Prolomení hradeb

Prolomení hradeb https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/374472/bmid_prolomeni-hradeb-nDm-374472.jpg 4 130 47

Prolomení hradeb série

1. díl >

Proč Západ podléhá islámu? Kde hledat příčiny toho, že se Evropa není schopna bránit muslimské expanzi? Co stojí za vítězným tažením levicové a neomarxistické ideologie západními společnostmi?

Přidat komentář

hanak_v_exilu
13.03.2023 4 z 5

"Řada z vás zaregistrovala status Knihkupectví Karolinum, kterým propagovalo prodej xenofobní knihy xenofoba Petra Hampla Prolomení hradeb, vydanou xenofobním spolkem Naštvané matky. Něco takového je naprosto nepřijatelné a je třeba požadovat, aby se to nedělo." Odsuzující citát a následná štvavá kampaň přitáhla ke knize moji pozornost. Takže i já bych rád poděkoval Samuelovi Zajíčkovi. Kdyby nestál bděle na stráži, pravděpodobně bych se k Prolomení hradeb nikdy nedostal. Takhle jsem si, částečně z trucu částečně jako podporu autora, koupil všechno co napsal. Přečtení nelituji. Petr Hampl předestřel vysvětlení relativního, a v jistých aspektech i absolutního úpadku Západní civilizace. Není to pochopitelně vyčerpávající vysvětlení - to v případě tak komplexní záležitosti snad ani není možné, ale je jasně formulované a vnitřně soudržné. Na konci autor přišel s patnácti tezemi. Prohlásil, že pokud se jakoukoliv z nich podaří vyvrátit, nebo přestane platit, tak své vysvětlení přepracuje. Uplynulo pět let a všech patnáct bohužel stále platí.

1871
22.02.2023 2 z 5

Jsem trochu v šoku. Nevím jestli všemu pan Hampl věří nebo jestli záměrně lže. Ano Evropa se nachází v problémech a některé budou časem ještě horší. Mísení, respektive nemísení kultur. Radikální násilný islám. Proč nás má ale spasit ozbrojené a násilné vlastenectví, tedy nacionalismus. To zažila Evropa na přelomu 19. a 20. století. A skončilo to světovou válkou.
Jeho krátké narážky na evropskou historii, která je celých 2000 let vlastně rovnostářská a žena tu má rovnocenné postavení... Ještě já si pamatuji na venkově vdané ženy, které by nevyšly ven bez šátku. Prostovlasá vdaná žena = pokleslé mravy. Nepřipomíná vám to burku? Ano nikdo ji nekamenuje, neříkám že je to totéž, jen že mi to připomíná obdobnou situaci.
Pak mě trochu dráždí zastávání se Putina, který vůbec nepředstavuje pro Evropu nebezpečí. A nejohroženější část Evropy se v knize označuje Západ. Nemyslím, že se tím míní jen zeměpisné označení.
Za největší manipulaci (nechci říci lež) považuji tvrzení o anglickém Rotherhamu a 1400 zotročených anglických dívkách.
A přirovnávat své postavení k totalitním odpůrcům, protože přišel v jedné společnosti o práci (také jsem přišel několikrát o práci a nikdy to nebylo kvůli politickým názorům) a někdo mu blokuje profil na sociální síti... nikdo soudný to nemůže stavit na roveň vězení v koncentračním táboře nebo v táboře nucených prací.
A tak se ptám, komu to stojí za to, se až takto blamovat.
Hvězdičky dávám za zpracování textu a poutavost.


Nibiru
14.02.2022 3 z 5

Knihu jsem si přečetla na doporučení. Jistě, obsahuje filosofické myšlenky a bazální teorie o fungování světa a společnosti, ale do hloubky nejde. Autor tvrdí, že tzv. "elita" , vychovávaná účelově jako "nadlidé" v mravní dekadenci, absenci empatie a s naprosto žádným sociálním či naturalistickým cítěním, se chová tak proto, že je motivovaná penězi, mocí a "vědomím si lepších lidí". To ale není úplně správně. Celý společenský a politicko-ekonomický systém na planetě dlouhodobě směřuje k otrockému NWO, protože lidem vládnou psychopati a vlastizrádci, zaplacení za to, aby zničili národní státy a vlastenectví, a MSM k tomu zaprodaná cíleně lidem vymývají mozky a dělají z nich bezduché loutky, neschopné rozhodovat samy za sebe. Je tu ovšem ještě jeden veledůležitý aspekt, o kterém ne každý ví, anebo ho považuje za natolik šílený, že o něm odmítá otevřeně publikovat. Právě ale tento aspekt je pro stav, v němž se planeta Země a její obyvatelé nyní nacházejí, rozhodující. Je to aspekt exopolitiky, protože ta je stěžejní v tom, jak se tzv. "elity" na Zemi ke svým "otrokům" a k přírodě chovají. Dualita Vesmíru, Světlo a Temnota mají své fyzické zastánce v podobě různých mimozemských ras, které jsou na planetě Zemi přítomny po desítky, ne li stovky tisíc let. V současné době vrcholí boj za osvobození lidí z otrocké nadvlády satanských mocností, které si zvolily čerpat zkušenosti z temné strany Vesmíru. To, že si zotročili lidskou rasu pro své účely, věděli velmi dobře již učenci starobylých civilizací, a všichni tzv. heretici v jednotlivých náboženstvích, která mají jeden účel: manipulovat a vymývat lidským otrokům mozky, podsouváním jim uměle vytvořeného Matrixu, ve kterém žijeme. Genetickými zásahy byl okleštěn lidský duchovní vývoj, stali jsme se vězni na této planetě a sloužíme jako "potrava" duchovní a bohužel i fyzická (těmto satanským entitám), hlavně děti. V návaznosti na to, kdysi dávno se určití lidští jedinci, zakládající si na tom,že v jejich DNA jsou otištěny "geny dávných bohů", zaprodali těmto silám, výměnou za moc, bohatství a utajené znalosti, popř. technologie. Tato hierarchie přetrvala poslední tisíce let od starobylého Babylonu až do dneška. Otrocký finanční systém, založený na dluzích a úrocích. Zmanipulovaný systém vzdělání, založený na papouškování dogmat, a nikoli na rozvoji tvůrčího ducha, který má každý lidský jedinec od Světelného zdroje. Překroucené zdravotnictví, založené na trávení organismu a neléčení většiny nemocí, přestože na všechny nemoci jsou léčebné prostředky. A hlavně, vytváření neustálého strachu o svůj život, rozdmýchávání válek a konfliktů, aby tekla krev. Krvavá "božstva" , žijící v jiné dimenzi, se sytí strachem, krví, a čím je lidstvo v názorech roztříštěnější, tím jsou oni silnější. Jedinou zbraní, která je proti nim účinná, je procítění lásky a jasné vyjádření odvahy a rozhodnosti. Ještě není vše ztraceno, ale každý musí začít sám u sebe.

jiri2737
06.11.2021 4 z 5

Na Petru Hamplovi je zajímavý rozpor mezi skvělou analýzou a bezradností v oblasti nápravy. Ozbrojování je nesmysl. Pokud řízenou islamizaci Západu neporazíme ideologicky a politicky bude následovat rozvrat Západu v celoevropské občanské válce. Vlastní Západ je již ztracený a noří se do dalších absurdních šíleností jako je Zelený úděl a LGBTQ+ agenda. Jedinou cestou je vystoupení z EU a integrace ČR v rámci projektu Trojmoří na bázi rozrůstání V4. Tím se zabrání povinné integraci destruktivního evropského práva a přebujelých anarchistických "lidských práv" které vedou k destrukci společnosti. Jak jsou globalistické síly mocné ukázaly letošní volby kdy nová probruselská vláda nasměruje Českou republiku zpět do lůna EU.

babystar
12.07.2021 4 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu čtenou Ivanem Vyskočilem. Velice záživně podaný obraz naší současnosti a neutěšené budoucnosti, kam spějeme mílovými kroky. Normální člověk se bezmocně dívá, jak svět se v p... obrací. Pana Hampla ráda poslouchám a čtu a na rozdíl od některých souhlasím s tezí, že se zachráníme jen se zbraní v ruce. Staří obyvatelé Balkánu by mohli vyprávět.......

Garik
27.02.2021 4 z 5

Tento komentár píšem so značným časovým odstupom.
Kniha je zaujímavá najmä tým, že poskytuje ďalší uhol pohľadu na príčiny súčasného diania v Európe. Po tejto stránke môže byť inšpiratívna a poučná. Autor nehľadá príčiny v nejakom strašnom spiknutí za účelom nastolenia Nového svetového poriadku. Súčasné dianie pripisuje celkom obyčajným ľudským slabostiam a nedostatkom – tuposti, ignorancii, arogancii, karierizmu, nenažranosti (atď.) – byrokratických elít, ktoré on nazýva „novou aristokraciou“.
No nie so všetkými jeho analýzami príčin súhlasím. Občas som mal dojem, že na svet až príliš hľadí filtrom svojej teórie a že viac-menej zotrváva na povrchu (čo je vzhľadom k rozsahu a určeniu knihy možno aj pochopiteľné). Tiež si myslím, že ideologické východiská majú omnoho väčší vplyv na myslenie a jednanie súčasných elít, než autor pripúšťa. V súvislosti s tým by som pre lepšie pochopenie histórie vzniku súčasných problémov a ich ideologického pozadia odporučil skôr knihu Vladimíra Palka „Levy prichádzajú“.
U P. Hampla sa mi tiež moc nepozdávalo, aké tendencie vidno v doporučovaných riešeniach situácie (tak napr. legálne ozbrojovanie sa by kvôli registrácii, a teda možnosti preventívneho zásahu štátnej moci, zrejme aj tak k ničomu neviedlo – doporučoval by teda ilegálne?), ktoré mi často prišli (obzvlášť na sociológa) trochu naivné a neprezieravé.

„Na Západě to ovšem dostalo tu podobu, že celebrity a univerzitní profesoři otevřeně mluví o nutnosti vyhubit bílou rasu. Snaživé studentky dávají na facebook prohlášení, že nikdy nebudou mít dítě s bělochem, protože by se narodila další bílá zrůda. Mladí aktivisté tvrdí, že jsou v depresích – ne ovšem z toho, že nic neumí, jsou líní a slabošští a nechávají se živit od rodičů. Jsou v depresích z toho, že jsou běloši. V pokrokových školách si bílé holčičky hrají s hnědými panenkami, protože bílé dítě by prěce nikdo nechtěl.“

Knihu by som odporučil ako „doplnkové čítanie“ všetkým triezvo uvažujúcim ľuďom. Ďalej všetkým „blaženým“, čo ešte stále plne veria mainstreamu a spoliehajú sa na to, že všetko je vlastne viac-menej v poriadku a keď aj náhodou nie, tak tí naši skvelí čelní predstavitelia EÚ sa už predsa o všetko potrebné postarajú. A v neposlednom rade aj fanúšikom konšpiračných teórií, ktorým by iste neuškodilo, keby zistili, že mnohé udalosti vo vývoji spoločnosti sa dajú vysvetliť aj úplne prozaickým spôsobom.

tonysojka
23.12.2020 1 z 5

Hromada spekulací s minimem faktů z historie.
Myslím, že islám má jen jeden cil : dobýt celý svět za každou cenu. V knize "Inside IS – 10 dnů v „Islámském státě“ to potvrzují sami bojovníci.
Ale ne všichni imigranti jsou islámisti.
Na to jak je autor studovaný a vzdělaný jsem očekával odbornější zpracování.
Blízký je mi komentář uživatele lector i jeho recenze.

ropi
09.10.2020 5 z 5

Teorie byrokratických elit, přesahujících hranice států i národů, ovládajících nedomluveně, přesto jednotně běh světa, protože spojena stejnými zájmy ... naprosto mi to sedí pro situaci posledních několika měsíců. Jednotný postup téměř celého světa proti Covidu, libovůle elit, omezování svobod, znovurozkrádání velkých majetků, korupce, velký byznys pro farmaceutický průmysl. Někteří tu nadáváme na Babiše, popř. Prymulu, ale ti dělají dle teorie P. Hampla jen to, co i vládci ostatních států ...

ludek6708
10.09.2020 5 z 5

Vynikající práce!
Ovšem je současně zřejmé (a je to patrné i na zdejším hodnocení čtenářů "od zdi ke zdi"), že je svým obsahem v dnešní době velmi kontroverzní a buďto bude s nadšením přijata, nebo s despektem či přímo opovržením odmítnuta.
Za mě jednoznačně 6 hvězdiček s poděkováním panu autorovi a s doporučením přečíst všem, kdo chtějí pochopit, co se v současné době bohužel děje a čeho jsme svědky a nechtěnými diváky!

Alain_De_X
12.08.2020 5 z 5

Evropa jako kolébka intelektuální civilizace sama sebe zabíjí svojí vyspělostí a humanismem. Na každém vrcholu je však jakási moudrá schopnost odstupu, toho však my, Evropané, v současné době nejsme schopni. Jinak bychom se dokázali inspirovat u zvířat nebo primitivních afrických kmenů - minimálně v možnosti říct ne, v odhodlání upřednostit vlastní kulturu nad tou cizí, v respektování svých předků, v ne-pokleknutí před někým, kdo si o to řekne. Všechno to do sebe ale zapadá až moc podezřele dobře, jakoby někdo těm puzzlíkům upiloval zoubky - dnešní bílí muži ztrácejí mužnost, chovají se zženštile, naopak holky jsou čím dál tím víc lacinější, jakoby se připravovaly na to, být otrokyněmi muslimů. Feministky přečetly veškerou postmodernu, kromě Koránu. Lesbičky chtějí právo na adoptování dětí, ale neuvědomují si, že to, za co bojují, jim ve finále omezí právo i na dýchání vzduchu. Tato planeta asi fakt potřebuje restart, ale až se bude svět rozpadat, já budu hrdě bránit sebe a svoje nejbližší. Jsem totiž bílej heterosexuální chlap, měřim 191 cm a jsem kur*a připravenej.

Chesterton
08.08.2020 2 z 5

Téma knihy je pro současnost zásadní a měly by se jím zabývat elity vysokoškolské i politické.
Nicméně zpracování v této knize - přesto, že s mnohým lze jen souhlasit - opravdu není moc dobré.
Bohužel.
Za mě o mnohém vypovídá už název nakladatelství NAŠTVANÉ MATKY.
Výzva k obstarání zbraně v závěru vše jen podtrhuje.
Škoda.
Toto bude slepá cesta.

Richie1
06.03.2020 5 z 5

Výborně napsaná kniha, kde autor v první části popisuje, co se v naší současné společnosti děje (špatného) a v další části jaká rizika hrozí, pokud se trend nezmění a pokud dojde i u nás k postupující islamizaci. Tak trochu je to depresivní literatura - ale ono to depresivní je. To, co se děje v západní části Evropy a co hrozí, že dojde i k nám, je natolik depresivní, že bychom měli burcovat na poplach a napnout síly, aby se to nestalo. Hampl to dělá výborně a jeho knihu řadím mezi přelomová díla, která mají změnit svět (k lepšímu). Doufám, že si knihu přečte dostatečné množství čtenářů, kterým není svět lhostejný a kteří mají oči a svou mysl otevřené. 90%

SidoniaL.
16.02.2020 4 z 5

Autor je beze sporu dobrý sociolog a v hlavě to má srovnané. Až na jednu "maličkost": chybí mu víra.

heliholt
27.01.2020 3 z 5

Budu muset přečíst ještě jednou

hokaca
19.01.2020 2 z 5

Sociologické vysvětlení problémů mi případlo zajímavé a dalo mi podnět k přemýšlení. Jinak téma knihy a děs, který dokáže rozpoutat..... Nic pro mě, děkuji.

honys
02.01.2020 odpad!

"Už to, že jste dočetli až sem, je dostatečným dokladem o tom, že patříte k nejpřemýšlivější a nejkultivovanější části populace." snaží se hned z kraje autor získat přízeň čtenáře. :-) Následné pokračování "hlubokých" myšlenek, kdy autor sám sebe opíjí pocitem výjimečnosti a snaží se přesvědčit čtenáře, že odhaluje něco co doposud zůstalo všem skryto, působí amatérsky až směšně. Problémem je, že autor své mnohdy až přihlouplé spekulace vydává za pravdu a jednodušeji smýšlející člověk může snadno podlehnout přesvědčení, že pracuje s nevyvratitelnými fakty. Viz komentáře níže.

VitMrazek
26.08.2019 odpad!

Když to vezmeme formálně:
1) V knize je řada překlepů
2) Zlom knihy je prapodivný. Číslo kapitoly je na jedné straně, odrážka na straně druhé, text zase jinde...někdy zarovnáno do bloku, někde doleva, jako kdyby si to někdo lámal doma ve Wordu a neznal funkci konec stránky.
3) Počet stran knihy je uměle nafouknut...to už snad není dvojité, jako spíš trojité řádkování. Průměrně má strana 600 znaků.
4) Jakékoliv zdroje chybí. Např. ke tvrzení „Islamisté již infiltrovali ozbrojené síly, takže mají přístup ke zbraním a prvotřídnímu výcviku. Ve Francii tvoří 20 % ozbrojených sil muslimové.“ neexistuje žádné vodítko, jak si to čtenář může ověřit.
A když to vezmeme obsahově:
1) Vzniklo zde komické nepochopení Poppera. Byl by z toho povedený komediální skeč, kdyby to autor nemyslel vážně. Popper svůj požadavek falzifikovatelnosti myslel tak, že pokud můžeme najít podmínky, za kterých by vědecká teorie byla neplatná (dokážeme navrhnout experiment, který by zneplatnil teorii), je to seriózní vědecká teorie. Když pomineme to, že tato myšlenka je překonána (více třeba zde: https://www.sisyfos.cz/clanek/250-problemy-popperovske-falsifikace), tak Hampl to pochopil podivně a humpolácky aneb, parafráze, „pokud ve své fantazii naleznu podmínky, za kterých je moje teorie neplatná, je to seriózní teorie. Jestliže ovšem tyto podmínky nezneplatňují moji teorii, je to jediná platná teorie. “ Takže se tu dostáváme obloukem k tomu, že Hamplovy teorie si formálně vytvoří falzifikátory, které si potom rozumováním vyvrátí, aby to nebyly falzifikátory. To je absurdní nonsens. To by Popper koukal. Najednou tak ztrácí smysl cokoliv psát o 1/3 knihy, protože právě asi z jedné třetiny se Hampl snaží ve své fantazii najít podmínky, ve kterých by jeho teorie neplatila, aby pak vítězoslavně výsknul, že je našel, avšak nic nefalzikují, takže teorie je nejskvělejší ze všech a přešlo se na další kapitolu.
Příklad, ať tady neplácám do vody (kapitola dvacátá):
Citace: „Teze druhá. Ve velkých byrokratických aparátech vzniká samostatná vrstva vedoucích úředníků (manažerů), kteří se od nižších úředníků (manažerů) odlišují osobnostními charakteristikami a přístupem k moci i k rozhodování o významných finančních částkách.
Tato teze by byla vyvrácena, pokud by začaly vznikat velké organizace, které by byly skutečně demokratické v tom smyslu, že by všichni členové nebo aspoň většina členů měla srovnatelný vliv na rozhodování. (konec citace)
Pomněme, že teze má čtyři informace:
a) Ve velkých byrokratických aparátech vzniká samostatná vrstva vedoucích úředníků
b) Ty se odlišují osobnostními charakteristikami a...
c) ...přístupem k moci
d) ...i k rozhodování o významných finančních částkách.
Informace a,c,d jsou banality, skoro přerůstající až v pleonasmy. Byrokaratický aparát má z principu vedoucí úředníky. A z principu, vedoucí má větší přístup k moci. A moc se, mimo jiné, projevuje i kompetencí nakládat s rozpočtem. Jediná originální myšlenka je ta b), ale tou se hamplovská falzifikace vůbec nezabývá.



2) Pokud bychom Hampla akceptovali jako filozofa, který může s vědeckou metodou nakládat poněkud volněji, stále je tu na stole požadavek zakomponování své filosofie do ostatních filosofických škol a systémů (a to klidně i prostřednictvím jejich odmítnutí). To se nestane ani jednou. Neboli, Hampl píše o kořenech evropské civilizace a kořenech křesťanství, ale ani jednou nezazní slovo Platon, Aristoteles, Tomáš Akvinský, samozřejmě, islámské filozofy ignoruje také zcela úplně. Tím se snižuje na úroveň různých humanitních rychlokvašených bakalářů, kterými tak pohrdá.
3) Kniha popisuje svět plný třídní nenávisti, který spěje k zániku. Kdybych nevěděl, že autor je rachitický intelektuál, jeho výzva na konci knihy na obstarání zbraně „protože ji budeme potřebovat“, by mě trochu znejistěla. Zvláštně v kombinaci s těmito větami: (kapitola 16, zabývající se, jak bojovat proti superelitám a islámu)
(začátek citace:)
„Nicméně určité vodítko nám může dát irský odpor proti anglické okupaci, protože okupace obsahovala jak prvek nahrazování obyvatelstva, tak kombinaci mocenského a hospodářského nátlaku. Po staletích neúspěšných povstání, která byla pokaždé následována vlnou tvrdých represí, irští separatisté (vlastenci) zaměřili svou pozornost na domácí příznivce anglické nadvlády. Nebudovali centralizované hnutí odboje, ale velké osvětové společnosti a vedle toho malé nezávislé partyzánské skupiny. Jejichž terčem se nestávali Angličané, ale irští zrádci. Tu někoho zabili, tu někomu zapálili dům, tu došlo „jen“ k přepadení – nicméně to stačilo k postupnému vytváření atmosféry strachu. Britské okupační síly nebyly příliš motivovány takové záležitosti vyšetřovat, protože je chápaly jako vnitroirské spory. (konec citace)
Hampl zde naprosto okatě vyzývá k tomu, aby Češi mezi sebou hledali zrádce a popravovali je! Na základně Hamplovy teorie o dominanci jakýchci byrokratů a islamistů. Nečetl náhodou Prolomení Hradeb Jaromír Balda?
4) Pokud bychom měli najít na knize něco pozitivního, tak snad jen to, že ještě jsem nikdy neviděl nic, na čem by se nedalo najít něco dobrého. Vezměte náhodně jednu větu odkudkoliv a jen těžko nepůjde označit za přinejmenším odvážnou spekulaci. Včetně medailonku autora.

hanzmb
11.07.2019 3 z 5

Odpad nebo 5* je převážné hodnocení této knihy. To jak se nám politický postoj plete do hodnocení knihy.
Největší její plus vidím zhruba v prvních 2/3 knihy. Tam se hovoří o islámu minimálně. Je zde ale především rozbor vývoje západní společnosti. Především úpadek technické vzdělanosti a nárůst nic nevytvářející byrokratické vrstvy. A tou byrokratickou vrstvou nemyslím správní úředníky. Ti tu byli vždy. V této části hovoří i o nutnosti bránit svou vlast, k čemuž nové generace nejsou vedeny. Zcela s ním souhlasím a nějakou variantu švýcarského modelu určitě potřebujeme. Bohužel ve zbytku knihy se asi i z komerčních důvodů soustředil především na islám a ze státem řízené vojenské výchovy sklouzává k ozbrojování. Tím dal všem těm novým byrokratům do ruky tu obligátní hůl, která se vždycky na bití psa najde. Z hlediska zpracování mi pak vadí neustálé opakování a shrnování základních tezí. Má to být literatura a ne učebnice. Naopak plusem je uvádění doplňující literatury na konci kapitol.
Každý, kdo nařkne druhého, že si vymýšlí a překrucuje dějiny musí uvést důkazy. Bez nich jen říkám, že je nemám nebo nemám dostatečné IQ je nalézt. I v tom je vidět ten úpadek vzdělanosti. A to nejen technické. Vedení diskuze má stejné principy i v humanitních oborech.

astroweb
08.06.2019 4 z 5

Nelehké a nesnadné čtení, ovšem zároveň velmi poučné. Absolutně nechápu, proč je tato kniha a autor mediálně očerňovaná.

Hobo
21.04.2019 5 z 5

Čtivá, jasná konstrukce, nevyvratitelná fakta. Snad jen já osobně po zkušenostech víc dám na konspirační teorie. Nelze sice popřít fakta o byrokratizaci a nové aristokracii, myslím si však, že podobné fenomény jako Soros nebo Bilderberg apod. přece jen nejsou pouhou součástí, ale stojí významně nad tím. Alo ono to vlastně na věci moc nemění.
Autor několikrát zmiňuje Karla Poppera a jeho dílo o otevřené společnosti. Především se věnuje jeho závěru o potvrzení falzifikací a správně tomu podrobuje i vlastní téze. Zdá se však, že nebere v úvahu skutečnost, že i Popper je součástí frankfurtské školy a ať již vědomě či nevědomě jedním z destruktorů naší civilizace. Autor si pravděpodobně neuvědomuje, že i Popper se svou "otevřenou společností" podílel na vzniku tekuté společnosti, kterou na několika stranách popisuje. Neboť kde je otevřenost, musí být i něco uzavřeno, nelze vše otevírat a relativizovat. Každá společnost potřebuje i tabu, chce-li být stabilní. Tady mohl jít Hampl trochu víc do hloubky (ono by těch míst bylo asi víc), ale fakt je, že zvýšením rozsahu by kniha ztratila na sevřenosti. Autorovým úmyslem určitě byla i čtivost pro běžného čtenáře, nikoliv filozofická či sociologická hloubka. A to se mu podařilo.
V každém případě stojí za přečtení a zamyšlení.