Puklý čas

Puklý čas https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/101890/bmid_pukly-cas-9Dd-101890.jpg 4 6 3

Pět povídek zachycujících životy lidí v mezních situacích. Po čtrnáctiletém čekání se poprvé dostává k českému čtenáři v mateřském jazyce; v roce 1988 vyšla kniha slovensky a v roce 1989 byl uspořádán výbor anglicky.

Přidat komentář

Kyri
28.12.2023 4 z 5

Velmi originální text. Na jedné straně přístup inspirovaný Watzlawickem, práce s utilizací. Je zdát, že autorka opravdu umí to, o čem píše. Je velmi inspirativní to číst. Na druhé straně mi úplně nesedí zdlouhavý lyricko-epický text plný silných emocí. Nutno ale uznat, že obsah drží pohromadě a má vyústění.

h2220
05.11.2016 5 z 5

Velmi čtivé a s laskavostí a pocitem pochopení jsou napsány příběhy lidí, kteří se dostali z našeho pohledu za hranici "normálnosti". Povídky se zabývají zejména psychózami, např. schizofrenii a s tím spojenými halucinacemi, jasnozřivými sny, nebo sebestředným egoismem proti neschopnosti být ukotven s našem světě v titulní povídce, ale i příběhem muže, který čeká na smrt po amputaci všech končetin s přesto má jeden cíl, který chce uskutečnit ... Autorka se nám příběhy snaží nahlédnout do světa nejen psychicky nemocných a způsobu jejich prožívání.
Jak autorka uvádí v úvodu české verze (napsané už v r. 1978): "Zajímalo mě vždy především vnitřní drama, odehrávající se v člověku, drama, které je neopakovatelné, jedinečné, stále nové a pokaždé jiné, ať už hráč vystupuje v drobých nebo klíčových rolích, zejména však , když se ocitá v krajních polohách, kdy se rozhoduje mezi životem a smrtí."
Ke knize se vracím opakovaně, mám rád obzvláště slovenskou verzi. Některé povídky o nesmyslnosti lidského pachtění za penězi, či jinou metou, a přitom opomíjí základní a obyčejné věci jako je vztah mezi členy lidského společnosti nebo bere za samozřejmost, že je člověk zdravý, jsou v dnešní době obzvláště aktuální.
Kniha je určitě zajímavá pro laiky, odborné pracovníky ve zdravotnictví a sociální péči i rodinu pacientů. Autorka vycházela se své dlouholeté praxe a základem jejich povídek jsou skutečné kazuistiky beletristicky zpracované takže přístupné i nelékařské populaci.


toulava
05.07.2016 4 z 5

Paní Syřišťová přichází se zdánlivě normálními příběhy o zdánlivě normálních lidech. Ale jsou všichni přesně tak normální jak bychom chtěli být my samy? V knize autorka popisuje pět příběhů lidí na hranici jejich sil a velmi pravděpodobně se také jedná o lidi, které ona sama potkala. Kniha je napsaná dobře jak na beletrii tak i na odbornou publikaci.