Rosie

Rosie https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460682/bmid_rosie-PoL-460682.jpg 4 43 12

Kdo si oblíbil legendární braky z Ameriky osmdesátých let, nepochybně se zaraduje, že tyto knihy mají i českého zástupce. Klárka je nezvykle chytrá a vyspělá devítiletá holčička, která se se svými rodiči nově přistěhovala do staré vily v Háji ve Slezsku. Tatínek odjíždí s cestovní kanceláří na služební cestu a Klárka začíná trpět zlými sny. Má pocit, že v jejich domě straší. Navíc také s její starou panenkou Rosie není něco úplně v pořádku.... celý text

Přidat komentář

LuckaLO
26.09.2023 4 z 5

Jako malá jsem milovala Stopy hrůzy. A Rosie my ty časy, kdy jsem potají pod peřinou s baterkou hltala stránku za stránkou, dost připomněla. Teď už jsem velká holka a stejně mě občas v noci vyděsí pověšenej kabát (kožich naštěstí nemám), úplně stejně jako malou Klárku.
Věřím, že malé děti může Rosie děsit. Pro nás dospělí je to prima oddechovka na jeden večer a tak jsem tu knížku taky brala a užila jsem si ji. Moc se mi líbí autorova čeština.

Verresa
30.07.2023 5 z 5

Hororová knížka pro děti, ale najdou se i dospělí čtenáři. Celkově se mi knížka moc líbila. Děj zajímavý, svižný, ideálně do ruky a super obálka. Za sebe můžu doporučit k přečtení.


B.arbora
01.01.2023 5 z 5

Skvělý horor i pro ty kteří jsou strašpytlove

knihomolka_jaja
06.10.2022 3 z 5

Tuhle mini knížečku jsem slupla opravdu za chvilku. Dá se stihnout na jeden zátah, pokud máte více času v kuse. Já ji dala na třikrát.
Rosie, jejímž autorem je Jan Hlubek a pokud se nepletu jde o jeho čtvrtou vydanou knihu, spadá do brakove literatury,a tak na ni při hodnocení také pohlizim, stejně, jako tomu bylo u knihy Les od stejného autora.

Rosie má být hororem pro děti. Vypráví o devitilete Klare... No přesněji řečeno devitileta Klára vám vypráví svůj hororový příběh ze strasidelneho domu, kam se nedávno nastěhovali, a kde byla na půdě nalezana panenka:

"... s podobnou si hrávala babička, když byla malá. Má hodně bledou hlavičku, skoro bílou, hnědou barvou jí namalovali vlasy a červenou něžné rtíky. Ale hlavně! Hlavně má neuvěřitelně krásné ledově modré oči. Nelžu vám - jako studánky...
... Začala zdvihat své rozkošné ručičky. Tak opravdicky, až to působilo, jako by byla živá, jako by šlo o opravdové miminko, ale s tou bledou hlavou a skelnym pohledem... nepřirozené, až mrtvé. "

Myslím, že dětem se to opravdu líbit může, pokud mají pro strach uděláno až do té míry, že si po večerech čtou pod peřinou hororové příběhy . Je to napsané čtivě, děj je jednoduchý a svižně odsypa.

Ja si akorát nemohla zvyknout na neobvyklé výrazy. V životě jsem to nikde neviděla, a jestli to někdy existovalo, či se to používalo, nevím jestli z toho dnešní děti budou moudřejší než já.
Pr :

Hned mi zabylo lépe.
"Uvidíš, ten týden sletí jako voda,"...

Nic čemu bychom nerozuměli, ale mě osobně hlavně to "zabylo" trhá uši, oči a mozkové neurony. Prostě se mi nelíbí a nedává mi smysl.

A pak mi vadila jistá nekonzistence uvažování malé Kláry. Na jedné straně si na dům zvyká a vše je ok a po pár řádcích se třese před domem strachy, protože se jí tam nelíbí a boji se. Druhý případ nebudu popisovat, ptz by šlo o spojler

Ale jinak to nebylo špatné čtení, v jednu chvíli i docela napínavé a jestli to někdy budou číst moje děti, tak budou celé potento strachy.

Ale nebojte čtení je skutečně dětem přizpůsobeno, nečekejte žádnou krev.

KadetJaina
10.08.2022 2 z 5

(SPOILER) Líbil se mi nápad a rozuzlení, že jde o horror pro děti, kde jsou sice duchové, ale nejde o typické klišé.
Ale jinak mám k Rosie hodně výtek. Klárka je napsaná stylem, jak si dospělí myslí, že děti přemýšlí a mluví. Takže to k ní vůbec nesedělo. Navíc má noční můry, které její matka řeší tím, že jí vezme k psychiatrovi a lupnou jí prášek. Bez vysvětlení vlastní ouji board, který navíc ví, jak použít.
Příběh je strašně zkratkovitý, skáče od jednoho k druhému, hodně se opakuje. Děti to asi bavit bude, bude je to i strašit, takže účel to splní. Ale i dětská literatura může být napsána s bez děr v ději.

Dom95
23.01.2022 5 z 5

Horor pro děti/mladistvé. Perfektně napsané. Dokázal jsem si představit, jak dokáží řádky působit bezpečný strach v dětské dušičce. Nelze nic vytknout.

Spíše bych upozornil na autorovu poetickou duši v nádherné větě: ,,...otřela si slzu z oka, kterou zčistajasna vyronila a která se chystala vydat se na pomalou pouť po tváři."

Na druhou stranu - délka od rozuzlení po konec knihy, včetně nějakého vysvětlení, je tedy opravdu pro nenáročné čtenáře :-D

Morisius
20.01.2022 2 z 5

Sice napsané pro děti, ale zajímavý příběh. Občas se mi zdálo, že jsou tam překlepy, ale mohlo to být myšleno záměrně – v mluvě dítěte.

irena1638
24.04.2021 5 z 5

Přestože je Rosie napsaná primárně pro děti, rozhodně by žádný protřelý čtenář hororů neměl tuhle maličkost jen tak přejít. Velmi dobře se četla, Rosie má opravdu spád a na žádné stránce nezažijete nudu.
Z knihy úplně dýchá napětí a ta pravá hororová atmosféra.
Při čtení jsem se vrátila do dětství, kdy jsme četli Stopy hrůzy pod dekou a pak se báli vylézt.

Boboking
19.04.2021 4 z 5

Jan Hlubek a jeho horror Rosie. Je sice určen pro mládež, ale přesto jde cítit, že se by se autor chtěl "více rozjet" .Ale pro mládež určitě zdařilý příběh.

Seabeast
11.03.2021 5 z 5

"Rosie" je sympatická útlá jednohubka, která je inspirovaná sérií Stopy hrůzy a formou je určená pro ty menší čtenáře. Ale i přesto se jedná o příjemné počtení pro dospělé. Jan Hlubek má ovšem pěkný, vytříbený styl slohu, který nepostrádá spád i napínavou děsivost. Oceňuji zasazení příběhu do českých luhů a hájů - resp. do autorovi domoviny, jenž prošpikoval text patřičným výrazivem. Vzhledem ke svému menšímu formátu a velkým písmenkům se jedná o novelu a dá se přečíst rychle, takže nenudí a odsýpá jako na běžícím páse. Milé zpestření knihovničky a jsem zvědavý na jeho další počiny.

Cryptkeeper
10.03.2021 4 z 5

Malá,nenápadná knížečka. Pro milovníky R.L.Stina,Breziny apod. nutnost do sbírky. Příběh je svižný,není to nic nového,ale i tak nastolí pěknou dávku napětí,při kterém se člověk nenudí. Za mě paráda,která na trhu už dlouho chyběla :)

Miguelking
30.12.2020 5 z 5

Nikdy by mě nenapadlo, že mě zaujme hororová knížka pro děti. Je skvěle napsaná, poutavá... Skoro jako byste žili příběh hlavní hrdinky, devítileté Klárky. U strašidelných pasáží jsem se samozřejmě nebál (je mi totiž 30 let, chacha!), ale asi bych toto dílo nedoporučil čtenářům či čtenářkám mladším sedmi let, protože by mohli mít potíže s usínáním... ale za to mladí čtenáři od osmi let nahoru, tuto knížku beze sporu ocení. Za mě jednoznačně palec nahoru! Doporučuji nejen dětem, ale všem, kteří hledají poutavou a odpočinkovou četbu.