Rok Patrika

Rok Patrika https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/269592/bmid_rok-patrika-fyd-269592.jpg 4 31 17

Novela je kombinací romantického příběhu, psychologického dramatu a komiky. Jedná se o autobiografii. Hlavní hrdinkou je jednatřicetiletá Alice, doktorandka, milá a sympatická holka z dobré rodiny. Najít solidního muže po třicítce pro emancipovanou ženu, co není chodící reklama Barbie, není tak úplně snadné. Biologické hodiny to ale nezajímá. Když se zjeví pohledný, charismatický a vychytralý "sňatkový podvodník" Patrik, zem se zachvěje. Alice se zamiluje a nevidí, neslyší. Chce svůj sen, pevný vztah, svatbu, dítě, domek se zlatým retrívrem a bílým plaňkovým plotem. Sen je sen, probudíš se, je den. Alici čeká tvrdý pád na zem. Patrik ji fikaně obere o veškeré peníze, manipuluje s ní a využívá, jak ho jen napadne. Dostaví se fyzické i psychické násilí a místy jde dokonce o holý život. O život Alice i nenarozeného dítěte. Příběh je vyprávěný samotnou Alicí, v jisté nadsázce, s celou řadou humorných momentů. Ačkoliv je příběh o velmi vážném tématu domácího násilí na těhotné ženě, je tento motiv kompenzován popisem celé řady absurdních situací, které pobaví. Alice se nelituje, ale bojuje. Cílem je podat příběh tak, aby motivoval a dodal sílu všem ženám, které potkalo něco podobného - to celé čtivou a napínavou formou.... celý text

Přidat komentář

i.stefany
03.03.2022 5 z 5

Přečetla jsem jedním dechem a musím uznat, že autorka v líčení Patrika nijak nepřeháněla. I v mém okolí se kdysi jeden takový "Patrik" vyskytoval a ty popsané pasáže jsou jako přes kopírák. Je až k nevíře, co všechno jsou ženy a dívky schopny nevidět, přecházet či omlouvat. Tuhle knížku by si měla přečíst každá dospívající dívka jako varování, protože i dospělé, inteligentní ženy jsou schopny kvůli "lásce" zahodit svou hrdost a úctu k sobě samé.

maličkán
15.12.2016 4 z 5

Ačkoli se kniha dobře četla, nemohu dat 5 hvězdiček, protože mi hlavní hrdinka lezla pěkně na nervy. Docela stará, vystudovaná a tak naivní, stále jsem čekala, kdy ho vykopne, ale pořád to nepřicházelo. Kdyby jí bylo 17, tak snad pochopím ale toto ne.


zuzca.h
05.12.2016 1 z 5

Tak já nevím, prostě mě to nechytlo od začátku jsem u té knížky nadávala stylem to snad není možné to je ale slepice (myšleno hlavní hrdinka) a to je vysokoškolačka (no dobrá řada vysokoškoláků moc intelektu nepobrala, ale tadle snad žádnej) a nebo no tak todle je fakt už pres čáru. Takže Rok Patrika řadím do těch málo knih které jsem nedočetla (k současnému sčítání jich je 5), fakt jsem to nedala. A jen se podivuju tomu kolik nadaných autorů píše do šuplíku protože nemůžou knihu vydat a pak výjde něco takového to ....

DK197
20.07.2016 3 z 5

Já prostě nemůžu jinak, než tři hvězdičky. A to obvykle knihám s touhle tématkou nedávám. Jenže tahle kniha mě štvala od začátku do konce. Formou i obsahem.

Forma: Jak už vystihl jeden komentář zde, bylo to takové jako by narychlo splácané. Někde něco chybělo, jindy bylo toho popisu moc a celkový dojem členění se mi zdál dost nepřehledný.

Obsah: Já vám nevím, možná za to může ta nedostatečná forma zpracování textu, ale to jako vážně? Jsem zvyklá na to, že u domácího násilí agresor oběť zmanipuluje, ale tohle? Jako by se ani nemusel snažit. Jako by hrdinka prostě selektovala, co bude vnímat ... SPOILER: Jak může někoho nezarazit, že mi muž po prvním rande beze studu oznámí, že na fotkách v pokoji vypadám jako štětka? Jak to může přejít bez reakce, zaražení? Po prvním rande, kdy se lidé z pravidla snaží ukázat v lepším světle! Jak může někdo nechat být urážky adresované nejlepší kamarádce, prý jen proto, že se s dotyčným už zase nechce hádat, a minutu na to (aniž by se někdy pokusila vrátit k oněm urážkám kamarádky a zastat se jí) snít o tom, že s takovým člověkem bude mít dítě? Byt? Atd. Mně prostě chování Aluny hlava nebere. A nesmutnější na to je, že hrdinka přiznává, že nemyslet na dítě, milému Patrikovi by zas vběhla do náručí... To jako fakt?? Po tom všem?? Možná kdyby více rozepsala ty dobré momenty, lépe bych hrdinku chápala.

Tohle si přečtěte a čerpejte inspiraci, jak z toho vlastní děti poučit, co se rozhodně nedělá. Protože Patrik byl sice kretén velkého kalibru, ale s hrdinčinou povahou to měl skoro bez práce.... Já vím, kritizovat je snadné. Jenže já vlastně nekritizuju. Jen nahlas skučím, jak je možné, že jsou lidé schopní chovat se takhle... hloupě. Je to povahou? Zkušenostmi? Výchovou? Nedostatečnou starostí přátel? Sobeckostí? Nebo je vážně láska AŽ TAK slepá?? Každopádně doufám, že se autorka poučilla ze svých vlastních chyb a naivity. Už jen proto, aby dceru naučila nechovat se stejně.

A myslím, že hodně k pochopení hrdinčinných motivů chování ubírá už výše zmíněné formální a celkové zpracování knihy. Což je mi u takových knih vážně líto.

JanaJane
15.06.2016 5 z 5

Přestože jsem se ke knize dostala způsobem varování, abych to nečetla, že je to blbost, musím říct, že se mi moc líbila. Byla čtivá od začátku až do konce. Kniha o životě bez přikrášlování, tak jak napsal život. Super.

Daisy16
24.05.2016 2 z 5

Ale tak jo, docela se mi to líbilo.
Teda… Oceňuji příběh, celkový námět a také to, že se jedná vlastně o autobiografii. Kniha mě vtáhla do děje a za dva dny (což je s mým momentálním vytížením neuvěřitelné) jsem ji přečetla. Vzala jsem si z ní do života množství ponaučení a vlastně by se dala považovat za takovou příručku, co rozhodně nedělat.
Na druhou stranu mi ale vadilo zpracování knihy. Všechno mi přišlo strašně uhnané a jenom narychlo splácané dohromady. Věty byly často holé, místy až moc popisů a někdy zase chyběl úplně. Chvílemi mě až iritovalo samotné myšlení hlavní hrdinky. Na to, že je to vystudovaná vysokoškolačka, se chovala jako poblázněná třináctka a měla jsem pocit, že snad ani nepřemýšlí hlavou. Celkově i rozhovory mezi osobami mi přišly plytké a uspěchané. A také se mi podařilo objevit celou řadu gramatických chyb. A to i často docela banální shodu podmětu s přísudkem.
Kniha by si zasloužila mnohem větší propracovanost, dotažení do konce, a teprve potom by si zasloužila plné hodnocení. Za mě tak na půl.

VladkaBU
28.04.2016 5 z 5

... od vysílání v Sama doma, kde knihu představila sama autorka, jsem ji chtěla přečíst. Už od začátku příběhu varovný signál, že vztah nebude fungovat, ale láska je, jak se říká, slepá, a člověk dlouho nevidí to, co vidí okolí.

Leniiis
21.04.2016 5 z 5

Přečteno jedním dechem. Pořád jsem nechápala, proč byla Alice tak hrozně naivní a nechala si s prominutím s*át na hlavu. Ono se to asi lehce soudí, když to člověk nezažije, ale myslím, že i žena by měla mít svoji hrdost a prostě tohle si nenechat líbit. Naštěstí se ho nakonec zbavila. Co se týče pokračování, tak bych si klidně ráda přečetla, jak to vlastně bylo dál.

Metcheque
01.01.2016 4 z 5

Viz moje recenze To by se mi nemohlo stát na Knihcentrum revue.

minonka3006
11.12.2015 5 z 5

Nejde se ke knize vracet, tato knížka se musí přečíst HNED. Tedy jsem četla kde to jen šlo. Není to příběh nějaké zhrzené a zničené ženy, ale opravdová sebereflexe i s popisem toho, proč Aluna nevzala Patrika za flígr na nevyrazila ven klíďo i přes zavřené dveře. Je v ní láska, ochota omlouvat neomluvitelné a touha budovat rodinu. Doufá ve změnu a překonává jednu bolest za druhou. Vše je tolik reálné!!! Moc si přeji pokračování.

Firefighter
11.12.2015 5 z 5

Já, ač rozený nečtivec, který do roka zvládne sotva 10 titulů, musím přiznat, že knihu jsem přečetl na jeden zátah, příběh je poutavý, v některých pasážích se i zasmějete, jinde zase (tedy vlastně skoro pořád) by jste "Patrika" nejraději viděly na doživotí za mřížemi. Despota, který ničí po malých krůčcích novou rodinu, si ani nic jiného nezaslouží. Autorce přeji do budoucna jen samou radost z malé dcerky a brzké zapomnění na jeden nepříliš povedený rok jejího života. Za mě rozhodně 5 hvězdiček.

Iasmine
02.12.2015 5 z 5

Kniha o životě jedné ženy....co se dá za rok "stihnout"?...zamilovat (bohužel celkem blbě), ztratit hlavu, přijít pár desítek tisíc, dostat pár ran nejen od života, jet na "vydařenou" dovolenou, odhalit lháře a nevěrníka, koupit byt, otěhotnět,...Knížka se čte v podstatě sama, odrhnout se je dost těžké! Někomu může otevřít oči, jiní si po přečtení budou třeba víc vážit toho koho mají vedle sebe doma. Doufám, že vyjde pokračovaní. Když jsem zjistila, že jsem na poslední stránce, byla jsem naštvaná, chtěla jsem vědět, co bylo dál!!!

MartX
01.12.2015 5 z 5

Kniha o domácím násilí... Není to úplně můj žánr, ale přečetla jsem ji jedním dechem. Příběh je napsaný velmi čtivě, civilně a naprosto upřímně. Neupadne do obvyklých klišé, hlavní postavu jsem ani na chvíli nehodila do ranku superhrdina/úplná blbka, jde prostě o normální ženskou, která řeší situaci jak nejlépe umí.
Prostě... láska JE slepá, škoda, že náhled zvenčí se nedá přenést...
Super kniha, rozhodně nejen pro ženy, snad někomu v podobné situaci pomůže. A ostatní určitě potěší, spádem lepší než kdejaká detektivka...

prostekaterina
01.12.2015 5 z 5

Čtu většinou o vraždách, hlavně severské autory. Kniha s tímto téma to však celkem přebila.... bylo to dost hrozný už v půlce a nebylo to jen prostředím, které znám, že to na mě tak působilo. Hodně jsem o knížce přemýšlela i když jsem ji zrovna nečetla. Je to jak koukat na Titanic, víte, že to dopadne blbě.
Upřímně jsem se těšila až to dočtu a říkala si, že to zřejmě bude první kniha u který nebudu smutná, že už jsem ji dočetla. A když jsem ji dočetla, uvědomila jsem si, že to vlastně vůbec blbě nedopadlo :-)
Ideální četba pro ženy - ty, které mají podobného milovníka doma se mohou inspirovat, a ty ostatní si mohou pogratulovat.

sinera
30.11.2015 4 z 5

Knihu jsem precetla na jeden zatah. Autorka ma neskutecnou odvahu "obnazit" se pred narodem, pribeh v knize odpovida jejimu realnemu pribehu snad ze sta procent, zmenena jsou jen jmena akteru. Perfektni prace, dlouho me nic tak nechytlo.

martas-72
30.11.2015

Pro mě osobně Kniha roku 2015. Přestože jsem díky autorčině blogu dopředu znal základní kostru příběhu i jeho vyústění, uchvátila mne svým stylem psaní natolik, že jsem knihu přečetl doslova na jeden zátah.
Příběh mladé ženy, která se seznámí s na první pohled sympatickým člověkem, jehož temné stránky se postupně prodírají na povrch, se může zdát banální, ovšem v autorčině podání získává mimořádnou sílu.
Doporučuji každému. Doslova.

m311
28.11.2015

Velmi poutavé čtení.
Knihu jsem dostala z pošty odpoledne a večer jsem ji měla již přečtenou. Četla jsem téměř jedním dechem..
Velmi poutavý příběh, který dokáže vtáhnout do děje. Hlavní hrdinka je úplně normální žena s normálními sny o šťastné a spokojené rodině. Bohužel ne vždy je cesta ke snům je snadná.. Hlavní postava příběhu potká a zamiluje se do člověka, kterému je lepší se vyhnout.
Nebudu nic moc prozrazovat z obsahu, ale tato kniha opravdu stojí za přečtení, zajímavé je na této knize i to že příběh není fikce, ale autorka psala na motivy toho co sama prožila.. Vymanit se z vlivu cholerického despoty, který rozkoší sobě vlastní ničí osobnost své oběti není snadné.. A bohužel ne každá žena dokáže říci DOST!! Doufám, že si tuto knihu přečtou i ženy, které takového člověka mají samy doma a doufám, že i díky tomuto příběhu se rozhodnou zastavit násilí ať psychické či fyzické, které je na nich páchano, těmi pro které nemám slušný použitelný výraz.
Až autorka napíše další knihu, určitě si ji koupím, kéž by to bylo pokračování.. ;-)