Partitura smrti

Partitura smrti https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/141244/bmid_partitura-smrti-H4r-141244.jpg 4 107 107

Robert Marthaler série

< 3. díl >

Další mrazivý případ komisaře Marthalera... Šedesát let chtěl Georg Hofmann na všechno zapomenout: na své dětství, rodiče, rodnou zemi. Potom se však na zámečku nedaleko Paříže objeví tajemná stará obálka. Je na ní jeho jméno a místo odesílatele slovo Osvětim. O několik dní později se ve Frankfurtu odehraje příšerný zločin. Na lodi zakotvené na Mohanu se najde pět mrtvol. Mladá novinářka zmizí v lesích v pohoří Taunus. A zatímco hlavní komisař Marthaler horečně vyšetřuje, dozví se od své přítelkyně Terezy novinku, která mu zásadně změní život... (www.pitaval.cz)... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Host
Originální název:

Partitur des Todes , 2008


více info...

Přidat komentář

Jura Jurax
17.05.2021 4 z 5

Velmi dobrá klasická detektivka.
Proti předchozím dílům autor trochu přitvrdil, ale snesitelně. Zápletka je dobře vymyšlená, i když si autor trochu - možná záměrně, aby připomněl - pomohl nacistickou minulostí padoucha.

Terisek99
28.02.2021 4 z 5

Skvělá.


Titas9001
14.01.2021 5 z 5

Výborná kniha s politickým přesahem, i když se to zpočátku tak vůbec nejeví, protože to je takové poklidné. Jakmile se ale začnou objevovat náznaky toho, jak byla partitura přechovávána, tak to dostane silný emocionální náboj a její osud na pozadí Osvětimi vám vezme dech. Sice tohle dílo nemohu řadit na úroveň Spisu Rosenherzové, ale přesto vůbec neváhám s plným hodnocením. Baví mě tyhle detektivky s historickým přesahem, i když je to někdy dost drsné čtení.

Radka1911
13.11.2019 3 z 5

Zajímavá, ale hodně rozvláčná detektivka.

aralka
08.11.2019 5 z 5

Kvalitní detektivka, hodně reálně zpracovaná, parádní čtení, důmyslně propletené dějové i časové linie, klubko, které se postupně rozmotává a vše začíná dávat smysl, zvědavost vás nutí číst dál a dál.... já měla přečteno za dva dny, super relax :-)

Kortez
29.12.2018 4 z 5

Zajímavá detektivka díky prvku z minulosti - novoobjevené partituře z období 2. sv. války. Spojení minulosti a přítomnosti, které na první pohled nemají nic společného vytváří příjemné dusno které brání odložit knížku a jít spát.

Devil-Ivet
02.11.2018 4 z 5

Čtivé a napínavé. Je sice pravda, že chvílemi to bylo nezáživné a dlouho mi trvalo, než jsem se začetla. Ale jako celek je to výborná detektivka, která vás vtáhne do děje a už nepustí.

Milena1967
05.03.2018 5 z 5

Kniha se mně líbila, je mně sympatický hladký styl psaní, pěkně to odsýpá.

ArwenAragorn
02.09.2017 4 z 5

Po mnoha letech se objeví stará partitura a za ní zůstávají spousty mrtvých. Komisař Marthaler je mně sympatický, detektivka se mně docela líbila, ale k plnému počtu * tam přece jenom něco chybí.

Půca4
29.05.2017 3 z 5

Tato detektivka rozhodně nepatří k těm, které hodnotím 5 hvězdami, ale tak 3 si zaslouží. Občas se mi četla trochu krkolomně, zároveň byl ale případ zajímavý a odvíjel se vcelku rychle. Od tohoto autora jsem asi před 3 lety četla knihu Nevěsta ve sněhu a co si tak pamatuji, líbila se mi mnohem více. Každopádně se na tohoto autora ještě v budoucnu chystám.

Aymira
05.04.2017 5 z 5

Když si tuto knížku shrnu tak nějak celkově, musím hodnotit pěti hvězdičkami. Příběh byl výborně vystavěn, komplikovaný a postupně se krásně rozmotával. Úvod byl sice slabší, protože se zdálo, že vyprávění o senilním staříkovi pamatujícím 2. světovou válku nikam nevede, ale jakmile se rozjela kriminální linie příběhu, nabrala kniha spád, který vyvrcholil závěrečnou akční scénou. Za zmínku rozhodně stojí vedlejší téma - to znamená nacismus v jeho nejšílenější fázi, ukázky ze zápisků z Osvětimi, prostě zlo ve své nejčistší podobě. Sice odhalení skutečného pachatele bylo poměrně uspěchané, ale vlastně proč ne.

Mr.Pajek
13.03.2017 3 z 5

Trošku splácané, ale dobré :)

Baiba
25.02.2017 3 z 5

Zklamání. Příběh se zpočátku vyvíjí dobře, pak se ale rozplizne do stokrát viděného, čteného... Je to škoda, protože Seghers píše čtivě, hlavní hrdinové jsou přesvědčiví, byť některým klišé se stejně nevyhnul (opravdu musím každý detektiv nějaké trauma???!!!).

sagasir
10.12.2016 4 z 5

Kepler vs Seghers kolo 1

Kepler a jeho Paganiniho smlouva

Po přečtení Partitury smrti jsem se hned rozhodl, že tuto knihu srovnám s další detektivkou a to konkrétně s Paganiniho smlouvou od Keplera. K tomuto nápadu mě dovedl jeden společný motiv a to vážná hudba. Autoři detektivek k ní mají asi nějak blízko, jelikož její motiv se krom těchto dvou autorů objevuje i u Hanninga Mankella. Nyní už k samotnému srovnání.


Leč detektivní romány od Larse Keplera miluju, tak musím říct, že Partitura smrti se mně líbila o něco víc. Paganiniho smlouva se pro mě místy až zbytečně vlekla a měla svá hluchá místa, kdežto u Partitury smrti jsem tohle nezažil. Velice jsem ocenil i začlenění historie do příběhu. Ať už Keplerův komisař Linna či Seghersův Marthaler, tak oba mají své vnitřní kouzlo a povahové rysy kvůli kterým je budete mít rádi, ale i naopak neradi. Tudíž se nemohu rozhodnout co se postav týče, která kniha je lepší. Činím tak i proto, že ostatní postavy v té či oné knize mají své kouzlo a spoludotváří děj. Rozsahem se mně pak rozhodně víc zamlouvá Seghersova kniha a to přesto, že mám jinak radši rozsáhlejší díla. U obou knih pak kvituju takovou víceméně klidnou notu příběhu, pomineme li popis obětí. Nechci tím však říct, že by knihy nějak tratily na napětí, jen že působí takovým klidným dojmem proti obvykle děsem a přílišným napětím napěchovanými detektivkami ze současné doby. Se samotným příběhem se pak nejspíš ztotožníte u Partitury smrti a to už jen kvůli prostředí, jelikož Frankfurt máme, když to trochu přeženu, víceméně za rohem. Musím také opět pochválit krásné knižní obaly, je vidět, že Host si na tomhle hodně zakládá.

Partitura smrti je tedy svěží, kvalitní detektivka, která se v záplavě velmi kvalitní severské krimi rozhodně neztratí a mohu ji jen vřele doporučit. Už jen z důvodu toho aby si čtenáři všimli, že sakra kvalitní detektivky se momentálně nepíší jen na severu Evropy, ale blíž než si myslíme. Za mě 84%.

knihomolka525
03.07.2016 5 z 5

Dobře napsaná detektivka.Ani jedna strana (a že jich kniha má spoustu hustě popsaných!)není zbytečná.Marthaler je zkrátka na roztrhání

konicekbily
27.05.2016 4 z 5

Hezká detektivka s až moc roztaženou střední částí a zběsilým koncem. Na tohoto autora detektivek se mohu spolehnout a zase si od něho něco přečtu.

tanika
07.05.2016 5 z 5

Výborně napsaná detektivka, rozpracovaný příběh, propletené osudy..jen ten konec mi přišel velmi náhlý. Komisař je lidsky uvěřitelný, má své dobré i horší stránky... určitě si přečtu další díl série.

Veeris
20.03.2016 4 z 5

velmi čtivá detektivka, jen rozuzlení mi přišlo celkem náhlé a rychlé. Taky mě velmi zarazila smrt Olivera, to mi bylo líto, myslím že to nebylo nutné:)

jefff
29.12.2015 4 z 5

Seghersovi detektivky mám opravdu rád. A ani Partitura smrti mě nezklamala. Oproti Spisu Rosenherzová a Nevěstě ve sněhu je Partitura smrti trochu jinak vystavěná a případ možná není až tak propracovaný a poutavý. Také mu chybí velkolepější finále. Přesto ji nechybí vysoká úroveň, čtivost i sympatický detektiv. Komisaře Merthalera řadím mezi své nejoblíbenější postavy detektivek.

Makii
19.10.2015 4 z 5

Opravdu dobrá detektivka. Někdy se autoři s dalšími díly pohoršují, ale Seghers se mi líbí čím dál více. I Marthalerův život se pěkně rozvíjí. Mohu doporučit a těším se na Spis Rosen-Herzová.

Autorovy další knížky

Jan Seghers
německá, 1958
2013  77%Příliš krásná dívka
2011  84%Spis Rosenherzová
2014  81%Nevěsta ve sněhu
2012  83%Partitura smrti
2016  68%Spiknutí Starmoney