S kapkou medu

S kapkou medu https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/522397/bmid_s-kapkou-medu-JXy-522397.jpg 4 16 8

Tajemný příběh vojáka a ztracené dívenky, který měl zůstat neobjasněný. Nešťastnou náhodou na něj naráží dvacetiletá Eleni, Češka s řeckými kořeny, která si ráda přibarvuje skutečnost. Svou nevinnou lží si úplně převrátí život naruby – přeruší vysokoškolské studium kvůli práci v novinách a odjíždí za prvním příběhem na řecký ostrov Krétu. V den, kdy si má na námořní základně Souda Bay promluvit s veteránem Billy Wyattem, se omylem setkává s jeho mladším bratrem Tonym, díky kterému konečně objevuje krásy Řecka. Zároveň však zjišťuje, že na jejím úkolu něco nehraje a že se zapletla do podivné hry. Přizná si, že šlápla vedle a vychutná si divokou Krétu a pohádkové Santorini se vším všudy, nebo půjde za svým příběhem?... celý text

Přidat komentář

Vilma232
20.03.2024 3 z 5

Politicko - špionážní část mě moc nezaujala a "pracovní" postup Eleni mi přijde až neuvěřitelný. Eleni by měla být inteligentní, ale k tomu mi nesedí, že by si opravdu nic nezjistila k tématu, který má jako novinářka zpracovávat. Nicméně já jsem si užila každý řádek popisu Kréty i Santorini. Je poznat, že tato místa má autorka ráda a to máme společné.

Fidibus
19.02.2024 1 z 5

(SPOILER) Tento pokus o špionážní příběh s milostnou zápletkou a romantickými kulisa i mně nezaujal. Dočetla jsem, abych zjistila že pointa celkem žádná. Přišlo mi to naivní, zvlášť Eleni a také zápletka s novinami a radarem, a zdlouhavé. Zachraňuje to trochu Američan Tony, ale výsledek pro mne neuvěřitelný.


čef
26.01.2024 4 z 5

Typická love story, ale milounká. Příběh zasazen na Krétu, postavy dosti neotřelé a neuškodila ani kapička napětí ohledně smyslu cesty za intervijúky pro známe české noviny. Pro mne se zde nemuselo tolik odhalovat krásy koupání ve Středozemním moři, ale nespokojen určitě nejsem.

david9422
15.01.2024 4 z 5

Ježíšek mi k Vánocům letos nadělil tuhle krásnou knihu. Měl jsem možná větší a silnější očekávání než u Saudade, předposlední knihy od autorky, ale ta se odehrávala v mém milovaném Portugalsku, kterému mu vždy budu trochu více nadržovat.
Nicméně jsem se rychle do zajímavého a svým způsobem tajemného dobrodružství, které se odehrává na Krétě (a částečně na Santorini), upřímně začetl a nemohl od něj po večerech odejít.
Byla to první kniha v letošním roce, která mi udělala radost z několika důvodů. Navnadila mne ihned na letní prázdniny, kdy se snad po mnoha letech podíváme rodinně do Řecka, rozproudila tu příjemnou jihobalkánskou energii.
Byla velmi čtivá a vztahově dramatická, čímž povýšila úroveň četby hodně vysoko, dále nad obyčejný cestovatelský příběh. HŽ umí dostat příběh do velké hloubky, a to je největší deviza. Upřímně se těším na pokračování!!! Kdo si chce přečíst recenzi, tak klidně může kliknout na oddíl recenze :-)

KnihomolkaVeru9
15.01.2024 5 z 5

Třetí román Heleny Žákové je za mě opět téma i příběh pro hollywoodské zpracování s Chrisem Hemsworthem (jeho verzí před pár lety :-D ) v hlavní roli :-) Blonďatého modrookého psovoda námořnictva spojených států amerických Tonyho Wyatta, který slouží na magické Krétě nejde nemilovat. Pod chladnou slupkou se samozřejmě skrývá chlap, který miluje hlavní hrdinku Eleni a trpí traumatem ze ztráty staršího bratra, který padl v Iráku.

Zbožňovala jsem jeho slovní přestřelky s Eleni, mezi hrdiny to od začátku do konce jiskří, v některých situacích jsem nemohla zastavit smích, třeba když spolu hrdinové jedou na pláž v Malii a neustále spolu bojují nebo jejich první setkání. Tony je na první pohled chladný, klidný, zatímco Eleni výbušná, temperamentní a zbrklá. Ona za svou vyřídilkou zase maskuje fobii, která jí komplikuje život, hlavně ten milostný, a neustálý strach, že v životě neuspěla a že není dost dobrá.

S kapkou medu je příběh o tom, jak Eleni hledá sebe sama na Krétě, na kterou se teď chci strašně moc podívat, protože autorka opět popsala krásné prostředí báječně stejně jako ve svých předešlých knihách, a potom na Santorini, které je na mém wishlistu už dlouho. Autorčina láska k Řecku (i když v knize pochopíme, že Kréta není úplně typické Řecko) je opravdu cítit. Spisovatelka se v mnoha ohledech vyjadřuje o tom, že každý řecký ostrov je světem sám pro sebe, obzvlášť pak velká a nespoutaná Kréta. Velká města, minojská kultura (spojení s malijskými včelami, do kterých jsem se zamilovala je úplné koření této knížky, taková třešnička na dortu), americká základna, obrovské hory a velké vlny, to je prostě takové opravdu specifické Řecko, což autorce podařilo vystihnout.

Politické (až špionážní) pozadí k tomu všemu vzhledem k historii Kréty a celé myšlence přirozeně pasuje, přestože se to na první pohled nezdá.

Otevřený konec mě donutil si o knížce něco dohledat a... Zjistila jsem, že se tím pádem mohu těšit na druhý díl.

recenzienika657
05.11.2023 4 z 5

#skapkoumedu Helena Žáková Naše vojsko, knižní distribuce

S kapkou medu by som zaradila medzi román s kapkou dobrodružstva a záhadného pozadia. Tajomstvá sú top a ak je spravne podchytené, veľmi ľahko poháňa v čítaní. Nevedela som kam sa dostanem a o čo pôjde. Mierne náznaky, láska mariňáka, ktorý pochádza z Ameriky a na Kréte robí psovoda. On mi bol veľmi sympatický.
Eleni sa dostane k práci vďaka klamstvu, a tak nejako jej to na Kréte prechádza. Nevie prečo tam je, ale začína tušiť, že niečo sa chystá.
Ak chcete vedieť, čo je to za klamstvo, čo jej prechádza, a čo tam nesedí začítajte sa do romány zo slnečného Grécka. Čo alebo kto je v pozadí?

Eleni mi miestami vadila, ku koncu mi chýbal prológ ako to s nimi skončilo. Alebo sa dočkáme pokračovania?

4/5

Ďakujem Lucie Svobodová
a autorke za možnosť štafety.

#recenzianika #knihy #knihomolka #knihomoli #tipnaknihu #tipnaknihu #tipnaknihu #book #booklover #laskakuknihám #laskakukniham #mamacita #mamacita #books #bookstagram #autorskastafeta

Veverka62
22.10.2023 5 z 5

Konečně jsem se dočkala dalšího románu a jsem nadšená, opět krásné cestování tentokrát po milovaném Řecku a okouzlujícím ostrově Santorini. Příběh je čtivý, napínavý i romantický. Bylo to tak super, že za víkend jsem měla bohužel knihu přečtenou a chtělo se mi číst o Tonym a Eleni dál. Co je třeba vyzdvihnout, je úžasná obálka knihy a celé zpracování, to jsem už dlouho neviděla. Až pojedu příště do Heraklionu, určitě se na šperk Včel z Málie, který pan grafik umístil na zadní stranu, musím zajít podívat. Teprve po dočtení knihy jsem objevila na obálce název knihy v řečtině, který je utajený, báječné...

zuzi.kovar
17.10.2023 4 z 5

Pěkný oddechový příběh, akorát narychlo ukončený. Jsem přesvědčená, že mít tolik stránek jako Saudade a Kdo zastaví déšť, bude kniha naprosto perfektní. takto se cítím ochuzená o závěr příběhu, v němž nechybí romantika, záhada ani cestopisné putování - ideální ingredience románu.

Štítky knihy

Řecko česká literatura Kréta řecké ostrovy

Autorovy další knížky

Helena Žáková
česká, 1995
2020  88%Kdo zastaví déšť
2021  82%Saudade
2023  73%S kapkou medu

Kniha S kapkou medu je v

Přečtených18x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce3x
Chystám se číst25x
Chci si koupit16x
dalších seznamech1x