Psáno v kóji

Psáno v kóji https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84111/psano-v-koji-84111.jpg 4 32 7

Novinářka Zuzana Maléřová spolu s herci Jiřím Lábusem a Oldřichem Kaiserem sepsala vzpomínky na jejich společné recese, mystifikace a proslulé "tajné závody" z 80. let. První publikace nakladatelství Venkow.

Přidat komentář

orinka3
25.10.2020 2 z 5

Jako dokument skutečně zajímavé. Možná mám ale výtisk, který se příliš nepovedl, tak je někdy na stránkách text místy jakoby rozmazaný, neupravený, špatně se to čte - zvlášť "scénáře k filmu". Oba dva herce mám ráda, ale do party bych k nim opravdu nezapadla. Recesi rozumím, teda aspoň si myslím že jo. Humor je koření života. Ale tady...no, především by recese neměla ubližovat a tady je to kolikrát dost za hranou. Pánové se jistě bavili, ale jejich oběti jistě ne. Z Maryny Vladyové si dělali opravdového blázna a ona v porovnání s nimi byla v branži o třídu výš. Ovšem...kdo jsem já, abych kritizovala? Jenom si říkám, že paní Konvalinkové určitě pučela andělská křídla, když to vydržela tak dlouho.

LišákPlyšák
25.03.2018 5 z 5

Typický humor dua Kaiser-Lábus .Zábavná knížečka.


mh.mail
05.02.2018 3 z 5

Knihu těžko hodnotit. „Respektivně“*) je nutno to udělat ve dvou rovinách. Tou první je vlastní obsah, tj. vzpomínky JL a OK na jejich akce. Ty jsou v zásadě vtipné, i když nezřídka to bylo tzv. „přes čáru“. Taky jsem zažil pár lidí, kteří si vždy a ze všech dělali legraci, a ono je pak otravné, když si s nimi člověk nemůže prakticky nikdy promluvit vážně. Takže číst si o tom jako nezaujatý čtenář pobaví, ale ve skutečnosti to prožít v roli „postiženého“ už takovou zábavu nepředstavuje. Navíc se vkrádá otázka, kolik z toho je pravda a kolik opět mystifikace obou pánů a paní autorky.
Druhou rovinou hodnocení je ovšem kvalita a ta je opravdu mizerná. Redakční práci kniha snad vůbec neviděla, především absence korektora je vidět. Téměř každá, nebo každá druhá věta obsahuje chybu — především se jedná o špatnou interpunkci, nejvíc z toho chybějící čárky. Navíc i stylistická úprava je občas mírně chaotická, jako kdyby se jednalo o přepis vyprávění někde v hospodě u piva, čemuž by občas odpovídalo i členění do odstavců, které nejspíš kopírovalo situace, kdy měl vypravěč potřebu se napít. Asi to tak nějak lépe přilehne k povahám obou protagonistů, i když nevím, zda to považovat za autorský záměr.
Pokud bych to měl nějak shrnout, tak historky za ****, kvalita projevu za **, takže to zprůměrujeme na ***.
____________
*) Kdo četl kapitolu o kamarádu Dubcovi, tak ví, co mám na mysli.

Isew
02.04.2017 3 z 5

Mám ráda recesi, asi by mi nevadilo, kdyby se ze mě vystřelili, ale v dobrém. Asi bych byla velmi vytočená, pokud by mi napsali, že mé dítě bylo zraněné, všude krev a jsou s ním v nemocnici, i když to nebyla pravda. Tohle bylo přes míru. Líbila se mi mobilizace i tajný závod. Recese je hezká věc, ale ne na úkor lidí, kteří ani neví, že se o recesi jednalo. Takových bylo v knize zmíněno několik. I legrace by měla mít svou katarzi. Tady mi to spíš než recese přišlo jako zlomyslnost.

medvedice3
08.01.2017 3 z 5

Bohužel někdy i jízda na úkor ostatních - netušící veřejnosti. Humor, který zesměšňuje... některé pasáže mě nepříjemně zaskočily.

sedlaczek
05.01.2016 5 z 5

Lábus a Kaiser. To byla jízda.

Wolfinek11
29.08.2014 5 z 5

Při čtení této knihy jsem se opravdu nasmála. Recese, které dvojice Kaiser a Lábus prováděly rozhodně stojí za přečtení. A asi jako nejlepší bych zhodnotila : Tajný závod :)

Štítky knihy

humor vzpomínky 80. léta 20. století herci mystifikace

Autorovy další knížky

Zuzana Maléřová
česká, 1965
1991  81%Psáno v kóji
1988  76%Život je kulatý
1991  78%Stůl paní Stelly
2015  88%Dopis Cyranovi
1999  86%Křehké otázky

Kniha Psáno v kóji je v

Přečtených43x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce26x
Chystám se číst4x
Chci si koupit1x