S prominutím řečeno

S prominutím řečeno https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/511835/bmid_s-prominutim-receno-YPw-511835.jpg 4 48 16

V jakém sportu si vedla královna Alžběta lépe než herec Daniel Craig? Čím Woody Allen pohostil ve svém bytě Václava Havla? A kdo daroval Margaret Thatcherové "bahňáka"? Spisovatel, překladatel a diplomat Michael Žantovský ve svém novém literárním díle s okouzlující nadsázkou a vtipem líčí "nesmazatelné zážitky" s významnými osobnostmi světového dění: od Václava Havla, George Bushe staršího, Françoise Mitterranda, Margaret Thatcherové a Michaila Gorbačova přes nizozemskou a britskou královnu a Rolling Stones až po papeže Jana Pavla II. a 14. tibetského dalajlámu. Díky autorovi čtenář prožije znovu, i když trochu jinak, převratné dějinné události konce dvacátého století - rozšíření Severoatlantické aliance, peripetie mírového procesu na Blízkém východě a vývoj Evropské unie k "čím dál užšímu svazku". Navštíví skutečné hlavní město Spojených států Georgetown, nashvillskou Grand Ole Opry i olympijské hry v Londýně, zavítá mezi hollywoodské hvězdy velikosti Jacka Nicholsona, Sylvestera Stallona či Woodyho Harrelsona, a zúčastní se dokonce též jednoho ze zasedání tajemné organizace Bilderberg, kde se za našimi zády rozhoduje o osudu nás všech. Ve třinácti kapitolách své knihy odhalí Michael Žantovský skutečnou povahu světového dění a potvrdí nám všechna podezření, se kterými jsme se dosud neodvažovali svěřit nikomu kromě svého psychiatra. Text doprovázejí barevné dokumentární fotografie z autorova archivu.... celý text

Přidat komentář

Trana
24.04.2024 2 z 5

Vzpomínková kniha dlouholetého diplomata i politika. U takové knihy bych ocenila spíše reálný popis než rádobyvtipnou nadsázku. U jedné či dvou vzpomínek je to vtipné, u dalších už spíš otravné a nadbytečné. Asi nejsem ta správná cílová skupina nebo jsem nepochopila, o čem ta kniha má být. Zda o sebeprezentaci, ironické hodnocení diplomatiky nebo autobiografie. Posléze jsem už začala začátky kapitol přeskakovat. Ale abych nebyla jen kritická. Popis diplomatického zákulisí bylo zajímavé i zábavné, je vidět, že i diplomaté jsou jen lidé.

L.Helena
29.02.2024 4 z 5

Audiokniha
Nahlédnutí do zákulisí diplomacie, setkání se světoznámými osobnostmi… To vše s lehkou nadsázkou, sebeironií, humorem, který však není prvoplánový, ale jakoby spíš jen tak mimochodem. Bavilo mě to poslouchat, v autorově podání vyznělo hodně lidsky.


Lískaran
26.02.2024 4 z 5

Jakkoliv je mi autor sympatický jako překladatel a znalec Woodyho Allena, tuhle knihu bych sám od sebe nečetl – historky z vyšší společnosti mě zajímají stejně málo jako šlechtické rody a zlaté písmo na obálce mě odpuzuje. Nakonec bylo čtení fajn. Žantovský je místy ohromně vtipný, i když než si na to člověk zvykne, pořád v tom vidí ten allenovský humor – ironické sebeshazování a míchání vysokého s nízkým, stejně jako sklon k absurditě a tendence prodat za fór i vlastní babičku. A spíš ke kladům patří i to, že je nejspíš tohle „bájné vyprávění starců“ věrohodné asi jako Hájkova (nemyslím toho od Klause) Kronika česká.

dlabikk
17.01.2024 3 z 5

Mám to tak půl na půl. Musela jsem si to dávkovat. Některé kapitoly mně hodně bavili, protože k nim mám blízko, jiné ne a nic mi neříkali. Napsáno je to velmi vtipnou formou, tak jsem se i zásmála. Nejvíc jsem si užila kapitoly o diplomacii, jeho působení jako velvyslanec v Izraeli a Londýně. Kniha určitě za přečtení stojí a každý si v ní najde to své. Tuším ale, že kniha o Havlovi bude zážitek násobně lepší :o)

R47
09.01.2024 3 z 5

Nedočteno. Na začátku jsem se bavil. Bylo to takové woodyallenovské, navíc okořeněné o ty české reálie nebo fakt, že si z českých prezidentů utahuje diplomat, tedy člověk částečné v jejich službách. Z Klause si samozřejně utahuje jinak než z Havla. Postupem mě to ale začínalo nudit, vtipy mi přišly na sílu nebo moc "stařecké", určené jiné generaci. Věřím, že o něco starším ročníkům se to musí líbit.

Áňa 998
28.12.2023 4 z 5

Biografii jsem dlouho nečetla a dlouhou dobu jsem hledala nějakou, která by mi padla do oka. Našla jsem titul S prominutím řečeno, k jehož čtení jsem se dlouho rozhoupávala. Vlastně mě dolomil Svět knihy, kde měl autor přednášku a já se do ní následně postupně pouštěla.
.
Proč postupně? Autor ve své knize svým čtenářům servíruje zážitky s významnými osobnostmi. Věnovala jsem tedy každé části knihy čas, a mezi tím jsem si dávala přestávky v podobě jiných knih.
.
Setkáte se tu s osobnostmi z různých okruhů. Například s Margaret Thatcherovou, britskou královnou, Václavem Havlem, Janem Pavlem II., ale i Jackem Nicholsonem nebo Rolling Stones. Jednotlivé kapitoly, kterých je celkem třináct, je doplněno barevnými fotografiemi.
.
Přiznám se, byla místa kdy jsem se trošku nudila. Ale rozhodně to nebylo kvůli stylu, jakým je kniha napsaná. Bylo to spíš kvůli tomu, že jsem si knihu před čtením prolistovala a věděla jsem, na koho se můžu těšit. Takže jsem už po očku koukala, kdy se objeví někdo, na koho jsem byla zvědavá.
.
Kniha S prominutím řečeno je bezesporu zajímavá. Je napsaná s lehkostí a určitým nadhledem, nechybí ani inteligentní humor. Dozvěděla jsem se spoustu nových informací.
.
Knihu bych doporučila každému, komu není úplně cizí dění okolo nás, jak v naší zemi, tak i ve světě. A jako příjemný bonus můžete vnímat to, že si zopakujete trochu historii!

gladya
21.11.2023 5 z 5

Mohla bych podepsat komentář uživatele witiko. Jelikož mi knížku půjčil kamarád jako něco, co stojí za přečtení ale nic víc mi k ní neřekl a anotaci jsem nečetla, chápu i jistá zklamání některých uživatelů. Kdo čekal „seriozní" memoáry nebo politoligický či podobný text, nutně byl překvapen a mohl být i zklamán. Já jsem po přečtení první kapitoly navštívila stránku Palmknih a knížku jsem si koupila do čtečky, To asi hodně vypovídá. Mně to vysloveně sedlo, takový humor rozhodně můžu.
A napadlo mě, že člověk si tuhle knížku asi užije tím víc, čím víc o politice, diplomacii ale taky celebritách z oblasti kultuty ví. Vím, že mi určitě nedošlo všechno a hlavně u těch celebrit jsem neznala všechna zmiňovaná jména, ale i tak to stačilo.
A pozor, humor a odlehčený tón a nadsázka nijak nesnižují to, že základem jsou skutečné autorovy zážitky.

witiko
19.10.2023 5 z 5

Není to kniha pro všechny (proto ta nejrůznější "zklamání!") a asi ne všechny kapitoly budou bavit všechny čtenáře. Já jsem například víceméně přeskakoval kapitoly se zpěváky a herci, naopak mě velmi bavilo zákulisí vysoké i nižší politiky a politické reprezentace. Úplně nejlepší je kapitola poslední, náboženský humor autorovi zjevně sedne. Pět hvězdiček dávám za to, že se Žantovskému povedlo vytvořit úplně nový literární žánr jakýchsi humoristických memoárů, kde je úmyslně nezřetelný poměr mezi realitou a fikcí, autenticitou a komickou stylizací. Na poněkud absurdní svět politiky a showbyznysu se to jistě zcela přesně hodí, protože je to často něco mezi Švejkem, Kafkou a Havlovými hrami. Přitom Žantovský používá velmi inteligentní humor, který je svojí všudypřítomnou sebeironií specificky český, ale některé příběhy (třeba ten s kladrubským koněm pro britský následnický pár) jsou jak vystřižené z kanadského humoristy Stephena Leacocka. Autorovy charakteristiky nejrůznějších osobností, ale i prostředí a situací jsou mimořádně trefné. Umí být mile nekorektní, ale nikdy není pomlouvačný a vždy je patrné, co si o dotyčném myslí. Jeho politické, literární, ale i psychologické zkušenosti se tu skvěle zúročují, podle mě by snad nikdo jiný něco tak originálního napsat nemohl.

martini.ce
03.10.2023 4 z 5

Pohled na menší i větší politické a společenské události očima Michaela Žantovského mě moc bavil. Psáno s vtipem, nadhledem. Občas jsem přemýšlela, co z toho je pravda a co nadsázka. A vlastně na tom úplně nezáleží :-)

Eva03
30.09.2023 1 z 5

Zklamání. Na knihu jsem se velmi těšila, o politiku se zajímám a pana Žantovského mám ráda. Styl mi ale vůbec neseděl a obsah nezaujal. Ztrácela jsem se v osobách, prostoru i čase. Zvládla jsem necelou třetinu knihy, pak jsem to vzdala.

Driftersoul
19.09.2023 4 z 5

Velmi vtipné, chytré a informativní. Na druhé straně občas trochu křečovité a za vlasy přitažené (jak sám autor předem varuje). Rozhodně ale příjemné a osvěžující počtení pro každého, kdo sleduje a zajímá se o život a dění kolem - lokální i globální :-).

iceVS
26.06.2023 4 z 5

Chvíli jsem tápala, chvíli jsem se trochu nudila, chvíli jsem řvala smíchy :-)

Polík
16.06.2023 5 z 5

Velmi vtipný, inteligentní humor. Moc se mi kniha zamlouvala.. jen by mne zajímalo, kolik tam bylo skutečné pravdy? :-)

veriszv
15.06.2023 3 z 5

Vzpomínky na zajímavé životní okamžiky a setkání spisovatele a diplomata Michaela Žantovského jsou psané s hravou lehkostí. Navíc je to člověk, který má opravdu co říct. Kniha je odvyprávěna dost originálně, ale asi nebude úplně pro každého. Předpokladem, aby vás zaujala, je váš zájem o diplomatické zákulisí a novodobou historii.
Co vás v knize čeká?
Setkání s mnoha zajímavými osobnostmi a náhled na ně z trochu jiné perspektivy. Na stránkách knihy narazíte na Margaret Thatcher, Michaila Gorbačova, Václava Havla, britskou královnu, Jana Pavla II., Dalajlámu a mnoho dalších.
Žantovský to celé vypráví s vtipem, ale místy jsem si říkala jestli už to není trochu moc
Nicméně je to určitě zajímavá a obohacující kniha doplněna fotografiemi z autorova archivu. Oprášila jsem si novodobou historii a dozvěděla se mnoho informací navíc!

momo67
12.05.2023 5 z 5

Tá kniha ma presvedčila o tom, že je ťažko posudzovať knihu podľa autora. Politická činnosť Michaela Žantovského je dosť vzdialená mojim ideálom. Ale musím priznať, že zábavnejšiu autobiografiu som ešte nečítal. To isté som pozoroval pri Miroslavovi Macekovi. Keď som si odmyslel osobnosť autora tak som sa pri jeho pokračovaní Saturnina naozaj dobre pobavil. No bohužiaľ je to tak. Kvalita knihy sa nedá hodnotiť podľa toho ako veľmi je nám autor sympatický.

eva3992
10.04.2023 4 z 5

Spisovatel, překladatel a diplomat Michael Žantovský nám přibližuje svůj život, kdy se nejednou setkal se slavnými osobnostmi a dostal se do zajímavých situací. V knize se navíc přeneseme na různá místa ve světě. Vyprávění v jeho podání Vás rozhodně zaujme.

Tato kniha mě málem minula, ač vyšla na Velký knižní čtvrtek, zůstala nejdříve mnou nepovšimnuta. To by byla škoda. Mám moc ráda životopisné knihy a tahle se rozhodně řadí mezi ty zajímavé. Navíc je psána s lehkostí a vtipem.

Byla tu pro mě spousta nových informací, ale zároveň jsem si připomněla i novodobou historii naší republiky a Evropy. V knize potkáte spoustu zajímavých osobností, samozřejmě naše prezidenty, ale i prezidenty americké, královnu Alžbětu. Z kulturní oblasti se můžete těšit třeba na Jacka Nicholsona, Rolling Stones a nezapomeňme ani na papeže a dalajlámu.

Dozvíme se tu spoustu zákulisních informací nejen z politiky, ale nebojte, bulvár to není.

Zajímavá kniha, díky které jsem se dozvěděla spoustu pro mě nových informací a zároveň poznala osobnost Michaela Žantovského.

Štítky knihy

paměti, memoáry česká literatura politici

Autorovy další knížky

Michael Žantovský
česká, 1949
2014  90%Havel
2016  71%Ochlazení
2023  77%S prominutím řečeno
1990  82%Woody Allen
2006  80%Přežili peklo

Kniha S prominutím řečeno je v

Právě čtených3x
Přečtených60x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce41x
Chystám se číst63x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x