3x soudce Ti

3x soudce Ti https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/398060/bmid_3x-soudce-ti-EnJ-398060.jpg 5 28 7

Souborné vydání tří klasických případů soudce Ti z pera jeho tvůrce, holandského spisovatele a diplomata Roberta van Gulika. 1. SOUDCE TI A VRAŽEDNÝ ZVON 2. STRAŠIDELNÝ KLÁŠTER 3. ČERVENÝ PAVILON Soudce Ti a vražedný zvon: Soudce Ti je nově jmenován náčelníkem v Pu-jangu, kde usvědčí falešného opata a mnichy v chrámu Bezmezného milosrdenství, jejichž „zásluhou“ přicházely na svět nelegitimní děti. Při vyšetřování případu Liang versus Lin objeví soudce Ti pod obrovským zvonem několik let starou kostru a jen zázrakem se mu podaří zachránit holý život. Strašidelný klášter: Soudce Ti je přinucen kvůli bouři přenocovat se svým pomocníkem Tao Kanem v taoistickém klášteře v horách Chan-jüanu, kde musí vyřešit tři záhadné případy: případ balzamovaného opata, případ zbožné panny a případ nevraživého mnicha. Červený pavilon: Soudce Ti přebírá od náčelníka Lo ze sousedního okresu zdánlivě jasný případ sebevraždy akademika Li Liena a hned musí řešit smrt kurtizány Podzimní luny a údajnou sebevraždu Tao Kunga, která se stala před třiceti lety. Všechny tyto případy mají společné to, že se staly v Červeném pavilonu a mají vypadat jako sebevraždy…... celý text

Přidat komentář

zdenaR
11.05.2022 3 z 5

Před mnoha lety čtené detektivní příběhy jsem si tentokrát dala jakou audio - dost dobré.

LadidaX
25.02.2021 2 z 5

Kniha se odehrává v zajímavém prostředí staré Číny, ale jinak to není kus, který bych nutila všem k přečtení. I když jako letní oddechovka ok. Zápletky totiž bývají místy překombinované, k řešení případů slouží až příliš mnoho nepravděpodobných náhod. Soudce Ti má na člověka v podstatě nereálnou kombinaci vlastností: síla, výdrž, brilantní odhad, vysoká inteligence, při vyšetřování případů mnohdy dlouho nespí ani nejí atd. Co mě ale rušilo na knize nejvíce byl fakt, že při čtení nahlas je text docela krkolomný (že by problém překladu?) a že je v každém ze tří příběhů strašná spousta překlepů v textu.


Kontryhelka
30.11.2020 5 z 5

Výborná detektivka ze staré Číny. Jako velká milovnice dynastie Tang, pro mně soudce Ti a jeho příběhy byly jako zjevení. Čtivé, napínavé a laskavé vyprávění geniálního detektiva dob dávno minulých. Pan Gulik výborně vykresluje postavy, každodenní život lidí a zvyklosti staré Číny. Když čtu jeho knihy mám pocit, že jsem součástí jeho příběhů. Ihned si člověk udělá představu o lidech,životě a prostředí jako celku.

MatejSmehyl
31.08.2019 5 z 5

Asi jsem objevil kouzlo historických detektivek od Roberta van Gulika. Neuvěřitelně napjatý děj vyvažuje střídmost a uváženost soudce Ti. Třebaže jsem ho na začátku první knihy (Soudce Ti a vražedný zvon) považoval za suchara, názor jsem ihned změnil, když návštívil soudce vedlejšího okresu. Zamlouvala se mi také autorova preciznost ve vymýšlení zápletek. Soudce častokrát usvědčí osobu z daleko vyšší vrstvy než je on sám, proto také musí někdy sám vzít spravedlnost do svých rukou, neboť tyto stavy chrání zákon. Avšak u mnoha případů vám bude líto samotných zločinců, vždyť to udělali pouze ze zoufalství...
U knihy Červený pavilón jsem už předpokládal, kdo bude vrah, ale i v rozuzlení tohoto případů jsem byl velice překvapen.
Tedy nelze nic jiného říct než, že vám tuto knihu vřele DOPORUČUJI!!!
A tuto recenzi zakončím citátem z knihy: "Spravedlnost má větší cenu než lidký život."

haki34
02.08.2019 5 z 5

přečteno...nezaměnitelný styl, čínská noblesa soudce Ti, jeho neúplatnost, nezvratná logika a občas i kus štěstí dopomáhají spravedlnosti najít si cestu...a po zásluze trestat (často i velmi tvrdě) zlo...ale takové asi čínské právo bylo..vše zasazeno v dobových kulisách, živě popsaných...a popsaných taky velice poeticky (aspoň pro mě), takže si užívám každou chvilku v soudcově doprovodu :) nesmím zapomenout i na jeho pomocníky Tao -- Kana, Ma - žunga a Tao-Taje, soudcovy manželky... toto já můžu :)

konicekbily
06.02.2019 5 z 5

Kdysi vycházely knihy 3x s..., ať už s detektivem nebo s autorem ve stosisícových nákladech. Proto se raduji, když vidím, že nějaký nakladatel začne vydávat soubory tří detektivek, a navíc s mým oblíbeným soudcem a jeho stvořitelem!

Jarda403
05.02.2019 4 z 5

Je chválihodné dobře, že detektivky se slavným soudcem Ti znovu vycházejí v edici 3x... Jen je škoda, že místo Strašidelného kláštera není zařazena jiná povídka, neboť "klášter" je již obsažen v druhé řadě vydání spolu s Tykví a náhrdelníkem a Vraždou v Kantonu. Mohly tam být třeba Vraždy na Lotosovém jezeře a podobně, takto se to zbytečně dubluje.