Prostě Hawking!

Prostě Hawking! https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/392369/bmid_proste-hawking-UCU-392369.jpg 3 23 6

U příležitosti 75. narozenin geniálního a patrně nejznámějšího vědce současnosti Stephena Hawkinga (bohužel zemřel 14. 3. 2018, tedy mezi vydáním originálu této knihy a jejím českým překladem) napsal novinář a popularizátor přírodních věd Rüdiger Vaas tuto kouzelnou knížku, v níž s pomocí Hawkingových příhodných, mnohdy humorných komentářů přibližuje zvídavým čtenářům velká tajemství vědy. Jde o inspirující a vzrušující cestu Hawkingovým vesmírem, která si nijak nezadá se sci-fi. Autor srozumitelně vysvětluje fascinující Hawkingovy vědecké poznatky a domněnky, včetně jeho případných omylů, přičem se mu daří na stránkách poměrně útlé publikace v podstatě představit Hawkingovo životní dílo a jeho aktuální význam. Všechno je vysvětleno odlehčeným tónem a tak, aby nebyly třeba žádné předchozí znalosti. V krátkých textech tu defilují odpovědi, které se Hawking snažil najít na otázky, které lidstvo doprovázejí odnepaměti... Jak funguje vesmír a odkud se vlastně vzal? Co bylo před velkým třeskem? Jsou černé díry skutečně černé? A co se stane, když člověk do černé díry spadne? Lze cestovat časem? Má vesmír hranici? Může čas běžet pozpátku? Má čas nějaký počátek? atd. atd. Text doprovázejí kvízové otázky a výstižné, velmi vtipné barevné ilustrace.... celý text

Literatura faktu Literatura naučná
Vydáno: , Grada
Originální název:

Einfach Hawking! Geniale Gedanken schwerelos verständlich , 2016


více info...

Přidat komentář

Ellinek
30.01.2022 4 z 5

Má to něco do sebe. Sice jsem stejně nerozuměla všemu, ale některé myšlenky mi byly osvětleny a po přečtení se na nás, pidi lidi v tom nekonečném prostoru, dívám zase jinak. A velikán jako Hawking bude světu chybět. Především jeho citáty v textu pro mě byly velice inspirující. :)

hellena1523
06.04.2020 4 z 5

Velmi čtivé a přístupné i těm čtenářům, kteří se o téma nezajímají do hloubky, ale rádi by měli alespoň nějaké povědomí o teoriíh S. Hawkinga.


svarnyp
20.03.2020 4 z 5

Výtečná kniha o myšlenkách Stephena Hawkinga bez toho, aby byla nesrozumitelná nefyzikům, zanedbávala jeho chybné hypotézy nebo se zbytečně zaplátala do jeho osobního života.

Gurus
30.10.2019 4 z 5

Čtivě napsaná knížka o nejdůležitějších objevech a teoriích Stephena Hawkinga.

los
21.02.2019 3 z 5

na můj vkus až příliš popularizační, doporučil bych spíš náctiletým

pfa
31.12.2018 4 z 5

Působivá a mile pohodová publikace pro příznivce vědy a vesmíru, které by se rozhodně neměli báti ani zrovna nepříznivci žánru či nepříznivci vědy. Ba naopak. Totiž ani zrovna nepříznivci vesmíru se jistě do této publikace začtou, a nebál bych se říci, se by se v ní mohli i na chvíli zapomenout. Byla by to docela pěkná cesta směrem k náročnějším, ale nakonec stejně zajímavým a působivým tajemstvím krásy vesmíru a (nejen) našeho bytí...

[8/10] Naučná literatura; Přírodní vědy, Vesmír