Probouzení

Probouzení https://www.databazeknih.cz/img/books/64_/64903/bmid_probouzeni-zyX-64903.jpg 4 69 6

Autor se ve své knize dělí se čtenáři o vlastní reflexe a prožitky. Některé texty se zrodily z náhodně zachycených myšlenek a v autorově mysli rozehrály sled spontánních úvah o naší civilizaci, přírodě a katolické církvi. Jiné ohromují autentickým zachycením pocitů a existenciální naléhavostí, s nimiž se zamýšlí především nad vlastní rolí v tomto světě.... celý text

Přidat komentář

Starmoon
17.11.2022 5 z 5

To bolo... Pohladenie. Povzbudenie. A prebudenie.

Priznávam sa, že v súčasnom životnom období by mi mohol Boh povedať slová zo Zjavenia „ale mám proti tebe to, že si opus­til svoju pr­vú lás­ku“ – nuž a Vácha mi ju týmito svojimi úvahami pripomenul. Tie začiatky s Bohom, keď človek úprimne verí, dôveruje, žasne, toleruje, miluje, odpúšťa; a neverí, že to raz bude mať koniec.

Vlastne teraz píšem viac o sebe ako o tomto dielku, ale keď toto dielko ma tak trochu vrátilo k sebe, uzavrelo (v dobrom slova zmysle) do seba, donútilo opäť sa dívať okolo seba – a to so žasnúcimi a chápavými očami.

(Jasné, potom opäť prídu pokušenia, hriechy, pády, pohoršenia... A človek – teda ja – opäť zabúda na to krásne zázračno... Ale za to už autor nemôže.)

Takže ďakujem, Marek Vácha. Vďaka, že vy sa dívate a divíte.

marierachel
10.08.2020 4 z 5

Hezká kniha. Některá zamyšlení se mně dotkla více, jiná méně, ale celkově se mi líbila. Když srovnám s jinými knihami Váchy, které jsem četla, tato je pro mě 4-hvězdičková.


zanetkov77
05.06.2018 5 z 5

Kniha Probouzení je směsí různých úvah nad lidským životem i životem všeho kolem nás. Jeho postoje mě mnohokrát zaujaly, přiměly k zamyšlení nad životem i nad vírou a Bohem. Některé z nich by si zasloužily mnohem větší prostor k vyjádření než pár stránek a opravdu ráda bych si o nich přečetla více obšírně. Byly tu také takové, které se mě hluboce dotkly a připomněly mi mě samotnou. Marek Vácha mě velmi zaujal a Probouzení určitě není poslední kniha, kterou jsem si od něho přečetla ani kniha, ke které bych se už znovu nevrátila.

mirektrubak
29.12.2017 4 z 5

„A kdo jsem já, abych se ujal Boží práce a lustroval, kdo si nebe zaslouží a kdo ne?“

Krátká kniha krátkých povídek, vlastně spíš esejů, ukazuje Marka Váchu jako tolerantního člověka, který pozoruje svět nezaujatým pohledem a dokáže svá pozorování popsat zajímavým a neotřelým způsobem.
Mnnohokrát mě opravdu zaujal, několikrát pobavil (spíš k úsměvu, než k hlasitému smíchu), párkrát mi potvrdil názor, ke kterému jsem už dříve inklinoval...
Oslovil mě spíše postřehy ke konkrétním situacím než obecnými postoji, tam se, ve snaze být stručný a srozumitelný, dostává za hranici snesitelného zjednodušení – popsat rozdíly mezi moravským a českým katolictvím nebo příčiny problémového chování mládeže na pár stránkách není možné a dost dobře nechápu, že to tak inteligentní člověk, jakým Vácha je, nevidí.
Ještě víc rozpačitý jsem byl z Váchovy kritiky konzumního života. Ne že bych na ni našel něco, s čímž bych nesouhlasil, jen podobných úvah (že lidé by se měli méně soustředit na věci a více na lidi, méně koukat do telefonů a víc jeden na druhého) je spousta a skoro se mi chce říct, že je škoda papíru na uveřejňování dalších podobných.

Mánička178
13.12.2015 4 z 5

Marku, díky... Mám pocit, že s tvou pomocí se stále víc přibližuji Kristu...

tomashewk
05.03.2013 2 z 5

Autora mám velice rád a mnohé jeho názory s ním sdílím. Kniha předkládá nová témata, nutí k zamyšlení a polemice o životě, jeho smyslu, vztazích a naší roli na světě. Zamrzí však, že některé argumenty v knize jsou velmi chabě konstruované. Díky tomu pro mne pak bohužel byla kniha spíše zklamáním.