Proti proudu času

Proti proudu času https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14651/bmid_proti-proudu-casu-ZQ8-14651.jpg 4 87 16

Vědeckofantastický román o profesionálním průvodci turistů po minulých událostech. Autor se vyžívá v promýšlení absurdních situací a vztahů, které by mohly nastat při upravování historických událostí a osudů významných osobností. – Román byl nominován na Huga i Nebulu.

Romány Sci-fi Fantasy
Vydáno: , Návrat
Originální název:

Up the Line , 1969


více info...

Přidat komentář

Koty7
13.03.2024 5 z 5

Tato kniha by si skutečně filmovou adaptaci zasloužila. S cestováním časem zachází hodně chytře a prostě vás vtrhne. Taky byla jednou z prvních, které mě opravdu pohltily. Děj je docela komplikovaný a bohužel to neskončí tak, jak bychom si asi přáli. I z toho si ale lze vzít ponaučení. :)

jaroiva
02.03.2024 5 z 5

Tohle je knížka, kvůli které jsem si kdysi oblíbila cestování časem. Nevím, jestli by se mi líbila i dnes, ale spoustu si toho i teď pamatuju a je to srdcová záležitost coby ztráta mého časo-sci-fi panenství...


Boboking
02.03.2024 4 z 5

Po desetiletí opět jsem se začetl a opět líbilo. Takový sexuální průvodce na cestách časem... Tedy hlavně dějinami Byzance. Přečteno v rámci ČV 24.

Jipe01
05.11.2023

Cestování v čase je moje oblíbené téma a Byzantská říše taky dobrý (několikrát během čtení jsem rozjel pátrání po panu Googlovi s pani Wikipedii po postavách a příběh dostal i tvář). Proběhla i docela zajímavá zápletka,ale ty prapra.....babičky... to pan Silverberg mohl určitě vymyslet líp.

Chytuš
12.01.2023 3 z 5

Cestování časem je nekonečná studnice témat, které se dají zpracovávat různým způsobem. Bohužel Silverbergovo podání mi úplně nesedlo... Ty zajímavé časocestné myšlenky se ztrácí v balastu pevných prdelek a majestátních poprsí, ze kterých se obvykle hlavnímu hrdinovi tají dech a překrvují slabiny. Uznávám, že jako zpestření by mi to nevadilo, ale skoro v každé kapitole? Bizarní bylo i to, že hlavnímu hrdinovi nevadilo obdělávat svojí prapraprapra...babičku, ale vidět vlastní babičku v mladickém sexy rozpuku bylo strašidelné, natož pak vidět svojí vlastní matku v batolecím věku - prokrindapána - nahatou, což je pro našeho dospělého "hrdinu" neskutečný problém, neb nezříš nahotu matky své... Ach jo.

Meda77
20.01.2022 4 z 5

Silverberg je profík z 90tých let a tématem časových paradoxů se zabývá velmi rád. Kniha je jedna z jeho lepších a hodně nadprůměrných. Dějově i vypravěčsky zcela v pohodě. Poctivé 4starsy.

ludek.n
23.12.2021 4 z 5

Jak už sám název románu napovídá, v této knize se zabýváme hrátkami s časem. A nebyl by to Silverberg, aby neudělal z temporálního cestování doslova obludný spletenec nejrůznějších paradoxů, kumulací přihlížejících v uzlových historických bodech počínaje, přes přechodové nespojitosti až ke zdvojení cestovatele v daném časovém toku. S neodolatelným humorem pak Silverberg přidává něco málo dat z historie Byzantské říše a poměrně zevrubně nás poučí o lidské sexualitě, až si říkáte, zda jste si nespletli žánr a místo science-fiction nesáhli po erotickém románu. S přibývajícím počtem stránek naštěstí ubývá pánevní akrobacie a nastupuje tvrdá hra o čas. Pro Judsona Daniela Elliotta III. má podobu zběsilé honby za nápravou minulosti, která je nakonec natolik spletitá, že i sám mistr Silverberg se do ní zamotal a stvořil nejedno faux pas, v němž popírá sám sebe. Je ale strhující (především ve finiši), takže se mu nějaká ta chybka dá bez problémů odpustit.

MaxQ
16.02.2021 4 z 5

Za mlada pro mě jedna nej kniha, dnes jako by z ní už něco vyprchalo. A taky se nemůžu smířit s těmi davy časových turistů u každé významné události. To přece nejde dělat furt!

PanKrbec
03.05.2020 5 z 5

Scifi není můj nejoblíbenější žánr, ale tohle se mi líbilo, četlo se to samo, bylo to zábavné a pokud jde o historii i poučné.

Switch
26.04.2020 5 z 5

Velmi zajímavý výlet časem :-) Knihu mi doporučil známý z práce a musím říct, že se toto Silverbergovo dílko četlo opravdu samo. Bylo zajímavé narážet na časové paradoxy a poruchy kontinuity. Na historické události i povahy jednotlivých průvodců časem. Knihu jsem zařadil do své čtenářské výzvy jako "knihu o vysněném povolání", protože cestovat časem by byla opravdu pecka. Docela by se mi líbili ty dovolené mezi pravidelnými prohlídkami. Autor poutavě odvyprávěl zajímavý příběh plný napětí i vzrušení. Hlavní postava není hrdina, jen normální člověk s vlastními touhami, což v důsledku dodává knize na autentičnosti prostředí. Knihu rozhodně doporučuji.

cendar
11.05.2015 5 z 5

Zajímavá knížka o cestování v čase. Některé popisně pasáže ohledně historie Istanbulu byly poněkud únavné, ale člověk si zase mohl rozšířit znalosti a zřejmě bez nich by to asi ani nebylo ono.

mayor
03.01.2015 5 z 5

Asi u páté kapitoly mi došlo, že jsem knihu už četl tak před 20 roky - to jí ale rozhodně neubralo na poutavosti a dal jsem ji opět jedním dechem. Někdy nezaškodí vstoupit 2x do stejné řeky, případně proti proudu času...

Byra
23.05.2014 4 z 5

Knížka se mi líbila. Má to akci, děj i milostné pletky. Nejvíc asi popisky míst, kudy cestovatelé procházeli (připadala jsem si jako jeden z jejich turistů) :-)

Artaban
24.04.2014 5 z 5

Musím nesouhlasit s oběma příspěvky, protože kniha je výtečná. Nejenom čtivá od začátku do konce, ale propracovaná v mnoha ohledech. Nejenže autor bravurně ovládá dějiny a reálie Byzantské říše, z knihy přímo vyvěrá nadšení pro toto historické období, které je perfektně zakomponováno do celé knihy. Ale i co se týče tématu cestování v čase, považuju knihu za jednu z nejlepších, a to jsem knih na toto téma přečetl dost, včetně Andersona. Kniha je napínavá až do samého konce (i úplný konec je nápaditý) a s tématem cestování v čase si autor vyhrál a nechybí ani vtip... považte jen, že na Golgotě při ukřižování Krista byly tisíce lidí, záhy se však ukáže, že nebýt cestování v čase a tematických zájezdů z různých budoucích časových úseků, a tedy mnoha turistů, kteří se v tomto okamžiku na Golgotě hromadí, bylo by události přítomno jen několik místních...

nightlybird
22.04.2013 2 z 5

Nezaujalo mne. Od autora formátu Silverberga jsem očekával víc, než jen popis skupin a jedinců, táhnoucích se do minulosti za požitky. Nejsem žádný puritán, ale je zde poněkud přesexováno. A navíc mám tendenci srovnávat s Andersonovou Stráží času.

mgeisselreiter
29.10.2012 3 z 5

Téma cestování časem je zde velmi slušně propracováno. Kniha je psaná čtivě. To vše ale nestačí k tomu, aby román sám o sobě byl kvalitní. Autor se zde dopouští té chyby, že je příliš lidově řečeno sprostý. Téma sexu zde se chápe jako jednoho z hlavních témat a zobrazuje je pro mě dost nechutně - řekl bych, že je to autorova úchylka, kterou by do knihy promítat neměl. Nesedí mi ani některé výmysly civilizace budoucnosti. Celkově tedy hodnotím 65%.

Štítky knihy

cestování časem Byzantská říše

Autorovy další knížky

Robert Silverberg
americká, 1935
1998  87%Pozitronový muž
1993  79%Příchod noci
1992  82%Proti proudu času
1994  75%Dítě času
1992  82%Muž v labyrintu

Kniha Proti proudu času je v

Právě čtených2x
Přečtených115x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených11x
Knihotéce83x
Chystám se číst37x
Chci si koupit7x
dalších seznamech6x