Pátrání po dvojité šroubovici

Pátrání po dvojité šroubovici https://www.databazeknih.cz/img/books/80_/80738/patrani-po-dvojite-sroubovici-80738.jpg 4 9 1

Základní tajemství života vědci už dnes rozluštili. Kvantové jevy způsobují drobné genetické mutace, přenášené DNA, které živí boj o přežití mezi rostlinami a živočichy. Pátrání po dvojité šroubovici vysvětluje, jak spolu tyto procesy souvisejí. Darwin a Mendel nám otevřeli celé nové světy. Jak přesně však evoluce a dědičnost fungují, dlouho zůstávalo záhadou. Teprve když se do věci zapojili kvantoví fyzikové, začali jsme opravdu chápat, jak se komplexní organické molekuly vlastně "vyrábějí" a jak drží pohromadě. (kvantová fyzika a život)... celý text

Literatura naučná Věda Přírodní vědy
Vydáno: , Columbus (ČR)
Originální název:

In Search of the Double Helix, Quantum physics and Life , 1985


více info...

Přidat komentář

Eldar80
02.05.2021 3 z 5

Kniha sice obsahuje kvanta informací, ale je napsaná značně těžkopádně. V dnešní době vychází hodně kvalitních věcí a tak něco starší působí dost slabým dojmem. Nečekal jsem, že polovina 80. let bude tak znát.
Většina informací je samozřejmě dál platná, ale působí to jako skripta nebo učebnice. Autor neumí moc dobře vysvětlovat a hlavně na začátku to vyžaduje obrázky, které se v hojném počtu objevují až později.
Třeba vzhled 20 základních aminokyselin si stejně nezapamatuju a pro výklad to není podstatné. Výběr ilustrací se trochu nepovedl. Od evoluce a dědičnosti se dostaneme k základům kvantové fyziky, kvantové chemie a organické chemie.
Výklad začíná perfektně Darwinem a Mendelem, ale pak je myšlenková nit přetržená učebnicí organické chemie a čtivost knihy jde totálně do kopru. Než se dostaneme k DNA, tak to trvá přes 200 stran. A celé je to poměrně náročné.
Můžu jen závidět absolventům gymnázií, protože na elektroprůmyslovce jsme biologii fakt neměli. Takže tomu možná křivdím, protože problematiku nemám načtenou. Třeba si to někdy přečtu znovu. Ztráta času to rozhodně nebyla.
Určitě doporučuju všem, koho zajímá objevení DNA v širších souvislostech. Autor to zpracoval od úplného začátku až do doby psaní knihy. Ke konci se objevují další výzkumy DNA, genetiky a molekulární antropologie.
Nerad dávám nízké hodnocení tak informačně přínosné knize, ale autor nedokázal z chemie vybrat to podstatné. Těch 70 stran, které tomu věnoval, se mi zdá příliš a zbytečně to komplikuje pochopení knihy jako celku.
Z výkladu plyne, že evoluční teorie se dá dokázat. Moc přesvědčivé to ale není. Je to až na posledních 2(!) stranách. Škoda, že to není napsané přístupnější formou, aby to bylo čtivé třeba i pro vyznavače kreacionismu.
Poselství knihy totiž považuju za naprosto zásadní. I dnes narážím na lidi, kteří tvrdí, že Darwinova teorie je jen hypotéza, která se nedá dokázat. Jenže s výkladem jsem měl potíže i já a co potom lidé, kteří naučnou literaturu moc nečtou… 75% 3,5*

Kniha Pátrání po dvojité šroubovici je v

Právě čtených1x
Přečtených22x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce28x
Chystám se číst15x
Chci si koupit4x