Ruční práce

Ruční práce https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487806/bmid_rucni-prace-n6u-487806.jpeg 4 51 11

Strhující životopis téměř zapomenuté hrdinky, jíž byla doktorka Suzanne Noëlová, známá jako „madame Noël“, feministka usilující o volební právo žen a průkopnice rekonstrukční chirurgie. Nárok na studium medicíny si musela vyvzdorovat, protože dívkám na počátku 20. století automaticky nepříslušelo právo studovat. Během první světové války operovala spolu s profesorem Hippolytem Morestinem mnoho vojáků zraněných granáty. Oba vyvinuli převratné chirurgické postupy a mnoha pacientům se znetvořeným obličejem tak pomohli získat zpět sebevědomí a důstojnost. Její osobní život byl ovšem velice pohnutý, poznamenaný ztrátami v období epidemie španělské chřipky i během světových válek. Bojovala nejen s mužským šovinismem, ale i se zarputilými feministkami, které ji obviňovaly, že estetická chirurgie příliš vychází vstříc mužskému pohledu na svět. Nikdy se však nevzdala cesty, po které se rozhodla vydat, a zejména mnoha ženám pomohla, když razila tezi, že každá žena má mít nejen právo volební, ale i právo vybrat si svůj osud a se svým tělem si dělat, co chce.... celý text

Literatura světová Komiksy Biografie a memoáry
Vydáno: , Argo
Originální název:

À mains nues , 2020


více info...

Přidat komentář

pakoshka
10.03.2024 5 z 5

Životopis, a ač komiks, určitě není na slupnutí během hoďky. O životě doktorky Suzanne, plastické chirurgyně, feministce, dámě, která se nevzdala - o tom chceš přemýšlet.

simca9342
18.09.2023 5 z 5

To, že existovala tak významná žena Suzanne Noëlová jsem dodnes nevěděla a to, co udělala pro své pacienty a hlavně pro změny v oblasti politiky jsem si ani nepředstavovala.
Ano opět komiks, ale tentokrát jde o příběh významné ženy a době, která byla hodně těžká pro všechny ženy, protože byly utlačované a kritizované za své vzdělání, inteligenci a názory. Myšlenky ženy byly nic, ale když něco řekl muz hned to končilo "vytesané v kameni."
Suzanne se do všeho opřela a změnila jak volební práva u žen (připomíná mi to trochu sufražetky a jejich vůdkyni Susan P. Anthony) tak medicínu - konkrétně případy na operačním stole. Historický pohled na tehdejší život, každodenní těžkosti, ale neustálý hon za rovnoprávností. To se nakonec r. 1920 povedlo.


jominka
23.03.2023

Výborně zpracovaný komiks, pohnutý život hrdinky, doporučuji!

katynka78
16.02.2023 5 z 5

Odjakživa mne zajímal svět medicíny, lékařství a toužila jsem být alespoň zdravotní sestřičkou. To se mi bohužel nesplnilo, ale láska k tomuto oboru zůstala a stala se mým koníčkem ve smyslu, že téma medicíny je u mně na prvním místě jak v literatuře, tak i v dokumentech v televizi.
A tato publikace nesměla chybět v mém přečtenu. A naprosto doporučuju. Krásně vykreslena, plná pocitů, tak akorát historická linka a společenský vývoj. Tento komiks nepřečtete za dvě hodiny, protože to není ten typ komiksu. Je to skoro jako klasická kniha, kterou čtete dva dny. Chcete nad tím přemýšlet, vyvstanou otázky a střípky, které si poskládáte z toho, co sami víte.
Je to ale spíše pro ženy, protože se jedná o příběh doktorky a tudíž je vše posuzováno spíše ženským pohledem. Nicméně velice povedené, rozhodně je to na 5 hvězd.

MartinaP
23.11.2022 5 z 5

Krásná kniha. Když jsem si ji půjčovala v mé okresní knihovně, paní knihovnice si myslela, že se jedná o knížku o háčkování. Opak je pravdou. Jedná se o komiksový životopis světoznámé lékařky Suzanne Noel, která za první světové války operovala znetvořené vojáky, dále pracovala v oblasti estetické chirurgie a bojovala za práva žen a to i přesto, že její soukromý život byl velmi těžký. Kniha mě nejprve oslovila tím, že ji napsala má oblíbená spisovatelka Leila Slimani. Ve spojení s ilustracemi Clemanta Oubrerie se jedná o moc povedené dílo. Velmi doporučuji.

Katy9192
15.11.2022 5 z 5

Ruční práce je biografický komiks o inšpiratívnej doktorke Suzanne Noël. Madame Noël bola známa ako feministka usilujúca o volebné právo žien a priekopníčka estetickej a rekonštrukčnej chirurgie.

Na tento komiks som sa veľmi tešila a nesklamal! Leïla Slimani je zárukou kvality - po obsahovej aj grafickej stránke. V spolupráci s Clément Oubrerie stvorili nádherné a čtivé dielo o výnimočnej osobe. Dokonalá kombińacia.

Viac recenzií nájdete na mojom instagrame: knihariumpodcast

ivetdos
06.10.2022 4 z 5

Leïla Slimani mě zaujala komiksem Sex a lži a na rovinu vám říkám, že tato se ji nevyrovná, ale rozhodně stojí za pozornost.

Příběh hlavní hrdinky, plastické chirurgyně, která se ve 20. století zasloužila nejen o spoluzavedení a znormalizování rekonstrukčních, plastických operací (například pomáhala znetvořeným vojákům po válce), ale řadí se i mezi bojovnice za emancipaci žen. O její existenci jsem do teď neměla tušení, ale její život stojí za zvěčnění, obětovala vědě a pomoci lidem svůj osobní život.

Komiks se mi četl velmi dobře, i když konec bych zpracovala trošku jinak. I kresba mi nebyla tak sympatická jako v komiksu Sex a lži, ale jako celek se mi kniha líbila. Čtení jsem si užila, dala jsem ji za dvě odpoledne a dozvěděla se plno nových informací. Pokud máte rádi komiksy nebo zbeletrizované životopisy, určitě po ní mrkněte :)

Zuzvil
29.09.2022 4 z 5

Další komiks z pera francouzské autorky, který je velmi zdařilý. Jedná se o příběh průkopnice žen v medicíně, která zároveň byla plastickou a rekonstrukční chirurgyní a velmi se zajímala o feminismus, volební právo žen, atd. Její další komiks Sex a lži se mi líbil malinko více, ale tady mě zase zaujal příběh samotné hlavní postavy, kterou jsem bohužel do té doby vůbec neznala. Příběh nás provede celým životem této lékařky. Grafické zpracování je příjemné a tzv. "koukatelné" :-) Za mě můžu doporučit.

libuse6749
17.09.2022

Další důkaz o tom, že komiks může pobavit a zároveň předat zajímavé informace.

Suzanne Noëlová si ve své době vydobyla právo studovat, stala se uznávanou doktorkou a byla průkopnicí plastické chirurgie. Během první světové války, kdy bylo mnoho vojáků zraněno, byla schopná rekonstruovat znetvořené obličeje po útocích granáty. Současně dodala mnoha ženám zpět sebevědomí díky podařeným kosmetickým zákrokům.
Kromě velkolepé kariéry se věnovala také podpoře žen a jejím životním motem bylo, že každá žena má mít nejen právo volební, ale i právo vybrat si svůj osud a se svým tělem si dělat, co chce.

Originální ilustrace se zajímavým zbarvením dodávají příběhu atmosféru. Nedávejte všechny komiksy do jednoho pytle a dejte jim šanci.

KarolinaFifth
26.07.2022 1 z 5

Téma zajímavé, ale asi by mi stačilo přečíst si o tom ve faktografickém článku na internetu. Jako kniha to moc nefungovala, a to nejspíš proto, jak to bylo napsané. Trochu mě to nudilo a zklamalo.

annastasia.j
12.07.2022 4 z 5

Komiks o Suzanne - tedy o dívence, ve které se zrodila vášeň pro operace již v útlém věku, o mladé ženě, která se rozhodla studovat v nelehké době, o ženě, která řešila trable osobního života, ale také o starém člověku, který se vyrovnává s tím, co tady po něm zůstane po jeho smrti. Kniha tedy čtenáře hezky provede od dětství, přes všechny zajímavé životní momenty, až do konce života. Ilustrace jsou krásné, jejich barevnost ideální. Textu je akorát, komiks rozhodně přináší dost informací, nejenom hezké ilustrace. Rozhodně se jedná o zajímavý komiks, který stojí za to pročíst.