Rasputin a carevna

Rasputin a carevna https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33095/rasputin-a-carevna-33095.jpg 4 41 10

Téměř po dvou desetiletích od nastoupení cara Mikuláše II. na trůn život na carském dvoře jako by odumřel. Už jen pamětníci nostalgicky vzpomínali na dvorní plesy, famózní koncerty, velkolepé svatby a slavnosti pořádané v nádherných sálech Zimního paláce. Prohlubovala se propast mezi panovníkovou rodinou a národy jeho říše. Nad vším vládla pevnou rukou Alexandra Fjodorovna. Zákulisí života na dvoře ruských carů, nevyléčitelná nemoc následníka trůnu Alexeje, závratná kariéra sibiřského mužika a divotvorného mystika Grigorije Jefimoviče Rasputina, jeho vztah k carevně, spiknutí monarchistů, únorová revoluce, odstoupení cara - to jsou historické skutečnosti, na jejichž základě se rozvíjí pestrý a napínavý děj knihy. Petrohradští obdařili Grigorije Rasputina mnoha rozpornými epitety: pro jedny byl fascinující, bohabojný, charismatický, svatý, pro druhé odporný, primitivní, hříšný, perverzní. Jisté je jedno - tento muž mnoha tváří silně ovlivňoval politiku Ruska v období před první světovou válkou i během ní... celý text

Literatura slovenská Historické romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Rasputin a cárovná , 1972


více info...

Přidat komentář

Hall3006
24.04.2022 4 z 5

Obsáhlá historicko románová práce nabytá informacemi nám osvětlí konec monarchie v Rusku. Ukazuje jak obyčejný mužik ze Sibiře nahlodal staletou tradici absolutní vlády a napomohl k rozkladu armády prohrávající v první světové válce. A následnou řetězovou reakci vedoucí k uchopení moci bolševiky.
PS jediná chyba v překladu či korektuře bylo označení železničních oblouků jako zatáčky.

Babo
12.07.2021 4 z 5

Uf,tak to bylo náročné. Hlavně ten konec. Mám ráda knihy z období začátku minulého století ,knihy popisující život v Rusku. Rasputin je jistě nejznámější Rus mimo vládnoucí třídu. Myslím,že nic nového jsem se nedozvěděla,spíš mě zaujal popis carské rodiny.
Nějak mi unikly souvislosti. Vždy jsem tak nějak podvědomě litovala postřílenou rodinu a vůbec jsem nepřemýšlela ,kdo vlastně byli. Jak se podepsali na životě obyčejných Rusů,jak slabý byl Mikuláš II. vládce ,jak manipulativní byla jeho žena.
To,že vzhlížela k Rasputinovi jako k zachránci nemocného syna,to bych chápala ,ale jinak jsem na ní nic kladného nenašla.
Dějiny Ruska by se asi neubíraly jiným směrem ani kdyby nebylo Rasputina a jeho vykutálenosti .
Doporučit knihu nebo nedoporučit ? To je otázka . Koho tato doba zajímá asi nebude zklamaný ,ale jinak nevím,,,,


Damato
05.07.2021 5 z 5

Přesně, komentář Atanone my mluví z duše...Rasputin a jeho oči... To je to co mě uchvacuje od mých 14 let. To je po přesně to, co mě k romanovskè rodině dostalo, co mė dostává do kolen.A to je zřejmě i to, co carevnu uchvátilo. Není to obdiv, je to něco něco mezi nebem a zemí. Pokora,vůle, odevzdanost,víra. Pravoslavná...ale víra.Nebo spíše naděje...každý věří, každý žije v nadėji...Každý, bez rozdílu pohlavní, víry, vzdělanosti, rasy...Každý...Rasputin nebyl démon, byl to vzdělaný mamipulátor, setsakramentsky dobře svou práci ovládal .

aralka
11.04.2021 5 z 5

Mně tedy nepřipadalo, že by byl v knize Rasputin nějak upozaděný, ba právě naopak, byl mu tam dán dost velký prostor a čtenář si mohl udělat obrázek, co to bylo za člověka a jaký vliv měl na carevnu a její prostřednictím i na samotného cara Mikuláše II. Kniha balancuje na pomezí literatury faktu a historického románu a jsou v ní, dle mého názoru, skvěle vylíčeny události, které předcházely konci Romanovců v Rusku.. v návaznosti na knihu jsem shlédla i pár dokumentů na youtube a myslím, že kniha si s nimi v ničem nezadá, já jsem spokojená!! :-)

Elea
13.12.2020 3 z 5

Čekala jsem něco trochu jiného, hlavně jsem čekala víc Rasputina.

Jacinda123
27.09.2020 3 z 5

Ku knihe mám len dve poznámky.
- Rasputin tu je skôr vedľajšou postavou
- posledné kapitoly po Rasputinovej smrti boli nesmierne nudne

Kerberos
13.10.2019 4 z 5

Čekala jsem knihu o Rasputinovi a on tu vystupuje jen v pozadí,což mě trochu zklamalo.

adelinka
15.10.2018 4 z 5

Čítala sa dobre a rýchlo. Rasputin sa síce v knihe objavil, ale moje očakávania boli asi trochu iné. Pár rozhovorov, Rasputin nejako v pozadí ako radca v cárskej rodine. Ale v knihe sa vytratil dosť skoro....

Betyna9
06.04.2018 3 z 5

Kniha byla dobře napsaná, ale čekala jsem od ní něco víc. Název podle mě nekorespondoval s obsahem knihy. Rasputin už v polovině zemřel a autor spíš psal o politice a poměrech v carském Rusku než o Rasputinovi (a skandálech, na které jsem se těšila). Navíc kniha působí spíš jako odborná než jako román.

Atanone
27.06.2017 4 z 5

Téma mě zajímalo vlastně od první chvíle,kdy jsem v nějaké knize nebo učebnici uviděla ty divoké oči. U této knihy mi chvíli trvalo,než jsem si zvykla na stálé přepínání mezi románovou formou a formou literatury faktu,ale když jsem si zvykla,přišlo mi to svým způsobem jako oživení.
Rasputin byl fenomén a živel,jedna z létavic,které prosvištěly dějinami a zanechaly za sebou nesmazatelnou stopu-ať už v dobrém,či zlém.Až se mi tahle knížka trochu "usadí",vrátím se k carské rodině v další knize pana Izakoviče - "Život a smrt-Tragédie posledního ruského cara". Už teď se na ni těším.

...ale stejně - pro mě bude Rasputin mít vždy tvář a hlas mého milovaného Alana Rickmana.

Štítky knihy

Rasputin

Autorovy další knížky

Ivan Izakovič
slovenská, 1934
2003  81%Rasputin a carevna
2005  81%Život a smrt - Tragédie posledního ruského cara
2004  80%Biskup a kráľ
2002  80%V meste kráľov
1966  90%Rozhlasové hry

Kniha Rasputin a carevna je v

Právě čtených1x
Přečtených55x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce69x
Chystám se číst20x
Chci si koupit5x
dalších seznamech2x