Ptačí smysl: Jaké je to být ptákem

Ptačí smysl: Jaké je to být ptákem https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/457865/mid_ptaci-smysl-jake-je-to-byt-ptakem-5J5-457865.jpg 4 16 6

V této výjimečné knize čerpá Tim Birkhead - přední světový ornitolog, profesor na univerzitě v Sheffieldu a autor úspěšných knih ověnčených řadou cen - ze svých bohatých vědomostí, které získal celoživotním studiem ptáků, a poutavě přibližuje, jak ptáci vnímají svět. Snaží se odpovědět jak na tyto otázky, tak i na mnoho dalších a využívá při tom popis jednotlivých smyslů, které ptákům slouží k poznávání okolí a ke vzájemné komunikaci.... celý text

Literatura naučná Příroda, zvířata Ekologie, živ. prostředí
Vydáno: , Kazda
Originální název:

Bird Sense: What it Is Like to Be a Bird , 2012


více info...

Přidat komentář

haki34
09.06.2022 4 z 5

jakožto ptáčkař - amatér jsem si ji nemohla nechat ujít...sice psaná místy hodně "odborně" - včetně odkazů na různé studie a podobně, ale zároveň podaná formou stravitelnou i pro laickou veřejnost. Akorát v některých pasážích mi ty výčty studií a kdo v nich provedl co a jak trochu přebíjely pointu. Souhlasím se soukromou, že obrázky by nebyly na škodu. Většina zmíněných ptáků se totiž v Evropě nevyskytuje.
A také by bylo lepší odkazy vysvětlovat například pod textem na stránce - tam bylo uvedených jen několik málo věcí, asi "vysvětlivky" k textu, označované značkami. Pro číselně indexovanou většinu - zřejmě citovaný materiál - protože v mnoha z nich šlo jen o jméno autora studie či pozorování, ale v mnoha také o podrobnější vysvětlení textu či výrazu, musí čtenář listovat na konec knihy, což mě docela obtěžovalo. Každopádně fajn počin ! nejvíce mě zaujal asi kiwi - skoro slepý, ale panečku, ten čich !!!

Odehnalka
14.03.2022 4 z 5

Skvělá kniha o ptactvu a o tom, jak zřejmě vnímají svět a jak každý druh vnímá ten svět trochu jinak. Pro milovníky ptáků skvělá kniha, naplněna mnoha informacemi a zajímavostmi. Škoda jen, že má hlava není schopna je všechny pobrat. :)


Ununoktium
14.02.2022 5 z 5

Skvělá kniha, která mi opravdu bavila číst.
Kniha - jak název napovídá, se věnuje jednotlivým smyslům. U každého ze smyslů jsem se dozvěděla něco nového a zase začala na ptáky nahlížet jako na ještě úžasnější stvoření.

soukroma
15.08.2021 4 z 5

Ptačí smysly - u všech jsem našla něco pro sebe nového, namátkou specializace každého oka, asymetrie ušních otvorů, záklopka proti ohluchnutí, kratší a rovnější hlemýžď a jen jedna kůstka ve vntřním uchu, obnova vlásků v uchu, ale ohromily mne především sezónní změny orgánů i útlumy specializovaných částí mozku, hmat na konci zobáku či chuť v zobáku nikoli na jazyku. Zřejmě každý v tom narazí na něco dosud neslýchaného... Ptáci jsou prostě úžasní!
Je to hodně odborné, s odkazy na mnohé výzkumy posledních několika století, také poslední padesátka stran jsou poznámky, bibliografie a rejstřík.
Jen tomu velice chybí obrázky (fotky nebo aspoň barevné kresby), protože se často zmiňují ptáci exotičtí či mně zcela neznámí (třeba alkounek drobný měl popis svého nevídaného zjevu na půl stránky, přitom si ho stejně nepředstavíte - obrázek vydá za tisíc slov...), škoda.

IHT
28.03.2021 5 z 5

Super knizka! Tim Birkhead sepsal "na stara kolena" sve osobni vyznani k ptakum a jejiich nahlizeni sveta. Je to vyznani spise niterne, spoustu temat podava podrobne s historickym vykreslenim okolnosti vyzkumu. To je na jednu stranu docela mile (ctive, poutave), na druhou stranu trochu povsechne. Chcete-li se odreagovat u autobiograficky ladene odborne knihy, urcite je Birkhead skvela volba. Poku vsak prahnete po nejnovejsich novinkach z etologie, sahnete radeji po encyklopedictejsim Petrovu "Desateru smyslu"!
Kazdopadne si plny pocet zaslouzi i zasveceny a ctivy preklad :-)

GYROTOURBILLON
14.12.2020 4 z 5

Zajímavá kniha o smyslech ptáků. Poměrně podrobný pohled do této říše.
Jak je možné , že na otevřeném oceánu ptáci vždy najdou cestu ke svému cíli ??
Co jim ukazuje cestu , je to magnetický pól Země, či hvězdy. ? A co teprve jejich chutě a cítění ?
Tato publikace je aktuální pro milovníky jak papoušků , zebřiček chovaných v domácnostech , tak ptáků žijících volně v přírodě.
Kniha je poutavá, pravda někdy až moc odborná i když se terminologii autor snažil co nejvíce zjednodušit k pochopení nás laiků.

Štítky knihy

ptáci, ptactvo příroda zvířata, fauna životní prostředí ornitologie

Autorovy další knížky

Tim Birkhead
anglická, 1950
2020  85%Ptačí smysl: Jaké je to být ptákem
2023  60%Jaké to je být ptákem

Kniha Ptačí smysl: Jaké je to být ptákem je v

Právě čtených4x
Přečtených23x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených4x
Knihotéce39x
Chystám se číst45x
Chci si koupit17x
dalších seznamech1x