Případ Collini

Případ Collini https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/365444/bmid_pripad-collini-nBG-365444.jpg 4 80 30

Fabrizio Collini nedávno odešel do důchodu. Je to tichý, nenápadný muž a nic nenasvědčuje tomu, že by dokázal komukoli ublížit. A přesto v jednom z nejluxusnějších berlínských hotelů brutálním způsobem zavraždí významného průmyslníka. Colliniho případ dostane na starost Caspar Leinen, mladý obhájce, který touží zahájit kariéru verdiktem „nevinen“. Brzy se ale objeví komplikace. Collini se k vraždě sice přizná, zároveň však odmítá prozradit svůj motiv a s kýmkoli mluvit. Leinen při pátrání po důvodech vraždy zjistí, že on sám má s obětí osobní pouto, a současně odhalí strašlivou pravdu o německém právním systému. Ale kolik je toho ochoten obětovat, aby tuto pravdu vynesl na světlo?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Host
Originální název:

Der Fall Collini , 2011


více info...

Přidat komentář

kamilk
18.02.2023 4 z 5

Dielo určené prioritne pre nemecké publikum na posilnenie ich celoživotne vštepovaného povedomia o dedičnej kolektívne vine za Tretiu ríšu. 70%

janka84
13.09.2022 5 z 5

Přečteno za jeden den. Kniha mě úplně pohltila, vtáhla do děje a už nepustila. Žádná věta natož stránka nenudila. Moc doporučuji!


capricornus
30.04.2022 5 z 5

Strohé, jasné, výstižné, smutné - příběh (případ). Děsivé - (to, co se všechno schválí, aby se omluvili činy "lidí")!
Doporučuji všem.
Vždy píšu, že se těším na další počin autora. V tom případě se docela bojím, ale určitě si ho přečtu.

Bubo19
10.01.2022 4 z 5

Knihu jsem zvládla přečíst za jedno odpoledne, je napsána stručně, jednoduše, bez zbytečných odboček. Autor je advokát a je vidět, že ví o čem píše. Na zdánlivě beznadějném případě ukazuje, jaké měla drobná úprava v německém trestním zákoníku následky. Kniha je sice útlá, ale zajímavá a rozhodně vede k zamyšlení.

Prosecký
13.09.2021 2 z 5

Byl jsem zklamán. Klišé a na konci poměrně nevěrohodné.

soukroma
14.07.2021 3 z 5

Jedna z knih, která klame - krátká neznamená rychlé čtení, zmínka o nacistech neznamená, že je ve všem předem jasno. Četla jsem ve skutečnosti na pokračování, často jsem odkládala, přitom jsem chtěla vědět, jak se to vyvrbí, ale šlo to dost ztuha.
Propletenec aktérů a jejich (ne)pokrevních vazeb si nezadá s výsledným rozuzlením. A zejména ne s odhalením děr a záplat v zákonech týkajících se zločinů konaných rozkazem za války. Spravedlnost a právo jsou opravdu dvě různé kategorie a válečné skutky se pohybují ještě v jiné dimenzi... Nepříjemné čtení a dozvuky války.

Roubas
27.02.2021 5 z 5

Strohý styl kvituju v každé knize. Případ Collini je rozhodně společensky, zvlášť v Německu soudě podle dodatku, příběhem potřebným. Němci si tu nacistickou jizvu ponesou ještě hodně dlouho. Možná, že je to dlouho, ale ta rána ještě pořád hnisá a hnisat bude. Každého určitě někdy napadlo, že oko za oko a kulka za kulku, v některých případech prostě má něco do sebe.

stanislav0373
24.02.2021 5 z 5

Na to, že kniha nemá ani 200 stran je v ní napsáno hodně. Jazyk je strohý, příběh bez zbytečných pentliček, ale přesto poutavý. Tato kniha ve mě po dočtení zanechala poměrně hlubokou stopu... Vřele doporučuji.

NiccaG
02.02.2021 5 z 5

Za mě skvělá kniha, přečtena za odpoledne.
Styl psaní je jednoduchý, stručný bez zbytečných kudrlinek a popisu ptáčku zpívajících na stromě, pro mě ideální.
Kniha nutí člověka přemýšlet o minulosti, kterou naštěstí nezažil na vlastní kůži.

Tommi12
14.01.2021 3 z 5

Kniha mě pořádně chytla až v půlce, právnické a soudní prostředí mi úplně nesedlo, rozuzlení případu bylo ale velmi zajímavé. Těším se, až budu moci porovnat s filmem.

Arbenin
19.06.2020 4 z 5

Autor v textu prekrocil svou rodinnou minulost. Ferdinand von Schirach popisuje soud s obzalovanym delnikem, ktery pomstil smrt sveho otce. Kniha nastoluje tema zlocinu a trestu, odpovednosti za rozkazy a vlastni iniciativu.

Landys
12.11.2019 3 z 5

Knizka neni spatna, ale vtahlo me to az skoro konci. A z konce jsem tebe byla pekne zklamana, ja mu tak fandila :D

danielavachova
28.10.2019 1 z 5

Tato kniha mi absolutně nesedla,ale dočetla.

Verousek
02.10.2019 3 z 5

Relativně slibná anotace, příslib úžasně chytrého detektiva, zajímavého děje, ovšem v konečném závěru nikterak uspokojící kniha. Máme tady předpoklad brilantního právníka/detektiva, který by svými schopnostmi dokázal předehnat Sherlocka Holmese. Krásný, inteligentní a s notnou dávkou empatie. Nicméně při bližším pohledu na postavu je patrné, že tento právník dělá pouze svou práci. Je přece náplní pracovních povinností právníka hájit stanovisko svého klienta? Příběh - je opravdu tak dobře zpracovaný, jak se může zdát? Čím víc o knize přemýšlím, tím víc se utvrzuji v přesvědčení, že kniha je tak dobře hodnocena proto, že je na ní lákavý pocit křivdy, která pramení z okolností spojených s druhou světovou válkou než s kvalitou autorem napsaného. Ferdinand Von Schirach si vybral téma, jež rezonovalo českou společností dostatečně dlouho na to, aby se stalo součástí i mladší generace, která jej přijala za své. Neshledávám knihu dobře napsanou, ani v ní nespatřuji žádnou genialitu, vidím v ní jen zakořeněno něco, do čeho má prostě člověk tendenci se angažovat, a proto mu novela přijde dobrá, protože se ho přímo dotýká.

milary
25.05.2019 5 z 5

Otázky, se kterými jsem měla, mám a budu mít problém vždycky. Ospravedlnění odplaty. Obhajoba zlého. (Ne)omylnost verdiktu. (Ne)úplatnost. (Ne)jednoznačnost výkladu zákona. Mezery v něm. Hadí jazyk advokacie. Lidská spravedlnost...
DROBNÝ ODKAZ K DĚJI - téměř nic, co byste si nepřečetli na přebalu...
Nemůžu vůbec uvěřit, že v období války byl (je?) mezinárodní dohodou stanoven počet civilistů, které je možno - za dodržení určitých "pravidel" a přípustného poměru! zákonně odpravit v odvetu za (vzájemné) válečné vraždění, ať jsi agresor nebo napadený, je to jedno.
Ráda bych věřila (a vlastně věřím) pouze té konečné spravedlnosti, jednou... Ale do důsledku by to byl - protože žiju tady a teď - prozatím jen hloupý alibismus. A tak se ze všech sil pokouším nahlédnout a přijmout to, co formuluje Ferdinand von Schirach v této knize, například... Jsi - li obhájce, obhajuj; NIC VÍC, NIC MÍŇ...
A chci věřit v zákon a společnost. Ještě pořád...

Neodpočinete si, to ne. Ale je to úžasná knížka. A navíc jedinečně napsaná.

harena
19.05.2019 5 z 5

Kratinká, strhující novela, která vás na konci nenechá v klidu a třeba (tak jako já) si budete říkat, co byste v obou případech dělali vy. Spisovatel je prestižní berlínský advokát a nutí nás přemýšlet nad otázkami:
Má být vrah, který pouze poslouchal příkazy, souzen jako vrah?
Má být člověk, který zavraždil jiného vraha, souzen jinak?
Má oběť právo na odplatu?

Když už Leinen nechce obhajovat vraha, protože je blízký přítel rodiny oběti, je okamžitě poučen.
"Mattinger zavrtěl hlavou. No a? V příštím řízení vám vražda připomene tragický okamžik z dětství. A u dalšího zas budete neustále myslet na to, že jste měl přítelkyni, kterou také znásilnili. Pak se vám nebude líbit nos vašeho klienta nebo budete pokládat drogy, se kterými obchodoval, za největší zlo lidstva.
Chcete-li být advokátem, pane Leinene, musíte se také jako advokát chovat. Převzal jste obhajobu jednoho muže. Dobře, možná že to byla chyba. Ale byla to vaše chyba, nikoli jeho. Teď jste za toho muže odpovědný. Jste vším, co tam uvnitř má."
Velice, jasně, krátce, stručně a čtivě psáno.

intelektuálka
17.03.2019 4 z 5

Moje druhá kniha tohoto autora - opět s mrazením v zádech ...

Strohý a věcný sloh psaní ještě upevňuje jeho sdělení o nevysvětlitelném zločinu ...

Mladý advokát Caspar Leinen se ujímá případu Collini - bezúhonného člověka, který zavraždil ...

A vysvětlení je podáno objektivně, bez emocí, s právem na osobní odplatu ...sami můžete posoudit, jak dalece se justice vyrovnala s nacistickou minulostí ...

Doporučím.

Gooverka
14.02.2019 3 z 5

Krátká novela pojednávající o tom, kdo nese vinu a kdo by měl být potrestán. Asi už jsem četla moc knížek s podobným tématem, které se ke druhé světové válce vracely, právě z tohoto hlediska, proto mě celý příběh až tak nezaujal. Četlo se to dobře, rozuzlení se mi taky docela líbilo, ale nic nového mi to nepřineslo.

Spojenc
26.12.2018 5 z 5

Der Fall Collini – Případ Collini
Na tuto knihu jsem natrefila skrze mého oblíbeného herce (Elyas M'Barek), který bude hrát hlavní postavu této knihy ve filmu vydaném v Německu v dubnu 2019. Chodím do kina na všechny filmy s tímto hercem (pokud jsou uvedeny i v Česku) a tak jsem byla rozhodnuta si přednostně přečíst knihu.
Příběh mi připadal tak decentně poutavý. Není to žádné „BUM!“ ale dá se velmi oblíbit. Konec trochu překvapil a dokonce i na chvilku urazil. Ale teď, když se na to ohlédnu zpětně... je to perfektní konec.
Knížka je tenoučká, příjemně se čte a musím velmi pochválit typografickou a grafickou úpravu knihy která je... jak se říká „čistá“.

konicekbily
14.12.2018 5 z 5

Krátká povídka/novela není popisováním soudního případu, ani soudničkou, ale podle mého názoru je zamyšlením nad spravedlností a pravdou, zločinem a trestem a nebo také vinou a odpuštěním. Způsob psaní autora je nádherný!

Štítky knihy

zfilmováno soudnictví Třetí říše (Nacistické Německo), 1933-1945

Autorovy další knížky

Ferdinand Von Schirach
německá, 1964
2018  83%Případ Collini
2018  78%Vina
2011  73%Zločiny

Kniha Případ Collini je v

Právě čtených2x
Přečtených87x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených7x
Knihotéce45x
Chystám se číst38x
Chci si koupit6x
dalších seznamech2x