Schrödingerova koťata

Schrödingerova koťata https://www.databazeknih.cz/img/books/58_/58776/schrodingerova-kotata-58776.jpg 4 25 4

Svět, který nás obklopuje, může být docela jiný, než by se mohlo zdát, a věda zdánlivě tak nudná jako fyzika, může být tím nejúžasnějším dobrodružstvím. To všechno bylo a je jasné už mnoha slavným vědcům, génia géniů Alberta Einsteina nevyjímaje, a snad právě proto se do svých výzkumů vrhají s takovou vervou. Jedním z nejslavnějších "myšlených pokusů" je příklad se Schrödingerovou kočkou, na němž lze názorně předvést jinak těžko pochopitelnou skutečnost, že ve světě kvantové mechaniky už pouhý fakt, že nějaký jev je pozorován, ovlivňuje jeho výsledek. Ve své poslední knize Pátrání po Schrödingerově kočce, líčí autor, mistrný popularizátor vědy John Gribbin, příběh kvantové teorie jako nejnapínavější detektivku. Od svých čtenářů požaduje jen otevřenou mysl a ochotu uvěřit neuvěřitelnému, ale ve své další knize se rozhodl postoupit ještě dál. Tak jako jedna teorie podnítí vždycky druhou a na práci jedněch staví zase další badatelé, tak ani pátrání po nových bizarních zákonitostech kvantové mechaniky nikdy nesetrvává na místě. A jako pomyslná Schrödingerova koťata se množí další a další poznatky a souvislosti, aby nás nepřestávaly uvádět v úžas nad světem, v němž žijeme, aniž bychom ho znali.... celý text

Literatura naučná Věda Přírodní vědy
Vydáno: , Columbus (ČR)
Originální název:

Schrodinger´s Kittens and the Search for Reality: Solving the Quantum Mysteries , 1995


více info...

Přidat komentář

Tvurce001
01.04.2024 5 z 5

"Tuhle krabici nikdy neotvírej." říkal si kdysi asi v Duchu Bůh, jenže se neposlechl a pak to s největší (ne-li větší) pravděpodobností dopadlo tak, jak to možná je. Tedy tak, jak to je i není. Přeji zábavné čtení. ;)

roso.mak
06.05.2022 3 z 5

Ma to byt polopaticke, nicmene pravda je, ze bez Faymannovy teorie svetla bych to asi nedala.

Kvantova teorie, aneb kniha, co bude mit mozna jeste dalsi stoleti otevreny konec.


obelux
17.11.2018 4 z 5

Poměrně náročná a velmi obsáhlá četba. Autor v ní rozebírá různé aspekty (kvantová elektrodynamika, interpretace kv. mechaniky...)
kvantové mechaniky a čtivou formou se snaží oslovit laického čtenáře. Bohužel je mnoho úseků velmi složitých na pochopení a analogie jsou místy neintuitivní. Proto tato kniha není vhodná pro úplné nováčky a je třeba mít o kvantové fyzice alespoň elementární znalosti. Přes tyto zápory je kniha velmi poučná a člověk získá poměrně široký vhled do fungování kvantové fyziky, proto knihu hodnotím pozitivně.

Gimli
10.10.2013 5 z 5

John Gribbin ve Schrödingerových koťatech elegantně ukázal, že Feynman zřejmě neměl pravdu, když říkal, že kvantové mechanice nerozumí nikdo. Byť to jako laik nemohu fundovaně posoudit, Gribbinova interpretace kvantové skutečnosti mi připadá opravdu celkem jednoduše pochopitelná. Ale uvidíme, co s tímto potenciálním mýtem dnešní doby bude dál. Přestože Gribbin dokáže elegantně a jednoduše vysvětlit problematiku kvantové mechaniky, myslím si, že daleko zásadnější jsou (nejen) jeho úvahy o fungování samotného oboru fyziky (a v podstatě vědy jako takové) v kapitole "Přemýšlení o přemýšlení o věcech", kde upozorňuje na to, že často zapomínáme, že způsoby, kterými popisujeme a jejichž prostřednictvím vnímáme svět kolem nás, jsou jenom naše modely skutečnosti, a že to, který model je té skutečnosti nejblíže, ve velké míře závisí na otázkách, které si klademe, a na optice, kterou danou problematiku nahlížíme. Pokud by se někdo bál, že se bez přečtení prvního dílu "Pátrání po Schrödingerově kočce" nebude chytat, může se svých obav směle vzdát. První díl jsem zatím nečetl a nepřipadalo mi, že by mi to chybělo.