Princezna a skřítci

Princezna a skřítci https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12974/princezna-a-skritci-nR3-12974.jpg 4 42 7

Princezna a Curdie série

1. díl >

Pohádkový příběh o princezně Ireně zavádí čtenáře do krajů kopců, jeskyní a hor, kde kromě havířů žijí tajemní skřítkové, do krajů fantazie. Irena žije se svou chůvou Lootie na velkém, starém hradě. Jednoho dne zjistí, že v podkroví má své komnaty její prapraprababička, královna Irena, kouzelná královna, která je nadána mnohou nadpřirozenou mocí. V okolí hradu žijí ale zlí skřítkové, kteří mají ďábelský plán. Ten se jim snaží překazit odvážný hornický chlapec Curdie. Osud i kouzelná stříbrná nit svedou Irenu a Curdiho dohromady a oba spolu zažívají velká dobrodružství.... celý text

Fantasy Pro děti a mládež Pohádky
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

The Princess and the Goblin , 1872


více info...

Přidat komentář

Zelený_Drak
15.08.2022 3 z 5

Knihu jsem četla v dětství, možná mi ji dokonce ještě četla máma, i když číst už jsem asi uměla. Tehdy se mi líbila dost na to, abych si ji zapamatovala. Teď jsem si ji připomněla a stále mi přišla velmi pěkná, byť místy snad až moc stručná. Mnoho věcí zůstane zahaleno tajemstvím. Hlavní zápletka je jednoduchá, ale jako pro dítě pro mě byla docela napínavá. Překvapilo mě, kolik jsem si toho z knihy pamatovala. Princezna Irena a chlapec Curdie jsou sympatičtí hlavní hrdinové. Na to, ze kdy příběh je, te to opravdu překvapivě nadčasové, moderní a jen trošku výchovné.

Adrim
15.05.2021 5 z 5

Za mě osobně je to nádherná kniha s chytlavým příběhem. Velmi hezká.


havranice
29.05.2017 5 z 5

Kniha je skvělá. Krásná, nadčasovaná, propracovaná, ale nepřekombinovaná pohádka na hranici fantasy žánru. Překvapily mě zde recenze stěžující si na těžkopádnost překladu - mně to nepřišlo ani trochu těžkopádné, ani trochu šroubované, neměla jsem vůbec pocit dlouhých vět - přitom já jsem na to dost citlivá a jazyková neladnost mi v knihách dost vadí. Mně tady text plynul naopak velmi hladce a harmonicky, bez nutnosti vracet se na začátek vět či odstavců. Příběh je krásný, hutný, probouzí fantazii, jsou tam velmi pěkně vykresleny hlavní postavy, jde se s nimi identifikovat, postavy prochází vývojem. Princezna je malá 8mi letá holčička, ale statečná, čestná, drží slovo, přitom je ale vykreslená realisticky a je stále příjemně dětská. Hlavní chlapecká postava Curdie - obyčejný kluk, ale s rytířským srdcem - je také super. Mezi Curdiem a princeznou se vyvíjí moc hezký vztah, který prochází jistou krizí, když ji Curdie není schopen určité věci uvěřit. Děj celou dobu plyne konzistentní rychlostí, v knize nejsou hlušší místa, celou dobu je člověk v příběhu angažován a udržován v přiměřeném napětí. Nic není zdlouhavé, plyne to svižně, bez zdlouhavých popisů - prostě pro děti super, ale bavilo to hodně i mě jako dospělou. Příběh je půvabný, pohádkový a zároveň krásně lidský, je v něm ale také dost akce a dobrodružství - domnívám se, že může zaujmout stejnou měrou chlapce i dívky. Je napsaný stylem, že bude srozumitelný dobře už od cca 5-6 let, přičemž i třeba pro 12ti leté bude kniha stále zcela fajn a zajímavá. Nemám knize co vytknout, jsem moc ráda, že jsem na ni narazila. Poklad dětské literatury. Mimochodem Chesterton označil tuto knihu jako za nejzásadnější knihu v jeho dětství či mládí, která na něj ze všech knih měla nejhlubší vliv. Za mně 100 %.

igor6519
18.01.2017 5 z 5

Prečítanié vydanie z roku 2015. Myslím, že je to jedna z najlepších rozprávkových fantasy a ideálna kniha pre deti mladšieho školského veku.

Elen telemna
04.06.2015 4 z 5

Pěkné. Moc pěkné. Moc se mi tam líbil nápad a ten chlapec Curdie. Musel být hrozně statečný...

Maca1
20.11.2012

Knížka je super, mám 5 letou dceru a přečetli jsme ji skoro jedním dechem. Místy možná trochu těžkopádně přeložená, ale kouzelná babička s její kouzelnou nití a lampou nás nenechala v klidu, dokud jsme knihu nedočetly! Velmi napínavé a tajemné.

herdekfilek
30.11.-0001 1 z 5

Velmi, ale opravdu velmi špatný překlad. Pro děti takřka nepoužitelné. Věty šroubované až k absurdním podobám. Ovšem je možné, že už sám MacDonald napsal tento pokus o knihu pro děti zprčený. Ať je vina na číkoliv straně, nepotěšilo mě to.

Štítky knihy

rozhlasové zpracování viktoriánská fantastika

Autorovy další knížky

George MacDonald
skotská, 1824 - 1905
2001  76%Lilith
2012  81%Snílci
2002  76%Princezna a skřítci
2014  80%Slnečný chlapec a dievča noci
2016  73%Princezná a Curdie

Kniha Princezna a skřítci je v

Přečtených53x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených5x
Knihotéce28x
Chystám se číst14x
Chci si koupit3x