Revír bez hranic

Revír bez hranic https://www.databazeknih.cz/img/books/64_/64814/bmid_revir-bez-hranic-GAA-64814.jpg 4 48 7

Dobrodružně motivované lovecké povídky odrážejí především autorovy zkušenosti nabyté v lesích Karelie, sibiřské tajze a v turkmenských a kazachstánských stepích Sovětského svazu. Detailní popisy lovu různých druhů zvěře (od ptáků a ryb až po kance, vlka, rysa, losa, medvěda či tygra) jsou v nich doprovázeny lyrickými popisy přírody v různých ročních obdobích s poukazy na potřebu její ochrany.... celý text

Přidat komentář

Antoramix
19.04.2024 4 z 5

Když člověk čte 5 knih najednou, tak to trochu trvá, ale nakonec s radostí dočteno. Krásné čtení o lovech a přírodě. Luskač tu vystupuje jako neohrožený lovec, co skolí vše, co mručí, mňouká, vyje, plave a dokonce i mluví. Nepsal jsem tohle už někdy náhodou ? Ano. Pro mě trochu zklamání z první poloviny, kdy to je vlastně kniha Zelený ráj a některé příběhy byly i v knize Lovci veliké země. Takže jsem bohužel něco četl už potřetí. Druhá polovina o dobrodružstvích ze Střední Asie, či Kavkazu byla pro mě novinkou a to velmi poutavou. Když opomeneme ty prosovětské texty, kde je opěvována i Leninova lidskost a přínos bolševismu, tak Luskač nikdy nezklame. Pro milovníky přírody jasná volba.

callowsick
28.06.2023 2 z 5

Dočetl jsem knihu až do konce, což je důkaz o tom, že není špatná.

Bavilo mě číst mezi řádky, kdy autor například popisuje, že kalíšek vodečky k lovecké výpravě zkratka patří - vybavil se mi Svéráz národního lovu.

Málo uvěřitelné jsou rozhovory vedené mezi lovci květnatou až krasomluvnou řečí a docela otravné pak politické vsuvky o pomstách kulaků a prosperitě kolchozů.

Poslední oříšek je zvládnout mentalitu lovce, který musí zastřelit, co vidí. Při popisu lovu kachen, kdy každý ze střelců zabije desítky zvířat, člověka napadá, jestli to bylo nutné ale to je uz jiné téma.

Podobná, ovšem pro mě lepší kniha je Lovcem v tajze.


a304
23.03.2023 5 z 5

(SPOILER) Lovecká kuchařka: jak ulovit medvěda a jinou divokou zvěř uprostřed divočiny. Vžila jsem se snadno, ale tolika dobrodružství bych neustála asi ani v mládí. Ale kdo ví, třeba změna okolností a nutnost by rozproudila ve mně lenivou krev...
Moc se mi líbily ilustrace. V DK jsem si ještě rozklikla Buriána a kochala se nad jeho neuvěřitelnou fantazií, zručností, znalostmi, Knihy v bazaru můžete snadno prohlížet, zvětšovat a samozřejmě se jich ujmout a přijmout je za své a dobře o ně pečovat, Mnoho radosti vás s nimi nemine. Přesvědčte se.

Ran
06.07.2018 4 z 5

Bylo to hezké čtení, nejhezčí byly popisy přírody.

Fan58
22.11.2016 5 z 5

Je to již 45 let. Každé prázdniny u babičky pod Brdy ve Hvožďanech u praskajících kamen ožívaly příběhy Oněga, Vlci, Ryby vodního ráje. V roce 2010 jsem koupil velmi zachovalý exemplář, jen tak z nostalgie. Pořád je v ní kouzlo mládí, sny o lovu a krásné přírodě, včetně ilustrací nepřekonatelného Zdeňka Buriana

kalache
14.10.2016 5 z 5

...trochu mě prudí ten "revír",ale příroda a ilustrace nezklamou...

woodward
02.02.2016 5 z 5

Byl to komundíra, ale o lese, o zvířatech, o lovech na medvědy, losy a dvoumetrové štiky, uměl psát nádherně. Bohužel se občas pokoušel i o "romány" v kterých to bylo samej špión a nepřítel socialismu. Ale Revír bez hranic zůstal z větší části těchto excesů ušetřen, a jako kluk jsem ty jeho historky (nepochybně po myslivecku a po rybářsku vydatně přibarvené) hltal s očima navrch hlavy.

Štítky knihy

Zdeněk Burian, 1905-1981 příroda

Autorovy další knížky

Rudolf Luskač
česká, 1899 - 1971
1960  86%Závoj zeleného ticha
1956  87%Revír bez hranic
1981  73%Odkaz lovce tajgy
1971  57%Bílá straka
1989  73%Zelené eldorádo