Rozbitá

Rozbitá https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84917/mid_rozbita-8F9-84917.jpg 5 176 55

Příběh zneužívaného a odvrženého dítěte Jodie patří mezi děti, které jejich rodina zneužívá a zanedbává. Brutální sexuální zneužití, nedostatečná péče a bezohlednost k potřebám malé Jodie vedly k tomu, že úřady tuto osmiletou dívenku odebraly rodičům a hledaly pro ni náhradní rodinu. Příběh začíná ve chvíli, kdy se po čtyřech měsících náhradní péče Jodie ocitne ve své páté pěstounské rodině. Péče o Jodie není „procházkou růžovou zahradou“ a její pěstounka nenajde zázračné řešení, které by dokázalo spravit Jodiin rozbitý život. Dokáže ale prolomit její nedůvěru k dospělým a ukázat jí i to, že když ji má někdo rád, nemusí to dávat najevo sexuálním chováním. Kniha představuje náročný úkol pěstounů a adoptivních rodičů, kteří někdy dostanou do péče dítě, které se i přes jejich nejlepší snahy nedokáže vymanit z toho, co prožilo, a následky týrání či vážného zanedbávání si nese po celý život. Kniha osloví čtenáře, kteří se zajímají o skutečné příběhy s psychologickou tematikou, lidi, kteří se věnují náhradní rodinné péči, a vychovatele, kteří se starají o zneužívané a zanedbávané děti.... celý text

Přidat komentář

brabofka
21.09.2023 5 z 5

(SPOILER) Hodně silné. Vůbec není jednoduché si představit co všechno to dítě muselo zažít. Tajně jsem přitom doufala, že nakonec by z toho vyšlo, že si to vymyslela (i když jak psala autorka, jsou věci na které by dítě samo nepřišlo), ale přesto. Doufáte, že se to nestalo, ne. Přeci jí to všechno co říkala nedělali. Od miminka! Něco nepředstavitelného. Myslím, že selhal celý systém. O to horší je, že je dost pravděpodobné že není jediná. Každopádně, je dobře, že to sepsala. Je dobře to vědět. A pomoci tak otevřít oči rodičům a lidem podobným jako jsou rodiče Louisy.

Zdenule27
01.11.2022 5 z 5

Na konci knihy jsem také uronila slzu. ( Při čtení dopisu pro Cathy). Jelikož mám za sebou většinu knih od Torey Hayden, dokázala jsem tuhle ustát.
Přesto patří společně s Divnou Jadie ( od Torey) k těm ,,nejhorším,,.. nikdy nepochopím, jak něco takového může udělat vlastní rodič svému dítěti.. Cathy je velmi laskavá, laskyplná a trpělivá žena. Jsem ráda, že někdo jako ona je na světě mezi námi...


Emma_Pure
20.10.2022 5 z 5

Tenhle příběh ve mně zůstane dlouho. Ani nevím, jestli mám doporučit, protože to pro některé může být velmi těžce zpracovatelné téma. Ale klobouk dolů za to, jak se toho autorka chopila.

angelak
31.08.2022 5 z 5

Hodně silný příběh - je neskutečné jak rodiče můžou tak strašně ublížit svým dětem.

linda173
27.12.2021 5 z 5

Tak z této knihy mi běhal mráz po zádech. Nedokážu pochopit, jak někdo může vědomě ubližovat malému dítěti a ještě si dělat dobře. Dítě má z toho trauma na celý život a takoví lidi si zaslouží horší trest.

karaliene
17.02.2021 5 z 5

I slzu jsem uronila.
Je strašně těžké si připustit, že existují škody tak velké, že není možné je napravit, i kdybychom do toho dali vše.

denisa7430
14.08.2020 5 z 5

Krutost některých rodičů nezná mezí. Velmi silný příběh a já se kláním paní Cathy za její láskyplný a vstřícný přístup k chuděrce Jodie.

Dandy1
21.03.2020 4 z 5

Pěstounka má můj velký obdiv. Pro normální lidi je nepochopitelné, jak moc dysfunkční vztahy mohou existovat.

prochajda
21.12.2019 5 z 5

Kniha popisuje hlavně dopad a následky zneužívané a týrané holčičky. Velká úcta a obdiv pěstounce Cathy za její trpělivost a pochopení.

novina
31.10.2019 5 z 5

Velmi silný příběh, je strašné že Jodie takhle dokázali ublížit lidé, kteří ji měli bezpodmínečně milovat a chránit. Je strašné, že sociální odbor byl netečný a nic nedělal.
Já sama jsem byla pěstounské péči velmi nakloněna, ale po přečtení knihy se můj postoj změnil. Vadilo mi, jak Jodiin osud změnil chod celé rodiny, jak Cathy najednou neměla čas na vlastní děti, jejich starosti a radosti.

zuzana1471
17.07.2019 5 z 5

Knihu jsem přečetla jedním dechem a je opravdu odporné, čeho všeho se mohou dospělí na dítěti dopustit.

Kekik
02.07.2019 5 z 5

Skutečný příběh zneužívaného dítěte.
Jodie, je mi velmi moc líto, co jsi v životě musela prožít. Je to příšerné. Mnohokrát jsem měla slzy na krajíčku, a někdy se již nedaly zadržet. Snad se ti podařilo alespoň trochu vrátit do života.
Hrozné, co se v životě děje. Jak to někdo vůbec dokáže? Je mi z takových činů na zvracení.
Tato kniha mi navždy zůstane v paměti. A děkuji za všechny lidi, kteří jsou jako Cathy, Jill a jiní.

Bara
05.03.2019 5 z 5

Otřesný příběh dle skutečnosti, osmileté Jodie .... který byl napsán pěstounkou Cathy ... Jodie byla brutálně sexuálně zneužívaná a následky tohoto týrání si ponese po celý život.Palec nahoru dávám pěstounce a jeji rodině, která udělala opravdu jen to co mohla. Otevřená náruč, pevné objetí. Ale z celé knihy je mi nějak ouzko a zároveň šoufl.Jak toto mohl někdo dopustit a nechat zajít tak daleko.A co se týče úřadu jsou na zabití a jen kroutím hlavou zda to všechno mysleli vážně?
Knihu jsem četla asi na 3 krát nějak jsem to nemohla dočíst a rozdýchat,dokonce jsem knihu dočíst ani nechtěla ale dala jsem to. :-(

Viky007
25.02.2019 5 z 5

Když jsem četla Spratka od Torey, říkala jsem si, že je kniha fakt psycho. Oproti příběhu Jodie je to však slabý odvar. Je strašné, co jsou dospělí schopni udělat dítěti. Obvykle nemám násilné sklony, ale v tomto případě bych hlasovala pro nějakou hodně pomalou a bolestivou smrt. Taky mě zarazil přístup sociální pracovnice a jiných odborníků. A to se ani nestalo tak dávno, přibližně před 10 lety. Ani u nás není situace růžová. Nejhorší je, že na to vždycky doplatí ty děti. Jinak knihu hodnotím velmi kladně. Je důležité o takových věcech mluvit, číst, informovat se. Bohužel nežijeme v dokonalém světě a časný zásah může dítěti zachránit život ve všech směrech.

Tamaik
19.02.2019

Úžasná kniha, úžasný příběh. Miluji číst příběhy o práci s dětmi. Sama jsem pedagog již 33 let. Opravdu škoda, že jich není přeloženo víc! :-( Kdo ještě nezná a nečetl knihy od Torey L. Hayden tak vřele doporučuji! Jsou taky přímo úžasné! Všechny dostupné z naší knihovny i okresu jsem přečetla, A jestli někdo bude číst můj koment, ráda si nechám doporučit další knihy. Předem moc děkuji! Hezký den.

radushe79
05.12.2018 5 z 5

Jsem pěstounem chlapečka se syndromem CAN. Knihu jsem musela přečíst, v rámci vzdělávání pestounu. To, že je příběh malé Jodie šílený a ztracený, o tom není pochyb. Ale z čeho jsem u knihy silela nejvíce, byl liknavy přístup úřadu, zdravotníků, policistů a všech těch ouřadů.... A jestli si myslíte, že u nás je to jinak, tak není! Někdy nevím, či zájmy úřady chrání. Je mi z te knihy na zvracení. A někdy i z postupů systému, který se týká ochrany dětí.

dezorientovana
10.10.2018 5 z 5

Velmi silný příběh. Není to knížka jen tak pro někoho. Kniha popisuje krutý osud zneužívané holčičky. Občas mi ukápla slza, občas se mi zase zvedal žaludek. Obdiv ke Cathy a její rodině za jejich sílu a odvahu.

Figallka
30.09.2018 5 z 5

Myslím si, že tato kniha je jak se říká "silný šálek kávy". Není pro každého a každý to podle mne nedočte kvůli pravdivým a doslovným popisům zneužívání od samotné pěstounky Cathy, která měla v péči týranou holčičku "Jodie". Mě kniha vzala za srdce, protože když má kniha příběh baví vás, ale když je to pravdivý příběh, který se doopravdy stal! Tak to nechcete nechat náhodně a chcete vědět jak to dopadlo s každou postavou v knize. A zrovna v tomto případě je důležité dozvědět se konec, sice během čtení této knihy vám neustále běhá mráz po zádech nebo se ježí veškeré chlupy na vašem těle, ale stojí to za to! Jsem ráda, že se na světě stále najdou jedinci, kteří vědí, že stojí za to bojovat a věřit v lepší časy a to je právě samotná Cathy Glass.

AninkaHr
05.09.2018 5 z 5

Velmi čtivá kniha, ale "bolí z toho srdce"...

jaja4
22.05.2018 3 z 5

Cathy Glass nie je druhá Torey L Hayden. Ona veci viac opisuje a Torey ich viac preciťovala a chápala.