Se žirafami na západ

Se žirafami na západ https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496967/bmid_se-zirafami-na-zapad-Nip-496967.jpg 4 34 10

Poutavý román inspirovaný neuvěřitelným příběhem dvou žiraf, které obsadily titulní stránky novin a vepsaly se do všech lidských srdcí. Woodrowu Wilsonu Nickelovi je sto pět let a cítí, že se jeho život chýlí ke konci. Když se jednoho dne z televize dozví, že žirafy pomalu vymírají, vybaví si nezapomenutelný zážitek, který si nemůže nechat pro sebe: Psal se rok 1938. Ve světě doznívala velká hospodářská krize, Hitler ohrožoval Evropu a znavení Američané toužili po zázraku. Našli ho ve dvou žirafách, které přežily hurikán při plavbě po Atlantiku. Čekala je dobrodružná cesta přes celou Ameriku v nákladním autě, které je mělo dopravit do slavné zoo v San Diegu. Za volantem seděl právě mladý Woodrow, doprovázený drsným staříkem s divokou minulostí a mladou zrzavou fotografkou…... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

West with Giraffes , 2021


více info...

Přidat komentář

Manifest blech
10.08.2023 5 z 5

Krásný příběh plný vzpomínek, smutku a toho, co mohlo být.
Ta cesta a kolik toho na ní prožili, mám chuť si zjistit, podle které reálné události to bylo napsáno.

Dandy1
22.07.2023 5 z 5

Překvapivě krásný příběh inspirovaný skutečným příběhem. Užila jsem si cestu přes Spojené státy se vším všudy.


Ranuncul
21.03.2023 2 z 5

Nebavilo mně to číst. Musela jsem se nutit.

SBH
16.03.2023 4 z 5

(SPOILER) Meziválečné období v Americe, prachové bouře, hurikán, hospodářská krize, zoufalý sirotek a v hlavní roli zvířata? Jak tohle může dopadnout?
Překvapivě dobře. Na mé slabé nervy byl příběh opravdu hodně silný, nicméně všechno zachraňovaly postavy, úžasně živé a plastické včetně obou žiraf. Teď mě vlastně napadá, že sympaťáci měli spoustu chyb, ale padouši byli jednoznačně zlí a tudíž svým způsobem ploší. I když tento koncept nejspíš autorka zvolila do plánovaného mega drsného vyprávění úmyslně.
Na pozadí děje, kdy jedna katastrofa stíhá druhou, pak dokonale vyniklo přátelství, které mezi sebou uzavřeli hrdinové, i lidé se zvířaty, a ovšem svérázná laskavost Starocha. Přesně kvůli tomu, a taky pochopitelně kvůli historické věrnosti a mnoha zajímavým informacím o této oblasti stojí za to knihu přečíst.
Na druhou stranu ty dvě smrtící příhody (havárie na silnici a Vykuk) mi nepřišly tak hrozné, autorka na ně upozorňovala předtím a potom, ale přímo na místě proběhly vcelku v poklidu, to jim hodně ubralo na naléhavosti.
Asi nejlepší literární složkou bylo dokonalé vtažení do prostředí. Při otevření knihy jsem se okamžitě octla na prašné silnici a po zaklapnutí stránek jsem se chvíli vzpamatovávala, kde vlastně ve skutečnosti jsem.
Co mi ale vadilo natolik, že ubírám jednu hvězdu a víceméně mi bránilo se zpočátku začíst, je jednak linie se starým Woodym, ta byla vyloženě zbytečná a nesmyslná, a potom přehnaně patetický závěr. Neříkám, kdyby se jednalo o skutečnou historickou postavu, tak bych sice tloukla hlavou do zdi, ale autorce bych odpustila. Ovšem stvořit hrdinu a na posledních stránkách vymačkat tolik patosu a nereálných zvratů, aby došlo k totálnímu průšvihu, to mi strašně vadilo. Nepřipadá mi to reálné vzhledem k psychologii postav. Vlastní popis zběsilé akce byl tak praštěný, že jsem chvíli vůbec nevěděla, která bije. Jednoznačně umělý zvrat, aby bylo dosaženo dramatického efektu. To neberu.
S touto výhradou se ale jedná o moc hezkou knihu a můžu ji doporučit.

Čenichnaknihy
11.02.2023 5 z 5

Jedna z nejlepších novinek loňského roku. Ne-li ta nejlepší, co jsme četli. Autorka vykouzlila neuvěřitelně laskavý, dojemný i poučný příběh o přátelství člověka a zvířete, dokonce exotického zvířete - žirafy.

Půjčila si k tomu skutečnou událost, když v třicátých letech těsně před druhou světovou válkou putovaly dvě žirafy z New Yorku do zoologické zahrady v San Diegu. Zbytek už si ale trochu přimyslela.

Hlavní hrdina Woody Nickel, který ve svých 100 letech vzpomíná, jak se v 17 přimotal k výpravě, která žirafy přes celé státy vezla, je skvělým charakterem. Tají svou minulost, která stojí za jeho osudem životního psance, ale zároveň postupně odkrývá svou dobrosrdečnost tak, jak roste jeho láska k dlouhokrkým tvorům.

Pokud patříte mezi milovníky knihy Co mě naučil tučňák, bude se vám knížka líbit. Příběh má drive, je to taková “road literatura” a žirafy mají jen omezený čas, aby náročnou cestu přežily. Je to závod.

Lucienka220
12.01.2023 4 z 5

V Severní Americe jsem nikdy nebyla. Severní Ameriku jsem ale několikrát projela: ve Volkswagenu s Jackem Watermanem a Velkou kobylkou, se Salem a Deanem i s královským pudlem Charliem.
Tentokrát mne na projížďku pozvala dvě nesmírná stvoření ze samé Boží zahrady ráje - žirafy Kluk a Holka.
Skutečný příběh cesty žiraf z New Yorku do Zoo v San Diegu v knize vypráví stařec Woody Nickel, kterému je už přes 100 let.
Žirafy jako zázrakem přežijí plavbu přes Atlantský oceán navzdory tomu, že je při plavbě zastihl hurikán. Sedmnáctiletý kluk z texaské farmy, sirotek Woody, je svědkem jejich vylodění. Něžní obři ho okamžitě zaujmou, a tak se rozhodne je následovat při jejich cestě přes kontinent do Kalifornie, do zoologické zahrady v San Diego.
Shodou okolností si může prožít svůj "americký sen", může řídit náklaďák s žirafami a starat se o ně. Cestou prožívají různá dobrodružství, setkávají se s dobrými lidmi i padouchy, čelí zrádným objížďkám i nepřízni počasí. Potkává svou první, upřímnou a čistou lásku, musí se vyrovnat s minulostí...
Žirafy totiž v době neutěšené hospodářské krize a na prahu druhé světové války představují naději, že vše dobře dopadne...

eva3992
02.11.2022 5 z 5

Kniha podle skutečného příběhu. Píše se rok 1938. Do Ameriky se chystají dvě žirafy, cestou na moři je zasáhne silný hurikán. Obě naštěstí přežijí. Jejich dobrodružství však nekončí. Čeká je cesta přes Ameriku v nákladním autě. Provázet nás bude mladičký Woodrow, který na celou cestu bude vzpomínat a vyprávět nám své zážitky.

Tak toto byla jízda! Kniha, od které jsem neměla velká očekávání, a nakonec jsem ji přečetla na jeden zátah. Tak mě pohltila, že jsem ji nedokázala odložit a já potřebovala vědět, jestli žirafy v pořádku dorazí do svého cíle.

Hned od prvních stránek je kniha čtivá a napínavá, ponoříte se do příběhu a už jste s nimi na cestě. Díky zvířatům a lásky k nim je příběh zároveň i dojemný, milý a krásný. Ač je to příběh neobvyklý, je zároveň i ze života. Dozvíme se, jak to v Americe chodilo v roce 1938, v době hospodářské krize a přírodních katastrof, jak se Američané dívali na začátek druhé světové války v Evropě.

Je to příběh, ve kterém je všechno – napětí, dobrodružství, dojetí, emoce, mezilidské vztahy, přátelství, láska ke zvířatům…. Navíc, když se k tomu přidá skutečnost, že je inspirovaný opravdovou událostí, je to kniha, která Vás rozhodně zaujme.

bookcase
20.10.2022 4 z 5

Takový neotřelý road trip po části USA. Moc hezky popsán vztah ke zvířatům i charaktery hlavních postav. Místy i dojemné čtení.

mikika
03.10.2022 4 z 5

čekala jsem něco na způsob Durrella, dostala jsem místo toho Hrozny hněvu, druhý díl. amerika za hospodářské krize, všude ožebračení zoufalci, bída, hlad. cesta s žirafami se pro kluka z Texasu ukáže být víc cestou k sám sobě, a hlavní nebezpečí číhá zase jen od lidí...

DreamerX9
14.09.2022 4 z 5

Tohle byl vážně neskutecny příběh. Velice se mi líbil pohled do srdce zvířat a celkově myšlenky o tom jak snadno se nám mohou dostat pod kůži. Kniha byla napsaná s laskavosti, humorem, důvtipem, kurazi a především o tom jaké je zazit něco co by si asi nikdo z nás nepředstavoval. Někdy slepý přijde k houslým jindy nahodný přeživší po hurikánu k žirafam:)