Průzračné věci

Průzračné věci https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/519972/bmid_pruzracne-veci-jKp-519972.jpg 4 21 6

„Vladimir Nabokov, který celý život stavěl Tádž Mahal, se ve svých třiasedmdesáti letech rozhodl – pro své vlastní pobavení i pro naše potěšení – postavit jeho malou maketu.“ Těmito slovy přivítala v roce 1972 recenze v The New York Times Book Review vydání Nabokovovy elegantní novely Průzračné věci. V příběhu redaktora Hugha Persona, který během dvaceti let navštěvuje jedno švýcarské městečko, se tvůrčí genialita potkává s tématem paměti, zločinu, lásky i šílenství. Jeden z nejvýznamnějších spisovatelů dvacátého století tak zpřítomňuje erbovní motivy a postupy, které známe z jeho předcházejícího díla. Doslov napsal Jiří Pelán.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Transparent Things , 1972


více info...

Přidat komentář

micha-ella
28.11.2023 2 z 5

Tak tentokrát mě mistr slova zklamal, a to hodně. Nemám žádné literární vzdělání, vycházím jen z jeho předchozích děl a z počtu ostatních knížek, které jsem za svůj život přečetla, a tak hodnotím možná laicky. Mně tento pozdní Nabokov, který se jiným zdá skvělý, připadá už trochu senilní a hlavně pohodlný, než aby dbal na formu a na čtenáře. Má myšlenky a vzpomínky, které mu bez velké kontroly padají na papír. Co říct třeba na toto souvětí: "Když Hugh Person, člověk milující pořádek, pátral po komodě,do níž by si uložil věci, všiml si, že prostřední zásuvku starého psacího stolu, vykázaného do tmavého kouta pokoje a odsouzeného do role pouhého podstavce pro lampu, která bez žárovky a stínidla připomínala kostru polámaného deštníku, ruka hosta či pokojské (ve skutečnosti ani jednoho nich) kteří ji jako poslední prozkoumali, zda v ní něco není (neprozkoumal ji nikdo), řádně nezasunula." Konec citátu. Za tohle by žáček čtvrté třídy dostal ve slohové úloze pětku. Autor má k stáru asi rád zelenou barvu - ta se hodně opakuje, jablečně zelená na okenicích, jablečně zelená zástěra, zelená figurka lyžařky atd. až po jedovatě zelenou. Ano, jeho popisy věcí i situací jsou jinak hodně barvité i průzračné, to se mi líbí, ale to přeskakování sem a tam už ne.

milan.valden
08.10.2023 3 z 5

Průzračné věci (1972) jsou předposledním románem Vladimira Nabokova (1899 - 1977); po nejrozsáhlejším románu Ada aneb Žár (1969) následoval ten naopak nejkratší, spíše novela. V češtině nám tak už chybí jen autorův poslední román Podívej, harlekýni! (1974), případně nedokončený posmrtně vydaný Originál Laury. Průzračné věci jsem už kdysi četl ve slovenštině, ale teď jsem si je rád přečetl znovu v jako vždy parádním překladu Pavla Dominika. V příběhu redaktora Hugha Persona, který během dvaceti let navštěvuje jedno švýcarské městečko, se tvůrčí genialita potkává s tématem paměti, zločinu, lásky i šílenství. Jeden z nejvýznamnějších spisovatelů 20. století tak zpřítomňuje erbovní motivy a postupy, které známe z jeho předcházejícího díla.
Hugh Person prostřednictvím autora vzpomíná útržkovitě a nechronologicky na čtyři cesty do Švýcarska, během nichž ztratí otce a má první sexuální zážitek, navštěvuje jednoho spisovatele z pověření své redakce, zamiluje se do Armande, ožení se s ní a pak ji za tragikomických okolností ztratí, přičemž zešílí... Cesta poslední je cestou po stopách jeho minulého života, kdy jako by hledá a nachází "průzračné věci, jimiž prosvítá minulost".
U Nabokova vždy hrají důležitější roli než děj jiné věci: jazyk, styl, metafory, obrazy, nepostižitelné vjemy, nespolehlivá paměť a vzpomínky prolínající se s přítomností, rozdílné časové vrstvy; čtenář se v tom všem někdy trochu ztrácí, někdy je zahlcen Nabokovovým stylem, který nám může připadat místy až pozérský, jako by autor říkal a pomrkával na nás, podívejte, co já dokážu se slovy! Ale kdo má Nabokova rád jako já, ztrácí se v tom s nadšením a požitkem. Nejinak je tomu u Průzračných věcí, ačkoli má Nabokov lepší knihy.
Přeložil Pavel Dominik, vydala Paseka, 2023. Pro mne po všech stránkách nejhezčí a nejlepší edice jednoho autora, která teď vychází (v Pasece už od roku 2009), se rozrostla na 18 svazků.


puml
02.10.2023 5 z 5

Začínám být zřejmě, co se týče díla VN, lehce sentimentální. Ale je to skvělá kniha, takřka esenciální Nabokov. Všechna jeho velká témata jako paměť, posedlost, "téměř obyčejné šílenství", dějiny téměř zapomenutých věcí, literární eskamotérství a hravost, znejišťování vypravěčem, a především ten ironický humor, někdy tedy dosti literátský, ale baví mě objevovat ty zasuté mnohoznačnosti. Mně to bavilo velmi, zároveň vcelku chápu to rozkolísané hodnocení zde. Tenhle pozdní Nabokov je ale podle mě skvělý a je to taková třešnička na dortu pro ty, co přečetli jeho předchozí romány a povídky. Abychom zůstali ještě u těch otřepaných přirovnání (na víc se holt nezmůžu, nejsem VN), tak román je jako krystal, jako zrcadlící krystal se spoustou faset. Navíc je to taková malá autorova summa. Je to jedna z těch knih, které lze číst opakovaně. Nemůžu jinak než dát plný počet a doporučuji.

lusila
26.08.2023 4 z 5

V Priezračných veciach vidieť, že Nabokov rád experimentoval s textom, s formou aj obsahom. Zároveň cítiť vplyv poézie, keďže písal aj tú. Je to originálne dielko.

dr.horrible
07.10.2022 3 z 5

Taký krásny námet a takto premrhaný. Ja už toho Nabokova čítať nebudem. Čítal som doteraz šesť jeho kníh a vo viac ako polovici zhadzoval sám seba. Pritom veliký dar slova, odvaha otvárať kontroverzné témy, schopnosť výstižne popisovať ľudské vnútro. Lenže potom nazve postavy Humbert Humbert, XY, alebo “naša osoba, Titus Osoba”, a karikuje sa. To nie je dobré na nič, nepomáha to dodať príbehu civilnosť, nepomáha to odosobniť sa od postavy, nezjednodušuje to rozprávanie. Iba si uberá na pôsobivosti.

zuzulique
30.12.2011 4 z 5

Knihu som čítala znovu s odstupom 2 - 3 rokov. Musím však povedať, že v tomto prípade som svoj názor poopravila iba kúsok. Nabokov je nepochybne výborný spisovateľ, no vieme všetci veľmi dobre, čo je jeho top dielom. V prípade Priezračných vecí som svoje hodnotenie posunula z 3* na 3,5 až 4*

Štítky knihy

americká literatura

Autorovy další knížky

Vladimir Nabokov
ruská, 1899 - 1977
2007  80%Lolita
1990  85%Lužinova obrana / Pozvání na popravu
1993  85%Smích ve tmě
2008  79%Čaroděj
2001  81%Pnin

Kniha Průzračné věci je v

Přečtených25x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce17x
Chystám se číst11x
Chci si koupit5x