Podzemí

Podzemí https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/280974/bmid_podzemi-BqC-280974.jpg 4 48 8

Resident Evil série

< 4. díl >

Navzdory obrovské moci začíná děsivá Korporace Umbrella ztrácet kontrolu nad svými tajnými zařízeními. Už tři laboratoře byly zničeny bývalými členy S.T.A.R.S. – polovojenské organizace, kterou Umbrella pomohla založit. Pod povrchem pouště na americkém jihozápadě má být uvedeno do provozu jedno z nejsofistikovanějších zařízení. A někde uvnitř se může nacházet i klíč k zastavení Umbrelly jednou provždy! Pokud se ovšem Rebecce Chambersové a jejim přátelům podaří proniknout do podzemí a přežít útoky geneticky modifikovaných monster, která na ně čekají pod sluncem spálenou zemí…... celý text

Literatura světová Horory Sci-fi
Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

Underworld , 1999


více info...

Přidat komentář

WildEv
27.07.2020 2 z 5

Čekala jsem něco originálního, což byla asi chyba. Nezaujala, neurazila, ani nenadchla.

yaoiyuri
14.01.2020 5 z 5

Jak vypadá práce snů každého autora na AO3 a FFnet? Jako psaní fanfickci na videoherní sérii, a ještě za prachy. Legálně.

Za mě (prozatím) rozhodně nejlépe zpracovaná kniha – uvidíme jaká bude Nemesis.
Resident Evil dal S. D. Perry do ruky mocnou zbraň v podobě celého univerza plného zombie, mutantů, intrik ďábelských korporací, bandy snílků bojujících za lepší zítřky a hlavně obrovského tvůrčího potenciálu. Na druhou stranu jí adaptace vázané přímo na dané hry nesmírně svazovaly ruce (ahoj, prostoduchý první díle). Tady v Podzemí tajné laboratoře se mohl naplno projevit její vypravěčský um – přestože děj není kdovíjak sofistikovaný, rychle odsýpá, baví a „akce“ občas i působí, že v ní jde o víc, než jen ratatata a ka-booom.
Skvěle je vykreslen mizera Reston – takhle nějak jsem si představovala, že bude vypadat popis Weskera (který je ve hrách jinak úžasně charismatický záporák), že se mu pořádně dostaneme do hlavy a uvidíme, jak moc velký parchant je. Naopak hlavní hrdinové se nám kvůli svému počtu víceméně smrskávají na pouhé figurky pobíhající se zbraní kolem a páchající dobro, ale dávám plus za Leona (kromě něj a Chrise mě žádná z „dobrých“ postav nijak zvlášť nebaví, ženské mi chvílemi přijdou až otravné). Motivace (teď už ne tolik) záhadného pana Trenta jsou… no jak vyšité z béčkového akčňáku, ale proč ne.

Taky se mi líbilo, že cca v poslední třetině knihy si někdo (Překladatelka? Korektor? Redaktor?) konečně uvědomil(a), že konzole není konzola a začal(a) ji správně skloňovat. Ale probůh, zas a znova se tam všichni jen kření... ¯\(◉‿◉)/¯


DarthSoren
16.05.2019 5 z 5

Knížka se mi velice líbila. Ano, je o něco málo horší než první a třetí díl, ale je to stejně zábavná jízda. Nemohl jsem se od ní odtrhnout, Podzemí je knihou napínavou od začátku do konce. A epilog tomu nasadil korunu. Konečně se dovíme, co pohání pana Trenta. Paráda, 5 hvězdiček - mimo jiného i za skvělou obálku, Claire na ní vypadá opravdu chutně ;) A abych nikoho neurazil, tak Leonek také není k zahození (no homo).
P.S. Alespoň vím, čím se inspiroval Paul W. S. Anderson při tvorbě filmu RE: Retribution, bohužel jeho snímek dopadl mnohem hůř než Perryové kniha.

Rose88
24.12.2016 4 z 5

Dobrý díl. O něco málo slabší než jednička a trojika ale myslím že ten závěr to dost vylepšil. Kniha je čtivá, příběh celkem zajímavý, jen to pověstné mrazení, které si s touto tematikou neodmyslitelně spojuji se u mě dostavilo až na posledních cca 50ti stranách a to mi přijde jako velká škoda. Všem co této sérii fandí rozhodně doporučuji, mě osobně to tak navnadilo na další díl, že obstarat ho, bude první věc kterou udělám, až se mezi svátky otevře mé milované knihkupectví :-)

Tigergirl
29.09.2016 4 z 5

Celkově hodnotím první a třetí díl jako nejlepší (možná ten první je úplně nej :), následuje čtvrtý a poslední je druhý díl. Líbí se mi zombie a nestvůry, hlavně oceňuji popis vůni a pachů, které si ve filmu či hře jen těžko domyslíte či představíte :) V tomto díle mi ale chybělo trochu více napětí a nestvůr :) Každopádně ale tyto knihy doporučuji :)

Predator666
08.04.2016 5 z 5

Tak tedy jo a jo a jóó. Perfektní jízda, spousty krve, napětí a nových zákoutí firmy zvané Umbrella. Já to přečetl takměř jedním dechem. A hned jsem si pustil první film z této série - to abych nezahálel a nezapomněl, že tu něco takového je a že nějaký génius tohle vymyslel. Nebo je to podle skutečné události? :-) .Netpělivě očekávám další příběh.
Nejlepší komentář k tomuto dílu má Terva.

Terva
20.03.2016 4 z 5

Ulice tam páchly smrtí,
tmou plížili se kanibalové,
vrány mrtvolami se krmily
a město se nacházelo v předsmrtné křeči.

Oficiální počet mrtvých dosáhl téměř 4500,
zčernalé ruiny Raccon City
jsou však i nadále prohledávány
s cílem najít další oběti apokalypsy.

Co zmůže hrstka uprchlíků proti miliardovému konglomerátu, který mohl zabít celé město?

Čtvrtá kniha, čtvrtý příběh ze série Resident Evil nám opět trochu přiblíží nekalé podnikání společnosti Umbrella. Tým S.T.A.R.S. se tentokráte dostává do podzemního komplexu kdesi pod Utahem. John, Claire, David, Leon a Rebecca, přeživší z incidentu v Raccon City, se opět pokusí zničit Umbrellu. Ten, kdo hrál hry nebo obdivoval filmové zpracování se dočká svého. Příběh nevybočuje z dané linie a drží se svých pravidel. Rychle se to čte, má to napětí, akci a klasickou pointu. Trochu mě vadil ten konec, ale nebudu se o něm více rozepisovat, určitě by to byl spoiler. Také je škoda, že etapy v podzemí, kterou musí pětičlenné komando projít by mohly být více propracované. V sekcích nazvaných Les, Poušť, Hory a Město mohlo být více smrti a napětí. Sekce jsou tak velmi zanedbané a vůbec nebyl využit jejich potenciál.

Malá ochutnávka:
John se otočil, ale neucukl, neupadl vzad. Zvedl pistoli, zmáčkl spoušť a mířil přesně. Dak se zhroutil na zem, jako by byl najednou z olova, jeho maličký mozeček se proměnil v kaši a vylétl mu z hlavy.

Série však pokračuje a i když každý ze členů umí nakopávat zadky, Umbrella je zatím pro ně těžký oříšek. S.T.A.R.S. jsou dobří lidé, bojují za pravdu, spravedlnost a míň nakažlivých zombie na světě. Přežili peklo Raccoonu, bojovali se zombie, mamutími pavouky a dokonce i s obrovským aligátorem, přesto byla věc pod zemí ta nejdivnější, co kdy viděli. Dokud žvýkala a hltala, dokud jí dolů krkem proudila horká krev a zuby trhala horké maso – plnila svůj účel.

Už teď se těším na jejich další dobrodružství.


CITÁT - Dunění devítimilimetrové pistole v těsném prostoru připomínalo hřímání hlasu podrážděného boha.

sakura24
11.03.2016 5 z 5

Kniha mě nadchla. Podle mě se vyrovná prvnímu a třetímu dílu. A v tomto díle se konečně dozvíme motiv tajemného Pana Trenta.