Rozvíjejte svůj mozek: Jak věda napomáhá změnit vaše myšlení

Rozvíjejte svůj mozek: Jak věda napomáhá změnit vaše myšlení https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/462074/mid_rozvijejte-svuj-mozek-jak-veda-napo-9vc-462074.jpg 4 13 3

Udělejte svůj první krok směrem ke skutečné evoluci. Divíte se někdy, proč vám hlavou běhají stejné negativní myšlenky? Jaktože se stále vracíte k ubližující rodině, přátelům nebo dalším lidem? Kvůli čemu se stále chováte podle stejných škodlivých návyků nebo omezujících postojů – i když víte, že se budete cítit špatně? Jak funguje lidská mysl? Doktor Joe Dispenza strávil desetiletí studováním lidské mysli – jak funguje, jak uchovává informace a proč stále používá stejné vzorce chování. V oceněném filmu CoMyJenVíme!? (What the Bleep Do We Know!?) vysvětloval, jak se mozek vyvíjí – tím, že se učí nové dovednosti, rozvíjí schopnost soustředit se uprostřed chaosu a dokonce i léčit tělo a psychiku. Převezměte kontrolu nad svou myslí Kniha tyto informace rozebírá do hloubky, pomáhá vám převzít kontrolu nad vaší myslí a vysvětluje, jak mohou myšlenky vytvářet chemické reakce, které vás udržují závislé na zvycích a pocitech – včetně těch, díky nimž jste nešťastní. A když víte, jak jsou tyto zlozvyky vytvořeny, je možné nejen rozbít jejich vzorce, ale také přeprogramovat a rozvíjet svůj mozek, aby si osvojil nové, pozitivní a prospěšné návyky. Vyviňte svůj mozek pro lepší život To je něco, s čím můžete začít hned teď. Vy, jen VY, máte sílu změnit názor a rozvinout mozek pro lepší život – pro dobro.... celý text

Přidat komentář

Petrush
05.02.2023 2 z 5

Kniha se tváří vědecky, ale je to spíše filozofie místy podložená vědeckými studiemi. Na množství tvrzení obsahuje na můj vkus málo odkazů. Autor se často odkazuje na Ramtha School of Enlightenment, do které se zapsal a poté tam také několik let učil.
Poměrně rozsáhlá část věnovaná podrobnému popisu částí mozku, neuronům, axonům, dendritům apod. pro mě byla celkem nudná a ačkoli autor píše, že je pro pochopení zbývající části knihy nezbytná, tak mně to tak v kontextu celé knihy nepřišlo. Poslední třetinu knihy považuji za nejzajímavější.
Kniha je nevyvážená co do podrobnosti jednotlivých úvah. Někdy jde autor krok za krokem a je snadné sledovat, jak vyvozuje závěr. Jindy udělá krátký úvod, megaskok a najednou závěr. Autor občas odvíjí své myšlenky od počátečního tvrzení, se kterým se ne vždy dá souhlasit nebo je nejasné. Také si někdy protiřečí a často se opakuje. Místy to nedávalo smysl a nechápala jsem to.
Autor říká, že neurální sítě, které spouštíme svými myšlenkami nejčastěji, posilují, a proto se postupně spouští snáz a snáz - stačí i velmi slabý podnět (příklad: někoho potkáme a ten nám vzdáleně někoho připomene... a spustí se sekvence myšlenek, přičemž končíme zas a znova např. u myšlenek, že jsme k ničemu, že jsme rozčílení, cítíme se jako oběť atd.). Myšlenky a pocity jsou navzájem svázané - myšlenka (či vzpomínka) vyvolá v těle pocit (tj. vyloučení určitých peptidů, které se navazují na receptory buněk) nebo naopak pocit vyvolá myšlenku (vzpomínku). Buňky těla se stávají závislé (autor to zdůvodňuje potřebou homeostázy, v tomto případě chemické) na těch látkách/pocitech, které dostávají nejčastěji. V buněčné genezi se ale vyvine méně receptorů na tyto látky (jako obrana proti zahlcení těmito látkami), a proto postupem času potřebují k uspokojení své závislosti více těchto konkrétních látek (určitá forma otupení vnímavosti buněk). Takže časem "je potřeba" se rozčílit víc, cítit se víc jako oběť, mít větší obavy atd. Produkci těchto látek řídí mozek a tyto potřebné látky/pocity jsou spjaty s myšlenkami, a proto je těžké vystoupit z koloběhu "tělo potřebuje - a mozek si proto myslí...". Stáváme se tím, co si myslíme.
Dál autor mluví o tom, že hodně lidí má většinu času mozek v tzv. stavu přežití (chronický stres) - mozek neustále vyhodnocuje podněty a predikuje budoucnost na základě vzpomínek na minulost, přičemž jde v podstatě o emocionální způsob fungování. V tomto stavu tělo jednak upřednostňuje jiné činnosti než kvalitní trávení, regeneraci buněk, rozmnožování (plodnost) ad. a jednak upřednostňuje rutinu (tj. pokud možno žádné nové situace, protože neznámé vyžaduje ke zpracování větší zapojení mozku, který je ale momentálně ve stavu chronického stresu a na tohle nemá energii). Autor nejrůznější dysfunkce a nemoci odůvodňuje chronických stresem.
Dále autor např. říká, že pokud nebudeme neurální sítě rozšiřovat a posilovat učením nových věcí a novými zážitky, bude převládat jejich genetické nastavení (aneb budeme stejní jako naši rodiče).
Autor doporučuje jako první krok ke změně mentální nácvik, tj. v klidu si sednout a představovat si sebe nově (např. trpělivého nebo takového, na jaké vlastnosti chceme pracovat). Představovat si situace a naše nové reakce, přemýšlet o lidech, kteří tuto novou chtěnou vlastnost mají apod. Potom přejít od mentálního nácviku k činům, tedy začít se tak chovat. A dělat to tak dlouho, dokud se to nestane automatickým.
Závěrem stručně mluví o kvantové fyzice, hmotě a mysli a směřuje k tomu, že naše osobní realita je odrazem naší osobnosti, tedy změníme-li sebe, změníme svou realitu.
Ke knize mám určité výhrady, ale stála za přečtení a zamyšlení. Kdybych to měla shrnout stručně: Všechno je to o tom, jak si to nastavíme v hlavě. Dávám jen dvě hvězdičky, protože ačkoli je to uvedeno v názvu, nelze se na ni dívat jako na vědeckou.

"...stejně jako si dovedeme vypěstovat zvyk cítit se v depresi, vzteklí, nabručení, trpící či plní nenávisti, dokážeme být i šťastní, spokojení, veselí a plní života. Přebíráme od svých rodičů a dalších předchůdců negativní stavy mysli a reprodukujeme je. Pak je na základě svých předchozích zkušeností ještě posilujeme."

DYRKA98
30.11.2022 5 z 5

Profesionální popis tvoření reality. Přečtena poslední Dispenzova kniha přeložená v češtině.


janulka1310
20.06.2021 3 z 5

Velmi náročná kniha, spíše jako učebnice biologie :) Pokud bych měla doporučit knihu od tohoto autora, vybrala bych Placebo, je jednodušší a více si z toho člověk odnese.

Autorovy další knížky

Joe Dispenza
americká, 1962
2015  81%Zbavte se zvyku být sami sebou
2016  83%Vy jste placebo
2020  90%Probuďte své božství: Jak obyčejní lidé dělají neobyčejné věci
2020  80%Rozvíjejte svůj mozek: Jak věda napomáhá změnit vaše myšlení
2020  0%Vyvíjejte svůj mozek: Věda o změně mysli

Kniha Rozvíjejte svůj mozek: Jak věda napomáhá změnit vaše myšlení je v

Právě čtených9x
Přečtených19x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce14x
Chystám se číst46x
Chci si koupit26x