedé včely https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/521608/bmid_sede-vcely-2e0-521608.jpg 5 23 5

Rozvedený padesátník Sergej Sergejič si nepřeje o moc víc než pomáhat svým včelám v klidu sbírat pyl. Jenže žije na ukrajinském Donbasu, kde se už léta vleče válka s neustálou propagandou. A tak na jaře naloží včely na přívěs a putuje přes několik hraničních přechodů až na Krym. Prostá mise ve prospěch včel ho vede přes nejžhavější místa probíhajícího konfliktu. Dostává se do kontaktu s vojáky i civilisty na obou stranách bojové linie: loajalisty, separatisty, ruskými okupanty i krymskými Tatary, u nichž nakonec nachází útočiště. Navzdory tíživému tématu je román o rozvíjející se krizi na Ukrajině plný černého humoru a groteskních prvků. A kdo jiný než nejslavnější ukrajinský spisovatel – narozený v Rusku a píšící v ruštině – může osvětlit tento nepochopitelný konflikt?... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Серые пчелы , 2018


více info...

Přidat komentář

Alto98
17.04.2024 3 z 5

Průměrně napsaný příběh. Čtenář se toho mnoho nedozví. Snad to má vyjadřovat omezený rozhled hlavního hrdiny. Nevím. Přitom autor by k tématu určitě mohl uvést mnohem víc informací.

Terkaodkafe
03.04.2024 5 z 5

Šedé včely jsou kniha plná těžkých témat, popisuje vleklý válečný konflikt, bezdůvodné pronásledování lidí, strach o život či marnost lidského počínání v době války. Sergej je ukrajinský vesnický balík. Své činy moc nedomýšlí, a tak se občas obrátí proti němu. Nechá s sebou občas manipulovat. Přesto mu čtenář musí fandit. Postava Sergeje totiž ukazuje, jak je každý člověk a jeho konání pro mocné tohoto světa nedůležitý. Že se jím zabývají, pouze pokud ho mohou nějak využít.

Celé v recenzích.


Marekh
09.03.2024 5 z 5

Andrej Kurkov je ukrajinský spisovatel, který se narodil v Rusku a který píše v ruštině.

Hlavní postavou je SERGEJ SERGEJIČ (50 let), který je rozvedený a má dceru. Je v důchodu, pracoval jako bezpečnostní technik na dolech. Žije na ukrajinském Donbasu, kde je válka. Žije v domě, poblíž bydlí jeho soused PAŠKA, jeho nepřítel z dětství, se kterým se setkává na kus řeči. Musí být velmi obezřetný, protože se nachází v tzv. šedé zóně, z jeho místa je slyšet střelba a výbuchy a je to velmi nebezpečné místo, ve kterém zůstal bydlet. Všichni lidé se z vesnice odstěhovali, zůstali jen Sergej a Paška.

Sergej je včelař a miluje včely celou svou bytostí, udělal by pro ně první a poslední. Po čase se rozhodne vyjet kvůli včelám se svým zeleným žigulíkem a putuje přes několik hraničních přechodů, dostává se na jedno místo na Ukrajině a následně se dostane na Krym, kde chce navštívit včelaře, který je Tatar, se kterým se v minulosti seznámil na jedné výstavě.

Sergej doma a také na svých toulkách zažívá různé příhody, setkává se s mnoha lidmi včetně vojáků. Líbilo se mi, že pokud se dopustil nějakého přešlapu, tak vždy kápnul božskou a přiznal se. Přemýšlí nad životem a nad situacemi, které prožívá. Dokáže pomoci lidem, když jej požádají o pomoc. Zajímavé bylo pro mě také to, že spal na včelích úlech, což podle jeho tvrzení přinášelo blahodárný účinek pro lidské tělo. Dokonce i jeden gubernátor k němu jezdil do vesnice, aby si poležel na úlech. Sergejovi se často zdají sny, které jsou zajímavé.

Přestože probíhá válka, nalezneme v knize černý humor. Je to příběh ze života a čtenář se dozví hodně informací z této oblasti, včetně krymských Tatarů a také o lásce a péči o včely. Nedovedu si představit, že někteří lidé zůstávají bydlet v oblastech jako je Sergej, kdy jim hrozí bezprostřední nebezpečí života. Musejí se postarat sami o sebe, jsou bez elektřiny, jídla nemají nazbyt a poštu dostávají zřídkakdy. Z druhého hlediska asi chápu, že je těžké opustit svůj domov, ve kterém člověk dlouhá léta žil a ke kterému má citové pouto a nechce jej opustit, i když ví, že je to nebezpečné.

Knihu jsem si rozložil do více dní, je docela obsáhlá. Celkově se kniha četla dobře. Na zadním přebalu je uvedeno, že autor je přirovnáván k novodobému Bulgakovu nebo ukrajinskému Murakamimu. Takové přirovnání bych sice nepoužil, ale nicméně si myslím, že kniha stojí za přečtení.

david6273
27.01.2024 4 z 5

Nenápadný hrdina románu, žijící ve složité době a na složitém místě. Všední dny ve vesnici kde nejde proud a nad hlavou létají rakety rozčísne včelařova cesta do míst, kde budou mít včely klid na práci. Včely mír najdou, ale včelař zažije na stará kolena zajímavá dobrodružství a nenápadně se vmísí do osudů jiných lidí. Citlivý příběh, který dává nahlédnout pod pokličku nesmyslnému konfliktu, ve kterém se snaží žít smyslní lidé.

Jen_procházím
16.11.2023 3 z 5

No bylo to zajímavé a kdo má rád včely ten si počte. Sergej je na mě trochu moc románově pojatej trouba, občas mě donutil se zasmát. Srovnávat ale toto na zadní straně s Bulgakovem, Murakamim? Za mě trochu mimo.

Štítky knihy

ukrajinská literatura Donbas

Autorovy další knížky

Andrej Kurkov
ukrajinská, 1961
2010  69%Tučňák a smrt
2023  90%Šedé včely

Kniha Šedé včely je v

Právě čtených3x
Přečtených29x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených1x
Knihotéce43x
Chystám se číst83x
Chci si koupit15x