Procházky po pražských hřbitovech

Procházky po pražských hřbitovech https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/350973/bmid_prochazky-po-prazskych-hrbitovech-VZr-350973.jpg 5 15 5

Nově pojatý kulturněhistorický průvodce všemi pražskými hřbitovy a pohřebišti od autora známého Klíče k pražským hřbitovům (2001) a spoluautora Klíče k českým hřbitovům (2013). Čtenář se dozví o tom, jak se u nás v minulosti pohřbívalo, jaká je historie pohřbívání žehem a podívá se na hřbitovy i jako na galerii výtvarného umění pod širým nebem. Text o pohřebištích křesťanských, židovských i nekonfesijních je doprovázen současnými i historickými fotografiemi a orientačními plánky větších nekropolí. Významné osobnosti z kultury, vědy, či politiky pohřbené na jednotlivých místech jsou výběrově uvedeny v příslušných kapitolách, v závěru se pak nachází abecední rejstřík. Kniha je pohledem na funerální kulturu veřejných pohřebišť a jistě poslouží nejen návštěvníkům hřbitovů. Může být také svého druhu ilustrací k dějinám jednotlivých pražských částí a jejich osobností, stejně jako pomůckou ke genealogickému studiu.... celý text

Přidat komentář

pepap
15.01.2022 3 z 5

Kde je kdo v Praze pochován, docela mě to bavilo

vlkove
06.11.2021 5 z 5

Moc hezká publikace.
V úvodu je věnováno několik stran obecnému popisu pražských hřbitovů a způsobům pohřbívání, zbytek knihy je seznam všech pražských hřbitovů, jejich popis, fotografie s popiskem a seznam nejvýznamnějších osobností potřbených na popisovaném hřbitově.
Kniha je velice podrobná, určitě by byla vhodná i pro studium.
Já osobně jsem nejvíce ocenila fotografie.


Sidonka3
04.04.2021 5 z 5

Už mnohokrát jsem slyšela, že hřbitovy jsou otevřené galerie pod širým nebem. Je to pravda, nejenom, že se zde dají obdivovat sochy uznávaných umělců a můžeme tady obdivovat architektonickou krásu některých hrobek. V úvodu této knihy (Co nám hřbitovy vzkazují) se píše, že hřbitovy jsou i koncentrovanou zkratkou historie a kultury, odrazem životních poměrů Pražanů. Patří také k nejkrásnějším pražským parkům i muzeím připomínající největší osobnosti naší historie, nabízí i estetický zážitek. Právě kvůli nedostatku zeleně v hlavním městě i kvůli ponuré kráse funebrálního umění se toulkám po hřbitovech věnují jak skupiny lidí (naučné vycházky s průvodci), tak osamocení fotografové, kteří tady hledají zajímavé objekty nebo ti, co jen touží po klidné vycházce.
V obsahu máme pozoruhodné kapitoly jako je Cesta (historie) pohřbívání žehem, specifické pohřbívání na Židovských hřbitovech, kde je i 12 vrstev hrobů na sobě, s nezaměnitelnou romantickou atmosférou, která je tématem řady lit. i výtvarných děl.
Pak tu máme všechny pražské hřbitovy (Procházka Prahou 1 až 10), až jsem se divila, kolik jich ve městě je. Přehled je detailní, nevynechá žádný ani sebemenší hřbitůvek na ploše pár hektarů. Je to nádherně zpracovaná kniha plná zajímavých informací, mapek a fotek, kterou můžu jenom doporučit, ať už těm, kteří se sem vydají na melancholickou procházku nebo hledají vhodné místo posledního odpočinku pro své zesnulé. Tahle knížka na tohle téma se prostě povedla. :-)

P.S. Za sebe musím říct, že osobně mám nejvíc prochozenou starou část Olšanských hřbitovů, která se mění v čase (z původně břečtanem, mechem a kapradím, případně keři zcela zarostlých, polorozpadlých hrobek a hrobů v nejstarší části, kde nebyl prostor ani pro květiny, se ted stalo udržované místo s nádherně rekonstruovanými stavbami. Někdy si říkám, že ten nynější miniaturní trávníček působí v okolí skoro až nepoeticky a „sterilně“, ale samotným zrekonstruovaným památkám to nepochybně prospívá. Bohužel se tu začínají objevovat i hroby nové, nepříliš citlivě zasazené mezi ty "artovější" a starobylé, kterým se příliš nepřizpůsobují).

haaabi
03.04.2019 5 z 5

Krásná, obsáhlá kniha se spoustou fotografií. Hlavně historie pohřbívání je velmi zajímavá.

Olšan
29.12.2017 4 z 5

Užitečný přehled všech pražských funkčních hřbitovů.