Rande naslepo

Rande naslepo https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/347524/bmid_rande-naslepo-BQS-347524.jpg 3 57 24

Když bylo německému Sinhálci Saliya Kahawatte 15 let, jeho zrak se během několika měsíců rapidně zhoršil. Doktoři tvrdili, že jednoho dne úplně oslepne. Měl opustit školu a pokračovat v dílně pro nevidomé. Ale jeho snem bylo dál studovat a být nezávislý. Více jak 15 let se mu podařilo svoje postižení úspěšně skrývat a budovat kariéru ve světě vidících. Jeho uši a intuice mu nahradily zrak. Pracoval tvrději než všichni ostatní a s pomocí počítače s hlasovým výstupem četl knihy, mapy i nápojové lístky v barech. Mezi jeho strategie patřilo třeba počítání schodů na schodišti a když byl opravdu v úzkých, trapnou situaci mistrně otočil v žert. Až jednou ho okolnosti donutily přiznat si pravdu... Dle knihy vznikla i úspěšná stejnojmenná filmová romantická komedie.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: , Omega
Originální název:

Mein Blind Date mit dem Leben , 2009


více info...

Přidat komentář

Kristy.Seb
15.10.2023 4 z 5

Kdo bojuje, může sice prohrát, ale kdo nebojuje, prohraje kontumačně.

Se záležitostmi, které nedokážete změnit, se musíte důvěrné spřátelit.

Není cesta ke štěstí. Štěstí je cesta.

Zajímavá kniha.

Amneris
24.01.2022 3 z 5

Ke knize jsem se dostala díky stejnojmennému filmu a myslela jsem si, že o tom bude i tento příběh. Ale nebyl, což mi nakonec až tak nevadilo. Trochu jsem se ztrácela v kapitolách, kdy jednou Saliya vyprávěl o minulosti a pak byl zase v přítomnosti. Příběh je velmi silný, ale vadilo mi opakování některých faktů a zdlouhavé pasáže. Film byl v tomto případě lepší.


Beruliška
01.12.2021 5 z 5

Knihu jsem si přečetla poté co jsem viděla film, film mě bavil a ukápla i slzička . Poté co jsem zjistila že je i knihy musela jsem si ji rozhodně přečíst . Jak se říká že kniha je jiná jak film se v tomto případě ukázal v plném rozsahu. V knize se odehrává celý život ve filmu jen určitá část. Kniha se mi líbila, vadilo mi přeskakování z přítomnosti do budoucnosti.

Haduwig
19.06.2021 2 z 5

Já jsem se také nechala nachytat zavádějícím názvem knihy a obálkou, a do jisté míry i anotací. Saliyho příběh je plný ambicí, cílevědomosti a píle, ale není dobře napsaný. Skákání z minulosti do současnosti jen zbytečně vyzrazuje rozuzlení, jednotlivé životní epizody jsou podané jaksi sterilně a čtenáře se moc nedotknou, a celé je to takové strojové, jako když v hodině cizího jazyka trénujete minulý čas a přesně popisujete, co jste dělali ráno.

Saliya je určitě silná osobnost, jemuž život přinesl spoustu překážek, ale nějak nemám pocit, že bych se s ním chtěla osobně setkat, nebo že by mě nějak výrazně inspiroval.

P.S. jestli na základě tohoto příběhu někdo natočil koukatelnou romantickou komedii, tak má můj obdiv. Já tu nenašla ani stopu romantiky, ani jeden vtip.

Marla
20.05.2021 5 z 5

Obálka se tváří jako romantická komedie, ale když otevřete knihu, pohltí vás příběh člověka, jehož přesně vystihuje citát "přes překážky ke hvězdám." Nesmírné úsilí, zarputilost, odhodlání a odmítnutí slov "to nezvládneš" stojí za tím, že se autor, ač hendikepovaný, prosadil v oboru který si vybral a překonal vše, co překonat šlo. Zajímavá kniha.

lucie2371
22.04.2021 3 z 5

Upřímně se mi film líbil o něco víc.

Gweny
27.10.2020 5 z 5

Neskutečně silný příběh, jehož název je ale zavádějící. Není to žádná trapná nebo nudná lovestory, ale je to příběh jednoho neobyčejného člověka ze západní společnosti, který se navzdory všemu dokázal dostat do kruhů, o kterých si většina z nás může nechat jen zdát - jde jen o to, zda člověk ambice k dosahování cílů má, či nemá.
Stoprocentně si už zítra nebudu pamatovat autorovo jméno, ale určitě jen tak nezapomenu na to, o čem jsem četla v jeho knize.
Chtěla bych toho napsat moc, jenže myslím, že vše, co bych napsala, by bylo zbytečné. Poselství si ponesu ve svém nitru a tuhle knihu s radostí doporučím každému, kdo si snad jen pomyslí, že je životním looserem.

"Kromě rovnováhy musíte v životě zvládnout ještě pár dalších výzev. Zaprvé: Nikoho nesmíte nechat, aby vám vnucoval cíle, musíte o nich rozhodovat sami. Zadruhé: Důvěřujte svým pocitům a intenzivně využívejte ty smysly, které máte k dispozici. Zatřetí: Sežeňte si kvalifikované a důvěryhodné pomocníky. Začtvrté: Investujte energii. Věřím, že poslední bod mého seznamu je ze všeho nejsnadnější. Lidi mají tolik síly! Škoda, že ji jen málokdy využívají." (s. 9)

LucieVero
24.09.2020 4 z 5

Kniha se mi moc líbila. To co dokázal Saliya by nedokázala spousta zdravých lidí.

michaela2173
17.09.2020 3 z 5

Film jsem neviděla, ale podle obálky jsem čekala úplně něco jiného - nenáročnou oddechovku. Nakonec to bylo celkem náročné čtení. Hrdina sice ve svém životě a se svými handicapy hodně dokázal, ale jako člověk mi moc nesedl. Sebestředný, sobecký, sice občas jen tak mimochodem poděkoval lidem, kteří mu v jeho cestě životem pomáhali, ale celkově jejich pomoc bral jako samozřejmost. Špatná nebyla, ale podruhé bych po ní nesáhla.

pavlusa025
20.07.2020 5 z 5

Od knihy jsem podle obálky čekala úplně něco jiného. Kniha mě mile překvapila, super příběh.

kinee
19.01.2020 4 z 5

Tahle knizka teda vubec neodpovida ani nazvu ani obalce, ktera mi vzhledem k textu a vaznosti tematu prijde vcelku neuctyhodna. Nicmene vcelku zajimava sonda do zivota cloveka, ktery byl ponizovan otcem, oslepl a zbylo mu 5% zraku, prestal rakovinu nejtezsiho kalibru, diky jeji lecbe prisel o slinivku, oba kycelni klouby, lecil se ze zavislosti na drogach a alkoholu a prezil svoji sebevrazdu. Svoje nemoci pred okolim docela obstojne utajoval, prestoze dlouhou dobu pracoval jako cisnik. Dovedete si predstavit slepeho cisnika, ktery obsluhuje tak, ze na nem nepoznate, ze je slepy? Ktery, kdyz mu ukazete, ktere vino z listku chcete, se dokaze obratne vetami dostat toho, ze mu to vlastne reknete a nepoznate, ze nevidi? Pry vystudoval i gymnazium bez jakychkoliv ustupku a vysokou skolu, tam mel jiz alepson pocitac a ctecku pro zrakove postizene. Hodne mu tedy jeho okoli predcitalo a pomahalo naucit se usporadani vin, cely Hamburk a spousty potrebneho...No masakr. Prosimvas, prectete si to zejmena vy, kdo mate tisic vymluv, ze neco nejde a fnukate. :-) mne se knizka libila. Pry existuje i film a pry jsem ho i videla, ale fakt si na nej nevzpominam, tak bud podobne jako obalka, nesouvisi s knihou, nebo jsem pri nem usnula

Gallaxy
15.08.2019 4 z 5

Název knihy je poněkud zavádějíci. NAkonec to byla má první autobiografie a jsem ráda, že jsem ji četla. Některé pasáže mě donutili k zamyšlení. Místy byla kniha velmi poutavá a četla jsem s nadšením. ALe ze začátku mi trvalo než jsem se dostala do tempa.

denča1000
11.08.2019 4 z 5

Od Knih jsem očekával něco zcela jiného. Myslela jsem, že se jedná o romantiku, ovšem jedná se o biografii, každopádně jsme sice byla zklamaná, kvůli očekávání, ale vzila jsem se do příběhu a nakonec to byla hezká kniha s velkým obdivem.

Simstr
15.04.2019 4 z 5

Obálka knihy nekoriguje s obsahem, jak už někdo zmínil. Jedná se o autobiografii. Velice dobře se čte, autorovi jsem strašně fandila :-) za mě dobrá kniha.

simviki
07.02.2019 3 z 5

Podle obalu a anotace jsem čekala romatický vtipný příběh, ale ukázalo se, že to bylo poněkud zavádějící. Místo toho mi autor naservíroval autobiografický román, čtivý a zajímavý, leč plný sebestředného zdůrazňování toho, jak sám a sám pouze díky disciplíně a vlastní ctižádosti dosáhl toho, čeho dosáhl. Krom toho mi mezi řádky vysvětluje ten jediný správný přístup k životu, a pokud ho nemám, možná bych se mohla obrátit na něj, aby mi život lépe uspořádal. SPOILER :Nepopírám, že Saliya dostal do vínku velkou dávku těžkostí a zdravotních postižení, s kterými se musel pořádně porvat, ale byl to on, kdo si vybral tu složitější cestu, díky níž se pravděpodobně dostavila ta další zdravotní selhání. Navíc k tomu dostal neuvěřitelnou spoustu báječných průvodců na svou cestu životem. Všichni ti kamarádi a přítelkyně mu hodně a nezištně pomáhali a on je využíval na své cestě nahoru - a vždy po nějakém čase, když se dostal o příčku výš, odhodil jako použitý ubrousek. Opravte mě prosím , jestli jsem si špatně vyložila text .., ale kdyby nebylo Tiny, tak by prostě spáchal sebevraždu. To ona ho zachránila, stejně jako mu předtím Laura pomohla překonat chemoterapii a všechny těžkosti okolo. Takže ano, klobouk dolů nad tím, čím si prošel a co vše dokázal, ať je nám to motivací a potvrzením toho, že " slabý jen ten, kdo v sebe ztratil víru a malý ten ,kdo má jen malý cíl..", ale nezapomínejme na to, že bez nezištných a obětavých přátel by se mu to nepodařilo. ( a my bychom se nad touto knihou mohli zamyslet nad tím, za co vše vděčíme našim přátelům, ať už je to fyzická pomoc, nebo jen blízkost v těžké chvíli, či nápad nebo myšlenka na kterou nás přivedli. Díky za ně.)

TerkaM
07.02.2018 3 z 5

Po přečtení musím říct, že to zase tak slavné nebylo. Ze začátku mě kniha bavila, byla neuvěřitelně čtivá, ale jak jsem ji jednou odložila, už jsem se do ní nedostala tak, jako poprvé.

V každém případě se mi líbilo, jak byl Saliya ambiciózní a jak si šel za svým, přestože byl slepý, jen bylo děsné, že ty práce vlastně střídal jako ponožky...

Ani nevím, komu bych knihu doporučila, ale pokud vás kniha láká, sáhněte po ní a udělejte si na ni názor sami. :)

JanaDor
26.01.2018 3 z 5

Prostě kniha mi celkově nesedla. Samotný příběh je zajímavý. Ale styl podání mi vadil a kniha se těžce četla. Autor jako hlavní hrdina je mi nesympatický a celkově to vyznělo neosobně a sebelítostně.
Pokud bych to brala pozitivně, tak autor může jít v určitých momentech příkladem svou silou vše zvládnout. To, že ho to zároveň stáhlo do víru závislostí a nemocí, musíme dát stranou. I když i to, by mohlo být varováním……

Tánička11
23.01.2018 3 z 5

Saliyého život neboli jeho kniha nám ukazuje, že když něco chceme tak to dokážeme dřív nebo později. I když si prožil více toho než jeho vrstevníci za celý svůj život dokázal se dostat tam kam zdravý člověk by ani nedokázal, ale jen by jsme ho mohli nazvat jako úžasného člověka a postižení zmiňovat netřeba.

Samira
28.12.2017 3 z 5

Po shlédnutí příjemného filmu byla kniha jasnou volbou a přiznám se, že jsem se na ni velmi těšila a doufala v reálnější a hlubší vhled do téměř neuvěřitelného příběhu muže.
Film se mi líbil, ale měl takové to klasické "americké" vyznění, obsahoval nereálné scény a tak celkově se zdálo, že hodní lidé čekají na každém rohu, aby našemu hrdinovi poskytli pomocnou ruku.
Jaké bylo moje překvapení, když skutečný příběh měl těch pravých hrdinů ještě víc.
Ano hrdina je opravdu velmi nemocný a překonával a překonává velký hendikep, ale kolik mu za život bylo nabídnuto vlídnosti, pomoci a lásky by jeden neuvěřil. Hrdina to však přijímá s velkou samozřejmostí a mnohem důležitější jsou jeho vlastní ambice, kterým je vše podřízeno.
Ano nakonec v ambicích dosáhl cíle, který je obdivuhodný. Ale kniha je spíše popisem dosažení seberealizačního cíle a ani zpětně neoceňuje ty, bez kterým by jich ani náhodou nedosáhl.
Musím v tomto případě říci, že mne více oslovil film, už proto, že filmový hrdina byl lidštější, skutečný Saliya žádný velký sympaťák není.
Přesto jde o zajímavé čtení.

kachenbooklover
24.12.2017 5 z 5

Podle obálky jsem si myslela, že to bude jako film, ale i tak se mi kniha moc líbila a určitě mě překvapila. Lidi jako Saliyu musí prostě člověk obdivovat !

Štítky knihy

zfilmováno romantika slepota nevidomí autobiografie

Autorovy knížky

Saliya Kahawatte
německá, 1969
2017  68%Rande naslepo

Kniha Rande naslepo je v

Přečtených81x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených3x
Knihotéce92x
Chystám se číst32x
Chci si koupit3x