Rozhodni se být zdráv

Rozhodni se být zdráv https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478704/bmid_rozhodni-se-byt-zdrav-CjB-478704.jpg 4 157 34

Nehaste příznaky – pochopte příčiny! Pokračování bestselleru Umění být zdráv. Rozhodnout se je prvním krokem na vědomé cestě ke zdraví. Naslouchat vlastnímu tělu však nemusí být tak snadné. Které techniky pomáhají zlepšit naše životní nastavení? Jak prohlédnout iluze, které si vytváříme o světě? Jan Vojáček hledá odpovědi spolu s osobnostmi, kterých si váží a které mají k tématu zdraví co říct. Oblíbený funkční lékař v praktických návodech ukazuje, jak najít odvahu k životu v radosti a lásce – a inspirovat se může skutečně každý.... celý text

Přidat komentář

Janadvorackova
25.02.2024 2 z 5

Mám s těmito knihami jistý problém. Připadají mi "donucovací." Chovejte se takhle, musíte tohle přijmout a tamto odmítnout... Autor by asi řekl, že si za to můžu sama :), ale na druhou stranu v knize několikrát píše, že vlastně všechno záleží na vašem přístupu...

Přiznává, že vzdělávání lékařů jde špatnou cestou, protože dnešní medicína spočívá v tom, že ideálně dostanete pytel léků a pak chodíte na krevní testy, po nichž vám lékař vynadá, "že určitě prášky neberete a proč to děláte." Přitom nehledá příčinu nemoci. Jo, s tím bych souhlasila, neboť autor zmiňuje různá autoimunitní onemocnění, jejichž původ je v podstatě nejasný.
Tak proč to nesvést na duševní nerovnováhu pacienta, kterou je třeba řešit ale dávno předtím, než tyhle nemoci vzniknou... Aha, a kde je teď ta rada?

Ezoterickou rovinu knihy asi raději nebudu řešit, i když oproti jiným je tady zastoupena méně.

Takže v podstatě jde o to uvědomit si, po čem je vám blbě a vyvarovat se toho. Musíte být hodní i na členy rodiny, kteří se chovají jako pitomci, protože ti se pak změní, respektive jejich přístup.
Ne, tak tomu nevěřím.
Změna bude spočívat leda v tom, že ve vás budou hledat snadnou kořist pro podporu svých špatných návyků, kvůli kterým jste se odcizili. A ne, od toho pryč.
Pomoc druhým za cenu vlastní sebedestrukce už jsem zkusila. Bez efektu, dál nezájem.

Asi důvod, proč si občas takové knihy poslechnu, je možná potřeba hledat nějaké nové přístupy a aplikovat je na vlastní existenci. Ale spíš si nepamatuji, že bych z knih inspiraci získala. Náměty se opakují a případné rady se nedají aplikovat plošně.

Clea3112
29.11.2023 4 z 5

Druhý, volně navazující díl Vojáčkovy řady o vědomém přístupu a zodpovědnosti každého člověka ke svému fyzickému i duševnímu zdraví, o cestách k sebeuzdravování a budování vlastní sebehodnoty. S principy buď souzníte a pak si zde určitě něco pro sebe najdete, nebo vás zmiňovaný přístup neosloví (ale pak byste si tuto knihu asi nevybrali ke čtení :) ) Je pravda, že na mě mnohé kapitoly působily také spíše jako náčrtky a úvody k dané problematice, než že by prezentovaly hlubší pojednání. Ale i tak je možné ke knize přistupovat a čerpat z odkazů na další literaturu, na kterou JV upozorňuje.Stejně tak je třeba brát i krátké příspěvky jeho spoluautorů.


superZ
20.10.2023 4 z 5

Kniha je, stejně jako první díl, v mnohém velmi přínosná. Je psaná lehce, čte se velmi příjemně. Je schopna vyvolat hluboké zamyšlení nad tím, co chce sdělit, posléze i nad vlastním zdravím a přístupu k sobě samému. Některé kapitoly jsou náročné na zpracování, představivost a pochopení. Já sama čtu knihu hned podruhé a opět narážím na další maličkosti, další kamínky do mozaiky, které jsem při prvním čtení nepostřehla. Přečtením knihy se nezmění život a zdraví k lepšímu, určitě nepřinese pochopení všech oblastí, o kterých vypráví, protože myslím, že ta kniha najednou ani pochopit nejde. Může ale přinést podněty k zamyšlení a ke změně, což, dle mého názoru, stojí za to.

Kníračka12
24.09.2023 5 z 5

Pana Vojáčka mám moc ráda. Kniha se mi líbila a je pro mě velkou inspirací, jak se o sebe lépe starat po fyzické i psychické stránce.

Štěpinambura
19.05.2023 5 z 5

Kniha o zdraví mě zasáhla. Těším se na další díl!

Jane2016
25.03.2023 1 z 5

V minulosti jsem často slýchala o autorově knize Umění být zdráv. Nejednou jsem přemýšlela nad jejím přečtením, ale nikdy jsem se pořádně ke čtení neodhodlala.

Bohužel, velmi nerada to píšu, ale autorův styl mi vůbec nesedl. Obsah knihy šel absolutně mimo mě a do čtení jsem se prakticky celou dobu nutila. Nevím, zda to bylo tím, že jsem zrovna byla uprostřed čtecí knize, nebo mi autorův styl jednoduše nesedl. Každopádně ke knize se ještě jednou v budoucnu vrátím a dám jí druhou šanci. Přece jen má kniha na databázi knih vysoké hodnocení, a i spoustu pozitivních komentářů. Čili další šanci ji rozhodně dám

Možná byla chyba, že jsem si prvně nepřečetla již zmíněný první díl Umění být zdráv, ale začala jsem tímto pokračováním? Sama nedokážu posoudit. Kdo četl oba díly, budu moc ráda za názor!

eva3992
15.03.2023 5 z 5

Pokračování knihy Umění být zdráv, ve kterém nám autor poradí, které techniky pomáhají zlepšit naše životní nastavení, jak naslouchat svému tělu a že nejdůležitější na vědomé cestě ke zdraví je rozhodnout se.

Nedávno jsem četla autorovu první knížku, brzy vyjde třetí pokračování, tak jsem se rozhodla vzít to pěkně popořadě a vrhla se na druhý díl. A musím říci, že jsem nadšená. Trošku jsem se obávala, aby se neopakovaly stejné myšlenky a rady jako v první knížce, ale to jsem se bála zbytečně. Je tu tolik důležitých myšlenek, faktů a rad, které Vás zase dovedou dál.

Je to kniha o nasměrování se na správnou cestu. Je jasné, že se to nestane během jednoho dne, je to běh na dlouhou trať, každý malý krok se ale počítá. Moc se mi líbí, že i přímo autor nám v knize dává dostatek času a chápe, že některé změny budou pomalejší. Vím, že si knihu brzy přečtu znovu. Teď jsem se se vším seznámila, ale příště budu vše vnímat hlouběji.

Moc se mi líbily další tipy na knihy, které pana Vojáčka zaujaly a ovlivnily, rozhodně se po některých z nich podívám. V knize jsou také krásné ilustrace, které tam přesně patří a knize dodávají nový rozměr.
Prostor i pro své příběhy dostali lidé, kteří autora nějakým způsobem ovlivnili nebo zaujali svou prací. Díky jejich příspěvkům jsem si zase rozšířila svůj obzor.

Tento druhý díl se mi určitě více líbil, více mě oslovil a snad i nakopnul. Je to sice dlouhá cesta, nejen v chování, ale hlavně v myšlení. Věřím, že malé krůčky povedou k cíli a už teď se těším na třetí díl.

Line21
18.02.2023

Oproti prvnímu dílu nepřináší podle mého názoru tato kniha nic podstatného navíc. Styl psaní a vyjadřování se mi už po prvním dílu značně zajedl. Kniha je barevná jako omalovánky. Krátké bubliny či čtverečky s klíčovou větou na stránce jsou dobré, ale sdělení jsou příliš zkratkovitá a to platí pro obě knihy. Žádná myšlenka není hlouběji rozvedená. Je to taková sbírka mišmaše sem tam s vcelku povrchní esoterikou. Tam, kde se autor drží medicíny a doporučení ke zdraví jsem se občas dozvěděl něco nového, ale vesměs je to jen opakování již stokrát napsaného, což ale také není nutně na škodu, pokud se to dostane k lidem zase třeba z jiné strany.

Jandýs
12.01.2023 5 z 5

Za mne je to dalsi povedene cteni, ackoliv je to hrich, v knize jsem si znackovala a podtrhovala vety i cele souveti. Pristup a celkova osveta pana doktora Vojacka mi dava naprosty smysl a tusim, ze prave v dnesni dobe, je jeho vize o zdravi tou spravnou cestou. Knihu vrele doporucuji, je inspirujici!

PepkazDepka
10.01.2023 3 z 5

Prvá časť sa mi veľmi páčila, táto už tak nie. Vojáčkova časť bola fajn, aj časť jeho ženy, ale väčšina "hostí" úplne odveci, nudne, zbytočne natiahnutá kniha a to čo by potrebovalo byť vysvetlené, to priestor nedostalo. Čitala som dlhé mesiace, kým som sa dokopala ku koncu, čo je škoda, lebo p. Vojáčka a jeho myšlienky mám rada.

J.books
12.11.2022 4 z 5

Knížku mám doma už skoro rok, zakoupila jsem ji chvilku před tím, než jsem si koupila členství v Klubu umění být zdráv. A jelikož nemám doma nikdy jen jednu rozečtenou knihu, nějak jsem tuhle knížku četla skoro rok, ne že by se mi nelíbila. Jen nějak nebyl čas, musím si dát holt předsevzetí nemít kupu rozečtených knih, ale „likvidovat“ je systematicky jednu po druhé. No, ale zpět k této knížce. Co o do obsahu vysvětluje základ a pochopení, jak své zdraví uchopit a pochopit Jsou to jednoduše vysvětlené základní principy, taková filozofie celostního zdraví. Pokud se o zdraví holisticky a filozofii tohoto směru teprve zajímat začínáte, je kniha ideální a bude vám skvělým průvodcem. Pokud už máte za sebou přednášky nebo jste v klubu, je knížka spíše fajn kouskem do sbírky, podporou klubu nebo jako skvělý dárek pro Vaše blízké. Ale nic nového se v ní nedočtete. Pro mě byla tedy příjemným opakováním, a kdybych ji zvládla přečíst před „nástupem“ do klubu měla bych z ní jistě větší užitek. Nicméně za mě krásný kousek do knihovny. Velmi se mi líbilo vyprávění manželky Jana Vojáčka ohledně porodu, bylo to dojemné a opravdové. Ke konci knihy máte doporučené metody a osobnosti, které ji reprezentují. Metody znám a díky klubu i většinu osobností, takže pro mě již inspirací nejsou, ale opět opakuji, pokud neznáte, můžete tu najít poklady. Moc se mi líbí zmínka o konstelacích i homeopatii. Hodnocení na závěr tedy bude ze dvou pohledů, první z pohledu mě jako člověka, který na cestě seberozvoje a v klubu už nějakou dobu je a většinu z knihy již slyšel: 6/10 a z pohledu někoho kdo není v klubu a nemá ještě takový rozhled: 10/10

MarkCarter
21.08.2022 4 z 5

Trochu slabšie ako prvý diel, tu je viac menej zopakované to isté. Určite sa tu nájde aj veľa zaujímavých myšlienok, len to už nemalo taký wow efekt.

ramiter
20.08.2022 4 z 5

Opravdu jiný pohled na věci kolem nás, na sebe samé. Doporučuji. Určitě bychom měli zpomalit.

tereza8
18.08.2022 5 z 5

Zodpovědnost a péče o sebe a své zdraví je v první řadě na nás samotných. Nikdo jiný to za nás neudělá.

vlkodlaq
12.07.2022 odpad!

Jen o něco lepší než kniha "co nám tělo říká", ale jen o trošku, takže pro mě pořád odpad. Byť je v textu skryto i několik málo pravd, nejedná se o nic nového ani převratného, ale hlavně to podání.. Takové ezokecy jsem už dlouho neviděl. Moje rada zní: jezte zdravě a pravidelně, pokud to jde, aspoň trochu a pravidelně sportuje, udržujte denní režim a neřešte blbosti, které nemůžete změnit. A možná ještě přestaňte kupovat ezobláboly a zkuste si najít vlastní cestu. Jsem dlouhodobě nalomeného zdraví a moje těžce nabytá životní zkušenost je, že v knihách lepší zdraví nenajdu. Tedy přesněji řečeno v ezoblábolech. Taková čínská medicína, Tai-chi a jóga, to je něco jiného, ale chápu, že pro méně znalého člověka je obtížné rozlišit ezobláboly od těch užitečných způsobů.

Meg1
11.07.2022 4 z 5

Kniha si určitě zaslouží kladné hodnocení nicméně pochopí ji nejspíše jen ti, kteří už zaslechli volání duše. Pro běžné materialisty to bude jen snůška keců.( vlastní zkušenost z reakce okolí). Pokud jste se již vydali na cestu zpátky k sobě, určitě doporučuji k přečtení, každopádně nečekejte zázraky cesta k praktickému zvládnutí těchto skvělých myšlenek a rad bude ještě dlouhá. Ostatně vše co v životě za něco stojí si člověk musí pekelně oddřít a vybojovat, tak to nevzdávejte!
P. S. potěšilo mě že v tom Matrixu nežiju sama :-)

angloumene
07.07.2022 3 z 5

Ještě trochu víc "ezo" než první kniha. Přesto principielně souhlasím a věřím, že pan Vojáček to s námi skutečně myslí dobře. Jistá si už ale nejsem výčtem odborníků - přeci jen mám u některých spíš pocit snahy o monetizaci než opravdovou pomoc.
Druhý díl už neslouží jako seberozvojová literatura, spíš nabízí určitý duchovní pohled na svět. Zdaleka ne se vším se ztotožňuji, i tak mi ale kniha přišla poměrně podnětná.

Sandalkar
06.06.2022 4 z 5

Zajimave a podnetne. Zejmena se mi libilo rozdeleni knihy na prvni poucny mismas autora se spoustou dalsich podnetu k zamysleni nebo knih k precteni. Druha cast nabizi pohled odborniku z ruznych (alternativnich) odvetvi.

Jsem rada, ze takove knihy vychazi.

Lily101
24.05.2022 4 z 5

V něčem podnětná kniha, ale na druhou část (rozhovorů) jsem si dlouho zvykala, neboť
koncept mi nesedl, což je důvod, proč
jsem ji četla tak dlouho (+jsem ji četla na dovolené u moře, což byla dobrá volba, neb má
člověk čas se hodně zamyslet). Občas bylo
“naťuknutí”, jak něco změnit, ale postrádala jsem postup (či byl výslovně zevšeobecňující a prakticky nic neříkající), což je nejspíš záměr, abyste navštívili funkčního lékaře, příp. jiné osoby (chyběl-li Vám postup u rozhovorů).

Elea
13.04.2022 5 z 5

Kniha se mi moc líbila. Naprosto souhlasím s hodnocení od Hermíny14 (odvolávám se toto hodnocení, protože tak hezky bych to nejspíš nenapsala).