Přítelkyně z kamenné vily

Přítelkyně z kamenné vily https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488547/bmid_pritelkyne-z-kamenne-vily-sHG-488547.png 4 35 11

Strávit rok v Itálii, pít víno, cestovat a potkávat nové přátele. K tomu se spontánně rozhodne trojice žen, které odmítnou jen usedle dožít. Vyberou úspory a pronajmou si starý kamenný dům v Toskánsku. O příhodách nadšených cestovatelek vypráví jejich sousedka, americká spisovatelka, která na toskánském venkově pracuje na biografii své blízké přítelkyně. Příjezd nových obyvatelek ji vytrhne od práce a ona se stane průvodkyní po jejich toskánském dobrodružství. Všechny tři ženy se s chutí vrhnou do italského života a vydají se za dávno zapomenutými vášněmi – s radikálními a nepředvídatelnými výsledky. Frances Mayesová po průvodcích, kuchařské knize a osobním vyprávění napsala román, který stejně jako její předchozí knihy vypráví o zážitcích z kuchyně a krásách Itálie a nabízí tipy na památky, města, jídlo a pití. V tomto románu se jí navíc povedlo vystihnout nejen vůni italských tržišť a chuť dobrého vína, ale i sílu ženského přátelství a touhu po životě jako takovém.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Women in Sunlight , 2018


více info...

Přidat komentář

Lenka339
03.01.2024 4 z 5

Milé odpočinkové čtení, které ale nutí k zamyšlení. Není to jednohubka na jeden večer. Chce svůj čas. Rok v životě 3 přítelkyň, které svedla dohromady náhoda a společný život v Itálii, kde si pronajmou krásnou vilu. Vyrovnávají se s minulostí a zjišťují , že i ve vyšším věku lze žít a užívat si života a začínat nové věci, mít nové plány, nové vztahy....

hanča34
30.11.2023 2 z 5

Trošku jsem si v knize četla jako v kuchařce, vybírala jsem si jen některé pasáže.
Především kniha je zbytečně dlouhá, takže jsem musela přeskakovat. Myslím, že i mnohem méně stran by postačilo vylíčit příjemné prostředí italského venkova a osudy všech protagonistek.


niknikita
17.10.2023

Nehodnotím a odkládám do nedočtených, protože kniha je na můj vkus psaná přinejmenším divně. Příběh i vyprávění na mne působilo chaoticky a zmateně, takže jsem ztratila trpělivost.

dagmar7365
03.03.2023 3 z 5

Vlastně nevím, jak knihu zhodnotit. Podle anotace jsem si udělala představu, že to bude příjemný román o Itálii, u kterého budu mít možná hlad a dostanu touhu okamžitě sbalit kufr a vyrazit do Toskánska. Něco jako Anthony Doerr a Čtvero ročních období v Římě, nebo Peter Mayle a jeho série z provence.
Ale nic z toho se nedostavilo. Právě naopak, přišlo mi to celé takové rozhozené, jakoby autorka měla nějaký záměr, který následně přesměrovala, pak znovu a znovu a pak si vzpomněla, že vlastně chtěla psát o něčem jiném a tak se vrátila.
Nemám problém, když se v románech střídají vypravěči, ale tady mi to vysloveně vadilo. Když odstavec začal vyprávěním ve er formě a pak plynule přešel ve vyprávění v ich formě, tak mě to rušilo. Vytrhávalo mě to ze čtení a probouzelo touhu vzít tužku a dělat korektorské poznámky. "E-mailový" povrch nádobí mě dost pobavil.

(SPOILER)
Román byl takové tuctové vyprávění o třech (evidentně bohatých) Američankách, které nechtějí do penzionu pro seniory, rozhodnou se společně přestěhovat do Itálie, kde i když jejich pes zakousne sousedům slepici, tak je všichni vřele přijmou, vytvoří úžasné harmonické soužití v malebném městečku, najdou pozdní lásku a navíc probudí zasunuté talenty a konečně začnou žít ten pravý život. A abych nezapomněla, tak drogově závislá dcera se pochopitelně odrazí od dna a konečně podstoupí úspěšnou terapii.
Jako pohádka pro ženy, dobrý, jako román od Paseky, bída.

PFP
28.01.2023 5 z 5

Knížka mne nadchla. Není to jednohubka na jeden večer. Chce svůj čas. Plynutí je asi hlavní téma. Rok v životě 3 přítelkyň, které svedla dohromady náhoda a společný život v Itálii, kde si pronajmou krásnou vilu. Vyrovnávání se s minulostí a objev, že i ve stáří/starším věku lze žít a užívat si života a začínat nové věci, nové plány, nové vztahy. Carpe diem je leitmotivem celého vyprávění. Tomu přizvukuje básnířka žijící ve vedlejším stavení. Střídavé vyprávění/střídání role vypravěče je pak již jenom třešnička na dortu.

intelektuálka
26.08.2022 4 z 5

Konečně jsem se dočkala pěkného odpočinkového čtení ....

Tři šedesátnice stojí na prahu domova seniorů .... ale jim se ještě nechce uzavřít svůj život do čtyř stěn ....

A tak se rozhodnou pronajmout kamenný dům v idylickém Toskánsku ....

Kniha je reklamou na Itálii .... ať se týká cestování, kulinářství, dobrého vína ....
ale hlavně mezilidského porozumění a přátelství ....

Pěkně se to čte .... Benátky, Florencie, Capri či Cinque Terre ... to jsou krásná místa a stojí za to je shlédnout ....

A jak to vše dopadne ?
Mohu jen prozradit, že ta kamenná villa Assunta nezůstane osamělá ...

Život prostě nekončí - a věková hranice zde nehraje roli .... doporučím.

bookcase
16.08.2022 4 z 5

Na tuto knížku je třeba vyhradit si čas a věnovat se jí. Je pomalá, vláčná a taky rozvláčná :), ale ve výsledku tvoří milý a přátelský příběh o ženách, cestování a dobrém jídle.

eva3992
09.08.2022 5 z 5

Trojice žen odmítne strávit zbytek života v „domově důchodců“ a rozhodnou se, že si chtějí ještě užít. Pronajmou si starý kamenný dům v Itálii. Seznámí se zde s americkou spisovatelkou a společně vyrážejí poznat krásy Itálie a díky přátelství a ženské síle ještě mnohé dokážou.

To byla taková nádhera! Při čtení jsem měla pocit, že jsem společně s nimi v Itálii a vůbec se mi je nechtělo opustit.

Ze začátku se mi trošku pletly jednotlivé postavy, nahodile se v textu střídaly ve vyprávění, ale postupem času jsem si na to zvykla a bylo mi jasné kdo je kdo. Psáno je to čtivě, pěkně. Některé pasáže a věty byly opravdu nádherné. Příběh je to pomalejší, ale vůbec mi to nevadilo, naladila jsem se na stejnou vlnu a čtení jsem si užívala stejně, jako milé dámy život v Itálii.

Autorka nás přenese do Furlánska (regionu v Itálii), poznáváme tu místní obyvatele, ale hlavně pak památky, přírodu, jídlo, víno. Úplně jsem to všechno viděla před očima a cítila všechny vůně a chutě. Nutně se tam potřebuji vypravit, ideálně do podobného domku, o jakém se v knížce psalo.

Nádherná knížka plná cestování, umění, přátelství, lásky, jídla a všeho, co přispívá k pohodě a dobré náladě. Pokud si chcete užít svou dovolenou v knižním příběhu, určitě zvolte tuto knihu.

bagel
07.08.2022 4 z 5

Atmosféra italského městečka je úžasná, ale děj je až moc idylický a pomalý. V knize jsou samé kladné postavy a je až k neuvěření, jak se všechno třem hrdinkám dařilo. A trochu rušilo nahodilé střídání ich- a er-formy.

Stoklaska
01.08.2022 3 z 5

Frances Mayesová patří mezi mé oblíbené autorky. Tato kniha je pohodová, ale děj plyně někdy až příliš pomalu. Musím přiznat, že 3 přítelkyně - Susan, Camila a Julie, se mi docela dlouho pletly. Nejvíc jsem si užila zážitky z kuchyně a popisy společných sezení hlavních hrdinek s přáteli z městečka San Rocco.

Marla
20.07.2022 5 z 5

Laskavá, pohodová, klidná a velice zábavná kniha o radosti ze života a o tom, že nikdy není pozdě začít si plnit sny.