Případ ve Vichy

Případ ve Vichy https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/364099/bmid_pripad-ve-vichy-Taw-364099.jpg 4 6 2

Hra se odehrává na policejním komisařství ve francouzském městě Vichy. Je rok 1942.

Literatura světová Divadelní hry Válečné
Vydáno: , Dilia
Originální název:

Incident at Vichy , 1964


více info...

Přidat komentář

Lenka4
03.07.2020 4 z 5

Prostá scéna umocňuje soustředění na krystalizaci myšlenek a projevů lidí pod vysokým psychickým tlakem. Ochromení nepřeje rozvíjení košatých filosofických úvah. To zásadní je proneseno krátce, jednoduše a srozumitelně, což násobí dramatický účinek. K závěru hra počáteční náboj trochu ztrácí.

milamarus
23.12.2017 5 z 5

,,Dívejte se a neptejte se, co to znamená. Stejně nejste pánbůh a nemůžete vědět, co všechno znamená. Já jdu po ulici, vedle mě zastaví auto, vystoupí pán, změří mi nos, uši, ústa a než se vzpamatuji, sedím tady na komisařství, nebo čertví co to tady je, a to všechno se děje uprostřed Evropy na vrcholu civilizace! Víte vy, co to znamená! … Po Římanech, po Řecích, po renesanci – víte, co tohle všechno znamená?“ – LEBEAU, str. 14

Několik chlapů - obchodník, elektrikář, malíř, herec, důstojník, šlechtic a okrajově i zloděj a číšník. Všichni (snad náhodně) sebraní na ulici při zátahu. Každý z nich si myslí, říká, ví něco jiného. Jsou rozdílní, ale navzájem se poslouchají. Musí. Sedí spolu totiž na jedné chodbě a čekají na výslech. Postupně si je volají. Ovládá je strach, nervozita, vztek a v jednom případě taky chybějící šálek kávy… víc neprozradím.

Čteno dvakrát. Poprvé ze zájmu, podruhé z fascinace. A ta trvá.