Přijde Mordor a sežere nás aneb Tajná historie Slovanů

Přijde Mordor a sežere nás aneb Tajná historie Slovanů https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/363440/mid_prijde-mordor-a-sezere-nas-aneb-taj-iWh-363440.png 4 28 28

Přijde Mordor a sežere nás je knihou „on the road“ na východoevropský způsob. Stále zářivější hvězda polské literatury Ziemowit Szczerek projel zemi v potížích: Ukrajinu. Obešel se bez povinného sentimentu, kapesník nevytáhl ani jednou. Naopak, jako znamenitý pozorovatel a talentovaný stylista líčí ukrajinské reálie s břitkým humorem a nadsázkou. Nečekejte postsovětskou uniformitu a nudu, Ukrajina Szczerekovýma očima je nečekaně barvitá a exotická. A co víc, autor píše i o nás: ukrajinské komplexy a historické nesebevědomí téměř ve všem se podobají českému DNA více, než bychom si kdy byli ochotni přiznat. Kniha tě, laskavý čtenáři, vtáhne do dobrodružného a trošku divokého světa kdesi na Východě, přitom nevytáhneš paty z domova. Easy pядep!... celý text

Literatura světová Fejetony, eseje
Vydáno: , Větrné mlýny
Originální název:

Przyjdzie Mordor i nas zje czyli Tajna historia Słowian , 2013


více info...

Přidat komentář

Mijagi
18.08.2022 4 z 5

Tohle není cestování s Baedekerem po Ukrajině. Nečekejte výčet památek ani doporučení, kde se dobře najíte. Tohle je naprostý úlet. Několik pařících výletů polského autora na Ukrajinu. Tam se společně se svými přáteli dostává na šedivých sídlištích do rauše pomocí levných drog, respektive v místních lékárnách legálně zakoupených přípravků míchaných s všemožným alkoholem. A v tomto stavu pak diskutují o Slovanech, národní identitě Ukrajinců a Poláků, vztazích mezi nimi, jejich postavení v rámci Evropy a samozřejmě také o jejich pohledu na Rusko. Ač by se mohlo zdát, že je autor totálním lůzrem, který ze sebe nemůže vyplodit nic kloudného, má překvapivě trefné, nakažlivě ironickým stylem podávané myšlenky, otevírající navíc prostor k dalším intelektuálním diskuzím. Pokud se tedy nenecháte odradit vulgaritami a drogovými mejdany, najdete netradiční filozoficko-cestovatelské dílo. Hashtag: #gonzo žurnalistika

Čičolina
13.01.2022 3 z 5

On the road - to jsem četla před lety a bylo to krásné, ač jsem byla skoro o dvě generace mladší. Dnes jsem o tolik starší a z prvních stránek knihy jsem dostala strach, že to nedám, že jsem stará a nebudu rozumět mluvě a tak. Ale jo, trochu mě iritovalo to paření
, ale dnes to tak je, ostatně chlastu z těch stimulantů bylo stejně zase nejvíc. A byla to jízda zasmušilou zemí, chudou a ubohou a taky trochu o ubohosti každého z nás. Líbilo.


Sisssi
15.07.2020

Znamenitý pozorovatel? Talentovaný stylista? No já nevím... Hledat výšiny a propasti národních povah mezi pár zhulenci nebo hospodskými povaleči mi vždycky připadalo zcestné (což je do jisté míry honba za národní povahou celkově). Bohužel nevidím v knize ani tu barvitost a exotičnost, ale spíš tu uniformitu a nudu - ne postsovětskou, ale uniformitu a nudu několika mladých vyhulů, kteří jsou úplně stejně bezradní a vykoření, jako kdekoli jinde na světě. Je to taková ohraná písnička: Polák má komplex méněcennosti před západem, tak jede na Ukrajinu. Němec má komplex méněcennosti před Francií a Británií, tak jede do Polska, Francouz má komplex před Britem, Brit před Američanem, Američan se zase cítí jako výsledek nekonečného míšení a má zase komplex méněcennosti, protože nikam nepatří, nikde nemá kořeny... Groteskní a zároveň smutný kolotoč.

Iki1
14.03.2019 4 z 5

Jedná se o fakt dobré, občas husté čtení se zamyšlením nad národní povahou, shodností či alespoň příbuzností i (ne)příznivým osudem našich (skoro)sousedů a tím i naším. A cože je to v žurnalistice gonzo? Kombinace sociální kritiky a sebeironie psané v 1. osobě, tedy s autorem v hlavní roli.

růžovámakrela
30.01.2019 5 z 5

Senzační! Po dlouhý době kniha, kterou jsem přečetla za dva dny, skvěle jsem se bavila i poučila. Sarkasmus, ten můžu, číst o drogách a chlastu mi nevadí a tady se to vlastně do gonz o současným stavu života na Ukrajině dobře hodilo. Ačkoli si tam autor jezdil léčit srdce frustrovaný ze Západu a chodil konstatovat, že na Ukrajině je to ještě horší než v Polsku, nevadilo mi to, páč to nebyla zlá škodolibost. On spíš vzdychal a přál si, aby se z toho svrabu korupce, panelákovejch měst a ožralejch milicionářů dostala. Plus krutě pravdivý úvahy na téma slovanství...

"Vy, Poláci, jste si vymysleli stereotypy o postsovětskejch národech. Že Rusové jsou šovinistický burani, Bělorusové litevský velkoknížectví a Ukrajinci kozáci. Ve skutečnosti mezi nima ale žádný rozdíly nejsou. Chytili jste se do pasti vlastních stereotypů, protože jste zvyklí na různorodost. A že každej je ňákej. Ale tady ne. Postsovětskej svět je v zásadě jako arabskej svět. Všichni sou stejný."

lukas9608
06.01.2019 3 z 5

Polák jede opakovaně pařit na Ukrajinu. Zajímavé čtení zachycující především vztah Poláků a Ukrajinců, významnou úlohu zde však hrají i Rusové a částečně potom Slováci, Češi a také neslovanští Maďaři. Pěkné okénko do vnímání slovanských národů sebe navzájem. Ten by šel charakterizovat tím, že západnější národ se cítí povýšený oproti východnějšímu národu a Rusové se potom cíti nadřazení nad všechny.

Lodja
22.04.2018 3 z 5

Mezi, na první pohled, bezduchými historkami o chlastání prostředku na erekci a nonstop kalení prosvítají dost dobré myšlenky o národní identitě obecně, o Ukrajincích, Polácích, Slovanech, Západu, Sajůzu a jeho odkazu. Tyhle části mě fakt bavily. Jenom s tím chlastáním je to dost na jedno brdo.

"Já ti řeknu, proč sem jezdíte," ignorovala moji otázku. "Jezdíte sem, protože v jiných zemích se vám smějou. A maj vás za to, za co máte vy nás - za zaostalou díru, ze který si můžou dělat prdel. A vůči který se můžou cejtit povýšeně. Páč všichni vás maj za zavšivenou východní chátru - nejenom Němci, ale i Češi a dokonce Slováci a Maďaři. To jenom vám se zdá, že Maďaři jsou takový hustý kámoši. A to už ani nemluvím i Srbech nebo Chorvatech. Dokonce, kamaráde, Litevci. Všichni vás považujou za trochu jinou verzi Ruska. Za třetí svět. Jenom vůči nám si můžete léčit ty svoje mindráky. Vykmpenzovat si to, že všud jinde si s váma vytírají prdel."

ichbinLJ
01.04.2018

Vtipné - čtivé - ironické. Jedná se vlastně o sbírku esejů z cest páně autora po západní i dálnovýchodní Ukrajině. Prostor kam Poláci, většinou studenti nějakého "slávooboru", přicházejí hledat různé pseudoromantické sny o "ukrajinskosti" a kde zároveň Ukrajinci samotní neustále teoretizují zda patří na západ či na východ, nebo zda většina evropského prostoru nepatří do nějaké velkoukrajinské říše, zkrátka prostor překrytý všemožnými konstrukcemi zatímco realita sama se buďto rozpadá nebo se skládá do všemožných surrealistických splácanců. Každopádně - dobře se to čte))

Tydvik
12.02.2018 5 z 5

Usoudila jsem, že je čas pustit se do pro mě zcela neprobádaných vod gonzo žurnalistiky. Dokonce jsem se i dopředu teoreticky připravila na to, co mě vlastně čeká – notná dávka sarkasmu, vulgarity, přehánění, přítomnost reportéra coby vypravěče…
A k mému velkému překvapení, protože já živočichy, kteří mají potřebu být v jednom kuse v rauši fakt nemusím (a že jich tady je), se mi to líbilo. Dokonce hodně.
Celé je to trochu o Ukrajině a trochu více o Polácích. Autor tady nešetří vůbec nikoho a to včetně sebe. Kniha je plná trefných postřehů. Bez toho sarkasmu a až černého humoru by byla vlastně docela smutná, takže chvála bohům za něj. Opravdu dobré.

Štítky knihy

polská literatura Ukrajina alkohol cesta, roadtrip

Autorovy další knížky

Ziemowit Szczerek
polská, 1978
2018  82%Přijde Mordor a sežere nás aneb Tajná historie Slovanů
2020  67%Sivý dym