Rudá zem

Rudá zem https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475869/bmid_ruda-zem-0xu-475869.png 3 80 26

Ani milión let evoluce nezměnil naši přirozenost a nepohřbil hrůzy předcházející naší moderní civilizaci. Prastaré rituály, dávná božstva a brutalita se může kdykoliv znovu objevit v místech, kde to nejméně čekáme. Kat, novinářka píšící o životním stylu, se pokouší zapomenout na traumata z minulosti na překrásném poklidném pobřeží Jižního Devonu. Na její život však padne temný stín, když dojde k objevu jeskyně v nedalekém Brickburghu a rozsáhlým pozůstatkům dávných lidí a prehistorických artefaktů. Svobodná matka Helene ztratila iluze a před šesti lety i bratra Lincolna, který těsně před svým zmizením nahrál záhadné podzemní zvuky. Nahrávky Helene zavedou až k Brickburghu na místa, kde se v dávných dobách v průběhu šedesáti tisíc let předchůdci člověka navzájem neobyčejně surovým způsobem vraždili. Stěny jeskyní stále nesou vyobrazení neznámých děsivých bohů těchto lidí. Uprostřed fám o drogových plantážích a mytickém rudém lidu začíná vycházet najevo, že ti, kteří se o tyto odlehlé části světa příliš zajímají, beze stopy zmizí. V idylické venkovské krajině nezasvěcenci nejsou vítaní a pod jejím povrchem údajně vládne děsivá moc. Jen šílenec by se s ní chtěl střetnout, ale Kat s Helene nemají jinou možnost. Staly se její součástí, aniž by to tušily. Jsou zatraceny, a pokud chtějí zachránit sebe a své blízké, musí šarlatové vlně bezcitného barbarství zamezit. Epický příběh ve stylu folkového prehistorického hororu Rudá zem vyšel z pera Adam Nevilla, autora celé řady mysteriózních románů, trojnásobného držitele ceny za nejlepší horor.... celý text

Literatura světová Horory
Vydáno: , Fobos
Originální název:

Reddening , 2019


více info...

Přidat komentář

stanislav0373
21.09.2023 4 z 5

I přes značné negativní komentáře níže si myslím, že je to kniha zdařilá. Osobně mám rád tu dusnou atmosféru, kdy čtenář netuší, s čím si to vlastně zahrává. Ano, hlavní hrdinové se mi plně nevryly pod kůži, nicméně příběh má spád a se závěrečným vyústěním, jakkoliv očekávaným, jsem nakonec spokojen.

Kniha pro méně náročné čtenáře či pro ty, kteří si potřebují odpočinout mimo svou obvyklou komfortní zónu čtení.

Melo
12.09.2023 2 z 5

Kedze vsetko podstatne a tajomne, resp. folk-hororova cast konci v prvom akte, a suvislosti su servirovane doslova na podnose, a nasledne martyrium (hlavne pre citatela) hlavnych protagonistov absolutne nezazivne, vo velkej miere nelogicky a nerealne, prechadza do ocakavaneho zaveru. O polovicu menej stran a snahy o psychologiu postav (kt. autorovi nejde) a bol by to priemerny folk-horor.


Stanas513
16.07.2023 3 z 5

Tak nevím, co si mám myslet o této knize. Označená jako horor, což žánrově asi souhlasí, ale děj mi připadá tak trochu zmatený. Hlavně téměř do konce příběhu nevíte, co se vlastně v té rudé zemi skrývá a proč. (Psi!?) Zdlouhavé popisování pocitů hlavních postav mi taky dalo zabrat. Patnáct kapitol o tom, jak jedna hrdinka plave v moři a druhá je zavřená doma... no tedy! Možná to přeháním, ale z této knihy jsem tak trochu zklamaná. Rozvleklá a místy opravdu nudná. Možná kdyby měla tak o sto stránek méně, už by se četla jinak. A na konci je rychlé vysvětlení všeho, co se stalo tak nějak hodně shrnuté a dá se mluvit opět o otevřeném konci. Co se stalo dál s těmi psy? Co dělali přeživší rudí? Ale určitě nechci snižovat spisovatelův um, někteří čtenáři takovýto styl psaní jistě oceňují.

To-z-kanálu
21.06.2023 2 z 5

Rudí lidé byli dosti děsiví, ale mě to nebavilo. Nějak jsem se nemohl začíst. Přišlo mi to zdlouhavé. Hlavní postavy mi moc nesedly. Často jsem ztrácel pozornost i zájem.

Staráknížka
08.05.2023 1 z 5

Ze začátku celkem zajímavé, ale pak děs a hrůza. Musela jsem knihu odložit a pak jsem se s neochotně vrátila a jen tak postupně dolistovala do konce. Jsem zklamaná - upoutávky zněly celkem zajímavě, ale výsledek neodpovídá.

mrliš
09.03.2023 2 z 5

Nejsem úplně nadšený. Z počátku se zdálo, že by mohlo jít o fajn horor, ale nějak se to zvrtlo v ne moc záživný příběh. Škoda, mohlo to být mnohem lepší.

terimila
25.02.2023 2 z 5

Auuuu, mám chuť kvílet se starou Creel. Měla jsem chuť na pořádnej krvavej horor, což slibuje už obálka.... a dostala jsem bejkárnu (moje osobní kategorie hororů a fantasy, které jsou tak nesmyslně pitomé, že si je neužije ani jedinec, co v dobře napsané fantasy akceptuje skoro cokoli). Přitom... začátek mě namlsal. Hodně namlsal. Než ke Kat domů přišla nezvaná návštěva, vypadalo to celkem slibně. Dokonce to vonělo obstojnou lovecraftovinou, což je pro mě vždycky ingredience chutnosti.

Jenomže jakmile přišla návštěva, zvrtlo se to do laciný, nechutný, nesmyslný splácaniny. Jsem zvyklá na leccos, takže se mi aspoň nedělalo šoufl... ale letěla jsem tím rychle, jen abych měla dočteno a věděla, jak to skončí (to jediný mě zajímalo). Jinak to nedávalo smysl. Nelogický chování postav, nesympatická Kat, které jsem nevěřila ten strach a hrůzu, ukňouraná Helene, které jsem nevěřila to hrdinství... a naprosto nezajímaví rudí. V závěru jsem sice dostala víc, než jsem se odvážila doufat - cosi jako vysvětlení toho, co se dělo a proč se to dělo... ale to už bylo jen rozhodování mezi jednou a dvěma hvězdičkama.

Navíc je to strašně pitomě, šroubovaně a komplikovaně napsaný (nebo přeložený). Hodně vět jsem musela číst dvakrát, abych vůbec pochopila, co mi mají říct. Sorry jako, ale věty typu "Panebože, zamumlala občas, o mnoho víc toho znečištěnému vzduchu nabídnout stodoly nabídnout nemohla. Tohoto znaku jejího traumatu si ale nikdo nevšímal." do hororu nepatří. Tomu se musíte smát nebo kroutit hlavou, ale bát se u toho nelze. A smích, jak známo, je jeden z nejlepších odháněčů strachu a úzkosti.

Prostě... tohle dílo je názornej příklad toho, jak obstojnej námět totálně zničit mizerným zpracováním - pitomýma postavama a šíleným jazykem a překladem. Samotnej námět - existence čehosi děsivýho hluboko pod zemí a realitou, kam lze proniknout jen někdy a nějak a kde se prolínají všechny časy a prostory... ten je skvělej. Stejně je postavené i To, Temná věž, Twin Peaks a další věci, které nekonečně uctívám. Ale tohle... tohle je hřích proti kvalitní brakové literatuře.

zsykorova
19.12.2022 1 z 5

Dostala jsem se do půlky, ale nedokázala jsem pokračovat. Nudné, dlouhé - knížka se mi vůbec nelíbila.

klmonkaa
19.12.2022 4 z 5

Stálo to aj za kúpu, aj za prečítanie, pomalší rozbeh, zaujímavé informácie o vykopávkach, skvele popísané situácie - miestami som mala pocit, že sa mi z toho až motá hlava (bolo to v prípade, kedy sa aj hrdinke musela hlava motať), ku koncu trochu klišé, trochu mindfuck. Za mňa - dobré čítanie!

horys
09.10.2022 4 z 5

Tato kniha je dobrá. Je dobrá a je to horor. Realistický horor. A kdo zná dílo Dallase Williama Mayra - Po sezoně, mi dá za pravdu.

Madla81
24.09.2022 2 z 5

Tohle měl být horor? Bože, bože, bože, byl to spíš takový rozvláčný a neuvtěřitelně repetitivní slepenec cestopisu, naučné knihy o paleolitu a rádoby strašidelných historek. Nerada knihy odkládám, ale tady jsem se sebou bojovala svůj malý vnitřní boj snad každou stránku.
Bylo to nudné. Samé opisy, popisy, nimrání se v nedůležitostech, které zbytečně rozmělňovalo hlavní dějovou linii. Připadala jsem si, jako by si autor myslel, že je čtenář úplný blbec, kterému je nutné vše tisíckrát řečené znovu a znovu opakovat, protože co kdyby náhodou zapomněl, že jo. Všechno je tu hnusné, všechno a všichni smrdí a jsou neuvěřitelně degenerovaní. Záporáci jsou jak podle kopíráku, všichni tu jednají předpokládatelně a pár děsivých momentů tu nudnou šeď prostě nevytrhne.
Hlavně, že víme, že ovčí bobky vážně nevoní po fialkách a o víme, kde jaká kytička a nerost se nachází v devonských krajích.
Strašně dlouho mě žádná knížka tak moc nenudila. V posledních fázích jsem četlaa už jen rychločtením, protože vše podstatné už bylo v knize řečeno na pozvolně rozjíždějícím se začátku. AA pak se prostě jenom opakovalo. Kdyby tuhle bichli redaktor seškrtal, mohla z ní být svižná a strachem a děsem nadupaná novelka. Takhle bylo chabé dávkování strachu obaleno tunou nudné vaty.
Je to hrozná škoda, protože tohle téma mělo velký potenciál, který však nebyl vůbec využitý.
Jdu si spravit chuť nějakým českým autorem.

kachnat
30.06.2022 3 z 5

Nápad dobrý.... Přečetla jsem plná očekávání a ta nebyla úplně naplněna. Cca v půlce jsem se zasekla a musel na chvíli odložit.

Sigurd_Lesandi
25.06.2022 2 z 5

Na tuto knihu mě před pár měsíci nalákala jedna recenze, která o ní mluvila jako o jednom z nejlepších hororů, co byl kdy napsán. Já to v ní bohužel nevidím.
Rád bych se samotného autora zeptal, proč natáhl knihu na 424 stran, když bylo na 100 straně vidět, že vlastně nemá o čem psát. Nepatřím mezi ty, kterým by přehnané popisy nějak vadily, pokud ovšem v rámci příběhu mají smysl. Tady se místy dozvíte, jak Vysoko tráva v Devonu roste, ale že by nám autor prozradil něco bližšího o hlavních hrdinkách? To bohužel ne. Na začátku dostanete novinářku Kat a matku Helene. A ano, toť vše, nic dalšího se o postavách nedozvíte.
Postupně jsem se dokonce prokousal k pasážím, které stály za to. Bylo tam napětí i prvky hororu. Ale vzhledem k tomu, že těchto scén nebylo moc a přišly až po straně 250, tak nemůžu říct, že mě zcela uspokojily.
Konec nebyl vyloženě marný, ale žádné velké wow taky nepředal. Popravdě už jsem se jen těšil, až knihu odložím. Vzhledem k tomu, že jsem o hlavních hrdinkách nic nevěděl, a pořád nic nevím, tak bylo nemožné si k nim nějaký vztah vytvořit. Já ani nemohu říct, jestli mi nějak vadily nebo jsem je měl spíše v oblibě. Takže mi bylo naprosto jedno, jak to s nimi dopadne.
I když má kniha potenciál, tak se bohužel nepovedla.

terezarath
21.06.2022 3 z 5

Ach jo, já jsem od toho měla tak obrovská očekávání! Musím přiznat, že se příběh prostě trochu vleče. Je tam spousta popisu, akce skoro žádná a hororové prvky se do knížky nějak nedostaly. A přitom by to bylo tak zajímavé téma, mělo to obrovský potenciál. Pokud by to bylo lépe zpracované jako horor, pak bych byla nejspíš spokojená. Takhle to za mě byl ale slabší průměr.

koslemar
29.04.2022 1 z 5

Po Rituálu docela zklamání. Ze začátku dlouhé seznamování a trochu krkolomný jazyk. Asi až v půlce knihy jsem pochopila, ve kterém státě se příběh udává. "Strašidlo" je odhaleno hned na začátku, takže pak už v knize není nic překvapivého. Konec také takový nijaký.

Tereza137
06.04.2022 1 z 5

Jak moc jsem se na tuto knihu těšila a jak moc mě zklamala?

Kniha mě absolutně nezaujala, žádné popisy jednotlivých postav, žádné popisy míst. Prostě tady máte hlavní hrdinky Kate a Helene a to Vám musí stačit. Tady máte objevenou jeskyni kanibalů, různé útesy, farmy a to Vám musí stačit, žádný bližší popis nedostanete.

Děj? Přečetla jsem 200 stránek a nikam se autor absolutně nedostal. Už na 50. stránce jsem věděla, že autor absolutně nemá šanci natáhnout příběh na zhruba 420 stránek a dávala jsem si otázku neustále dokola: O čem sakra chce psát a proč to neustále protahuje? Některé části byly úplně zbytečný, zmatený a v ději jsem se ztrácela, někdy jsem se musela vracet, abych vůbec zjistila, kde se hrdina nachází a proč se tam nachází. Co jsem sakra? Hercule Poirot? Abych tady luštila, co se autor touto myšlenkou snaží popsat? Proč ty postavy jsou najednou tady na tomto místě a v další části jsou zase úplně jinde? Nápad knihy je opravdu vážně skvělý, ale potenciál bohužel nevyužitý...

Musím ale uznat, že jedno místo, kde jsem měla husí kůži bylo, ale tím to haslo.

Hodně jsem četla ohlasy na to, jak tato kniha je hororová, jak je brutální, nechutná atd... Ale reálně v jaké části? Ano, nějaké popisy jednotlivých nástrojů pro kanibaly tady byly a jak je využívali, ale tím to skončilo.

Jsem strašně, ale vážně strašně moc zklamaná a naštvaná. To už jsem byla sice i u jeho knihy Rituál, ale alespoň tam byly hodně dobře vykreslené místa a postavy, mělo to spád a nějaký děj, který pěkně odsejpal (teda první půlka, o té druhé se vyjadřovat nebudu). Ale tady tato kniha? Děj skoro žádný, postavy a místa vůbec nijak vykreslená nebyla a bohužel jsem to musela u dvousté strany vzdát, protože jsem se fakt nudila, absolutně mě kniha nebavila.

To je snad úplně první kniha, kterou odkládám a vážně mě to nehorázně mrzí...

Hvězdu dávám jen za ten obal, který jako jediný mě zaujal, bohužel...

Margerite
19.02.2022 3 z 5

První půlka skvělá, někde mezi 4 a 5*. No ale ta druhá.... děj se pak už tak nějak rozvláčně táhne a neskutečně pomalu rozmotává, že člověk čeká, kdy už to konečně skončí. Škoda, první půlku jsem přečetla jedním dechem, ke druhé jsem se musela dokopávat, abych knížku už konečně dočetla. Navíc je tu slabší překlad a dost tiskových chyb.

ArwenAragorn
12.02.2022 3 z 5

60%
Tváře těch lidí jsou rudé. Vždycky. Jenomže ty rudé tváře jsou plné strachu. Poznamenané, zjizvené, špinavé a nabarvené obličeje hrůzou bez sebe. A do něčeho tlučou kameny přivázanými na klaccích, všichni společně. Něco mumlají nebo zpívají. V tom větru všichni vydávají vysoké bizarní tóny, ve větru, který hučí v temnotě za nimi, který vychází ze země spolu s těmi psy, těmi ďábly. Pořád je slyším. Ďáblové. Stoupají nahoru.

Originální folkový horor, kterému přiřadím tři* - to je podle mě ještě vysoké hodnocení.
V hodnocení se naprosto shodnu s Anette99 nebo Gustik5. Nevyjádřila bych se určitě lépe. A moc jsem fandila Helene a Kat.

Arkagas
04.02.2022 4 z 5

Další hororový počin Adama, který se neskutečně povedl. Oproti Rituálu je Rudá zem více "uvěřitelná", nejsou tu úplně monstra ukrývající se v lese, ale tu skvělou temnou atmosféru, jakou Adam umí vytvořit to nepostrádá. Za mě se nejedná úplně o horor, ale o mysteriózní a místy hodně krvavý thriller, ale knížku jsem si užila a jednou si ji domů do poličky s horory pořídím. Rozhodně to není lahůdka pro všechny, ale pro milovníky žánru, o tom žádná.
Rudou zem doporučuju všem, kteří mají rádi zamotané příběhy (ale uvěřitelné) a zároveň lehké mrazení v zádech. Za mě je tohle o špetku lepší než Rituál a jsem zvědavá, kam to ještě Adam s další knihou vyšvihne. Za mě zatím jedna z nejlepších knih roku v tomto žánru :)

Veju007
25.01.2022 4 z 5

Wow, tak toto byla jízda! Adam Nevill opravdu ví, jak správně vykreslit ponurou a tíživou atmošku a uvěřitelné charaktery postav v čele s hlavní hrdinkou Kat. (Holka, fakt jsem ti fandila celou dobu!)
Naprosto děsivý začátek (první 2-3 kapitoly) mě přivrtal k sedačce a to úplný finále? Jako halóó?!
Uprostřed to trošku ztrácí na tempu, ale kniha prostě má přes 400 stran, tak to tam trošku drhne. A nebojte, zas tak moc nechutný to není, vesměs je tam jedna divoká scéna uprostřed, kdy fakt čtete s otevřenou pusou.
.
Takže pokud se vám líbil Rituál, máte rádi lehce folkový horor s nádechem historie a když jste napnutý, jak kšandy, Rudou zem doporučuju.
.
Kniha byla poskytnuta za účelem recenze a já moc děkuji @knihydobrovsky za #recenznivytisk

Štítky knihy

horory mysteriózní, mystéria

Autorovy další knížky

Adam Nevill
britská, 1969
2020  66%Rituál
2021  63%Rudá zem
2016  62%Ztracená
2023  68%Dobří sousedé

Kniha Rudá zem je v

Právě čtených4x
Přečtených91x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených1x
Knihotéce156x
Chystám se číst83x
Chci si koupit32x
dalších seznamech7x