Prodám 2 děti

Prodám 2 děti https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/449855/bmid_prodam-2-deti-bPx-449855.jpg 4 44 14

Takovou nabídku vystavila matka v roce 1931 před jejich domovem. Tehdy se stály nekonečné fronty na chleba, krachovala jedna banka za druhou a sny zástupů se hroutily. Totéž mohly zvolat miliony dalších zoufalých matek s hladovějícími rodinami… Začínající filadelfský novinář Ellis Reed ulovil sólokapra: narazil na dvojici dětí, které se choulí pod poutačem nabízejícím jejich prodej. Lze se v roce 1931 divit? Pád ekonomiky před dvěma lety skoncoval s americkým snem, a tak obyčejným lidem zbyly jen drobné, oči pro pláč a hora frustrace. I snaživý Ellis ji denně cítí v redakci plné vypsanějších kolegů, v zablešeném činžáku i v konfrontacích se zachmuřeným otcem. Srdcervoucím snímkem hladovějících sourozenců se sice rázem proslaví po celých Spojených státech, jenže vír událostí záhy přerůstá v noční můru. Vypomohl si totiž nepřípustným trikem, a tím děti vystavil osudu děsivějšímu než chudoba. On i redakční sekretářka Lily Palmerová, jež k jeho pochybení nevědomky přispěla, jsou podrobeni morálnímu testu téměř antické síly… Dramatický román založený na skutečném případu vypráví o chybujících dospělých a nevinných dětech a také o sváru odvěké touhy po štěstí s psychickými bloky. Peripetie kauzy zasazené do stínovlády organizovaného zločinu umocňuje hektické prostředí žurnalistiky, které už o Americe vypovědělo leccos nelichotivého. Novinář by měl jít coby strážce demokracie příkladem, ale mnohdy to tak není. Každý však neseme odpovědnost za to, co způsobíme – a jsou věci, jež slušný člověk nepřipustí, ani kdyby bylo sebehůř. „Nesmírně živý a neotřelý román. Člověk touží odčinit svoje tragické pochybení, ale copak je v jeho moci vrátit čas?“ Kirkus Reviews „Lepší je svoje děti prodat než je nechat umřít hladem. Protiklad k této dramatické zápletce tvoří líčení výjimečně něžné a intenzivní lásky.“ The New York Times „Příběh, na jehož začátku stála hrůzná archivní fotografie, vypráví McMorrisová velmi citlivě, takže s vámi zůstává ještě dlouho poté, co jste knihu zavřeli.“ Stephanie Dray, spisovatelka... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Leda
Originální název:

Sold on a Monday , 2018


více info...

Přidat komentář

Luigi1
26.07.2023 5 z 5

Velice pěkné čtení

orinka3
11.01.2022 1 z 5

Nic moc četba, čekala jsem daleko bohatější děj když se jedná o tak vážné téma. Nedočteno, odloženo, pro mě nuda.


petaSk
11.09.2021 3 z 5

Čekala jsem asi větší vhled do první poloviny 20. století a rozebrání fenoménu dětí, o které rodičům nebylo možno se postarat. Kdyby se to drželo tohoto tématu, bylo by to super, bohužel se tam začala plést romantická linka a hrdinové řešili spíše svoje city než dané téma. Postupně se z toho stal spíše slaďák než příběh z historie.
Čtení toho ve mně moc nezanechalo.

cornetka
29.07.2021 3 z 5

Téma se mi podle anotace zdálo zajímavé, ale zpracování mě nějak nezaujalo.

Pepina19
17.07.2021 1 z 5

Upřímně, tato kniha mě nebavila...

ještěrka38
05.07.2021 3 z 5

První část byla dost nudná, takže prvních 120 stránek v podstatě o ničem, pak se konečně příběh začne týkat dětí, které na začátku novinář vyfotí.. Ale celkově jsem čekala asi něco jiného..

kalinkacz
03.07.2021 3 z 5

Příběhy vycházející ze skutečných událostí mě vždy lákají a přesně proto jsem sáhla po knize Prodám 2 děti... Děj se soustředí na mladého novináře a jeho pořízenou fotku s dvěma dětmi, nad kterými je cedule “Prodám 2 děti”... Fotka se stává senzací a spustí sérii šílených událostí...
Námět skvělý, postavy zajímavé... Nesedl mi ale moc styl psaní... To je ale velmi subjektivní a třeba jiným čtenářům sedne více

Ivana11
07.06.2021 5 z 5

Před zahájením četby této knihy jsem si bohužel přečetla několik recenzí čtenářů, kteří knihu moc nechválili, proto jsem ji otevírala s obavami. První kapitola byla trošičku těžší, než jsem si zvykla na styl psaní autorky, ale nakonec to pro mě bylo velké a příjemné překvapení. Bylo to čtivé, zajímavé, napínavé, inspirováno skutečným příběhem. Kniha se mi opravdu líbila, a moc.

Kanimůra2
03.06.2021 5 z 5

marně přemýšlím za co odebrat hvězdičku. Čtivé, napínavé, smutné, dojemné.. Co mi chybí? Nic, já za plný počet

L.Helena
18.05.2021 4 z 5

První půlka knihy byla víc o novinářích, než o dětech, ale i tak, moc pěkný příběh.

eva3992
11.05.2021 3 z 5

Příběh se odehrává v roce 1931 v Americe, v době hospodářské krize po pádu ekonomiky. Spousta lidí se ocitlo opravdu na mizině, a tak není divu, že jednoho dne narazil fotograf a novinář Ellis Reed na děti, které byly na prodej. Jejich fotografie ho proslavila po celých státech a lidé chtějí vědět, jak to bylo dál.

Na tuto knihu jsem se moc těšila, zvláště pro to, že je založena na skutečném případu podle opravdové fotografii. Bohužel, nadšení se nekonalo. Celý děj jako by plynul po povrchu. Ač téma vážné, vůbec mě nezasáhlo. Zapojení mafie mě nebavilo, i když by mělo v té době své opodstatnění, nebylo to dotažené dokonce a dovysvětlené.

Kniha mě bavila až těsně před koncem, kdy to bylo chvíli i napínavé. Ale bohužel konec to opět poněkud pokazil.

Celkově tedy zajímavý námět, ale ne dobře využitý. Je to jedna z knih, na kterou brzy zapomenu. Již teď, pár dní po přečtení, mám problém vzpomenout si, co v ní vlastně bylo. Takže ve mně opravdu nic nezanechala.

japam
30.04.2021 3 z 5

Kniha nic moc.

jajinka111
03.04.2021 4 z 5

Popravdě jsem od knihy čekala něco trošku jiného, nicméně nebyla vůbec špatná. Trochu delší rozjezd, ale pak se četla dobře a nuda to rozhodně nebyla.

ptavichripkaa
02.03.2021 4 z 5

Zajímavá kniha. Začátek se docela táhl, ale pak se to rozjelo a děj se začal rozplétat. Líbil se mi Ellis i Lily. Dovětek autorky byl zajímavý, člověka nutí přemýšlet...